29 Kasım 2020 Pazar

Muşmula Faydaları


Gülgillerden yamuk ve dallı olan pembe ya da beyaz çiçekler açan ağacın meyvesine muşmula adı verilir. Muşmula hafif mayhoş, biraz da tatlı, içerisinde tam beş çekirdek bulunan yuvarlak bir meyvedir. Muşmula ceviz büyüklüğünde bir meyvedir. Dış kabuğu içerisinde oranla biraz daha serttir. Ayrıca meyvenin üst kabuk kısmında hafif tüylüdür. Üzerinde bulunan çıkıntılardan açılarak içerisinde bulunan kısmı yenir. Muşmula genel olarak Karadeniz Bölgesinde bilinmektedir. Muşmula Ereğli bölgesinde ise ”töngel” adı ile bilinmektedir. Töngel adı ile bilinen muşmulanın farklı bölgelerde farklı çeşitleri de yetişebilmektedir. Her ne kadar farklı cinslere sahip olsa bile muşmulanın her bölgede olan tadı daima aynıdır.
Muşmula Meyvesinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Muşmula meyvesinin tüketimi çok yaygın olmasa da muşmula oldukça önemli bir meyvedir. Çünkü muşmula sağlığımız için oldukça önemli bir besindir. Sağlığımıza iyi gelen bu muşmulanın faydaları çoktur. Pek çok hastalığın, rahatsızlığın şifalı bitkilerden tedavileri mümkündür.
1. Muşmulanın Sindirim Sistemine Faydaları
Muşmulanın faydalarını saymak gerekirse ilk olarak gösterilecek olan fayda sindirim sistemine sağlayacak olduğu faydadır. Muşmula bağırsakların hareketlenmesini sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Muşmulanın içerisinde bol miktarda C vitamini bulunur. Bu C vitamini içeren meyve sindirim sisteminin tüm organlarını iyi bir şekilde korumaktadır. Yediğiniz besinleri daha kolay şekilde sindirmek isterseniz mutlaka muşmula tüketiminizi artırmanız gerekir.
2. Böbrek Taşı Oluşumunu Engeller

Muşmulanın sindirime sağladığı faydanın yanında böbreklere de ne kadar iyi geldiği bilinmektedir. Böbrek hastalıklarının ilk olarak doğal tedavisi gün içerisinde çok fazla su içmektir. Su içmek böbreklerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Böylece böbreklerimizi kısa sürede temizleyebiliriz. Böbreklerimizin temizliğini sağlayabilmek için aynı zamanda muşmula yaprağını kaynatıp içebiliriz. Bu şekilde muşmula yaprağının kaynatıp içilmesi böbrek sorunlarını çözer. Pek çok sağlık uzmanı doktorlar da bu tavsiyeyi verirler. Böbrek sorunu yaşayan kişiler üç günde bir kez bu muşmula yaprağı kaynatılmasını tüketebilirler.
Böbreklere iyi gelen bu faydaların yanında aynı zamanda muşmula düzenli olarak tüketildiği zaman böbreklerimizde meydana gelen iltihaptan da korur. Muşmula çayı tüm böbrek iltihaplarının oluşumunu önler. Diğer böbrek iltihap ve de bağırsaklarda meydana gelen pek çok enfeksiyonların oluşumunun işte bu şekilde önlenebilir.
3. Kan Dolaşım Hızını Arttırır
Yediğimiz besinlerin yararlı kısımları kanımıza karışır. Kanımıza karışan bu faydaları değerler kan dolaşımını sağlar. Bu sayede metabolizmamız da çalışmış olur. Gerçekleştirilen bazı işlemler sonucunda bu kan dolaşımı bizlerin eline bağlı olarak hızlandırılabilir. Diğer yandan metabolizma hızlanarak da kan dolaşımının hızı korunabilir. Bizlerin sahip olduğu pek çok çeşit sonucunda doğal bitkiler kan dolaşımını hızlandırabilir. Bu doğal bitkilerin en şifalısı olan muşmula kan dolaşımını hızlandırmakla kalmayıp tüm vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Temizlenen vücut sonucunda metabolizmamız daha hızlı çalışmaya başlar.
4. Sinir Sistemi İçin Çok Faydalı
Düzenli olarak bir kişinin muşmula tüketmesi çeşitli faydalı minerallerin alımını sağlar. Örneğin merkezi sinir sisteminin çalışmasını ve de yatışmasını sağlayan muşmula beyin içinde çok gereklidir. Kan dolaşımını hızlandırarak da aynı şekilde beyine daha fazla oksijen gitmesini sağlayabiliriz. Bu da sinir sistemi için oldukça faydalıdır.
5. Kilo Vermek İçin Etkili Çözüm

Yaz aylarına doğru kilo vermek isteyen insanların sayısı daha da artacaktır. Yazın mayo ve bikinilerin içerisinde fit bir vücuda sahip olunabilmesi için spor önemlidir. Bir de sporun yanında tüketilen besinler de çok önemlidir. Sağlıklı beslenmek için alınan meyve ve de sebzelerin faydalarının olması gerekir. Muşmula bu yönden oldukça zengin bir meyvedir. Zayıflamak isteyen kişiler bol miktarda muşmula tüketmelidir. Bağırsak hareketlerini de arttırdığı için kişinin  kısa sürede kilo kaybetmesini sağlar. Bu özelliğin sayesinde kişiler çok kez muşmula tüketimini arttırmak ister. Muşmula hoşafı adı ile bilinen bu hafif tatlı besin içerdiği su bakımından zayıflamak isteyenler için birebirdir. Vücudumuzun su kaybını önleyen bu muşmula hoşafını sık sık tüketmek ise kısa sürede kilo vermemizi sağlayacaktır.
6. Hastalıklara Karşı Enerji Deposu

Muşmula pek çok hastalıktan ve de diğer pek çok rahatsızlıktan korunmamız için tüketilebilecek en önemli besinlerden biridir. Muşmula sayesinde bizler daha dirençli bir vücuda sahip olabiliriz. Muşmula aynı zamanda kişiye bir zinde kalma hissi verir. İçerisinde bulunan vitaminler kişiye enerji ve de güç verir. Hastalıklara karşı savaşma direnci sağlayan bu muşmula sizlerin de bildiği üzere her derde devadır. Eğer muşmulayı tatlı olarak tüketirseniz vücudunuzun soğuklara karşı daha da kuvvetli olduğunu görürsünüz. Böylelikle hasta olmaktan, halsiz olmaktan da kurtulmuş olursunuz. Eğer her sabah uyandığınızda muşmula yerseniz sabah itibari ile güne daha canlı başlarsınız. Doğal vitamin deposu olan bu muşmula güç içerisinde daha dinamik, daha enerjik olmanızı sağlayacaktır. Bunun nedeni de muşmulanın enerji verici nitelikte olmasındandır. Stresli günlerde muşmula tüketimi rahatlamanızı, daha sağlıklı bir kafaya sahip olmanızı sağlayacaktır. Böyle günlerde mutlaka muşmula tüketmeyi unutmamalısınız.
7. Eklem, Kas Rahatsızlıkları
Yaşlıların yapacak oldukları en basit bazı hareketler artık onlara çok zor gelebilir. Yürümek, kolları hareket ettirmek bir hayli zor bir işlem olabilir. Bu nedenle de kas ve eklemlerin hareketini asla bırakmamamız gerekir. Ancak ne yazık ki elimizde olmadan yaşlanınca bu tür hareketleri daha da kısıtlamaya başlarız. Bu da eklem ve kas ağrılarına yol açar. Yaşlıların her gün tüketecek oldukları muşmula onların kas ve eklem ağrılarının azalmasını sağlar. Bu nedenle de kas ağrılarının çözümlenebilmesi için muşmula meyvesini düzenli olarak tüketebiliriz. Aynı zamanda da muşmula romatizma hastaları için de çok faydalıdır. Diz kapaklarında, bacaklarında romatizma olan hastalar muşmula tüketimini kesinlikle unutmamalıdır.
8. Diyabet Hastalarının Dikkatine
Diyabet artık çocuk, yaşlı, genç dinlemeden çok kişinin ortak bir hastalığı haline gelmiştir. Şeker tüketiminin kontrol edilmesi bu hastalık ile mücadele eden kişiler için oldukça önemlidir. Diyabet rahatsızlığından korunmak için kişilerin yapacak oldukları beslenmeler de bir hayli önemlidir. Diyabet rahatsızlıkları için muşmula oldukça faydalıdır. Şeker hastası olan çocuklarınıza yedirecek olduğunuz muşmula oldukça faydalı olur. Zaten pek çok sağlık alanında yapılan çalışmalar sonucunda da uzman doktorlarca yapılan araştırmaların sonucunda muşmulanın içerisinde bulunan besin değerlerini ne kadar iyi koruduğu söylenmektedir. Bu nedenle düzenli olarak olmasa da  belirli aralıklarla muşmula tüketimini atlamamamız gerekir.
Muşmula Meyvesinin Tüketim Çeşitleri

Muşmula daha çok Karadeniz Bölgesinde farklı çeşitlerde tüketilmektedir. Karadeniz halkı muşmuladan sirke, pekmez ve de reçel gibi ürünler hazırlarlar. En büyük muşmula tüketimi ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yaşanmaktadır. Muşmulanın yaprağı da çeşitli şekillerde değerlendirilmektedir. Muşmulanın yapraklarından elde edilen çayı ve de muşmula çekirdeği de tüketilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder