Avakado Nasıl Yenir? Avakadonun Faydaları Nelerdir?
Adı bilinse de beslenme sistemimize girmeyen
meyvelerden birisi avokado. Halbuki tam olgunlaşmış bir avakado
ile çok güzel salatalar ve ezmeler hazırlamak mümkün. Hatta resimde gördüğünüz
gibi pişirerek de tüketilebilir. Avokado faydaları saymakla bitmeyen bir
besindir. Avokado yaprağı ‘da çok faydalıdır.
Avakado Faydaları Nelerdir?
Çok zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır. A, C ve
E vitaminleri bakımından zengin olup, yetersiz beslenenler için tavsiye edilir.
C ve E vitaminleri ile birlikte yapısında bulunan diğer bileşimler güçlü
antioksidan olmasını sağlayarak; kalp-damar ve bağışıklık sağlığını korur,
yaşlanma etkilerini geciktirir.
Avakado Nasıl Yenir?
Bu değerli meyveyi kullanmak isteyenlerin en çok
sorduğu soru: Avakado Nasıl Yenir sorusudur. Avakadoyu olgunlaştırarak
yemek gerekmektedir. Avokadonun ham olanı sert olur ve acımsı bir tadı vardır.
Marketten temin edilen bu meyve; oda koşullarında 3-4 gün bekletilerek
yumuşaması ve renginin koyulaşması sağlanır. Olgunlaştıktan sonra ise yapılan
tarifler:
Avakado Ezmesi ve Avakado Salatası Nasıl Yapılır?
Olgunlaşan meyve, uzunlamasına ortadan ikiye kesilir
ve çekirdeği çıkarılır. İnce ince dilimler halinde doğranır, tuzu baharat ve
limon eklenerek salatası yapılır. Dilenirse; soğan, nane, maydanoz, domates
eklenebilir. Avakado ezilip yukarıdaki tarif aynen uygulandığında ise avakado
ezmesi elde edilmiş olur.
Aynı şekilde; ezilmiş olan meyveye sarımsaklı yoğurt
karıştırılarak yenebilir. Bunun yanında Omleti, sotesi de yapılabilir.
Avakado Salatası Tarifi
Malzemeler:
3 tane avokado
1 tane limon
1 adet kırmız biber
1 adet salatalık
Biraz maydonoz
İsteğe göre az miktarda kuru veya yeşil soğan
1 diş sarımsak
1 adet domates
Biraz roka ve tereotu
Zeytinyağı ve birazda tuz
1 tane limon
1 adet kırmız biber
1 adet salatalık
Biraz maydonoz
İsteğe göre az miktarda kuru veya yeşil soğan
1 diş sarımsak
1 adet domates
Biraz roka ve tereotu
Zeytinyağı ve birazda tuz
Avakado Salatası Yapılışı:
Avakadolar kabuklarından bir kaşık yardımıyla ayrılır.
( Kabukları bir tabak şeklinde bırakmaya özen göstermek gerekir. Süs için
tabiki ). Kalan meyveli kısım bıçakla ince dilimlenir. Üzerine, yukarıda
yazılan doğranmış sebzeler eklenir. Tuz, limon ve zeytinyağı eklenerek, bu
karışım kabukların içine doldurulur ve doğal bir görünüm elde edilir.
Avakado Ezmesi
Malzemeler:
1 adet olgun avokado
1 diş dövülmüş sarımsak
Yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı sızma zeytin yağı
1 adet olgun avokado
1 diş dövülmüş sarımsak
Yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı sızma zeytin yağı
Az miktarda karabiber ve tuz
Yapılışı:
Avakodo ikiye kesilir ve bir kaşıkla içi oyulur,
oyulan kısım çatalla ezilir. Diğer malzemeler eklenip iyice karıştırılır. Elde
edilen karışım kabuklara dökülerek servis yapılır.
Olgun avakadoyu ikiye kesin. Çekirdeğini çıkarıp içini tatlı kaşığıyla oyun. Kabuklarını servis ederken kullanabilirsiniz. Oyduğunuz kısmı çatalla ezin.
Diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Avokado kabuklarına ezmeyi koyup servis edin.
Olgun avakadoyu ikiye kesin. Çekirdeğini çıkarıp içini tatlı kaşığıyla oyun. Kabuklarını servis ederken kullanabilirsiniz. Oyduğunuz kısmı çatalla ezin.
Diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Avokado kabuklarına ezmeyi koyup servis edin.
Fırında Avokado Nasıl Yapılır?
Bir adet avokado alınır ve içi yarılarak çekirdeği
çıkarılır. Fırın, 110-120 dereceye ısıtılır ve avokado içerisine atılır. Arzu
ettiğiniz kıvama gelene kadar, 30-40 dakika arası fırında pişirilir.
Böbrek Taşlarını Düşürmek için Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Avakado Yaprağı Faydaları
Avokado yaprağı da çok faydalıdır. Böbrek taşı ve safra kesesi taşında, böbrek, prostat ve
idrar yolları iltihaplarında, mide ülseri ve gastrit gibi pek çok alanda
kullanılır. İçeriğinde bulunan glutathion güçlü bir antioksidan olup çok iyi
bir hücre koruyucusudur.
Böbrek taşlarını düşürmek için avakado yaprağı çayının yapılışı:
1 yemek kaşığı kurutulmuş avokado yaprağı
kaynamakta olan bir bardak suyun içine atılır ve kısık ateşte 6-7 dakika
kaynatılır. Bu çay üç gün boyunca günde bir çay bardağı kadar içilir. Daha
sonra bir kaç gün ara verilerek tekrar demlenerek devam edilebilir.
Not: Bu meyve
dilimize avokado olarak girmiştir. İngilizce avocado kelimesinin söyleniş
biçimi ile alınmış. Biz avakado demeyi tercih ettik ve yazımızda her iki
söyleniş biçimini de kullandık.
Sağlıcakla Kalınız….
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder