25 Kasım 2020 Çarşamba

Keten Tohumu Yağının


Keten yapı itibariyle Akdeniz ikliminin şartlarında daha organik bir şekilde yetişir. Tohumları da genel ortalama olarak elli ile yüz milimetre uzunluğuna sahiptir. Her ne kadar göremesek de mavi renkte çiçeği de bulunan keten meyvenin yanı sıra bir de iki adet tohum verir. İçerdiği binlerce mineral ve vitaminler vardır. Bu da aslında bir çok alanda kullanılabilirliğinin göstergesi olabilir diye düşünüyoruz. Şimdi sizlerde eşsiz bir nimet olan keten tohumuna ve özellikle keten tohumunun yağına dair tüm detayları paylaşacağız.
Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Sindirime Yardımcı Olur
Eğer sizlerde sıklıkla sindirim sistemi problemleri yaşıyorsanız ve bir türlü kalıcı çözümü bulamadıysanız çözüm ayağınıza geldi. Çünkü içerdiği mineral ve vitaminlerin yanı sıra aynı zamanda lifli bir yapıya sahip olan keten tohumu yağı besinlerin vücutta kolayca sindirilmesine yardımcı oluyor. Bağırsak dostu olan keten tohumu yağının sindirim sistemine bir diğer faydası da sindirimde sırasında oldukça zorlanan bağırsaklarında hareketlerinin daha rahat olabilmesini sağlıyor olması. Keten tohumu yağı kişinin sindirim sorununa dair tüm sorunlara çare oluyor.
2. Kalp Sağlığını Korur
İçerdiği vitamin ve minerallerin de faydalarına geleceğimiz keten tohumunun yağı aynı zamanda antioksidan özelliğine de sahiptir. Antioksidan denilince ilk akla gelen organ olan kalp rahatsızlıklarından biri olan kolestrolün de dostudur. Kolestrol sorunu yaşayan kişilerin mutlaka deneyip kendi gözlemleriyle değerlendirmesini tavsiye ederiz. Ancak yapılan araştırmalara göre kolestrol seviyesini olması gereken seviyede tutmaya yarayan keten tohumu yağı kalpte bulunan damarlarında sağlığını korur.
3. Diyete Yardımcı Olur
Tokluk hissi veren kalorisiz olan nadir besinlerden biri olan keten tohumu yağı sayesinde sizlerde diyetinizdeki ana maddeyi belirleyebilirsiniz. Bu süreç boyunca kişinin düzenli diyetini yapmasını sağlar. Ve aynı şekilde vücutta bulunan sindirim ve ödem sorunlarını da kısa süre içerisinde gidereceğinden bir çok doktorun diyet listesine başta giren yine keten tohumu yağıdır.
4. Metabolizmayı Güçlendirir

Bağışıklık sistemiyle bire bir bağlantısı olan metabolizmanın olması gereken güçte ve hızda olmasına yardımda bulunan keten tohumu yağıdır. Keten tohumu yağı ile birlikte ve içeriğinde bulunan B vitamini sayesinde  sistemler arasında uyumluluğu da sağlar. Bu da metabolizmanın sorunsuz bir şekilde çalışmasına ve bir nevi hastalıklardan korunmanıza neden olur.
5. Kadın Hormonlarını Dengeler
Birçok kadının hem adet döneminde hem menopoz döneminde hormonların salgılanma oranı değişir. Ve kimi zaman bu fazlalık ya da eksiklikler bazı sorunlara da yol açabilir. Ancak içerdiği lignans maddesinden dolayı keten tohumu yağı tüm kadınsal hormonlarını dengede tutarak hem adet ağrılarını geçirir he de menopozda yaşanan sendromların ortadan kalkmasına neden olur. Aynı zamanda doğurganlığı da arttırdığı söylenir.
6. Kanserle Mücadele Eder

Direkt olarak kanser koruyucu etkisi olduğu pek bilinmese de bu yönde araştırmalar sürüyor. Bunun sebebi ise lignans maddesinin oldukça fazla olması bu araştırmaya değer kılıyor. Keten tohumunun içerdiği lignans maddesi kanserle olan savaşı temsil eder. Ve neredeyse tümörlü hücrelere kadar olumlu etkilerinden bahsetmek mümkün.
7. Diyabete İyi Gelir
Eğer kişide diyabet başlangıcı varsa ve belli sebeplerden dolayı da bir türlü gerekli olan dikkati ve önemi sağlayamıyorsa bu anlamda sizlere keten tohumu yağı yardımcı olacaktır. Keten tohumu yağı vücutta kan şekerini dengede tutarak kişinin ilerlemeyen diyabetini durdurur ve bunun yanı sıra iyileştirici etkisini de göstererek bu hastalığı ortadan kaldırabilir. Ancak kişi bu uygulamayı yapmadan önce mutlaka düzenli olmasına dikkat etmelidir. Aksi halde hiç bir yararını göremeyecektir.
Keten Tohumu Yağının Kullanımı
Keten tohumu yağı yağ formunda olmakla birlikte direkt olarak da kullanılabilir. Ancak bu ve buna benzer gıdaları ve yağları tüketemeyen kişiler günde bir kez olmak şartıyla yemeklerinde bir yemek kaşığı kadar kullanabilir. Ya da direkt olarak etkisini görmek ve rahat içebilmek isteyen kişiler bir bardak suyun içerisinde bir yemek kaşığı keten tohumu yağını damlatıp içebilirler. Her yağda olduğu gibi eğer sizlerde keten tohumu yağının faydalarından yararlanmak istiyorsanız öncelikle düzenli olarak kullanmanız gerekecektir. Bu tedavi aşamasında oldukça önemli bir husustur.
Keten Tohumu Yağı Nasıl Elde Edilir?
Keten bitkisinde elde edilen keten tohumun yağı öncelikle keten bitkisinden ayrıştırılan keten tohumuyla başlar. Keten tohumu yağını elde etmek için iki yöntem uygulanır. İlk yöntem ısıya maruz bırakılarak elde edilen keten tohumu yağıdır. Bu yağ genelde sanayide kullanılır. Örneğin kozmetik boyacılık gibi sektörler ısıya maruz bırakılarak elde edilen keten tohumu yağı kullanan sektörlerden bazılarıdır. Bunun haricinde kişi tüketmek suretiyle bir keten tohumu yağı kullanacaksa soğuk presleme yöntemiyle elde edilmiş keten tohumu yağını kullanmalıdır. Bu şekilde elde edilen keten tohumu yapı içeriğini ve yapısını bozmadan koruyarak etkilerini de korumuş olur. Bu şekilde hem yemeklerinizde hem de direkt olarak tüketebilirsiniz. Ancak ısıyla bir araya getirilmeyen yağların daha etkili olduğunu unutmayınız.
Keten Tohumu Yağının Zararları
Her üründe olduğu gibi keten tohumu yağının da fazla tüketilmesi sonunda bazı zararları bulunur. Örneğin eğer kişi gereğinden fazlaca bunu tüketirse midesinde şişkinlik hissi ve beraberinde de gaz sancısı çekmesine neden olabilir. Eğer kişi fazlaca tüketirse ishal gibi sindirim sorunlarına da neden olabilir. Bunun sebebi ise oldukça lifli bir yapıya sahip olmasıdır. Bunun haricinde eğer keten tohumu yağının elde edildiği keten tohumuna herhangi bir sıvı kaçmışsa bu yağın yararından çok zararını da görebilmeniz mümkündür. Eğer kişi yanlış zamanlarda ve fazlaca kullanırsa kan şekerini fazlaca düşürerek kişinin baş dönmesi vb. sorunlarla karşılaşmasına da neden olabilir. Fazla miktarda tüketilen keten tohumu yağının bir diğer zararı da kadınlar üzerindeki etkisidir. Eğer fazla tüketilirse kadınlarda yumurtalık kanseri ve rahim kanseri gibi ciddi kanserlerin oluşmasına da neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder