24 Kasım 2020 Salı

Soğan Maskesi


Mutfağımızdaki hemen her yemeğin olmazsa olmazı kuru soğan, genelde kötü kokusu yüzünden çok sevilmeyen bir bitkidir. Ancak son zamanlarda kimyasallardan arınmaya çalışan, cilt bakımı gibi önemli konularda kendini ne olduğunu bilmediği maddelere maruz bırakmak istemeyen insanlar tarafından bir doğaya dönüş hareketi başlatılmış durumda. Her türlü hastalık ve problemin çözümünün doğada olduğuna dair güçlü bir inançları var. Kuru soğan ise bizleri birçok sıkıntı ve problemden kurtaracak, şifası bol bir nimettir. Düzenli kuru soğan tüketimi birçok iç hastalığın önlenmesini sağladığı gibi soğanın şifalarından haricen faydalanmak da mümkündür. Çeşitli kürler, kremler vb. için de kullanılması mümkün ama biz bu yazımızda soğan maskesini inceleyeceğiz.
Soğan Maskesi Nedir?
Kuru soğan hem zarlı yapısı hem de faydalı içeriği ile cilt problemleri için yüzde, saç derisinin sağlıklı kalması ve saç uzatmak içinse saçta maske olarak kullanılabilir. Ancak bu tür maskelerin kullanımındaki en büyük problem soğanın rahatsız edici kokusudur. Bu kokuyu bastırmak için maskelere başka malzemelerin eklenmesi söz konusudur. Soğan maskesine eklenebilecek bu maddeler çeşitli kimyasallar ya da peeling karışımları olabileceği gibi daha doğal malzemeler kullanılarak tüm maskenin doğal içerikte olması da sağlanabilir.
Soğan Maskesi Nasıl Yapılır?
Cilt bakımızı yapmakta kullanabileceğimiz kuru soğan, maske halinde de çeşitli sorunlara çözüm olur. Soğanın bu şifalarından faydalanabilmek için çeşitli çeşitli maskeler yapmak mümkündür.
Cilt Problemleri İçin Soğan Maskesi Tarifleri
1. Soğan Maskesi
Malzemeler:
  • 1 büyük kuru soğan
Hazırlanışı:
Bir büyük kuru soğanı iyice sıvı bir hal alana kadar rondoda çekiyoruz ve elde ettiğimiz karışımı bir pamuk ya da fırça yardımıyla yüzümüze uyguluyoruz. Tariflerimizin içinde sadece soğan kullanılarak yapılmasıyla en “saf” tarif budur. Ancak daha önce söylediğimiz gibi soğanın kokusu muhtemelen sizi çok rahatsız edecektir ama bu maskeyi dayanabildiğiniz kadar yüzünüzde tutmanız önemli. 15-20 dakika kadar yüzünüzde bekleyen soğan maskesini ılık suyla durulayabilirsiniz. Bu maske sivilcelerinizin sönmesine yardımcı olacak ve yüzünüzdeki fazla yağın durulanmasını sağlayacaktır.
2. Elma Sirkesi ve Soğan Maskesi
Malzemeler:
  • 2 küçük soğan
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi
Hazırlanışı:
2 küçük soğanın yalnızca en dıştaki zarlarını soyarak rondoda püre haline getirin ya da dövün. Özü çıkan soğanların içine yarım çay bardağı elma sirkesini problemli bölgeye uygulayarak bekletin. Bu maske en çok ellerde ve kollarda, bazen de yüzde görülebilen kahverengi lekelerin giderilmesinde etkilidir. Ancak elma sirkesinin asidik etkisini de göz önünde bulundurup maskeyi cildimizde 15-20 dakikadan fazla tutmamakta fayda var. Bu süreyi doldurduktan sonra ılık suyla maskeyi durulayıp nemlendirici uygulaması yapınız.
3. Yulaf, Bal ve Soğan Maskesi
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı yulaf ya da yulaf ezmesi
  • Kaynar su
  • 1 küçük soğan
  • 1 tatlı kaşığı bal
Hazırlanışı:
1 çay bardağı yulaf ya da yulaf ezmesini küçük bir kasenin içine koyduktan sonra üzerini geçecek kadar kaynar su dökelim. Yulaflar yumuşarken 1 küçük soğanı blenderdan geçirip lapa haline getirelim. Soğanı ve yulafı karıştırıp üzerine 1 tatlı kaşığı bal ekleyelim. Karışımın yüzünüze yapışacak kıvamda olması gerekiyor, eğer fazla akışkansa biraz daha bal takviyesi yapabilirsiniz. Bir fırça yardımıyla maskeyi yüzünüze sürün. Bu maskedeki diğer malzemelerin kokusu soğanın keskin kokusunu bastıracağından dolayı uygulaması diğer maske tariflerimize göre daha kolaydır. 20 dakika kadar yüzünüzde kaldıktan sonra maskeyi durulayabilirsiniz. Bu maske özellikle iltihaplı sivilcelerin giderilmesine yardımcı olacaktır.
Saçlar İçin Soğan Maskesi Tarifleri
1. Soğan Suyu ve Bal Maskesi
Malzemeler:
  • Bir su bardağının dörtte biri kadar soğan suyu
  • 1 tatlı kaşığı bal
Hazırlanışı:
Blender kullanarak ya da sıkarak suyunu çıkarttığınız soğanın üzerine 1 tatlı kaşığı bal koyarak karıştırın. Elde ettiğiniz maskeyi 10-15 dakika boyunca devamlı masaj yaparak saç derinize yedirin. Yeterince yedirdikten sonra 5 dakika kadar bekleyin ve sıcak suyla iyice durulayın. Bu maskeyi özellikle saç dökülmeleri ve saç derisindeki kaşıntılar için kullanabilirsiniz.
2. Kaynamış Soğan Maskesi
Malzemeler:
  • 4-5 adet soğan
  • 1 litre su
Hazırlanışı:
1 litre suyun içine dış kabuklarını soyduğunuz 4-5 tane soğanı dörde bölerek atın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra soğumaya bıraktığınız karışımı süzün. Bu elde ettiğimiz saç maskesini bir şişeye koyarak her saç yıkamadan sonra saçlarınıza uygulayın. Saç derinizdeki dökülme ve kaşıntıların düzeldiğine, saçlarınızın daha canlı göründüğüne şahit olacaksınız.
3. Soğan-Sarımsak Maskesi
Malzemeler:
  • 1 soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
Hazırlanışı:
Soyduğunuz 3-4 diş sarımsağı tuz ile birlikte iyice özü çıkana kadar dövün. Ardından blenderdan geçirerek püre haline getirdiğiniz soğanı ekleyerek iyice karıştırın. Hazırladığınız maskeyi saç diplerine masaj yaparak yedirin ve 15-20 dakika kadar bekletin. Soğanın kokusu sarımsak ile karıştırınca oldukça rahatsız edici bir koku yaratabilir ancak bu maskeyi düzenli kullanırsanız saç dökülmeniz azalacak ve saçlarınız daha hızlı uzayacaktır.
Soğan Maskesinin Faydaları
Yukarıda tarifini verdiğimiz soğan maskeleri gerek cilt bakımında gerek saçlarımız için en büyük yardımcılarımız olabilir. Soğan maskelerini kullanarak kimyasallardan arınmış bir şekilde bakımızı yapabiliriz. Ancak tariflerimizin çoğunda görebildiğiniz gibi soğanın zarından ya da kabuklarından ziyade asıl şifalı olan maskelerde blenderdan çekerek ortaya çıkarttığımız soğan suyudur. İşte soğan suyunun faydalarından yalnızca birkaçı:
  • Soğanın içeriğindeki kükürt su haline getirildiğinde daha faydalıdır, saç derisindeki kaşıntı ve döküntüleri engelleyip saç derisini güçlendiren de soğandaki bu kükürttür.
  • Soğanın suyunda saçın içeriğindeki keratini güçlendiren bir madde bulunur. Bu madde sayesinde saçlarımız daga hızlı uzar.
  • Soğanın keskin kokusu aslında asidik yapısından dolayıdır ve içeriğindeki bu asit sayesinde soğan suyunun sivilce kurutucu özelliği vardır.
  • Soğan suyunun çeşitli maddelerle karıştırılmasıyla elde edilen soğan kürlerinin sağlığa çeşitli faydaları vardır. İç organları temizleme, kadın hastalıklarının tedavisine yardımcı olma gibi faydalar sağlayan bu soğan kürleri genelde 1-2 ay süreyle kullanılır ve içilerek tüketilir.
  • İçerdiği vitaminler sayesinde soğan harika bir bağışıklık sağlar. Özellikle kış aylarında tüketilecek soğan suyu grip, nezle gibi hastalıklardan bizleri koruyacaktır.
Soğan Maskesinin Zararları
  • Soğan asidik bir bitkidir. Dolayısıyla soğan maskelerinin ciltte çok uzun süre bırakılması aşındırıcı etkiye sebep olabilir.
  •  Soğan aşırı tüketilirse zehirleyici etki yapabilir çünkü içindeki kükürt fazla miktarda kullanıldığında zararlıdır.
  •  Soğan zarında bugün sanayide kullanılan lateksin ilkel bir türevi bulunmaktadır. Dolayısıyla soğan zarının tüketilmesi bu maddenin sindirilememesine, midede birikmesine sebep olabilir.
  • Migreni olanlar soğan maskesi kullanmamalıdır çünkü soğanın keskin kokusu migren ağrılarını artırabilir ve maskelerin ciltte beklediği süre boyunca daha da kötüye gidebilir.
Soğan Maskesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Yukarıda tariflerini verdiğimiz soğan maskelerini dudak ve göz çevresi gibi ince derili bölgelerde kullanmayınız. Asidik içeriğinden dolayı bu bölgede soğan kullanımı ciddi tahrişe hatta cilt yanıklarına sebep olabilir.
Tüm cilt bakım tekniklerinde olduğu gibi soğan maskesinde de düzenli kullanım esastır. Tek bir kez kullanılan maskelerin faydası ya görülmez ya da çok kısa süreli görülür. Soğan maskelerini haftada bir kez uygulayabilir, düzenli kullanımla maksimum faydayı sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder