16 Haziran 2019 Pazar

Hibiskus Şerbeti


Hibiskus bitkisinin diğer kaynaklarda kullanılan ismi Jamaika gülü ve hibiscus sabdariffadır. Hibiskus bitkisi genel olarak bir dişli ya da loblu marjı ile mızrak şeklindedir. Çiçekleri beş ya da daha fazla bir sayıda olan, büyük, dikkat çekici ve aynı zamanda yaprakları trompete benzemektedir. Hibiskus btiksinin yaprakları beyaz, kırmızı, sarı, mor ve turuncudur. Hibiskus bitkisi genel olarak dört ya da on sekiz cm gibi bir oranda genişliğe sahiptir. Pembe renge sahip olan hibiskus bitkisinin bazı çeşitlerinden biri olan hibiskus mutabilis ve hibiskus tiliaceus bitkilerinin yaşları ilerledikçe şekilleri de değişmektedir. Meyvesi kuru be loblu olan kapsül içeren tohumlardır. Hibiskus bitkisi daha çok Jamaika, Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayip adalarında yetişen ve aynı zamanda oraya özgü bir bitkidir. Hibiskus bitkisi Amerika’nın Kaliforniya eyaletlerinde çok sık tüketilen bir bitkidir. Burada yaşayan insanlar genellikle hibiskus bitkisini çay formunda tüketmektedirler.
Hibiskus bitkisinin kafeinsiz olma gibi bir özelliği bulunmaktadır ve aynı zamanda yüksek C vitamini oranına sahip olması açısından, insan vücudunda yer alan bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hibiskus bitkisinin şerbet formunda düzenli olarak tüketilmesi ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan tansiyon rahatsızlıklarına iyi gelerek, yüksek tansiyonu düşürür. Tip 2 diyabette bulunan yüksek kan basıncını düşürmek için de tüketilmektedir. Aynı zamanda hibiskus bitkisi çok iyi bir antioksidandır, kolesterolü düşürme özelliğine sahiptir. Mide kanserine karşı tam koruma sağlamaktadır. Sindirim sistemini hızlı bir şekilde çalıştırarak, şişkinliğin yok olmasına yardımcı olmaktadır. Kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı insan vücudunu korumaktadır. Diyet yapanların en ideal içeceklerinden biri olan hibiskus bitkisinin çayı kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Hibiskus Şerbeti Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • 1, 5 litre sıcak su, yani 7 buçuk su bardağı
  • 1 yemek kaşığı hibiskus
  • 1 adet elma
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • 1 adet çubuk tarçın
Hazırlanışı
  1. Yağ yakıcı hibiskus şerbeti yapımı için, ilk olarak bir buçuk litre, yani yedi su bardağı sıcak suyu derin bir tencereye boşaltın.
  2. Daha sonra tencereyi ocağın üzerine alarak, orta ateşte kaynamaya bırakın.
  3. Ardından kaynayan suya hibiskus, elma, karanfil, karabiber ve çubuk tarçını ilave edin.
  4. Hibiskus şerbeti için bu karışımı bir süre boyunca kaynatın.
  5. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatarak, ocaktan alın.
  6. Oda ısısında soğumaya bırakın: soğuduktan sonra, bir süzgeç yardımı ile şerbeti süzün. Bir şişeye ya da sürahiye doldurarak servise hazır hale getirin.
Hibiskus Nelere İyi Gelir?
  • Hibiskus bitkisinin şerbet formunda düzenli olarak tüketilmesi yüksek kan basıncını düşürmektedir. Bazı uzmanların yaptıkları araştırmalara göre, hibiskus bitkisini iki bardak içildiği vakit, hipertansiyon hastaları üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Hibiskus bitkisinin özü kanserli hücre sayısını azaltmaktadır ve aynı zamanda mide kanserinin yayılmasını önlemektedir. Ayrıca antioksidan etkisi olan hibiskus bitkisi, mide kanserinin tedavisinde yardımcı bir besin maddesi olarak kullanılması gerekmektedir.
  • Hibiskus bitkisi eski zamanlarda kanamayı durdurmak için, şişlik tedavisi ve çıban tedavisinde de kullanılmaktaydı. Hibiskus çiçeklerine kırmızı rengini veren birtakım maddeler, belirgin bir P vitamini aktivitesine sahiptir ve aynı zamanda insan vücudunda bulunan kan damarlarının duvarlarının güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Kan damarlarının geçirgenliği ve kan basıncının düzenlemesini sağlamaktadır. Hibiskus bitkisi çayı sıcak olarak tüketilirse tansiyonu arttırır ve soğuk olarak tüketilirse tansiyonu düşürmektedir. Hibiskus bitkisi çayının müshil gibi bir etkisi de bulunmaktadır ve insan vücudunda bulunan dışkı birikintisinin atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Hibiskus bitkisinin içeriğinde yüksek oranda yer alan askorbik asit ve polisakaritler sayesinde, insan vücudunda bulunan bağışıklık sistemi üzerine çok olumlu bir etkisi olmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve aynı zamanda vücut koruyucu fonksiyonları uyarır, virüslere karşı insan vücudunu korur.
  • Hibiskus çiçeğinin şerbet formunda düzenli olarak tüketilmesi durumunda, bitkinin içeriğinde yer alan flavonoid gibi birtakım maddelerin faydaları insan vücudunda olumlu etkisini göstermeye başlamaktadır. Flavonoid gibi maddeler insan vücudunu zararlı bileşiklerden, toksinden, ağır metallerden ve ayrıca metabolizma ayrışma ürünlerinden tamamen kurtarmaktadır. Hibiskus bitkisi aynı zamanda safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarına karşı çok iyi gelmektedir. Insan vücudunda bulunan kan damarlarının duvarlarını güçlendirmektedir. Kolesterol tabakasını eritme gibi bir faydası da bulunmaktadır.
  • Hibiskus bitkisinin şerbet formunda tüketilmesi herkese fayda sağlamamaktadır. Çünkü her metabolizmanın vitamin, mineral ve diğer maddeler açısından tüm değerler tamamen farklıdır. İnsanların vücudunun hassas olduğu besinler de birbirinden tamamen farklıdır. Bir insana iyi gelen hibiskus bitkisinin çayı, diğer insana iyi gelmeyebilir. Hibiskus bitkisinin çayı her durumda güvenilir olduğu gibi bir düşünce tamamen yanlıştır. Bazı özel durumlarda kullanılması tavsiye edilmemektedir. özellikle hamile olan kadınların hibiskus bitkisinin çayını tüketmemesi gerekmektedir. Çünkü bazı hamilelik vakalarında düşüğe yol açtığı uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir. Hibiskus bitkisinin çayı aynı zamanda emziren annelere de önerilmemektedir. Hibiskus bitkisinin çayı ya da özü tansiyon, kolesterol ilaçları ile birtakım reaksiyona girebilir, bu durumda insan vücudunda ortaya çıkabilecek olan olumsuz durumlara neden olmaktadır. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlıktan dolayı düzenli olarak ilaç kullanan bireylere hibiskus bitkisinin çayı önerilmemektedir. Eğer hibiskus bitkisinin çayını ya da diğer bitkisel çayları tüketmek istiyorsanız, bunun için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Hibiskus bitkisinin şerbet formunda düzenli olarak içilmesi, insan vücudunda yer alan aşırı yağlanmaları yavaş yavaş yok eder. Bağırsakları temizler ve kabızlığı yok eder. Bağırsak parazitlerinden vücudu tamamen kurtarır. Aynı zamanda kalbe çok faydası bulunmaktadır. Damla hastalığı tedavisinde çok sık bir şekilde kullanılmaktadır. Böbrek taşları üzerinde çok olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Hibiskus bitkisini çay şeklinde tüketmek isterseniz, istediğiniz kiloya sahip oluncaya kadar her gün düzenli olarak içebilirsiniz. Böylece sindirim sistemi daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlayacaktır. Ödem söktürücü özelliği bulunan hibiskus bitkisi kabızlığa da çok iyi gelmektedir. Kan şekerini dengelemektedir ve aynı zamanda içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde insan vücudunun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca hibiskus bitkisinin çayının düzenli olarak tüketilmesi ölü hücreleri yeniler ve yaşlanmayı geciktirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder