13 Haziran 2019 Perşembe

Diyet Salataları

Diyet esasen sanıldığı gibi yalnızca kilo verme amaçlı yapılan beslenme düzeni değil her daim uygulanması gereken, sağlıklı vücudu korumak için yapılması ve uygulanması gereken beslenme düzenidir. Şişmanlık estetik açıdan olduğu gibi sağlık açısından da oldukça sakıncalı sonuçlar doğurabilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle belli bir yaştan sonra artık metabolizmanın yavaşlamasının da etkisiyle insanlar beslenme düzenlerini genç yaşlardan itibaren sağlıklı bir şekilde oturtmalıdırlar. Diyet denilen olgu kısa süreli ya da belirli bir kiloya erişmek amacıyla değil sürekli sağlıklı ve düzenli beslenmek anlamında algılanmalıdır ve buna göre uygulanmalıdır. Zira günümüzde diyet denildiğinde hızlı kilo verme amaçlı formüller ve listeler oldukça revaçtadır ama esasen oldukça zararlıdır. Hızlı kilo alıp vermek vücutta oldukça sorunlu durumlara sebep olabilir. Diyet esasında bazı yiyecekleri tamamen beslenme düzeninden çıkarmak olarak da algılanmamalıdır. Metabolizmaya uygun olduğu müddetçe ve sağlığa zararlı olmadığı sürece dilediğiniz besini aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz. Bu noktada diyetisyenler, diyeti bir yaşam biçimi haline dönüştürmek için oldukça etkili profesyonel kişilerdir. Belirtildiği üzere diyet kısa süreli bir hedef doğrultusunda değil hayat biçimi haline getirmeniz gereken beslenme düzeni ve alışkanlığı olarak algılanmalıdır. Hazır gıdaları mümkün olduğu kadar azaltmak, doymuş yağ içeren besinleri bırakmak, beslenme düzeninizde sebze ve doğal gıdalar tüketmek oldukça önemlidir. Bu noktada salatalar tam da bu özelliklere sahip yiyeceklerdir. İsterseniz birer öğün olarak tüketebileceğiniz bu salataları yemeklerin yanına eşlik edecek lezzetli tarifler olarak da uygulayabilirsiniz. Diyet salataları olarak bilinen birçok salata içerdikleri düşük kalori miktarları, sağlıklı içerikleri ve içerdikleri besin değerleri sayesinde ön plana çıkmaktadır. Bu tarifleri uygulayarak doğru ve sağlıklı beslenme yöntemini yerleştirebilir ve hayat biçimi haline getirebilirsiniz. Bu sayede hem kalorisiz ya da çok az kalorili yiyecekler ve öğünler tüketmiş olacaksınız hem de lezzetten mahrum kalmamış olacaksınız. Salatalara karşı ön yargılı olan insanlar için içeriğine dahil edeceğiniz ton balığı, yoğurt, yumurta, tavuk parçacıkları gibi farklı ve sevilen tatlarla salatayı sevdirebilir ya da kendiniz için de daha tercih edilesi bir yiyecek haline getirebilirsiniz. Birçok salata çok kolay hazırlanış yöntemlerine sahip olduklarından dolayı size hem sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandıracak hem de mutfakta zaman kazandıracak tariflerdir.
Biber Salatası
Biber salatası oldukça kolay hazırlanan ve kalori açısından oldukça düşük bir salata olduğundan sıklıkla tercih edilen diyet salataları arasındadır.
Malzemeler:
2 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber
2 kaşık dolusu yoğurt
Pul biber
Hazırlanışı:
1- Biberleri ızgarada közledikten sonra dilerseniz tek parça halinde dilerseniz parçalara ayırmak suretiyle doğrayarak bir tabağa aktarın.
2- Biberlerin üzerine yoğurdu iyice gezdirin ve üzerine pul biber dökerek servis edin.

Semiz Otu Salatası
Semiz otu oldukça faydalı ve hemen hemen sıfır kalorili bir sebzedir. Mevsiminde taze taze tüketilen semiz otunun tadı damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Semiz otu salatası hazırlamanın bir çok farklı yöntemi olsa da bu tarifte domatesli ve bol beyaz peynirli bir versiyonunu bulacaksınız.
Malzemeler:
Semiz otu
Ezilmiş beyaz peynir parçaları
Limon
Zeytin yağı
Domates
Hazırlanışı:
1- Semiz otu demetini iyice yıkadıktan sonra yapraklarını doğrayın.
2- Doğradığınız yaprakları bir kaba aktarın ve üzerine küçük parçalar halinde doğrayacağınız domatesleri ekleyin.
3- Sonrasında beyaz peynir parçalarıyla beraber harmanlayarak karıştırın.
4- Son olarak üzerine zeytin yağı gezdirdikten sonra limon sıkarak servis edin.
Toskana Usulü Ton Balıklı Salata
İtalyan mutfağına ait bir tarif olan bu salata tarifi her ne kadar ton balığı içerse de kalorisi oldukça sınırlı olan ve diğer salatalara nazaran daha farklı ve değişik içerikleriyle salata yaparken rutinden kurtulmak isteyenler için oldukça uygun bir tarif. Hazırlanışı da oldukça kolay olan Toskana usulü ton balıklı salata bir o kadar da lezzetli bir salata.
Malzemeler:
300 gram yağsız ton balığı
400 gram beyaz fasulye
8 adet çeri domates
4 adet yeşil soğan
1.5 çorba kaşığı zeytin yağı
Yarım limonun suyu
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
Bütün malzemeleri derin bir kap içine koyarak iyice karıştırın. Ton balığı ve fasulyeyi konserve kutudan çıkarıyorsanız eğer suyunu süzmeyi ihmal etmeyin. Eğer hemen tüketmeyecekseniz ya da salatanız arttıysa buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Tofulu Yeşil Salata
Tofu Asya mutfağına ait olan ve çok sağlıklı bir yiyecektir. Günümüzde dünyanın hemen her bölgesindeki mutfaklarda kullanımda olan tofu oldukça lezzetli bir yiyecektir. Kalori bakımından da oldukça zayıf olan tofu diyet salataları arasında öne çıkan tariflerden bir tanesi.
Malzemeler:
2 çorba kaşığı zeytin yağı
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı soya sosu
Yarım çorba kaşığı bal
1 çay kaşığı susam yağı
1 çay kaşığı zencefil
350 gram tofu
Dilediğiniz yeşil sebzeler
2 adet havuç
1 adet salatalık
Hazırlanışı:
1- Zeytin yağını, sirkeyi, balı, soya sosunu, susam yağını ve son olarak zencefili bir kasede iyice homojen bir hal alana kadar karıştırın.
2- Bu karışımdan 3 çorba kaşığı alarak ayırın ve 350 gram tofuyla beraber bir tavada rengi koyulaşana kadar 20 dakika kadar ısıtın.
3- Tofunun rengi kahverengiye dönmeye başladığında ocağı kapatın ve tavaya hazırladığınız sostan 2 çorba kaşığı daha ilave edin.
4- Dilediğiniz yeşil yapraklı sebzeleri güzelce yıkayıp ayıklayın ve havuçlarla beraber iyice karıştırın.
5- Geride kalan tüm sosu da yeşilliklerin ve havucun üzerine dökün ve son olarak ocaktan aldığınız tofuyu da ilave ederek sıcak sıcak servis yapın.
Yoğurtlu Salata
Yoğurtlu diyet salata yapımı en kolay olan salatalardan biri. Lezzeti de doyuruculuğu da hesaba katıldığında belki de en tercih edilesi diyet salatalardan bir tanesi olan yoğurtlu salata dilediğinizce tüketebileceğiniz bir salata.
Malzemeler:
1 tane havuç
1 tane salatalık
1 demet roka
2 tane yumurta
3 – 4 çorba kaşığı tercihen yağsız yoğurt
Hazırlanışı:
1- Malzemeler arasında yer alan 2 yumurtayı 15 – 20 dakika kadar haşlayın.
2- Roka yapraklarını iyice temizlemek için bol suyla yıkayın, dilerseniz önceden biraz sirkeli suda da bekletebilirsiniz.
3- Roka yaprakları suyunu iyice süzdükten ve neredeyse kuru hale geldikten sonra bir tabağın kenarlarına yerleştirin.
4- Havucu iyice yıkadıktan sonra rendeden geçirin. Rendelediğiniz havuçları roka yapraklarının üzerine dökün.
5- Haşladığınız yumurtanın beyazlarını havucun üzerine ekleyin.
6- Salatalığı ince parçalar halinde dilimleyin ve dilimlediğiniz salatalıkları tabağın ortasına yerleştirin.
7- Salatalıkların üzerine yoğurdu dökün ve yumurtanın sarısını da yoğurdun üzerine küçük dilimler halinde yerleştirin.
8- Servis etmeden önce dilerseniz damak tadınıza göre bir miktar tuzla ve limon suyuyla zenginleştirebilirsiniz.
Turp Salatası
Turp, lif açısından çok zengin bir yiyecektir ve lifli yiyecekler sindirim sisteminin çalışmasında kritik role sahiptir. Hem kalori açısından oldukça düşük hem de lifli yapısıyla diyetinize eklemenizi tavsiye ettiğimiz bir tarif turp salatası tarifi.
Malzemeler:
1 tane kırmızı turp
Yarım demet maydanoz
Yarım demek dere otu
1 çay kaşığı zeytin yağı
1 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
1- Turpunuzu iyice yıkayın ve kabuklarını soymaksızın küçük parçalar halinde küp küp doğrayın.
2- Maydanozu ve dere otunu da iyice temizledikten sonra ince ince doğrayın.
3- Tüm malzemeleri derin bir kabın içerisinde karıştırarak üzerine zeytin yağı ve limon suyu gezdirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder