28 Kasım 2020 Cumartesi

Üvezin Faydaları


Son zamanlarda üvez meyvesine oldukça büyük bir ilgi vardır. Yapılan son araştırmalara göre üvez çok yararlı bir meyve türüdür. Üvez kış aylarına doğru hasadı yapılan bir meyve türüdür. Üvez kışın karşılaşabileceğiniz hastalıklara karşı vücudunuzun direncini arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Üvez meyvesini kışın tükettiğinizde metabolizmanızı güçlendirecek ve hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlayacaktır. Üvez meyvesinin sağlığımız için daha birçok yararı bulunur. Üvezin tüm yararlarından yazımızda bahsedeceğiz.
Üvez Nasıl Bir Bitkidir?
Öncelikle üvez bitkisinden ve bu bitkinin özelliklerinden bahsedelim. Üvez meyvesi küçüktür ve biraz armuta benzer. Üvez meyvesi olgunluğuna göre renk değiştirir. Üvez meyvesinin yeşil, sarı, kırmızı ve siyaha yakın bir rengi bulunur. Siyaha yakın olan rengi üvez meyvesinin en olgun olduğu halidir. Siyah üvez artık olgunluğunun son evresindedir ve tatlanmıştır. Eğer üvez meyvesini yediğinizde buruk bir tadı varsa olgunlaşması için biraz daha beklenmelidir. Muşmula meyvesinin çok benzeri olan bir meyvedir. Üvez bitkisi ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilir. Kuşüvezi adı ile bilinen üvezin en yaygın olan türü yamaçlarda ve çalılık yerlerde yetişir. Üvez bitkisinin bir diğer türü olan Yabani üvez ise ova ve yamaçlardaki üvez ağacı arasında dağınık bir şekilde bulunur.
Son zamanlarda doğal yollarla hastalıklara şifa aranıyor. Bu nedenle araştırmacılar doğal besinler üzerinde çalışıyor. Bu besinlerden olan üvez için de birçok araştırma yapılmış ve sağlığımız açısından ne kadar yararlı bir meyve olduğu tespit edilmiştir. Üvez meyvesinde parasorbinik asit, malik asit, şekerler, pectin karotensid, sorbitanik asit ve C vitamini bulunur. Üvezin içeriğinde bulunan maddelerden ve tespit edilmiş yararlarından bahsedelim.
Üvezin Faydaları Nelerdir?
1. Şeker ve Tansiyon Hastaları İçin Yararlı
Üvezin şeker ve tansiyon hastaları için yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre şeker ve tansiyon hastaları eğer üvez meyvesinin kurusunu kaynatıp içerse ya da üvez meyvesini yerse onlar için yararlı olacağı deneylerle tespit edilmiştir. Üvez meyvesi ve özellikle de üvez meyvesinin yapraklarının şeker hastalığının tedavisinde kullanılabileceği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Şeker hastaları için kan şekerini düşürücü etkiye sahip olan üvez meyvesi aynı şekilde tansiyon hastaları için de etkilidir.
2. Göğüs Yumuşatıcı Etkisi Var
Üvez yaprağının göğüs yumuşatıcı bir etkisi var. Üvez bitkisi üzerinde araştırma yapan Prof. Dr. Gerçekçioğlu  ”Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat’a kadar uzanır” der.
3. Bağırsakları Temizler
Bağırsakları temizleyici etkisi var. Prof. Dr. Gerçekçioğlu’nun yaptığı araştırmalara göre üvezin içeriğinde tanen isimli vücut direncini arttıran ve kalp krizi riskini en aza indiren bir madde bulunuyor. Aynı zamanda üvez içeriğinde bulundurduğu sorbitan asidi yani altı değerli alkol ile karaciğeri güçlendiriyor. Üvezin içeriğinde daha birçok asitler ve vitamin var. Elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi ve C vitamini üvezin içeriğinde bulunan önemli maddelerdir.
4. Kalp Krizine Karşı Korur
Üvezin kalp krizine karşı oldukça önemli etkileri bulunur. Üvezin içinde uçucu yağlar ve renk maddesi olarak antosiyanin bulunur. Antosiyaninin bağırsak temizleyici, idrar söktürücü, iltihap giderici, müshil, kanamayı durdurucu ve lenf uyarıcı özellikleri var. Bu özellikler sayesinde üvez sağlığımız için önem arz eder.
5. Zihin Gücünü Arttırır

Üvez meyvesinin enerji verici özelliği bulunur. Beyni ve zihni gücü arttırır.
6. Toksinlerin Vücuttan Atılmasını Sağlar
Vücutta biriken zararlı maddelerin ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
7. Romatizmaya ve Bazı Hastalıklara Karşı Etkili
Karaciğer hastalıkları, mide ülseri, gastrit, romatizma, dalak hastalıkları ve mafsal iltihabında etkili.
8. Kanı Temizler
Üvezin kanı temizleyici bir etkisi var. Üvez meyvesini düzenli olarak tüketen kişilerin kan değerleri daha düzgün çıkar.
9. Hamilelikte Mide Bulantısını Önler
Hamilelik döneminde kadınların sık sık şikayet ettiği bir durum olan mide bulantısını önler.
10. Cildi Güzelleştirir
Bazı dönemlerde cildimizle ilgili sıkıntılar yaşayabiliriz. Siyah noktalardan, sivilcelerden şikayetçi olabiliriz. Böyle zamanlar üvez meyvesi tam bir cilt dostudur. Üvez meyvesi cildi güzelleştirici etkisi ile cildinizin daha pürüzsüz ve doğal gözükmesini sağlar.
11. Böbrek Taşının Düşürülmesinde Etkili
Böbreklerde taş ya da kum olduğunda üvez meyvesini tüketirseniz bu sorunların çözüleceğini göreceksiniz.
12. Kilo Vermenizde Yardımcı
Üvez meyvesinin besin değeri yüksektir ve kilo vermenizde size yardımcı olUr. Üvez meyvesini tükettiğinizde size tokluk hissi verecek ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenizde etkili olacaktır.
13. Göz Sağlığında Etkili
Üvez meyvesinin göz sağlığı için etkili olduğu tespit edilmiştir. Bazı göz hastalıklarının tedavisinde üvez meyvesi kullanılır. Örneğin makula dejenerasyonu gibi.
Üvez Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Üvez meyvesi C vitamini deposu olarak da bilinir. Üvez taze olarak yenebilen bir meyve. C vitamini olarak zengin olması nedeni ile şurup ve ekstraktları hazırlanabilir ve o şekilde de tüketebilirsiniz. Üvez çiğ olarak tüketilebilen bir meyvedir. Fakat belirli bir miktar tükettikten sonra bazı zehirli etkileri olabilir. Yapılan araştırmalara göre bu zehirli etki böbreklere zarar verebilir. Zehirli etkinin nedeni ise yüksek dozda parasorbik asit içermesinden kaynaklanır. Eğer çeşitli işlemlerden geçirilmiş üvez meyvesi tüketirseniz bu hali daha güvenilir olacaktır. Üvez meyvesi tüketileceği amaca göre ısıtılma ya da dondurulma gibi işlemlerden geçer.
Üvezin Zararı Var Mı?
Üvezin sağlığımız için ne kadar yararlı bir meyve olduğundan bahsettik. Peki ya üvezin zararı var mıdır? diye soracak olursanız, şuana kadar yapılan deneylere göre üvezin herhangi bir zararı bulunmuyor. Tabii ki her besinde olduğu gibi üvezde de geçerli olacak bir kural söyleyebiliriz. Üvezi çok aşırıya kaçmadan tüketmelisiniz. Biliyorsunuz ki her şeyin çoğu zarardır. Bu nedenle bu meyveyi tüketirken dikkatli olmalısınız. Eğer çok ciddi bir hastalığınız varsa ve sürekli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa doktorunuza danışmadan üvez meyvesini çok fazla tüketmemeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder