8 Kasım 2020 Pazar

Nohut ile Yoğurt ve Ekmek Mayası Tarifleri

 

Nohut Mayası Tarifleri

Nohut Mayası ile ekmek ve yoğurt mayalamanın tarihi yüz yıllar öncesine gider. İşte sizlere derlediğimiz en pratik nohut mayası tarifleri.

Nohut değerli bir besin maddesi olmasının yanında yüzyıllar boyunca değişik amaçlarla kullanılmıştır. Çeşitli yemeklerinin yanı sıra leblebi, humus gibi besinlerin ana ham maddesidir. Bunu yanı sıra; kahvesi, unu ve ekmeği de yapılmaktadır. Bunların dışında adı pek duyulmamış olsa da; nohuttan ekmek mayası ve yoğurt mayası da yapılmaktadır. Nohut mayasıyla yapılmış ekmek ve yoğurt tat itibari ile üstün olduğu söylenmektedir.

NOHUT İLE EKMEK MAYASI YAPIMI

Nohut mayası yapımı kolay olup, kokusu oldukça keskin ve kendine özgüdür.

Nohut Mayası İçin Gereken Malzemeler: ( Ekmek Mayası )

1 Avuç Kadar Nohut: ( Nohutları ufak parçalara ayrılana kadar kırıyoruz)

Temiz bir kavanozun içine nohutları aktarıyoruz.

1 Çay bardağı Un:

Kavanozun içine 1 çay bardağı un ekliyoruz.

İki tatlı kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz ekliyoruz.

İki su bardağı ılık suyu kavanoza ekliyoruz.

Ağzını kapatıp kavanozu iyi sararak bir gece kadar sıcak bir yerde ( kalorifer kenarı, buzdolabı arkası, ocak yanı ) mayalanmaya bırakıyoruz. Bu maya ile ekmek veya kumru ekmek diye bilinen sandvich ekmeği yapabilirsiniz.

NOHUT İLE YOĞURT MAYASI YAPIMI

Kaynar suyla çalkalanmış bir kavanozun içine 15-20 afet bildiğimiz doğal Anadolu nohudu konur. Daha sonra tercihen doğal süt, eğer doğal süt bulma imkânınız yoksa UHT olmayan günlük hazır sütten bir su bardağı kadar kaynatıyoruz. Ilıyınca ( eliniz sıcaklığa dayanacak şekilde, 40 derece civarı ) sütümüzü nohutların üzerine ekliyoruz. Daha sonra kavanozumu bir güzel sarıp, buzdolabı arkası, radyatör ya da fırın içi ( Fırını 100 dereceye kadar ısıtıp kapatın ve kavanozu fırına koyun )  gibi sıcak bir yerde 1 gün mayalanmaya bırakıyoruz.

Bir gün sonra mayamızı açıp içindeki nohutları süzüyoruz. Mayamızı yine kavanoza koyup ağzını kapatıp buzdolabına kaldırıyoruz. Bir gün boyunca buzdolabında beklemesinde fayda vardır. Eğer kavanozda bir miktar su birikmişse bu suyu süzerek uzaklaştırabilirsiniz. Artık mayamız hazır. Daha farklı lezzetler isteyenler, yada kaliteli yoğurt mayası bulamayanlar için mükemmel bir çözümdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder