Soya Nedir?
Öncelikle soya nedir sorusuna şöyle cevap verebiliriz.
Soya fasulyesi baklagillerden gelir ve genellikle 1 metre boylarında olup üç
yapraklı tüylü bir bitkidir. Tohumları genelde fasulyenin içindekiler gibi 3
tanedir ve beyaz renktedir. Soya fasulyesi denince akla ilk olarak yenilecek
bir şey olarak gelse de soya fasulyesi daha birçok farklı alanda kullanılır.
Örneğin, gübre, ilaç, lastik, alkol, yağ, leblebi hatta kağıt yapımına kadar
birçok kullanım alanı mevcuttur. Bu sebeple üretim konusunda da birçok ülke
tarafından kullanılır diyebiliriz. Sadece besin kaynağı olarak değil aynı
zamanda çoğu ürünün ham maddesi olarak da görev yapan kullanışlı bir bitkidir
soya. Aslında başta soya dediğimizde et ya da peynirdeki proteinin yerini
doldurmaya çalıştığı için insanlar ön yargılı olsalar da aslında soyanın bu ön
yargıları nasıl birer birer kırdığını bu yazımızda öğreneceksiniz.
Özellikle Asya kıtasında yaygın olarak tüketilen soya
Çin, Japonya, Kore gibi ülkelerde tercih edilir. Aslında soya fasulyesinin
geçmişi neredeyse M.Ö 5000 lere dayanıyor diyebiliriz. Geçmişi bu kadar eski
olan bir bitkinin bunca yıldır tüketilmesinin doyum dışında başka sebepleri
olsa gerek. Kıtadan kıtaya tanıtılarak herkesçe benimsenmiş bir besin
kaynağıdır. Öncelikle ticari amaçla üretilmeye başlansa da tüketim amaçlı
kullanım amacı ön plana çıkmaktadır. Dünyada yaklaşık 250 milyon ton üretim
alanına sahip olan soya fasulyesi oldukça popüler bir besin kaynağına
dönüşmüştür. Neredeyse soya fasulyesinin üretilmediği ülke yok denilebilir.
Birinciliği 90 milyon ton soya fasulyesi üreterek Brezilya alıyor. Daha sonra
ABD ve Arjantin bu alanda yarışıyor diyebiliriz.
Aslında çok besleyici olan bu bitki insan ömrünün
uzatılmasına da yardımcı olacak proteinleri içeren bir amino asit deposudur.
İçeriğine bakacak olursak; Omega 3, demir, B vitamini, doymamış yağ, lif.
Protein oranı ise %40 oranında olup bir insanın bir günde tüketebileceği
proteinin yarısını karşılar. Hayvansal gıdaların içerdiği proteinden daha
zengin bir içerikle doludur diyebiliriz. Özellikle vejetaryen insanların
protein ihtiyaçlarını karşılamak uğruna tercih ettiği bu besin çok iyi bir lif
kaynağıdır. Soya fasulyesini sıkça tüketen olan Asyalılar, dünyada yaygın olan
kanser ya da kalp hastalıkları konusunda çok tecrübeli değiller diyebiliriz
çünkü zengin protein deposu olan soya bu tür hastalıkları önlemede bir numaralı
besindir.
Soya
Fasulyesinin Faydaları Nelerdir?
1. Sindirime
Yardımcı Olur
Özellikle diyet yaparken büyük yardımcımız olan soya
fasulyesi sindirime yardımcı olmakla birlikte birçok vitamin ve protein içerir.
İçerdiği vitamin ve minerallerle hastalıkların önünde adeta bir engel görevi
görür. Örnek verecek olursak kolesterol hastaları için önerilen bir besin ürünü
olan soyanın, kolesterolü düşürücü bir etkiye sahip olduğu birçok araştırmada
tespit edilmiştir. Kabızlık gibi rahatsızlıklarda da önemli bir
yardımcıdır aslında. İçerdiği lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve
hayatınızı normale sokar.
2. Kanser
Hücrelerinin Oluşumunu Önler
Yine kanser hastalıklarında adını duyuran soya
fasulyesi özellikle prostat kanserinin tedavisinde öne çıkıyor. İçerdiği bir
protein türü ile kanserli hücrelerin yok olmasını sağlayan soya fasulyesi bu
tür hastalıklarda bir numaralı ilaçtır. Bu sebeple bol bol soya fasulyesi
tüketmekte fayda vardır.
3.
Kemiklerin Gelişimine Katkı Sağlar
Aynı zamanda kemiklere çok iyi gelen soya fasulyesi
kalsiyum açısından çok zengin bir bitkidir. Üstelik içerdiği magnezyum
sayesinde kemik ve kemik ile ilgili rahatsızlıklarda kullanılan bir besin
kaynağıdır.
4. Diyabet
Tedavisinde Kullanılır
Soya fasulyesi, diyabet hastalarını da unutmuyor
elbette. Diyabet hastalarının idrarındaki protein miktarını dengeleyerek
diyabetin getirdiği sorunları azaltmakta ve üstelik diyabet hastalarının
yaşamını kolaylaştırmaktadır.
5. Menopoz
Semptomlarının Hafifletilmesine Yardımcı Olur
Menopoz hastalarının sıklıkla yaşadığı terleme
durumunu haşlanmış soya fasulyesiyle azaltmanız mümkündür. Kadınların
yaşları ilerledikçe yaşadıkları menopoz döneminde büyük bir rahatlama sağlayan
bu bitki menopoz döneminde yaşanan sıkıntıları azaltmaya çalışır.
6. Kalp
Sağlığını Korur
Soya fasulyesi kalp rahatsızlıklarını azaltmada işe
yarayan bir besin kaynağıdır. Kalp sağlığını korur ve kalp krizi riskini de
azaltmaya yardımcı olur. Soya bitkisi doymamış yağlar içerdiği için kalbi
besler ve kalp rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcı olur.
7. Cildi
Güzelleştirir
Soya fasulyesi aynı zamanda cildi güzelleştiren bir
etkiye de sahiptir. Ciltteki lekelerin yok olmasına yardımcı olan soya
fasulyesini bir maske şeklinde kullanabilirsiniz. İçerdiği vitamin ve
minerallerden dolayı derinin iyileşmesini ve berraklaşmasını sağlar. Güneşin
zararlı etkilerinden korunmak için de soya fasulyesinden yapılan maskeyi
kullanabilirsiniz. Bunu yaparken soya fasulyesini haşlayıp pamuk yardımıyla
lekelerin üzerine sürebilirsiniz.
8. Sağlıklı
Kilo Alımı Sağlar
Soya bitkisi 26 tane protein içerdiği içi kilo alırken
bile sağlıklı bir şekilde kilo almanızı sağlar. Tabi kilo alırken
şişkinliğinizi önleyerek, obeziteye doğru gitmenizi de engellemiş olur
diyebiliriz. Aynı zamanda tok tutan bir besin kaynağı olduğu için diyet
yaparken de en büyük yardımcınızdır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanser
gibi rahatsızlıkları önlemede birebirdir.
10. Uyku
Düzeninin Dengelenmesine Yardımcı Olur
İçerdiği magnezyum minerali sayesinde uykusuzluğu
gidermeye yardımcıdır. Soya bitkisi daha kaliteli bir uyku uymanızı sağlayarak,
vücut dengesini de düzenler.
Soya Evde
Yetiştirilir mi?
Gerçekte soya fasulyesi zengin bir protein kaynağı
olduğu için metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı bir bitki olmakla
birlikte hücre ve damarların yapı taşlarını oluşturur diyebiliriz. Et,
tavuk, yumurtanın ürettiği proteinin yerine koyulabilecek özellikle veganlar
için önemli bir protein deposu olabilecek bir tarım ürünüdür.
Peki bizim ülkemizde soyanın durumu nedir? Ülkemizde
de çokça tüketilen soya ithal edilen bir bitkidir. Çok çeşitli vitamin ve
mineraller içeren bu yağ bitkisinin ülkemizde bir diğer adı da “harika
bitki”dir. Hatta bu besin kaynağı hayvan yemlerine bile karıştırılarak
hayvanların daha sağlıklı olmaları amaçlanır. Bu faydalı bitkiyi sizler de
evlerinizde yetiştirebilirsiniz. Ama nasıl?
Daha çok ılıman iklimlerde yaşam alanı bulur ne çok
soğukta ne de çok sıcakta yetişemez. Toprak seçerken de ph derecesi çok yüksek
olmayan topraklar tercih etmenizde fayda vardır. Soyayı ekerken Nisan ya da
Mayıs aylarına kadar yapmış olmanızda fayda vardır. Soya bitkisinin
çimlenebilmesi için sıcak bir ortam gereklidir. Bitki yaklaşık 9 cm e
ulaştığında ilk suyunu verebilirsiniz.
Baklagiller arasında en zengin mineralli olan bu yağ bitkisi, kısaca
kalp rahatsızlıklarını, menopoz sıkıntılarını, uyku problemlerini, kanser
hastalıklarını, sindirim sistemini, diyabeti ve kemik rahatsızlıklarını
azaltmaya çalışarak vücut dengesini korumaya çalışır. Aslında bize verilen en
büyük nimetlerden biri olan soya fasulyesi tüm dünyaca tüketilen bir tarım
ürünüdür. Önemli kalsiyum, demir, magnezyum, protein ve lif kaynağı olan bu
bitkinin belki de keşfedilmemiş sayısız yararı vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder