2 Kasım 2020 Pazartesi

Soyanın Faydaları


Soya Nedir?
Öncelikle soya nedir sorusuna şöyle cevap verebiliriz. Soya fasulyesi baklagillerden gelir ve genellikle 1 metre boylarında olup üç yapraklı tüylü bir bitkidir. Tohumları genelde fasulyenin içindekiler gibi 3 tanedir ve beyaz renktedir. Soya fasulyesi denince akla ilk olarak yenilecek bir şey olarak gelse de soya fasulyesi daha birçok farklı alanda kullanılır. Örneğin, gübre, ilaç, lastik, alkol, yağ, leblebi hatta kağıt yapımına kadar birçok kullanım alanı mevcuttur. Bu sebeple üretim konusunda da birçok ülke tarafından kullanılır diyebiliriz. Sadece besin kaynağı olarak değil aynı zamanda çoğu ürünün ham maddesi olarak da görev yapan kullanışlı bir bitkidir soya. Aslında başta soya dediğimizde et ya da peynirdeki proteinin yerini doldurmaya çalıştığı için insanlar ön yargılı olsalar da aslında soyanın bu ön yargıları nasıl birer birer kırdığını bu yazımızda öğreneceksiniz.
Özellikle Asya kıtasında yaygın olarak tüketilen soya Çin, Japonya, Kore gibi ülkelerde tercih edilir. Aslında soya fasulyesinin geçmişi neredeyse M.Ö 5000 lere dayanıyor diyebiliriz. Geçmişi bu kadar eski olan bir bitkinin bunca yıldır tüketilmesinin doyum dışında başka sebepleri olsa gerek. Kıtadan kıtaya tanıtılarak herkesçe benimsenmiş bir besin kaynağıdır. Öncelikle ticari amaçla üretilmeye başlansa da tüketim amaçlı kullanım amacı ön plana çıkmaktadır. Dünyada yaklaşık 250 milyon ton üretim alanına sahip olan soya fasulyesi oldukça popüler bir besin kaynağına dönüşmüştür. Neredeyse soya fasulyesinin üretilmediği ülke yok denilebilir. Birinciliği 90 milyon ton soya fasulyesi üreterek Brezilya alıyor. Daha sonra ABD ve Arjantin bu alanda yarışıyor diyebiliriz.
Aslında çok besleyici olan bu bitki insan ömrünün uzatılmasına da yardımcı olacak proteinleri içeren bir amino asit deposudur. İçeriğine bakacak olursak; Omega 3, demir, B vitamini, doymamış yağ, lif. Protein oranı ise %40 oranında olup bir insanın bir günde tüketebileceği proteinin yarısını karşılar. Hayvansal gıdaların içerdiği proteinden daha zengin bir içerikle doludur diyebiliriz. Özellikle vejetaryen insanların protein ihtiyaçlarını karşılamak uğruna tercih ettiği bu besin çok iyi bir lif kaynağıdır. Soya fasulyesini sıkça tüketen olan Asyalılar, dünyada yaygın olan kanser ya da kalp hastalıkları konusunda çok tecrübeli değiller diyebiliriz çünkü zengin protein deposu olan soya bu tür hastalıkları önlemede bir numaralı besindir.
Soya Fasulyesinin Faydaları Nelerdir?
1. Sindirime Yardımcı Olur
Özellikle diyet yaparken büyük yardımcımız olan soya fasulyesi sindirime yardımcı olmakla birlikte birçok vitamin ve protein içerir. İçerdiği vitamin ve minerallerle hastalıkların önünde adeta bir engel görevi görür. Örnek verecek olursak kolesterol hastaları için önerilen bir besin ürünü olan soyanın, kolesterolü düşürücü bir etkiye sahip olduğu birçok araştırmada tespit edilmiştir. Kabızlık gibi rahatsızlıklarda da önemli bir yardımcıdır aslında. İçerdiği lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve hayatınızı normale sokar.
2. Kanser Hücrelerinin Oluşumunu Önler
Yine kanser hastalıklarında adını duyuran soya fasulyesi özellikle prostat kanserinin tedavisinde öne çıkıyor. İçerdiği bir protein türü ile kanserli hücrelerin yok olmasını sağlayan soya fasulyesi bu tür hastalıklarda bir numaralı ilaçtır. Bu sebeple bol bol soya fasulyesi tüketmekte fayda vardır.
3. Kemiklerin Gelişimine Katkı Sağlar
Aynı zamanda kemiklere çok iyi gelen soya fasulyesi kalsiyum açısından çok zengin bir bitkidir. Üstelik içerdiği magnezyum sayesinde kemik ve kemik ile ilgili rahatsızlıklarda kullanılan bir besin kaynağıdır.
4. Diyabet Tedavisinde Kullanılır
Soya fasulyesi, diyabet hastalarını da unutmuyor elbette. Diyabet hastalarının idrarındaki protein miktarını dengeleyerek diyabetin getirdiği sorunları azaltmakta ve üstelik diyabet hastalarının yaşamını kolaylaştırmaktadır.
5. Menopoz Semptomlarının Hafifletilmesine Yardımcı Olur
Menopoz hastalarının sıklıkla yaşadığı terleme durumunu haşlanmış soya fasulyesiyle azaltmanız mümkündür. Kadınların yaşları ilerledikçe yaşadıkları menopoz döneminde büyük bir rahatlama sağlayan bu bitki menopoz döneminde yaşanan sıkıntıları azaltmaya çalışır.
6. Kalp Sağlığını Korur
Soya fasulyesi kalp rahatsızlıklarını azaltmada işe yarayan bir besin kaynağıdır. Kalp sağlığını korur ve kalp krizi riskini de azaltmaya yardımcı olur. Soya bitkisi doymamış yağlar içerdiği için kalbi besler ve kalp rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcı olur.
7. Cildi Güzelleştirir
Soya fasulyesi aynı zamanda cildi güzelleştiren bir etkiye de sahiptir. Ciltteki lekelerin yok olmasına yardımcı olan soya fasulyesini bir maske şeklinde kullanabilirsiniz. İçerdiği vitamin ve minerallerden dolayı derinin iyileşmesini ve berraklaşmasını sağlar. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için de soya fasulyesinden yapılan maskeyi kullanabilirsiniz. Bunu yaparken soya fasulyesini haşlayıp pamuk yardımıyla lekelerin üzerine sürebilirsiniz.
8. Sağlıklı Kilo Alımı Sağlar
Soya bitkisi 26 tane protein içerdiği içi kilo alırken bile sağlıklı bir şekilde kilo almanızı sağlar. Tabi kilo alırken şişkinliğinizi önleyerek, obeziteye doğru gitmenizi de engellemiş olur diyebiliriz. Aynı zamanda tok tutan bir besin kaynağı olduğu için diyet yaparken de en büyük yardımcınızdır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanser gibi rahatsızlıkları önlemede birebirdir.
10. Uyku Düzeninin Dengelenmesine Yardımcı Olur
İçerdiği magnezyum minerali sayesinde uykusuzluğu gidermeye yardımcıdır. Soya bitkisi daha kaliteli bir uyku uymanızı sağlayarak, vücut dengesini de düzenler.
Soya Evde Yetiştirilir mi?
Gerçekte soya fasulyesi zengin bir protein kaynağı olduğu için metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı bir bitki olmakla birlikte  hücre ve damarların yapı taşlarını oluşturur diyebiliriz. Et, tavuk, yumurtanın ürettiği proteinin yerine koyulabilecek özellikle veganlar için önemli bir protein deposu olabilecek bir tarım ürünüdür.
Peki bizim ülkemizde soyanın durumu nedir? Ülkemizde de çokça tüketilen soya ithal edilen bir bitkidir. Çok çeşitli vitamin ve mineraller içeren bu yağ bitkisinin ülkemizde bir diğer adı da “harika bitki”dir. Hatta bu besin kaynağı hayvan yemlerine bile karıştırılarak hayvanların daha sağlıklı olmaları amaçlanır. Bu faydalı bitkiyi sizler de evlerinizde yetiştirebilirsiniz. Ama nasıl?
Daha çok ılıman iklimlerde yaşam alanı bulur ne çok soğukta ne de çok sıcakta yetişemez. Toprak seçerken de ph derecesi çok yüksek olmayan topraklar tercih etmenizde fayda vardır. Soyayı ekerken Nisan ya da Mayıs aylarına kadar yapmış olmanızda fayda vardır. Soya bitkisinin çimlenebilmesi için sıcak bir ortam gereklidir. Bitki yaklaşık 9 cm e ulaştığında ilk suyunu verebilirsiniz.
Baklagiller arasında en zengin mineralli olan bu yağ bitkisi, kısaca kalp rahatsızlıklarını, menopoz sıkıntılarını, uyku problemlerini, kanser hastalıklarını, sindirim sistemini, diyabeti ve kemik rahatsızlıklarını azaltmaya çalışarak vücut dengesini korumaya çalışır. Aslında bize verilen en büyük nimetlerden biri olan soya fasulyesi tüm dünyaca tüketilen bir tarım ürünüdür. Önemli kalsiyum, demir, magnezyum, protein ve lif kaynağı olan bu bitkinin belki de keşfedilmemiş sayısız yararı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder