Latincede nigella sativa ya da nigella arvensis olarak
geçen çörek otu, pek çok alanda şifa amaçlı olarak kullanılmaktadır. Çörek otu
yaklaşık olarak 30 santimetre yüksekliğinde ve yaz aylarında mavi ile yeşil
renkte açan, ince yapraklı ve otsu bir tarla bitkisidir.
Ülkemizde hemen hemen her bölgesinde yetişmekte
olan çörek otu, en fazla Trakya ve Ege Bölgesi’ nde yetişmektedir. Aynı
zamanda Asya’ ya özgü ve bir yıllık ömrü olan küçük bir bitkidir. Belirli
sayıda olmak üzere Avrupa’ nın güneyinde yetiştirilmektedir. Diğer kısımları da
dünyanın çeşitli yerlerinde bulunmaktadır.
Çörek otunu evinizin balkonunda, bahçesinde,
apartmanınızın bahçesinde kolay bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Çörek otunun içeriğinde başta sabit yağ ve uçucu yağ
olmak üzere şekerler, saponinler, acı madde, tanen ve nigenin ile connigelin
alkaloidleri bulunmaktadır.
Çörek Otu
Nasıl Kullanılır?
1. Astım
Tedavisi
Oldukça yaygın bir hastalık olan astım, toplumun %5 –
%10′ unu etkilemektedir. Pek çok farklı yaş aralığındaki kişinin savaş verdiği
astım problemine çörek otu oldukça etkili olmaktadır. Her gün belirli
miktarlarda çörek otunun yenmesi ya da çörek otu yağının içilmesi astım
rahatsızlığına iyi gelebilmektedir.
Kullanımı:
Bir çay kaşığı çörek otu el değirmeni ya da tunç havan
yardımı ile un kıvamında olacak şekilde öğütülür. Bu şekilde öğütülen çörek otu
bekletilmeden ağıza alınır ve üzerine bir miktar su içilir. Eğer bu şekilde
öğütmeden tüketilirse hazmedilmeden yutulmasına sebep olur. Ağızda çiğnenmesi
durumunda da öğütülemez, bu nedenle de bulantıya sebep olabilmektedir.
Öğütüldükten sonra hemen tüketilmesinin sebebi de
açığa çıkan yağ asitlerinin kaybolmasını önlemektir.
Ayrıca yemekten sonra kullanılması önerilmektedir.
Aksi taktirde sindirim sistemi hastalığı yaşayan kişilerde mide tahrişi ve
bulantıya rastlanabilir.
2. Grip
ve Burun Tıkanıklığı
Çörek otunun bademcik ve boğaz iltihaplarına da iyi
geldiği bilinmektedir.
Kullanımı:
Burun tıkanıklığınız için 3-4 damla çörek otu yağını
burun deliklerine damlatarak rahatlama sağlayabilirsiniz.
3. İshal
Çörek otu ishalden yakınan kişilerin de imdadına
yetişiyor.
Kullanımı:
Bir fincan yoğurt ile bir çay kaşığı çörek otu yağını
güzelce karıştırın. İshal belirtileri kaybolana dek bu karışımı günde iki defa
tüketebilirsiniz.
4. Saç
Beyazlaması
Yaş ilerledikçe büyük bir sorun haline gelen saç
beyazlamasına çörek otu ile doğal müdahalelerde bulunabilirsiniz.
Kullanımı:
Çörek otu yağını düzenli bir şekilde saçlarınıza masaj
yapabilirsiniz.
5. Kilo
Alabilmek
Çörek otu hem kilo almak isteyenlere hem de kilo
vermek isteyenlere yardımcı olmaktadır. Fakat kilo aldırıcı olarak etki etmesi
için kullanımı biraz daha farklıdır.
Kullanımı:
Yemeklerden yarım saat önce bir miktar bal ve çörek
otu ile hazırlayacağınız macun, iştahınızı açarak kilo almanızı sağlayacaktır.
6. Yaralar
Birkaç faydalı bitki ile çörek otunun kullanımı
yaralara da iyi gelmektedir.
Kullanımı:
Çörek otu tohumlarını kavurarak, süsen kökü yağı ya da
kına bitkisi yapı ile karıştırınız. Merhem haline getirdikten sonra yara
üzerine uygulayabilirsiniz. Uygulama sonunda sirke kullanılarak yıkanır.
7. Kuru
Öksürük
Kullanımı:
Kahve içerisine bir çay kaşığı kadar çörek otunu
karıştırın, bu karışımı günde iki defa tüketebilirsiniz. Göğüs ve sırt bölgesi
de çörek otu yağı ile ovulabilir.
8. Diş
Ağrısı
Kullanımı:
İlk olarak çörek otu tohumlarını sirke ile pişirmeniz
gerekmektedir. Ardından çörek otu yağını ilave edebilirsiniz. Diş ağrısı ve diş
eti iltihabı için bu karışımı gargara olarak kullanabilirsiniz.
9. İktidarsızlık
Kullanımı:
200 gram zeytin yağlı öğütülmüş çörek otu tohumunu 100
gram günlük otu, 50 gram çörek otu yağı, 50 gram zeytin yağı ve 200 gram bal
ile karıştırın. Her öğünden sonra bir çorba kaşığı alınabilir.
10. Yüksek
Tansiyon Tedavisi
Fundamentals of Clinical Pharmacology (Klinik Farmakolojisi’nin
Temelleri) dergisinde yayınlanan laboratuvar araştırmaları sonucunda, çörek
otunun yüksek tansiyonu düşürmede etkili olduğu gözlenmiştir. Yüksek tansiyon
rahatsızlığı yaşayan kişiler 0.6 miligram çörek otu alarak tansiyonunun
düşmesini sağlayabilirler.
Kullanımı:
Her kahvaltıdan önce sabahları iki diş sarımsak
ile beraber herhangi bir içeceğe bir çay kaşığı çörek otu yağı alınarak
karıştırılır. Ayrıca çörek otu yağı ile tüm vücudunuzu ovarak günde 1,5 saat
güneş ışığında bekleyebilirsiniz. Bu adımlara bir ay devam edebilirsiniz.
11. Baş
Ağrısı
Hemen hemen her yaştan pek çoğumuzun yakındığı baş
ağrısından çörek otu sayesinde şifa bulmak mümkün.
Kullanımı:
Alın ve kulaklara yakın yüzün bölümleri çörek otu yağı
ile ovularak bandajlanır. Aynı zamanda bir çay kaşığı çörek otunu kahvaltıdan
önce tüketerek de baş ağrısı sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
12. Şeker
Hastalığı
Yapılan araştırmalar sonucunda çörek otu yağının kan
şekerini düşürdüğü gözlenmiştir. Aynı zamanda damar sertliğine de engel olduğu
da ispatlanmıştır.
Kullanımı:
Şeker hastalığı için bir fincan bütün çörek otu, bir
fincan su teresi ya da hardal tohumu, yarım fincan nar kabuğu ve yarım fincan
da şahtere otu karıştırılarak toz hale getirilir. Bir ay boyunca her gün
kahvaltıdan önce çörek otu yağı ile birlikte 1 çay kaşığı bu karışım tüketilir.
13. Saç
Dökülmesi
Çörek otu yağının diğer önemli özelliği de DHT adı
verilen aktif testesteron hormonunu baskılamasıdır. Bu nedenle çörek otunun
saçta kullanılması saçları besleyerek artmasını sağlayacaktır.
Kullanımı:
Çörek otu yağından efektif bir şekilde faydalanmak
için saçınıza 5 günde bir masaj yapabilirsiniz. İlk olarak iki ya da üç çay
kaşığı kadar çörek otu yağını bir yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Bu
karışımı saçınıza sürerek 3-4 saat bekleyiniz. Özellikle erkeklerde bu karışım
oldukça etkili olacaktır.
14. Uyku
Bozuklukları
Uyku problemleriniz için de bu mucizevi bitkiyi
kullanabilirsiniz.
Kullanımı:
Uyku bozukluğu için bal ile karıştırılmış herhangi bir
sıcak içeceğe 1 çay kaşığı kadar çörek otu ilave ederek içebilirsiniz. Hazırladığınız
bu karışımı akşamları içmeniz durumunda uyku düzeninizin düzeldiğini fark
edeceksiniz.
15. Sırt
Ağrısı ve Romatizma Çeşitleri
Çörek otunda bulunan bileşenler iltihap önleyici
özelliğe sahip. Yapılan araştırmalara göre de romatizmaya bağlı iltihabı
azaltarak hastalığı hafiflettiği görülmüştür.
Kullanımı:
Çörek otun yağından az bir miktarda alarak hafifçe
ısıtılır. Ardından romatizmalı bölgelere hafifçe masaj yapılarak uygulanır.
Günde üç defa bir çay kaşığı çörek otu yağını içmek de ağrınızı azaltabilir.
16. Hafıza
Güçlendirme
Kullanımı:
Hafızayı güçlendirmek için 100 miligram kaynatılmış
nanenin içerisine bir çay kaşığı çörek otu ilave edilir. Bu karışım 15 gün
boyunca içilebilir.
Bunların dışında çörek otu, Radyasyon hasarını
önleme, Morfin bağımlılığı ve toksisite önleme, Kimyasal silahlara
karşı koruma, Parkinson hastalığını önleme, Karaciğer hastalığından
korunma, Kolon kanserini engelleme, Meme kanserini yavaşlatma,
Alerjik hastalıkları tedavi etme, Hormon dengesini sağlama ve Böbrek safra
taşı eritme alanlarında da kullanılmaktadır.
Çörek Otunun
Faydaları Nelerdir?
Dünya çapında da çörek otunun sağlığa faydası sayısız
araştırmalar sonucunda kanıtlanmış durumda. Pek çok hastalığın tedavisinde ve
hastalıkların belirtilerinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Çörek otunun
faydalarından bir kısmını sıralamak gerekirse;
- Anne sütünü arttırmaya yardımcı
- Kan şekerini düzenler
- Damar sertliğini ve tıkanıklığını giderir
- Savunma sistemini güçlendirir
- Ruh sağlığını ve hormonal sistemi korur
- Kolesterolü ve tansiyonu düzenler
- Kansere karşı korur
- Nefes almayı kolaylaştırır
Çörek Otunun
Yan Etkileri Nelerdir?
Sayısız faydaları bulunan çörek otunu her durumda ve
bilinçsiz bir şekilde kullanmak olumsuz etki gösterebilmektedir.
Özellikle organ nakli durumlarında doktor kontrolünde
kullanılmalıdır. Bunun dışında doğum kontrol hapları kullanan kadınların da
kullanılması da önerilmemektedir.
Günlük 1 kaşıktan fazla kullanılması tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle
bir rahatsızlığınız için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder