13 Haziran 2019 Perşembe

Çin Çayının Faydaları


https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
Çin çayı, farklı bitkilerin yapraklarının birleştirilmesi ile oluşturulan bir çaydır. Bu birleştirme Çin mutfağına özel olarak yapılmakta ve bitkiler ona uygun olarak seçilmektedir. İnanışa göre, çayın M.Ö. 2737 yılında Çin imparatoru olan Shennong tarafından çevresinde bulunan otların kaynar suya düşmesi sonucunda keşfedilmiştir. O zamandan günümüze kadar da gelmiştir.
Çin çayının çeşitleri bulunmaktadır. Çin çayı toplamda 6 çeşitten oluşmaktadır. Bu kapsamda 6 adet çin çayları şöyle sıralanmaktadır;
  1. Yeşil çay
  2. Siyah çay
  3. Oolong çayı
  4. Beyaz çay
  5. Pu’er tipi çay olmaktadır.
Bu 6 tip çay da kolay bir şekilde hazırlanmaktadır. Ayrıca içerisinde bizler için oldukça çok yararları barındırmaktadır. Çayların faydalarından yararlanmanız için, sizlere önerilen dozlarda tüketmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde bazı zararları ile karşılaşabilirsiniz.
Çin Çayı Nasıl Hazırlanır?
Çin çayını düzgün bir şekilde hazırlamak oldukça kolaydır ama birkaç temel kurala uymak gerekmektedir. Yanlış hazırlanmış ise dünyanın en korkunç çayını tadabilirsiniz veya iyi yapılmış ise tersine çok ucuz bir şekilde çok tatmin edici olabilir. Tüm Çin çay poşetleri arkasındaki özel demleme önerileri ile birlikte gelir, ancak bazı genel kurallar aşağıda listelenmiştir.
Demlenmiş çayın kalitesini etkileyebilecek yedi faktör vardır:
  • Çayın kalitesi
  • Su kalitesi
  • Doğru ölçüm
  • Doğru demleme sıcaklığı
  • Doğru demleme süresi
  • Çay yaprağını tamamen genişletmek
  • Demlendirme işlemi sonunda yapraktan sıvının ayrılması
Herhangi bir çay yaparken, kaliteli bir su kullanmanız gerekmektedir. Farklı çaylar için farklı demleme sıcaklıkları gerektirir. Yanlış demleme sıcaklığı muhtemelen çay hazırlarken yapılan en yaygın hatadır.
Farklı çaylar farklı demleme süreleri gerektirir.
Siyah çaylar; 4-6 dakika beklemeniz gerekmektedir.
Oolong çaylar; (aynı zamanda Wulong çay olarak da bilinir) önemli ölçüde değişiklik gösterir ve denemeler üzerinde önerilen demleme yönergelerini izlemeniz gerekir. Birçok Oolong (wulongs) 3-4 dakikada olurken bazıları 6-8 dakikaya ihtiyacı olmaktadır.
Yeşil çaylar; genellikle 2-3 dakika demlenmektedir.
Beyazlar çaylar; tipik olarak 2 dakika civarında demlenmektedir.
Puerh çaylar; en az 7-8 dakika pişmesi gerekmektedir. 20 dakika demleme sırasında bir tencere ile kapağını kapatın.
Bitkiler; tipik haliyle 4-6 dakika, en fazla 10 dakika süreyle kaynatılması gerekmektedir.
Son olarak çayı pişirebilmek için uygun zamanda sıvıdan yaprakları ayırmak gerekir. Çok uzun süre suyun içerisinde kalan çoğu çay acı dönecek. Bir çay demliği kullanarak bu adımı kolaylaştırabilirsiniz. Sonrasında yaprakları sudan süzünüz.
Çin Çayının Faydaları Nelerdir?
Çin çayları içerisinde bulundurdukları sayesinde bizler için oldukça yararlı olmaktadır. Düzenli kullanımı ile birllikte yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz yararlarını görebilirsiniz. Yararları ise şöyle sıralanmaktadır;
1.Kanser

Çin çayının en bilinen yararı şüphesiz ki kanseri engellemesidir. Çin çayının içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin oluşması durdurulmaktadır. Vücudumuzda bulunan ve özgürce dolaşan serbest radikaller, kontrolsüz bir şekilde birleşerek kanser hücrelerini oluşturmaktadır. Çin çayı ise bu birleşmelerinin oluşmasına engel olmaktadır. Kansere karşı korunmak için gün içerisinde bir bardak Çin çayı içmenizi öneririz.
2.Sindirim Sorunları

Çin çayı aynı zamanda sindirim sorunu yaşayan kişilere de yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda, sindirim sisteminizin daha hızlı ve sağlıklı çalışmasına olanak sağlamaktadır. Çin çayı özellikle yeşil çay çeşidi iyi bir idrar söktürücü olarak bilinmektedir. İçerisinde bulunan antioksidan da toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırmaktadır. Kaslarınızın da gevşemesine yardımcı olmaktadır.
3.Baş Ağrısı

Baş ağrısı günümüzde en çok karşılaşmakta olduğumuz sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Stresli bir yaşam, uykusuzluk ve birçok neden baş ağrılarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu anlamda sizlerin rahatlamasını sağlayacak olan bir seçenek de Çin çayıdır. Çin çayının içerisinde 300 farklı kimyasal bileşen bulunmaktadır ve bunlarda baş ağrısını yok etmektedir. Uzmanlar sıklıkla baş ağrısı sorunuyla karşılaşan kişilerin Çin çayını içmelerini tavsiye etmektedir.
4.Cilt Sağlığı

Çin çayının bir başka yararı ise, cilt sağlığını korumaktır. İçerisindekiler sayesinde cilt hücreleri kendini yenilemesini sağlamaktadır. Özellikle cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Daha güzel ve genç bir cilde sahip olmak için Çin çayı içmenizi tavsiye ederiz.
5.Bağışıklık Sistemi

Yapılan araştırmalar kapsamında Çin çayının tüketimi ile birlikte bağışıklık sisteminizin daha kuvvetli olduğu anlaşılmıştır. Çin çayı sayesinde grip gibi mikrop yoluyla bulaşan hastalıkların oluşması daha az olmaktadır. Bu ve benzeri mikroplara karşı vücudunuzu korumaktadır. Günde 1 bardak Çin çayı sizlere bu faydayı sağlayabilir.
6.Böbrek

Çin çayı aynı zamanda böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Böbreklerin daha iyi ve sağlıklı çalışması ile birlikte zararlı toksinlerin vücuttan atılımı kolaylaşmaktadır ve bu sayede daha sağlıklı bir bedene sahip olmaktayız.
Çin Çayının Zararları Nelerdir?
Çin çayının yazımızın öncesinde sizlere vermiş olduğumuz yararlarına ek olarak, bazı durumlarda kişilerde bazı yan etkilere neden olmaktadır. Bu yan etkiler ise, alerjiden kaynaklı, başka bir ilaç ile etkileşime geçmesi veya çok tüketilmesi gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Ancak genel olarak herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ayrıca Çin çayı aldığınız zaman son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Herhangi bir zararını görmemek için doktorunuzun sizlere uygun gördüğü dozlarda kullanmanız gerekmektedir. Kafein Çin çayının en önemli yan etkileri arasında yer almaktadır. İnsanlar “kahve de çaydan çok daha fazla kafein vardır” deseler de aslında çok da doğru değildir. Kafeinin fazla alınması sonucunda vücudunuz bazı reaksiyonlar göstererek bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Çin çayının içerisinde bulunan kafein miktarını yok etmek istiyorsanız yapmanız gereken, yaprakları 1 dakikadan fazla kaynamakta olan suyun içerisinde bulundurmamanız gerekmektedir.
Bazı uzmanlar ise, Çin çayının vücuttaki demir emilimini hızlandırdığını söylemektedirler. Bu durumda özellikle demir eksikliği gibi sorunu olan kişilerin Çin çayını içmemeleri gerekmektedir.
Çin çayı ayrıca bazı ilaçlar ve antibiyotikler ile beraber kullanıldığında bazı yan etkilere ve sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bunun sonucunda baş ağrısı veya çarpıntılar oluşabilir. Kan inceltici özelliği bulunan ilaçlar ile kullanılmaması gerekmektedir. İlaçlar ile etkileşimi hakkında daha bilinçli hareket etmek için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder