Gülgillerden yamuk ve dallı olan pembe ya da beyaz
çiçekler açan ağacın meyvesine muşmula adı verilir. Muşmula hafif mayhoş, biraz
da tatlı, içerisinde tam beş çekirdek bulunan yuvarlak bir meyvedir. Muşmula
ceviz büyüklüğünde bir meyvedir. Dış kabuğu içerisinde oranla biraz daha
serttir. Ayrıca meyvenin üst kabuk kısmında hafif tüylüdür. Üzerinde bulunan
çıkıntılardan açılarak içerisinde bulunan kısmı yenir. Muşmula genel
olarak Karadeniz Bölgesinde bilinmektedir. Muşmula Ereğli bölgesinde ise
”töngel” adı ile bilinmektedir. Töngel adı ile bilinen muşmulanın farklı
bölgelerde farklı çeşitleri de yetişebilmektedir. Her ne kadar farklı cinslere
sahip olsa bile muşmulanın her bölgede olan tadı daima aynıdır.
Muşmula
Meyvesinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Muşmula meyvesinin tüketimi çok yaygın olmasa da
muşmula oldukça önemli bir meyvedir. Çünkü muşmula sağlığımız için oldukça
önemli bir besindir. Sağlığımıza iyi gelen bu muşmulanın faydaları çoktur. Pek
çok hastalığın, rahatsızlığın şifalı bitkilerden tedavileri mümkündür.
1.
Muşmulanın Sindirim Sistemine Faydaları
Muşmulanın faydalarını saymak gerekirse ilk olarak
gösterilecek olan fayda sindirim sistemine sağlayacak olduğu faydadır. Muşmula
bağırsakların hareketlenmesini sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Muşmulanın
içerisinde bol miktarda C vitamini bulunur. Bu C vitamini içeren meyve sindirim
sisteminin tüm organlarını iyi bir şekilde korumaktadır. Yediğiniz besinleri
daha kolay şekilde sindirmek isterseniz mutlaka muşmula tüketiminizi artırmanız
gerekir.
2. Böbrek
Taşı Oluşumunu Engeller
Muşmulanın sindirime sağladığı faydanın yanında
böbreklere de ne kadar iyi geldiği bilinmektedir. Böbrek hastalıklarının ilk
olarak doğal tedavisi gün içerisinde çok fazla su içmektir. Su içmek
böbreklerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Böylece böbreklerimizi kısa sürede
temizleyebiliriz. Böbreklerimizin temizliğini sağlayabilmek için aynı zamanda
muşmula yaprağını kaynatıp içebiliriz. Bu şekilde muşmula yaprağının kaynatıp
içilmesi böbrek sorunlarını çözer. Pek çok sağlık uzmanı doktorlar da bu
tavsiyeyi verirler. Böbrek sorunu yaşayan kişiler üç günde bir kez bu muşmula
yaprağı kaynatılmasını tüketebilirler.
Böbreklere iyi gelen bu faydaların yanında aynı
zamanda muşmula düzenli olarak tüketildiği zaman böbreklerimizde meydana gelen
iltihaptan da korur. Muşmula çayı tüm böbrek iltihaplarının oluşumunu önler.
Diğer böbrek iltihap ve de bağırsaklarda meydana gelen pek çok enfeksiyonların
oluşumunun işte bu şekilde önlenebilir.
3. Kan
Dolaşım Hızını Arttırır
Yediğimiz besinlerin yararlı kısımları kanımıza karışır.
Kanımıza karışan bu faydaları değerler kan dolaşımını sağlar. Bu sayede
metabolizmamız da çalışmış olur. Gerçekleştirilen bazı işlemler sonucunda bu
kan dolaşımı bizlerin eline bağlı olarak hızlandırılabilir. Diğer yandan
metabolizma hızlanarak da kan dolaşımının hızı korunabilir. Bizlerin sahip
olduğu pek çok çeşit sonucunda doğal bitkiler kan dolaşımını hızlandırabilir.
Bu doğal bitkilerin en şifalısı olan muşmula kan dolaşımını hızlandırmakla
kalmayıp tüm vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Temizlenen vücut sonucunda
metabolizmamız daha hızlı çalışmaya başlar.
4. Sinir
Sistemi İçin Çok Faydalı
Düzenli olarak bir kişinin muşmula tüketmesi çeşitli
faydalı minerallerin alımını sağlar. Örneğin merkezi sinir sisteminin
çalışmasını ve de yatışmasını sağlayan muşmula beyin içinde çok gereklidir. Kan
dolaşımını hızlandırarak da aynı şekilde beyine daha fazla oksijen gitmesini
sağlayabiliriz. Bu da sinir sistemi için oldukça faydalıdır.
5. Kilo
Vermek İçin Etkili Çözüm
Yaz aylarına doğru kilo vermek isteyen
insanların sayısı daha da artacaktır. Yazın mayo ve bikinilerin içerisinde
fit bir vücuda sahip olunabilmesi için spor önemlidir. Bir de sporun yanında
tüketilen besinler de çok önemlidir. Sağlıklı beslenmek için alınan meyve ve de
sebzelerin faydalarının olması gerekir. Muşmula bu yönden oldukça zengin bir
meyvedir. Zayıflamak isteyen kişiler bol miktarda muşmula tüketmelidir.
Bağırsak hareketlerini de arttırdığı için kişinin kısa sürede kilo
kaybetmesini sağlar. Bu özelliğin sayesinde kişiler çok kez muşmula tüketimini
arttırmak ister. Muşmula hoşafı adı ile bilinen bu hafif tatlı besin içerdiği
su bakımından zayıflamak isteyenler için birebirdir. Vücudumuzun su kaybını
önleyen bu muşmula hoşafını sık sık tüketmek ise kısa sürede kilo vermemizi
sağlayacaktır.
6.
Hastalıklara Karşı Enerji Deposu
Muşmula pek çok hastalıktan ve de diğer pek çok
rahatsızlıktan korunmamız için tüketilebilecek en önemli besinlerden biridir.
Muşmula sayesinde bizler daha dirençli bir vücuda sahip olabiliriz. Muşmula
aynı zamanda kişiye bir zinde kalma hissi verir. İçerisinde bulunan vitaminler
kişiye enerji ve de güç verir. Hastalıklara karşı savaşma direnci sağlayan bu
muşmula sizlerin de bildiği üzere her derde devadır. Eğer muşmulayı tatlı
olarak tüketirseniz vücudunuzun soğuklara karşı daha da kuvvetli olduğunu
görürsünüz. Böylelikle hasta olmaktan, halsiz olmaktan da kurtulmuş olursunuz.
Eğer her sabah uyandığınızda muşmula yerseniz sabah itibari ile güne daha canlı
başlarsınız. Doğal vitamin deposu olan bu muşmula güç içerisinde daha dinamik,
daha enerjik olmanızı sağlayacaktır. Bunun nedeni de muşmulanın enerji verici
nitelikte olmasındandır. Stresli günlerde muşmula tüketimi rahatlamanızı, daha
sağlıklı bir kafaya sahip olmanızı sağlayacaktır. Böyle günlerde mutlaka muşmula
tüketmeyi unutmamalısınız.
7. Eklem,
Kas Rahatsızlıkları
Yaşlıların yapacak oldukları en basit bazı hareketler
artık onlara çok zor gelebilir. Yürümek, kolları hareket ettirmek bir hayli zor
bir işlem olabilir. Bu nedenle de kas ve eklemlerin hareketini asla
bırakmamamız gerekir. Ancak ne yazık ki elimizde olmadan yaşlanınca bu tür
hareketleri daha da kısıtlamaya başlarız. Bu da eklem ve kas ağrılarına yol
açar. Yaşlıların her gün tüketecek oldukları muşmula onların kas ve eklem
ağrılarının azalmasını sağlar. Bu nedenle de kas ağrılarının çözümlenebilmesi
için muşmula meyvesini düzenli olarak tüketebiliriz. Aynı zamanda da muşmula
romatizma hastaları için de çok faydalıdır. Diz kapaklarında, bacaklarında
romatizma olan hastalar muşmula tüketimini kesinlikle unutmamalıdır.
8. Diyabet
Hastalarının Dikkatine
Diyabet artık çocuk, yaşlı, genç dinlemeden çok
kişinin ortak bir hastalığı haline gelmiştir. Şeker tüketiminin kontrol
edilmesi bu hastalık ile mücadele eden kişiler için oldukça önemlidir. Diyabet
rahatsızlığından korunmak için kişilerin yapacak oldukları beslenmeler de bir
hayli önemlidir. Diyabet rahatsızlıkları için muşmula oldukça faydalıdır. Şeker
hastası olan çocuklarınıza yedirecek olduğunuz muşmula oldukça faydalı olur.
Zaten pek çok sağlık alanında yapılan çalışmalar sonucunda da uzman doktorlarca
yapılan araştırmaların sonucunda muşmulanın içerisinde bulunan besin
değerlerini ne kadar iyi koruduğu söylenmektedir. Bu nedenle düzenli olarak
olmasa da belirli aralıklarla muşmula tüketimini atlamamamız gerekir.
Muşmula
Meyvesinin Tüketim Çeşitleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder