11 Kasım 2020 Çarşamba

Yeşil Zeytin Sirkesi Nasıl Yapılır?

 


Hemen her meyvenin sirkesi yapılabilmektedir. Zeytin sirkesi yapımı da diğer sirkelerle aşağı yukarı aynı yöntemler ile yapılır.

Zeytin Sirkesi Tarifi için Malzemeler

• 1 Kilo Yeşil zeytin
• 1 Çay Kaşığı Turşu Tuzu
• 1 Yemek Kaşığı Nohut
• 1 Çay Bardağı Sirke
• Zeytinlerin üzerini geçecek kadar temiz klorsuz su ( 3-4 Litre eklenebilir)

Not: Nohut ve sirke mayalanmayı hızlandırmak için eklenir. Dilenirse bir miktar bal veya şeker de mayalanmayı hızlandırmak için eklenebilir. Ayrıca yeşil zeytinleri azıcık döverek yumuşatılması zeytinin içeriğinin suya daha çok geçmesini sağlayabilir. Bazı tariflerde zeytinler bir bez içinde çekirdekleri ile birlikte dövülerek çekirdekleriyle birlikte sirke yapılır.

Yeşil Zeytin Sirkesi Yapılışı

Dövülmüş zeytinler bir kavanoz içerisine diğer malzemeler ile birlikte konur. Zeytinlerin üzerini örtecek kadar temiz klorsuz su eklenir ve kavanozun ağzına bir tül parçası konur. Bu şekilde her gün yada iki günde bir sirke karıştırılır. Bir ay beklendikten sonra sirke süzülür ve kullanıma hazır hale gelir. Ancak süzüldükten sonra 1 ay daha ağzı kapalı kavanoz içerisinde bekletilirse daha lezzetli olabilir.
Zeytin Sirkesi Nasıl Kullanılır?
Zeytin sirkesi; diğer sirkler gibi turşu yapımında kullanılabilir. Yemek ve salatalara eklenebilir. Ayrıca bir miktar zeytinyağı ile bir miktar zeytin sirkesi karıştırılır içerisine kekik vs konarak kahvaltılarda tüketilebilir. Ayrıca saç bakımı ve cilt bakımı için de kullanılabilir. Su ile seyreltilerek yüz ve saçlar banyodan sonra durulama suyuna eklenebilir.
Zeytin Sirkesinin Faydaları Neler?
E vitamini yönünden çok zengin bir sirke olduğundan sağlık için bazı faydaları bulunabilmektedir. Enerji verici, saçları canlandırıcı etkisi vardır.

Sağlıcakla Kalınız..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder