21 Haziran 2019 Cuma

Doğal Böğürtlenli Dondurma


Böğürtlen gülgiller familyasından olan ve çileğe benzeyen küçük taneli bir meyvedir. Böğürtlen mevsim olarak ilk bahar sonlarında olgunlaşmaya başlar ve ağustosun sonuna doğru neredeyse tükenmeye başlar. Dikenli bir çiçeği olan böğürtlen küçük tanelere sahip bir meyvedir. Böğürtlen ilk başta kırmızı meyvelere sahipken güneş gördükçe siyah rengini almaktadır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Tüketim çeşitliliği ise çok fazladır. Böğürtlene bir meyve salatasının içinde rastlayacağınız gibi bir pasta veya şerbetin içinde de sıkça rastlayabilirsiniz. Her yaş grubu tarafından zevkle tüketilen böğürtlen sağlık açısından önemli faydaları bulunan bir meyvedir. Böğürtleni mevsiminde alıp buzlukta saklayabilirsiniz. Yaz meyvesi olan böğürtlen ilginç tariflerde kendini göstermektedir. Bazen bir tatlının içinde rastlarken bazen bir et sosu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Her hali ile birçok yemeğe ve tatlıya yakışan böğürtlen bol vitaminli yapısıyla oldukça caziptir.
Böğürtleni yaz aylarında dondurma olarak tüketmek oldukça zevklidir. Hem dondurmanın serinliğini hem de böğürtlenin tazeliğini hissedersiniz. Ancak dondurma sadece yaz aylarında tüketilecek diye bir kaide yoktur. Böğürtlenli dondurmanızı evinizde her mevsim taze taze hazırlayıp tüketmeniz mümkündür. İhtiyacınız olan en önemli malzeme mevsiminde alıp buzlukta sakladığınız taze böğürtlenler olacaktır.
Şimdi evinizde kolaylıkla hazırlayıp, her mevsim sevdiklerinize gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz tam damağınıza layık bir böğürtlenli dondurma tarifine göz atalım.

Doğal Böğürtlenli Dondurma Tarifi

Malzemeler
  • 1 litre su
  • 1 su bardağı keye şekeri
  • 3 tatlı kaşığı salep
  • 1,5 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 3 yumurta sarısı
  • 400 gram böğürtlen
Hazırlanışı
  1. Bir tencereye şekeri ve sütü koyarak orta ateşte karıştırmaya başlayın.
  2. Şeker sütün içerisinde eridikten sonra yumurta sarısını, unu ve salebi sırası ile karışıma ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Yumurtayı eklerken hızlı bir karıştırma temposunda karıştırırsanız yumurta pişmeden yumurta kokusunu ortadan kaldırmış olursunuz.
  3. Karışımı orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın.
  4. Kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  5. Karışımın tamamen koyulaştığından emin olun aksi taktirde meyve ilavesinden sonra sulanmaya başlayabilir. Bu durumu ayarlayacağınız nokta ise un çeşididir. Her un farklı miktarlarda su tutma kapasitesine sahiptir. Bu nedenle her zaman kullandığınız ve su tutma kapasitesini tahmin edebileceğiniz bir un tercih edin.
  6. Başka bir kapta böğürtlenleri iyice yıkayın ardından blender yardımı ile böğürtlenleri püre haline getirin.
  7. Dondurma çekirdekli olmasın istiyorsanız püreyi ince bir süzgeç yardımı ile süzerek çekirdeklerinden ayırın. Elde ettiğiniz püreyi ilk olarak hazırladığınız karışıma ekleyin ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışım dondurma için hazırladığınız karışımın tam olarak kendisidir.
  8. Karışımınızı uygun bir kaba alıp dondurucuya atın. Bir süre orada donmasını bekleyin ve dinlendirin. Dondurmanız istediğiniz zaman yenmeye hazır.

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?

  • Böğürtlen hayatımızda yaz dönemleri bolca yeri olan ve tüketim için yeme içme sektöründe sık sık rastladığımız bir meyvedir. Böğürtlen meyvesine pastalarda tatlılarda rastlayacağımız gibi suyuna ve püresinin kullanıldığı bir çok tarife rastlamamız mümkündür. Böğürtlen girdiği her alanda sağlık açısından faydasını fazlası ile gösteren bir meyvedir. İçerisinde zengin mineral ve vitamin barındırmaktadır. Özellikle C vitaminini bolca içeren böğürtlen suyu sıkılıp içildiğinde içerisindeki C vitaminin etkisini bolca gösteren bir meyvedir.
  • Böğürtlen yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Artık çok iyi bildiğimiz gibi antioksidanlar vücudumuzda çok fazla rol oynamaktadır. Vücudunuzda bulunan yabancı maddelerin tespit edilip vücuttan atılmasını sağlayan antioksidanlar tam anlamıyla sağlıklı olmanın yardımcısıdır. Her zaman ne yediğimizi veya içtiğimizi ölçüp tartıp buna göre tüketme veya tüketmeme şansımız olmuyor. Bu gibi durumlarda da çok fazla yabancı madde vücudumuza girebiliyor. Devamında birçok hastalık ortaya çıkabileceği gibi en korkuncu kansere yakalanma oranının artmasıdır. Bu nedenle antioksidan özelliği yüksek besinler tüketmek önemlidir. Böğürtlen tam anlamıyla antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği ile sağlığına düşkün bireylerin en çok tükettiği meyve konumunu almaktadır.
  • Böğürtleni suyunu sıkarak tüketmek de mümkün. Özellikle suyunda sanılandan fazla besin değerine sahiptir. Böğürtlen suyu ishale karşı oldukça etkilidir. Böğürtlen suyunu ishale karşı etkili bir silah olarak kullanmak istiyorsanız taze olarak tüketmelisiniz. Taze tüketilen böğürtlen suyu sağlayacağı faydayı iki katına çıkarmaktadır.
  • Böğürtlen diğer bir özelliği ile güzelliğine düşkün insanları cezbediyor. Böğürtlen oldukça yüksek gençleştirme, sıkılaştırma ve cildi parlatma özelliğine sahiptir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt gözeneklerini açarak cildin nefes almasını sağlar. Tıkalı gözenekler erken yaşlanmaya sebep olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek adına böğürtlen doğru adresiniz olacaktır. Hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlayan böğürtlen oldukça önemli ölçüde deri sağlığını korumaktadır .
  • Böğürtlen kaynatılarak elde edilen su ise bin bir derdin devasıdır. Boğaz enfeksiyonunuz veya geçmeyen öksürüğünüz varsa böğürtlen suyu veya böğürtlen tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Damar tıkanıklığı gibi oldukça hayati bir öneme sahip bir hastalığınız varsa damarlarınızda önemli bir temizlenme ve genişleme sağlayacaktır. Kanınızı temizleyerek mikrobik maddelerden uzaklaşmayı sağlar. Böylece meydana gelebilecek enfeksiyonik durumların önüne geçmiş olursunuz.
  • Vücudunuzda rahatsız olduğunuz bölgesel kokuları önlemek için böğürtlen tüketmeniz gerekecektir. Böğürtlen antioksidan özelliği ile tüm vücudun yabancı maddelerden temizlenmesini sağlar. Bu durum sadece önemli rahatsızlıkları önlemek adına önemli değildir. Aynı zamanda farkına varacağını ölçüde deri kokuları, ayak kokusu gibi rahatsız edici kokuların önüne geçer.
  • Şeker hastalarının favorisi olacak bu meyve yıllardır bu hastalığa maruz kalmış birçok hastanın kurtarıcı olmuştur. Eğer şeker hastasıysanız ve henüz böğürtleni keşfetmediyseniz bir an önce deneyerek sağladığı faydayı gözlemleyebilirsiniz.
İdrar yolu problemlerinde böbrek rahatsızlıklarında içerdiği yüksek antioksidan değeri ile etkili olmaktadır. Böbrek kumlarının sökülmesini, idrar yolu iltihaplarının giderilmesini sağlar. Bu sebeple içilmesi gereken birçok antibiyotiğin gerekliliğini düşürerek doğal bir iyileşme yolu sağlar. Düzenli idrara çıkmanızı sağlayarak, bu durumdan kaynaklı böbrek ağrılarının önüne geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder