20 Haziran 2019 Perşembe

Ödeme İyi Gelen Çorba


Ödem Nedir?

Ödem, artık yaş fark etmeksizin çağımızın rahatsızlıklarına sebep olan önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Ödem birçok insanda bulunmaktadır. Tek başına bir tehdit oluşturmasa da bazı hastalıkların sebebi olduğu durumlar da mevcuttur. Ödem ile beraber kişi birçok rahatsızlığı varmış gibi de hissedebilir. Kişide şişkinliğe sebep olan ödem vücut dokularının arasında oluşan fazla sıvı miktarıdır. Bu sıvı miktarı kişide oldukça fazla şişkinliğe sebep olabilir. Ancak her şişkinliği ödem ile ilişkilendirmemek gerekmektedir. Bazı alerjik durumlarda da insanların belirli bölgeleri şişebilir ya da kadınlarda regl döneminden önce ödem oluşması oldukça normal durumlardır. Ancak ödem ile diğer şişkinlikleri ayırt edecek bir diğer tespit seçeneğini de sizler de uygulayarak bulabilirsiniz. Şişkinlik hissettiğiniz bölgeye bastırın ve eğer şişkinlik hissettiğiniz bölge hemen eski haline dönüyorsa burada ödem miktarının olduğunu söyleyebiliriz.
Ödemi aynı zamanda sıvı miktarını fazla bulunması olarak tanımlasak da vücuttaki su- tuz dengesi de ödemin oluşmasına sebep olabilir. Örneğin her zamanki gibi günlük olarak iki litreye yakın su tüketiyor olabilirsiniz ancak şişkinliğin oluştuğu dönemde fazla tuz tüketiyor olmanız muhtemel. Çünkü vücutta suyu tutan bir diğer faktörde tuzdur. Tuzun fazladan tüketilmesi durumunda kişide ödem oluşması da normaldir. Eğer kişi fazla su içiyorsa bu dönemde de bu şişkinliği hissetmesi daha az olacaktır.
Her zaman giyerken zorlanmadığınız ayakkabıyı bugün giyerken güçlük çekiyorsanız ya da her zaman üzerinize olan herhangi bir kıyafet kilo almadığınız halde olmuyorsa veya her zamanki alyansınız o gün fazla sıkıyorsa ödem sorunu ile karşılaşmış olasılığınız fazladır. Gün geçtikçe bu sorunlarını daha çok yaşıyorsanız mutlaka uzman hekime danışmanız ya da dışarıdan bir yardım almanız gerekmektedir. Ödem şişkinliklerin en sık oluştuğu bölgeler eller, kollar, bacaklar ve ayaklardır. Ödem sorunu çözülmediği takdirde kişinin böbrekleri ile ilgili bir hastalığı olması yüksek olasılıklardır. Ödeme iyi gelecek bitkiler ise doğanın bizlere sağlamış olduğu imkanlar ile birlikte çözülebilir hale gelmiştir. Özellikle ödem ile ilgili yani vücuda iyi gelmeyecek olan fazla sıvının atılması ile ilgili pek çok tarife rastlamanız mümkündür. Artık her bir ilacın faydasının yanında zararının da olduğunu düşünecek olursak bu sorun ile ilgili bitkisel çözümlere başvurmak en iyisi olacaktır. Birazdan sizlerle paylaşacağımız tariflerin içerisindeki herhangi bir şeye karşı alerjisi olan kişilerin öncelikle uzman bir hekime danışması ve sonrasında bu tarifi uygulamasını tavsiye ederiz.

Ödeme İyi Gelen Çorba Nasıl Yapılır?

1. Bal Kabaklı Ödeme İyi Gelen Çorba Tarifi

Malzemeler
  • İki çorba kaşığı kadar un
  • İki çorba kaşığı kadar sıvı yağ
  • Bir adet soğan
  • Dört bardak su
  • İki adet domates
  • Bir çorba kaşığı kadar maya
  • Yarım kilo bal kabağı
Hazırlanışı
  1. İki çorba kaşığı kadar unu, unların topaklanmasını önlemek için hızlı bir şekilde karıştırın.
  2. Ardından malzeme listesinde belirttiğimiz soğanı küp küp doğrayın ve un karışımı ile beraber iyice kavurun. Daha sonrasında da un kokusunun çıktığından emin olunca da dört bardak suyu ilave edin.
  3. Sonrasında mayayı da ilave edip karıştırmaya devam edin. Ardından doğranmış domatesleri de tencerenin içerisine ilave edin ve son olarak temizlenmiş doğranmış bal kabağını da tencereye ilave edin.
  4. Sonrasında bu sebzelerin tamamını süzerek çorbanızı içilebilir hale getirebilirsiniz

2. Ödeme İyi Gelecek Soğanlı Çorba Tarifi

Malzemeler
  • 3 adet soğan
  • Bir tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Yarım zencefil kökü
  • İki adet domates
  • 1 adet patates
  • Bir adet kabak
  • Küçük lahana
  • 8 diş sarımsak
  • Afyon tohumu, hint safranı, karabiber, fesleğen, kekiki tarhun
Hazırlanışı
  1. Malzeme listesindeki kadar soğanı doğrayın ve daha sonra bir tavaya yağı dökün ardından doğradığınız soğanları atın ve kavurun.
  2. Aktarlarda bulabileceğiniz zencefil yarısının kökünü soyun ve bunu bir rende yardımı ile rendeleyin.
  3. Malzeme listesinde belirtilen kadar patatesi, lahanayı, domates ve kabağı soyun sonrasında bunları küp küp olacak şekilde doğrayın. Daha sonrasında da sekiz diş sarımsağı da bir havan yardımı ile ezerek  karşımın içerisine atın.
  4. Dört su bardağı kadar suyu da aynı tencereye ilave edin.
  5. Son olarak da malzeme listesindeki son maddede yer alan baharatları da aynı çorba karışımının bulunduğu tencereye ilave edin ve yaklaşık 45 dakika boyunca pişirin.

Ödemin Zararları Nelerdir?

İnsan vücudunda yer alan bazı dokuların ve damarların içerisindeki sıvının doku dışına ya da damar dışına çıkması ile birlikte vücudun istenmeyen bir bölgesinde şişkinlik meydana gelir. Şişkinliklerin rahatsız edici görüntüsünden ziyade bu şişkinlikler bazı hastalıkların da haberci olabilir. Bu hastalıkların başlıcası su-tuz dengesinden etkilenen organların rahatsızlığı olacaktır. Tuz denilince akla ilk gelen organımız da şüphesiz böbreklerdir. Eğer kişide oldukça fazla ödem var ise bu da kişinin su yetersizliğine sebep oluyor ise bu kişide böbrek yetmezliği olabilmesi söz konusudur. Sadece etkilediği tek organ tabii ki böbreklerimiz değildir. Aynı zamanda kalp ve karaciğer yetmezliğinin de sebebi ödem olabilir. Bu şüphe ile hastanelere gidip muayene olmak üzere giden tüm hastaların vücudunda genelde ödem olup olmadığı kontrol edilmektedir. Çünkü bu ve buna benzer rahatsızlıkların başlıca sebebi ödemdir. Vücuttaki su-tuz dengesinin en iyi orantısını sağlamak için günde en az 2,5 litre su tüketmeli ve belli dönemlerde kürler uygulayarak vücuttaki gereksiz sıvıları vücuttan uzaklaştırmalıyız. Aynı zamanda bol hareket de ödemin düşmanıdır diyebiliriz. En azından düzenli yürüyüş yaparak vücuda gerekli olan hareketi sağlayabiliriz. Bununla birlikte yukarıda verdiğimiz tarifler ile kendinize düzenli olarak ödem attırıcı çorba yapıp içebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder