4 Kasım 2020 Çarşamba

Civanperçeminin Faydaları


Birçok ada sahip olsa da civanperçemi denince herkesin bilebileceği bu bitki yaprakları tüylü, çiçekli ve birçok farklı türe sahip bir bitkidir. Farklı türlerine göre 5-100 cm arasında farklı boylara sahip civanperçeminin ülkemizdeki tür sayısı kırk olarak biliniyor. İçinde bir yağ barındırır ve bu yağdan en fazla yararı sağlamak için güneşin en etkili olduğu saatlerde civan perçemini toplamak gerekir. Böylelikle etkilerini tam olarak
görebilirsiniz.
Özellikle kadınların birçok derdine deva olan civanperçeminin bilinen diğer isimleri Binbiryaprakotu, Kandil Çiçeği, Yaraotu, Barsamaotu’dur. Uzun ve parçalı yapraklara sahip civanperçeminin çayırlarda, yol kenarlarında, tarlalarda yani hemen hemen her yerde bulunması söz konusu. Görüntü olarak hafif de olsa eğrelti otunu anımsatır. İçinde bulunan uçucu yağın güneşin etkisiyle buharlaşması ile etrafına hoş ama bir o kadar da keskin bir koku salar. Civanperçemi çiçeklerin alt kısmından kesilerek toplanır. Toplandıktan sonra bir yere asılır ve kuruması için beklenir. İyice kuruduktan sonra da istenilen zamanlarda kullanmak için hava almayan kaplarda saklayabilirsiniz.
Civanperçeminin Faydaları Nelerdir?
1. Adet Kanamalarını Düzenler
Özellikle eski zamanlardan beri adet düzensizliği çeken ya da menopoz dönemindeki kadınlarda rahim kaslarını çalıştırmasından dolayı kanama düzenleyici olarak kullanılır. Ayrıca ağrılı ve sancılı adet dönemlerinde de ağrıyı ve sancıyı azaltma amaçlı olarak civanperçemi kullanılır. Ama siz yine de düzensiz kanamalar için alternatif yöntemler kullanmadan önce bir uzmana mutlaka danışın.
2. Yumurtalık İltihaplanmalarının Tedavisinde Kullanılır
Faydaları eski zamanlardan beri bilinen civanperçemi yumurtalık iltihaplanmalarında da sık başvurulan bir yöntem. Tüketilmeye başlandıktan sonra önce ağrıları kesen civanperçemi daha sonradan da iltihabın gerilemesinde etkili olmaya başlar. Ayrıca rahim kanseri, meme kanseri gibi kanserlerin tedavisinde de kullanılan civanperçemi düzenli kullanıldığı takdirde kanserde gerilemeye de yardımcı olur. Tabii siz bu bitkileri doktorunuza sormadan kullanmamaya özen gösterin. Her ne kadar doğal bir yöntem de olsa herhangi bir yan etkisi olmasa da kullandığınız ilaçların etkisini yok edebilir.
3. Mide Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Bitki çaylarının hemen hemen hepsinin birçok yararı var. Civanperçemi de çay olarak tüketildiğinde özellikle mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ülser, reflü, gastrit gibi birçok hastalıkta kişiyi rahatlatmasıyla da bilinen civanperçemini çay olarak tüketmeyi deneyebilirsiniz.
4. Hazımsızlığa İyi Gelir
Mide ve bağırsak gazlarını giderip rahatlatmasıyla da bilinen civanperçemi kişideki hazımsızlığa da çok iyi gelir. Bağırsak problemlerini de geçiren özelliği ile hazımsızlık problemi yaşıyorsanız civanperçemine başvurabilirsiniz.
5. Öksürüğe İyi Gelir
Balgam sökücü olarak da bilinen civanperçemi aynı zamanda öksürük krizlerine de çok iyi geliyor. Faydası keşfedildiği günden beri özellikle balgam sökücü olarak kullanılan çay olarak içildiğinde öksürüğe de çok iyi geliyor. Sinüzite ve kuru öksürüğe iyi gelir, kişiyi rahatlatır.
6. Migrene İyi Gelir
Migren krizlerini yaşayan bilir. İnsanı çıldırtabilecek kuvvetteki etkisiyle migren krizleri çoğu kişinin baş belasıdır. Keskin bağ ve mide ağrılarıyla insanı baş başa bırakan migren için ise çözüm olarak önerebileceğimiz civanperçemini migreniniz olmasa da baş ağrılarınızı geçirmek için kullanabilirsiniz.
7. Kemik Erimesine İyi Gelir
Özellikle kadınlarda menopoz döneminden sonra ortaya çıkan kemik erimesi yani osteoporoz için civanperçemi içerdiği kalsiyum ile tam bir doğal ilaç. Kaynatarak elde edeceğiniz civan perçemi çayı ile kemik erimesi tedavinize yardımcı olabilirsiniz.
8. Akciğer Kanserini Tedavi Eder
Eğer civanperçemini eğir kökü ile birlikte tüketirseniz akciğer kanserini tedavi edebilirsiniz. Akciğer kanserinde gerilemeye yardımcı olduğu söylenen eğir kök ve civanperçemi çayını, eğir kökünü çiğneyerek civanperçemi çayını da sabah akşam içerek tüketebilirsiniz. Ayrıca civan perçemi akciğer kanamalarına da iyi gelir.
9. Bel Ağrılarına İyi Gelir
Şiddetli bel ağrınız varsa bir litre su kaynatıp içine civanperçemi atıp bekletin. 15-20 dakika beklettikten sonra süzerek suyu soğumaya bırakın. Günde iki bardak içtiğinizde şiddetli bel ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.
10. Hemoraid Tedavisinde Kullanılır
Hemoraid yani basur probleminiz varsa civanperçemi ile tedavi edebilirsiniz. Civanperçeminin taze yapraklarının sıkılarak elde edilen suyu yaralarınızın ya da basurunuzun üzerine günde 2-3 kere pansuman yapın. Hemoraidinize ve yaralarınıza çok iyi geleceğini göreceksiniz.
11. İdrar Söktürücüdür
İdrar söktürür, bağırsak gazlarını kontrol eder. Yemeklerden sonra içeceğiniz bir fincan civanperçemi içtiğiniz takdirde idrar söktürücü olarak çok işe yaradığını göreceksiniz. Ayrıca böbreğin çalışma işlevini de artırarak idrar sorunlarınızı çözebilir, ağrılarınız oluyorsa bu ağrıları dindirebilirsiniz.
12. Cildi Güzelleştirir
Güzel bir cilde sahip olmak kimsenin reddeceği bir şey değil. Durum böyle olunca da yaşamın başladığı günden bu yana herkes cildiniz güzelleştirmek için çeşitli yollara başvurmuştur. Gerek yedikleri ile gerek direkt cilde uygulayarak güzel bir cilt amaçlayanların başvurduğu bir şey de kesinlikle civanperçemi. Düzenli olarak civanperçemi çayını demleyip ardından da bir pamuk yardımıyla cildinize sürdüğünüzde cildinizdeki değişimi görebilirsiniz. Ayrıca bu yöntemle ciltteki kızarıklık ve kaşıntıları da geçirebilirsiniz. Çok iyi bir nemlendirici olan civanperçemi egzama gibi cilt hastalıklarına da çok iyi gelir.
Civanperçemi Nasıl Tüketilir?
İsterseniz çay olarak tüketebileceğiniz civanperçemini ister kaynatıp suyunu kullanarak ister de banyosunu yaparak kullanabilirsiniz. Merhem yapıp yaralarınızı da kullanabileceğiniz civanperçemini farklı yollarla kullanabilir ve tüketebilirsiniz.
Civanperçemini çay olarak hazırlamak isterseniz; yarım veya tam tatlı kaşığı (kendi zevkinize göre) civanperçemini (ince ince doğranmış olmasına özen göstererek) bir su bardağı kaynamış suda haşlayın. Suyun kaynak olmasına dikkat edin. Kaynatmayacaksınız, demleyeceksiniz. 15-20 dakika demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz. Bitki çayları takviye besinlerdir. Bu yüzden kullanmanızda sakınca olup olmadığını doktorunuza sorarak öyle tüketmelisiniz. Aksi takdirde faydadan çok zarara sebep olabilirler.
Banyosunu yapabilirsiniz dedik. İki avuç ince doğranmış civanperçemini geceden soğuk suyun içine koyun ve sabaha kadar bekletin. Ertesi gün bekletilen suyu kaynatın ve süzün. Süzdükten sonra da banyo suyunuza ekleyin.
Civanperçemini isterseniz merhem olarak da kullanabilirsiniz. Tereyağını bir tavada kızdırdıktan sonra bir avuç yine ince doğranmış civanperçemini de tavaya atın ve karıştırın. Ardından ahududu yaprağını da tavaya atarak iyice karıştırarak bir karışım elde edin. Bu karışımı ağzı açık olacak şekilde sabaha kadar bekletin ve ertesi gün ılık olacak şekilde ısıtın. Bir tülbent yardımıyla karışımınızı süzün ve kaplara doldurun. Yaptığınız bu merhemi mutlaka buzdolabında saklamalısınız.
Dilerseniz civanperçemini bitki tentürü olarak hazırlayıp da kullanbilirsiniz. Bitki tentürü için; civanperçemini çiçeklenme zamanında toplamalı ardından ince ince kıymalısınız. Bitki tentürünü hazırlamak için bir diğer ihtiyacınız olan malzeme ise konyak. Bu konyağın kaliteli olduğundan emin olmalısınız. Bir kaba ince ince kıydığınız civanperçeminizi ve üst hizasına gelecek şekilde konyak doldurulup şişelenir. Şişe iki hafta boyunca arada çalkalanmak şartı ile güneşte bekletilir. Sürenin sonunda bir tülbent ya da süzgeç yardımıyla süzülür ve hazır hale getirilir.
Her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmış bir yan etkisi olmasa da özellikle gebelik zamanında kullanılmaması önerilir. Hassas vücuda sahip kişilerde civanperçemi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca düzenli kullandığınız ilaçlarınız ya da herhangi bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan bitkiyi kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder