7 Kasım 2020 Cumartesi

Mangonun Faydaları


Mango tropikal meyveler arasında yer alan ve sert çekirdeği olan bir meyve. Mangonun rengine, tohumuna ve aynı zamanda lezzetine göre farklılık gösteren birçok türü bulunur. Ülkemizde çok fazla meyve çeşidi olduğu için tropikal meyvelere ilgi gösterilmez. Ancak tatlı bir tadı olan mango içeriğinde, çok sayıda vitamin ve mineral barındırır. Bu nedenle sık sık mango tüketilmesi gerekir. Özellikle kilo vermek isteyen bireyler için yüksek hacimli ve uzun süre tok tutma özelliğine sahip olan ideal bir meyve. Yüksek hacimli bir meyve olduğu için, bünyesinde yüksek oranda su barındırır. Su oranı yüksek olması nedeniyle kalori oranı da düşük olur.
Mangonun Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde yetişmemesi, tropikal bir meyve ve buna bağlı olarak ücretinin de yüksek olması nedeniyle çok fazla tüketilmez. Fakat mangonun içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde insan vücuduna büyük fayda sağlar.
1. Mango Fitokimyasal Etkisiyle Kanseri Önler
Günümüzdeki en önemli ve ciddi hastalıklardan biri olan kanseri önlemede yenilen besinler çok önemli. Kanser hastalığından korunmak için özellikle mango yiyebilirsiniz. Mangonun içerisinde yer alan kuercetin, isokuercetin, astragalin, fisetin, gallik asit ve metil gallat isimle antioksidan bileşikleri birçok kanser çeşidini önlemede çok başarılı. Özellikle kolon, meme, lösemi ve prostat kanserlerine karşı çok etkili ve tam koruyucu etkisi bulunur.
2. Kolesterolü Düşürür
Mangonun içeriğinde yüksek oranda yer alan C vitamini, pektin ve lif sayesinde kanda bulunan kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Aynı zamanda taze mango çok zengin bir potasyum kaynağı özelliğine sahip. Potasyum minerali de kan basıncını ve aynı zamanda kalp ritmini kontrol atlında tutmaya yarar.
3. Tansiyon ve Nabız Atışını Düzenler
Tansiyon ve nabız atışı gibi sağlık sorunlarınızı tedavi etmek için içeriğinde yoğun potasyum ve magnezyum minerallerine sahip olan mango meyvesini düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Bu sayede kalp atış hızı ve kan basıncını normal bir seviyede olur. Aynı zamanda mangonun içeriğinde yer alan B2, B6, A, C, K vitaminleri ve folik asit sayesinde kalp ritmini dengeleyerek, vücudun her yerine besin, oksijenin ulaşmasını sağlar.
4. Cildi Temizler
Cilt bakımı ve temizliği için kozmetik ürünler kullanabilirsiniz. Ancak bazı insanlar doğal yaşamayı tercih ettiği için aynı zamanda cildine de doğal ürünler kullanır. Mango cilde uygulanabilecek çok faydası olan ideal bir meyve. Mangoyu hem yiyerek hem de cildinize maske şeklinde uygulayarak, fayda elde edebilirsiniz. Cilt yüzeyinde, cildin yağ oranına bağlı olarak tıkanan gözenekleri açarak, temizler ve buna bağlı olarak sivilcelerin yok olmasını sağlar. Cildinize yoğun oranda tazelik verir. Her cilt tipinin farklı sorunları var. Cilt tipi sorunlarından kurtulmak için mangoyu maske şeklinde uygulayabilirsiniz.
Mangoyu cildinize uygulamak için ince bir şekilde dilimleyip, yaklaşık olarak 15 dakika boyunca cildinizde tutabilirsiniz. Daha sonra bu sürenin ardından bol su ile temizleyin. Mango maskesi sayesinde cildinizde akne oluşumunu engeller.
5. Vücudu Temizler
Vücudunuzu temizlemek için düzenli bir şekilde mango yiyebilirsiniz. Mango aynı vücut üzerinde detoks etkisi gösterir ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Mangonun içeriğinde yer alan tartarik, malik ve sitrik asit insan vücudunu alkalize etmesini sağlar. Bu sayede insan vücudu tüm kirlerinden arınır ve temizlenir.
6. Göz Sağlığını Korumaya Yardımcı Olur
Göz hastalıklarından korunmak için yüksek miktarda A vitamini içeriğine sahip olan mango meyvesini tüketebilirsiniz. Özellikle gece körlüğü ve göz kuruluğu gibi göz hastalıklarının tedavisinde büyük yarar sağlar. Günümüzde çok sık görülen göz hastalıklarından biri olan maküler dejenerasyonu önlemede yardımcı olur. Maküler dejenerasyon, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir göz rahatsızlığı. Bu hastalıkta görme netliği ve küçük objelere odaklanma yeteneği azalır. Tam görüntüyü daha net görmek için göz daha fazla enerji harcar. Mangonun içeriğinde yer alan zeaksantin adı verilen bir antioksidan bulunur. Zeaksantin antioksidanı güneş ışınlarının göze vermiş olduğu göz hasarını iyileştirir.
7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
İnsan vücudunun koruyucu kalkanı işlevine sahip olan bağışıklık sisteminin sağlığı olması ve işlevini iyi bir şekilde yerine getirmesi çok önemli. Bu nedenle daha çok bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan besinleri tüketmek gerekir. A, C, E vitaminine, 25 farklı karotenoide sahip olan mango, bağışıklık sistemini daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Bu sayede kanser, erken yaşlanma ve aynı zamanda kalp hastalıklarına sebep olan serbest radikallerin insan vücudu üzerindeki zararlı etkilerini yok eder. Vücuda zarar veren oksidatif stresi azaltarak, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu sayede toksinlerin neden olduğu birçok hastalığın oluşmasını önler.
8. Odaklanmayı Arttırır ve Hafızayı Güçlendirir
Odaklanmayı arttırmak ve aynı zamanda hafızayı güçlü tutmak için yediğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. Hafızayı güçlendirme özelliğine sahip olan besinlerin ilk sırasında mango yer alır. Mangonun içeriğinde yer alan yüksek oranda glutamik asit sayesinde insan vücudunda yer alan hücreleri aktif bir hale getirir. Bu sayede herhangi bir konuya olan odaklanma gücünüz artar ve hafızanız daha güçlü olur.
9. Sindirime Yardımcı Olur
Lif yapısına sahip olan besinlerin başında mango gelir. Mangonun içeriğinde yer alan sindirim enzimleri sayesinde tüm yiyeceklerin mide içerisindeki emilimi kolaylaşır ve buna bağlı olarak boşaltım sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. Mangonun yapısında aynı zamanda esterler, terpen ve aldehit gibi biyoaktif bileşenler bulunur. Biyoaktif bileşenler sindirim siteminin daha güçlü ve sistematik çalışmasına yardımcı olur. Mangonun içerisinde proteinleri parçalama işlevine sahip olan bazı enzimler bulunur. Mangonun lifli bir yapısı olduğu için sindirime ve boşaltıma yardımcı olur. Hazımsızlık, sindirim sorunu ya da mide yanması gibi sağlık sorunlarınız varsa, düzenli olarak mango tüketebilirsiniz.
10. Kansızlık Giderir
Eğer vücudunuzda kansızlık sorunu varsa, her gün düzenli olarak mango yemeniz gerekir. Çünkü mango içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde vücutta yer alan kırmızı kan hücrelerin sayısı hızlı bir şekilde artar. Mangonun yapısında bulunan C vitamini ile insan vücudundaki kan değerini normal bir seviyede tutar.
11. Beyin Sağlığını Korumada Yardımcı Olur
Mangonun içeriğinde yer alan yüksek oranda B6 vitamini sayesinde beyin sağlığına tam ve güçlü bir koruma sağlayabilirsiniz. Mangoda yüksek oranda bulunan B6 vitamini ile beyinde yer alan nöronlar arasındaki bağlantı daha güçlü olur. Bu sayede insanların uyku düzeni kalıcı bir şekilde sağlanır. Aynı zamanda mango beyne giden kan akışını arttırarak, konsatrasyonun daha güçlü olmasını sağlar.
12. Vücuda Güç Kazandırır
Vücuda güçlü bir yapı kazandırmak ve bunun kalıcı olmasını sağlamak için, beta keratini oranı yüksek olan besinler tüketmek gerekir. Mango beta keratin açısından çok zengin bir antioksidan kaynağı. İnsan vücudu için çok gerekli olan beta keratin, insan vücudunun koruyucu kalkanı olan bağışıklık sistemi için çok önemli. Çok sık olarak vücudun karşılaştığı bakteri ve toksinlerden, vücuda güçlü bir koruma sağlar. Mangonun içeriğinde yer alan A vitamini sayesinde, insan vücudundaki birçok dokuya zarar verme ihtimali olan serbest radikallere karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturur. A vitamini sayesinde erken yaşlanma etkilerini ortadan kaldırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder