16 Kasım 2020 Pazartesi

Kedi Otunun Faydaları


Latince adı Valeriana officinalis olan ve bazı kaynaklarda şifa otu diye de geçen kedi otu, orta çağdan günümüze kadar olan süreçte sinirsel huzursuzluk, uyku bozukluğu, depresyon ve telaş, korku gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. O dönemlerde ilaç olarak doğanın birer armağanı olan bitkiler şifaları ile insanlığa mucizevi denecek boyutlarda hastalıkların tedavilerinde katkı sağlamışlardır.
Kedi otu yaz aylarında hoş kokulu pembe veya beyaz çiçekler açan çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Ancak kedi otu yetişme alanı itibariyle çok fazla sıcağı değil aksine yağışlı iklimi sever ve bu bölgelerde daha fazla yetişir. Kedi otu kökleri 1700’lü yıllarında kadınlar tarafından parfüm olarak kullanılıyordu. Günümüzde de çiçeğinin ekstraktları banyolarda parfüm ve uçucu yağı kozmetik alanda kullanılıyor.
Kedi otunun sedatif yani sakinleştirici ve gerginliği azaltıcı bir etkiye sahip olduğu bilim insanları tarafından ortaya konmuştur. Kedi otu, İtalya, Belçika ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinde uykusuzluk ve ankisiyete (endişe) problemi için reçetesiz satılan bir ilaç olma özelliğine sahiptir. Hatta ülkemizde de kedi otunun bu tedavi edici özelliğinden dolayı katkısız ve reçeteye ihtiyaç duyulmadan alternatif tıp adıyla anılan bir tedavi yöntemi uygulamasında kapsülleri mevcuttur. Bu kapsülleri üzerinde yazılan talimat doğrultusunda kullanmak mümkündür. Ancak birçok kaynakta bu tür kapsüllerin depresyon ilaçları ile birlikte kullanılmaması gerektiği ve hamilelerin ya da kronik hastalığı bulunan kişilerin mutlaka kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir.
Kedi Otunun Faydaları Nelerdir?
Antik çağlardan günümüze kadar bir ilaç olarak kullanılan kedi otu faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla. Doz aşımı olmadan kullanıldığı zaman hemen hemen hiçbir yan etkiye sahip olmayan kedi otu, adeta bir refah banyosu; güzellikten, ağrılara, sinirlerden mide ve bağırsağa oldukça faydalı ve etkili bir bitki.
1. Göğüs Zarı İltihabını İyileştirir
Ülkemizde zatülcenp olarak da adlandırılan göğüs zarı iltihabı, zatürre, tüberküloz hastalığı olarak da bilinmekte ve maalesef uğraştırıcı bir hastalıktır. Hatta bu hastalığın tanısı ve tedavisi zamanında yapılmadığı zaman akciğer kanserine kadar kötü sonuçlar meydana getirir. Göğüs zarı iltihabı daha ilk evresindeyken taze ciğerin üzerine kedi otu kökleri serpilir ve hastanın sırtına konularak tedavi edilir.
2. Mide ve Bağırsak Kramplarını Giderir
Günümüzde strese bağlı olarak veya yanlış beslenme gibi nedenlerden dolayı mide spazmları, bağırsak krampları rahatsızlığı oldukça yaygın bir hastalık haline gelmiştir. Doğal yollardan ve yan etkisi olmadan bitkisel tedavi yöntemlerinden yaygın olarak istifade edilir. Kedi otu, bu noktada tedavi edici özelliği neredeyse tescillenmiş bir bitki olma özelliğine sahiptir. Kedi otu mide ve bağırsak kramplarına hafife alınmayacak bir boyutta etkiye sahiptir. Aşırı gerginlik ve stres sonucu oluşmuş olan mide krampları kedi otunun valerian özelliğinden dolayı stresi geçirici dolayısıyla da krampları düzenli kullanımda yok etme özelliğine sahiptir.
3. Huzursuz Bacak Sendromunu Hafifletir
Huzursuz bacak sendromu, geceleri uykuya dalma halinde veya akşamları yatarken, bacaklarda çekme, uyuşukluk, titreme, ağrı gibi durumların olması ve bunun sonucunda da kişide bacakları hareket ettirme hissinin meydana gelen bir rahatsızlıktır. Adından da anlaşıldığı üzere tedavi edilmediği takdirde kişiyi oldukça huzursuz eder. Kedi otunun mucizevi etkileri huzursuz bacak sendromunu zamanla hafifletme etkisine sahiptir.
4. Uykusuzluğu Giderir
Yoğun iş hayatı veya ders temposu gibi gibi birtakım koşullardan dolayı veya strese bağlı olarak bozulan uyku düzeni kişisel ve sosyal hayatı oldukça olumsuz yönde etkiler. Kedi otu bu noktada en belirgin özelliklerinden birini devreye sokarak düzenli kullanımda uykusuzluk sorununu ortadan kaldırır ve kişinin zamanla uyku kalitesini yükseltir. Hem vücut hem de zihin sağlığı açısından uyku düzeninin önemi yadsınamaz durumda. Kedi otu bitkisinin yanı sıra kapsülleri kullandığınız takdirde de olumlu sonuçlar elde edeceksiniz.
5. Depresyonu Hafifletir
Kedi otu yüzyıllardan beri süregelen bir hastalık olan depresyon rahatsızlığını; sakinleştirici, kişiyi teskin edici, rahatlatıcı, gevşetici, gerilmiş sinirleri yatıştırıcı ve zihinsel karmaşayı gidererek hafifletici etkilere sahip olduğundan dolayı önemli ölçüde etkisi olur.
6. Gaz Giderici Etkiye Sahiptir
Günlük hayatı zaman zaman etkileyen bir sindirim sistemi rahatsızlığı olan gaz sorunu; kimi zaman yediğimiz yemeklerden, kimi zaman içeceklerden veya soğuk algınlığından meydana gelen bir problemdir. Uzun süre devam etmesi sonucunda gaz sıkışmasına yol açarak kişiyi aşırı rahatsız eden şişkinlik şiddetli ağrılara dönüşebilir. Bu gibi durumlarda kedi otunun demlenerek 1 fincan içilmesi rahatlamayı sağlayacaktır. Kedi otunun içinde bulunan kasları gevşetici özelliğinden dolayı gaz söktürücü bir etkiye sahiptir.
7. Akne ve İsilikleri Tedavi Eder
Kadın, erkek, büyük çocuk dinlemeden zaman zaman yüzde ve vücutta oluşan sivilce ve isilikler oldukça rahatsız edici bir durumdur. Sayısız tedavi ve kozmetik yöntemler her zaman işe yaramayabilir. Böyle bir durumda alternatif tıpta adeta bir uzman yöntem olan kedi otu, akne ve sivilcelerin de imdadına koşar. İster yüzde ister vücutta oluşmuş bu isilikler için oldukça etkili bir yöntemdir kedi otu ve düzenli kullanımda güzel sonuçlar verir.
Kedi Otu Nasıl Kullanılır?
Araştırmalara göre, sakinleştirici, kas gevşetici ve uyku getirici etkilere sahip olan bir çay kaşığı kedi otu tentürü; şiddetli huzursuzluk halinde bu durum geçene kadar günde birkaç kez veya 15-30 dakika arayla kullanılır. Sivilce ve isilik tedavisi için Kedi otunun kuru kökleri 15-20 dakika kaynatılır. Daha sonra bu su ile yüz yıkanır veya banyo yapılırken bir litre su ile karıştırılarak bu su karışımı vücuda dökülür ve durulanmaz. Düzenli olarak 21 gün boyunca uygulanır.
Uykusuzluk için yatmadan 1 saat öncesinde kedi otunun çayı demlenerek 1 fincan içilmelidir. Kedi otu çayı;
Malzemeler:
  • 1 çay kaşığı kedi otu
  • 1 dilim limon
  • 1 fincan su
Hazırlanışı:
  1. 1 çay kaşığı kadar kedi otunu bir fincana veya cezveye koyun üzerine kaynar su döküp ağzını kapatın ve dinlenmeye bırakın.
  2. 10 dakika demlendikten sonra çayınızı içebilirsiniz.
  3. Dilerseniz içine 1 dilim limonla ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Kedi Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Kedi otu beyindeki mekanizmanın, benzodiazepin (psikoaktif madde) ilaçlarına benzediği için sinir sistemini rahatlatıcı etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Ayrıca önemle belirtelim ki Kedi otunun sentetik ilaçlar gibi bağımlılık yaratma etkisi bulunmamaktadır ve gönül rahatlığıyla kapsüllerini veya kendisini uykusuzluk, sinirsel gerginlik, endişe, korku gibi şikayetlerinizde kullanabilirsiniz. Kedi otu insan beyninde merkezi sinir sistemini yatıştırmakla birlikte, otu normal bir ölçüde kullandığınız zaman, ertesi gün uyandığınızda; sersemlik, dalgınlık, uyanamama, uyuşukluk gibi yan etki belirtileri yaşamazsınız.
Kedi otunun bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte:
  • Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışarak başlayın.
  • Kapsül, tentür veya bitkisini kullanacaksanız 4 ile 6 haftadan fazla kullanmayınız ve 15 gün ara verdikten sonra tekrar kullanmaya başlayınız.
  • Hamileler ve iki yaşın altındaki çocuklar için uygun değildir.
  • Bazı kaynaklarda antidepresan ilaçlarla birlikte kullanılmasının sakıncalı olduğu belirtilmiştir.
Kronik hastalığı, karaciğer veya kolesterol şikayeti olan kişiler de yine doktorlarına danışarak kullanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder