27 Haziran 2019 Perşembe

Çörek Otu Kullanımı


Latincede nigella sativa ya da nigella arvensis olarak geçen çörek otu, pek çok alanda şifa amaçlı olarak kullanılmaktadır. Çörek otu yaklaşık olarak 30 santimetre yüksekliğinde ve yaz aylarında mavi ile yeşil renkte açan, ince yapraklı ve otsu bir tarla bitkisidir.
Ülkemizde hemen hemen her bölgesinde yetişmekte olan çörek otu, en fazla Trakya ve Ege Bölgesi’ nde yetişmektedir. Aynı zamanda Asya’ ya özgü ve bir yıllık ömrü olan küçük bir bitkidir. Belirli sayıda olmak üzere Avrupa’ nın güneyinde yetiştirilmektedir. Diğer kısımları da dünyanın çeşitli yerlerinde bulunmaktadır.
Çörek otunu evinizin balkonunda, bahçesinde, apartmanınızın bahçesinde kolay bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Çörek otunun içeriğinde başta sabit yağ ve uçucu yağ olmak üzere şekerler, saponinler, acı madde, tanen ve nigenin ile connigelin alkaloidleri bulunmaktadır.
Çörek Otu Nasıl Kullanılır?
1. Astım Tedavisi
Oldukça yaygın bir hastalık olan astım, toplumun %5 – %10′ unu etkilemektedir. Pek çok farklı yaş aralığındaki kişinin savaş verdiği astım problemine çörek otu oldukça etkili olmaktadır. Her gün belirli miktarlarda çörek otunun yenmesi ya da çörek otu yağının içilmesi astım rahatsızlığına iyi gelebilmektedir.
Kullanımı: 
Bir çay kaşığı çörek otu el değirmeni ya da tunç havan yardımı ile un kıvamında olacak şekilde öğütülür. Bu şekilde öğütülen çörek otu bekletilmeden ağıza alınır ve üzerine bir miktar su içilir. Eğer bu şekilde öğütmeden tüketilirse hazmedilmeden yutulmasına sebep olur. Ağızda çiğnenmesi durumunda da öğütülemez, bu nedenle de bulantıya sebep olabilmektedir.
Öğütüldükten sonra hemen tüketilmesinin sebebi de açığa çıkan yağ asitlerinin kaybolmasını önlemektir.
Ayrıca yemekten sonra kullanılması önerilmektedir. Aksi taktirde sindirim sistemi hastalığı yaşayan kişilerde mide tahrişi ve bulantıya rastlanabilir.
2. Grip ve Burun Tıkanıklığı
Çörek otunun bademcik ve boğaz iltihaplarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Kullanımı:
Burun tıkanıklığınız için 3-4 damla çörek otu yağını burun deliklerine damlatarak rahatlama sağlayabilirsiniz.
3. İshal
Çörek otu ishalden yakınan kişilerin de imdadına yetişiyor.
Kullanımı:
Bir fincan yoğurt ile bir çay kaşığı çörek otu yağını güzelce karıştırın. İshal belirtileri kaybolana dek bu karışımı günde iki defa tüketebilirsiniz.
4. Saç Beyazlaması
Yaş ilerledikçe büyük bir sorun haline gelen saç beyazlamasına çörek otu ile doğal müdahalelerde bulunabilirsiniz.
Kullanımı: 
Çörek otu yağını düzenli bir şekilde saçlarınıza masaj yapabilirsiniz.
5. Kilo Alabilmek
Çörek otu hem kilo almak isteyenlere hem de kilo vermek isteyenlere yardımcı olmaktadır. Fakat kilo aldırıcı olarak etki etmesi için kullanımı biraz daha farklıdır.
Kullanımı: 
Yemeklerden yarım saat önce bir miktar bal ve çörek otu ile hazırlayacağınız macun, iştahınızı açarak kilo almanızı sağlayacaktır.
6. Yaralar
Birkaç faydalı bitki ile çörek otunun kullanımı yaralara da iyi gelmektedir.
Kullanımı:
Çörek otu tohumlarını kavurarak, süsen kökü yağı ya da kına bitkisi yapı ile karıştırınız. Merhem haline getirdikten sonra yara üzerine uygulayabilirsiniz. Uygulama sonunda sirke kullanılarak yıkanır.
7. Kuru Öksürük
Kullanımı:
Kahve içerisine bir çay kaşığı kadar çörek otunu karıştırın, bu karışımı günde iki defa tüketebilirsiniz. Göğüs ve sırt bölgesi de çörek otu yağı ile ovulabilir.
8. Diş Ağrısı
Kullanımı: 
İlk olarak çörek otu tohumlarını sirke ile pişirmeniz gerekmektedir. Ardından çörek otu yağını ilave edebilirsiniz. Diş ağrısı ve diş eti iltihabı için bu karışımı gargara olarak kullanabilirsiniz.
9. İktidarsızlık
Kullanımı: 
200 gram zeytin yağlı öğütülmüş çörek otu tohumunu 100 gram günlük otu, 50 gram çörek otu yağı, 50 gram zeytin yağı ve 200 gram bal ile karıştırın. Her öğünden sonra bir çorba kaşığı alınabilir.
10. Yüksek Tansiyon Tedavisi
Fundamentals of Clinical Pharmacology (Klinik Farmakolojisi’nin Temelleri) dergisinde yayınlanan laboratuvar araştırmaları sonucunda, çörek otunun yüksek tansiyonu düşürmede etkili olduğu gözlenmiştir. Yüksek tansiyon rahatsızlığı yaşayan kişiler 0.6 miligram çörek otu alarak tansiyonunun düşmesini sağlayabilirler.
Kullanımı: 
Her kahvaltıdan önce sabahları iki diş sarımsak ile beraber herhangi bir içeceğe bir çay kaşığı çörek otu yağı alınarak karıştırılır. Ayrıca çörek otu yağı ile tüm vücudunuzu ovarak günde 1,5 saat güneş ışığında bekleyebilirsiniz. Bu adımlara bir ay devam edebilirsiniz.
11. Baş Ağrısı
Hemen hemen her yaştan pek çoğumuzun yakındığı baş ağrısından çörek otu sayesinde şifa bulmak mümkün.
Kullanımı:
Alın ve kulaklara yakın yüzün bölümleri çörek otu yağı ile ovularak bandajlanır. Aynı zamanda bir çay kaşığı çörek otunu kahvaltıdan önce tüketerek de baş ağrısı sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
12. Şeker Hastalığı
Yapılan araştırmalar sonucunda çörek otu yağının kan şekerini düşürdüğü gözlenmiştir. Aynı zamanda damar sertliğine de engel olduğu da ispatlanmıştır.
Kullanımı: 
Şeker hastalığı için bir fincan bütün çörek otu, bir fincan su teresi ya da hardal tohumu, yarım fincan nar kabuğu ve yarım fincan da şahtere otu karıştırılarak toz hale getirilir. Bir ay boyunca her gün kahvaltıdan önce çörek otu yağı ile birlikte 1 çay kaşığı bu karışım tüketilir.
13. Saç Dökülmesi
Çörek otu yağının diğer önemli özelliği de DHT adı verilen aktif testesteron hormonunu baskılamasıdır. Bu nedenle çörek otunun saçta kullanılması saçları besleyerek artmasını sağlayacaktır.
Kullanımı: 
Çörek otu yağından efektif bir şekilde faydalanmak için saçınıza 5 günde bir masaj yapabilirsiniz. İlk olarak iki ya da üç çay kaşığı kadar çörek otu yağını bir yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Bu karışımı saçınıza sürerek 3-4 saat bekleyiniz. Özellikle erkeklerde bu karışım oldukça etkili olacaktır.
14. Uyku Bozuklukları
Uyku problemleriniz için de bu mucizevi bitkiyi kullanabilirsiniz.
Kullanımı:
Uyku bozukluğu için bal ile karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe 1 çay kaşığı kadar çörek otu ilave ederek içebilirsiniz. Hazırladığınız bu karışımı akşamları içmeniz durumunda uyku düzeninizin düzeldiğini fark edeceksiniz.
15. Sırt Ağrısı ve Romatizma Çeşitleri
Çörek otunda bulunan bileşenler iltihap önleyici özelliğe sahip. Yapılan araştırmalara göre de romatizmaya bağlı iltihabı azaltarak hastalığı hafiflettiği görülmüştür.
Kullanımı: 
Çörek otun yağından az bir miktarda alarak hafifçe ısıtılır. Ardından romatizmalı bölgelere hafifçe masaj yapılarak uygulanır. Günde üç defa bir çay kaşığı çörek otu yağını içmek de ağrınızı azaltabilir.
16. Hafıza Güçlendirme
Kullanımı: 
Hafızayı güçlendirmek için 100 miligram kaynatılmış nanenin içerisine bir çay kaşığı çörek otu ilave edilir. Bu karışım 15 gün boyunca içilebilir.
Bunların dışında çörek otu, Radyasyon hasarını önleme, Morfin bağımlılığı ve toksisite önleme, Kimyasal silahlara karşı koruma, Parkinson hastalığını önleme, Karaciğer hastalığından korunma, Kolon kanserini engelleme, Meme kanserini yavaşlatma, Alerjik hastalıkları tedavi etme, Hormon dengesini sağlama ve Böbrek safra taşı eritme alanlarında da kullanılmaktadır.
Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?
Dünya çapında da çörek otunun sağlığa faydası sayısız araştırmalar sonucunda kanıtlanmış durumda. Pek çok hastalığın tedavisinde ve hastalıkların belirtilerinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Çörek otunun faydalarından bir kısmını sıralamak gerekirse;
  • Anne sütünü arttırmaya yardımcı
  • Kan şekerini düzenler
  • Damar sertliğini ve tıkanıklığını giderir
  • Savunma sistemini güçlendirir
  • Ruh sağlığını ve hormonal sistemi korur
  • Kolesterolü ve tansiyonu düzenler
  • Kansere karşı korur
  • Nefes almayı kolaylaştırır
Çörek Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Sayısız faydaları bulunan çörek otunu her durumda ve bilinçsiz bir şekilde kullanmak olumsuz etki gösterebilmektedir.
Özellikle organ nakli durumlarında doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bunun dışında doğum kontrol hapları kullanan kadınların da kullanılması da önerilmemektedir.
Günlük 1 kaşıktan fazla kullanılması tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle bir rahatsızlığınız için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder