Diyet esasen sanıldığı gibi yalnızca kilo verme
amaçlı yapılan beslenme düzeni değil her daim uygulanması gereken, sağlıklı
vücudu korumak için yapılması ve uygulanması gereken beslenme düzenidir.
Şişmanlık estetik açıdan olduğu gibi sağlık açısından da oldukça sakıncalı
sonuçlar doğurabilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle belli bir
yaştan sonra artık metabolizmanın yavaşlamasının da etkisiyle insanlar
beslenme düzenlerini genç yaşlardan itibaren sağlıklı bir şekilde
oturtmalıdırlar. Diyet denilen olgu kısa süreli ya da belirli bir kiloya
erişmek amacıyla değil sürekli sağlıklı ve düzenli beslenmek anlamında
algılanmalıdır ve buna göre uygulanmalıdır. Zira günümüzde diyet denildiğinde
hızlı kilo verme amaçlı formüller ve listeler oldukça revaçtadır ama esasen
oldukça zararlıdır. Hızlı kilo alıp vermek vücutta oldukça sorunlu durumlara
sebep olabilir. Diyet esasında bazı yiyecekleri tamamen beslenme düzeninden
çıkarmak olarak da algılanmamalıdır. Metabolizmaya uygun olduğu müddetçe ve
sağlığa zararlı olmadığı sürece dilediğiniz besini aşırıya kaçmadan
tüketebilirsiniz. Bu noktada diyetisyenler, diyeti bir yaşam biçimi haline
dönüştürmek için oldukça etkili profesyonel kişilerdir. Belirtildiği üzere
diyet kısa süreli bir hedef doğrultusunda değil hayat biçimi haline
getirmeniz gereken beslenme düzeni ve alışkanlığı olarak algılanmalıdır.
Hazır gıdaları mümkün olduğu kadar azaltmak, doymuş yağ içeren besinleri
bırakmak, beslenme düzeninizde sebze ve doğal gıdalar tüketmek oldukça
önemlidir. Bu noktada salatalar tam da bu özelliklere sahip yiyeceklerdir.
İsterseniz birer öğün olarak tüketebileceğiniz bu salataları yemeklerin
yanına eşlik edecek lezzetli tarifler olarak da uygulayabilirsiniz. Diyet
salataları olarak bilinen birçok salata içerdikleri düşük kalori miktarları,
sağlıklı içerikleri ve içerdikleri besin değerleri sayesinde ön plana
çıkmaktadır. Bu tarifleri uygulayarak doğru ve sağlıklı beslenme yöntemini
yerleştirebilir ve hayat biçimi haline getirebilirsiniz. Bu sayede hem
kalorisiz ya da çok az kalorili yiyecekler ve öğünler tüketmiş olacaksınız
hem de lezzetten mahrum kalmamış olacaksınız. Salatalara karşı ön yargılı
olan insanlar için içeriğine dahil edeceğiniz ton balığı, yoğurt, yumurta,
tavuk parçacıkları gibi farklı ve sevilen tatlarla salatayı sevdirebilir ya
da kendiniz için de daha tercih edilesi bir yiyecek haline getirebilirsiniz.
Birçok salata çok kolay hazırlanış yöntemlerine sahip olduklarından dolayı
size hem sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandıracak hem de mutfakta zaman
kazandıracak tariflerdir.
Biber
Salatası
Biber salatası oldukça kolay hazırlanan ve kalori
açısından oldukça düşük bir salata olduğundan sıklıkla tercih edilen diyet
salataları arasındadır.
Malzemeler:
2 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber
2 kaşık dolusu yoğurt
Pul biber
Hazırlanışı:
1- Biberleri ızgarada közledikten sonra dilerseniz
tek parça halinde dilerseniz parçalara ayırmak suretiyle doğrayarak bir
tabağa aktarın.
2- Biberlerin üzerine yoğurdu iyice gezdirin ve
üzerine pul biber dökerek servis edin.
Semiz Otu
Salatası
Semiz otu oldukça faydalı ve hemen hemen sıfır
kalorili bir sebzedir. Mevsiminde taze taze tüketilen semiz otunun tadı
damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Semiz otu salatası hazırlamanın bir çok
farklı yöntemi olsa da bu tarifte domatesli ve bol beyaz peynirli bir
versiyonunu bulacaksınız.
Malzemeler:
Semiz otu
Ezilmiş beyaz peynir parçaları
Limon
Zeytin yağı
Domates
Hazırlanışı:
1- Semiz otu demetini iyice yıkadıktan sonra
yapraklarını doğrayın.
2- Doğradığınız yaprakları bir kaba aktarın ve
üzerine küçük parçalar halinde doğrayacağınız domatesleri ekleyin.
3- Sonrasında beyaz peynir parçalarıyla beraber
harmanlayarak karıştırın.
4- Son olarak üzerine zeytin yağı gezdirdikten sonra
limon sıkarak servis edin.
Toskana
Usulü Ton Balıklı Salata
İtalyan mutfağına ait bir tarif olan bu salata
tarifi her ne kadar ton balığı içerse de kalorisi oldukça sınırlı olan ve
diğer salatalara nazaran daha farklı ve değişik içerikleriyle salata yaparken
rutinden kurtulmak isteyenler için oldukça uygun bir tarif. Hazırlanışı da
oldukça kolay olan Toskana usulü ton balıklı salata bir o kadar da lezzetli
bir salata.
Malzemeler:
300 gram yağsız ton balığı
400 gram beyaz fasulye
8 adet çeri domates
4 adet yeşil soğan
1.5 çorba kaşığı zeytin yağı
Yarım limonun suyu
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
Bütün malzemeleri derin bir kap içine koyarak iyice
karıştırın. Ton balığı ve fasulyeyi konserve kutudan çıkarıyorsanız eğer
suyunu süzmeyi ihmal etmeyin. Eğer hemen tüketmeyecekseniz ya da salatanız
arttıysa buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Tofulu
Yeşil Salata
Tofu Asya mutfağına ait olan ve çok sağlıklı bir
yiyecektir. Günümüzde dünyanın hemen her bölgesindeki mutfaklarda kullanımda
olan tofu oldukça lezzetli bir yiyecektir. Kalori bakımından da oldukça zayıf
olan tofu diyet salataları arasında öne çıkan tariflerden bir tanesi.
Malzemeler:
2 çorba kaşığı zeytin yağı
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı soya sosu
Yarım çorba kaşığı bal
1 çay kaşığı susam yağı
1 çay kaşığı zencefil
350 gram tofu
Dilediğiniz yeşil sebzeler
2 adet havuç
1 adet salatalık
Hazırlanışı:
1- Zeytin yağını, sirkeyi, balı, soya sosunu, susam
yağını ve son olarak zencefili bir kasede iyice homojen bir hal alana kadar
karıştırın.
2- Bu karışımdan 3 çorba kaşığı alarak ayırın ve 350
gram tofuyla beraber bir tavada rengi koyulaşana kadar 20 dakika kadar
ısıtın.
3- Tofunun rengi kahverengiye dönmeye başladığında
ocağı kapatın ve tavaya hazırladığınız sostan 2 çorba kaşığı daha ilave edin.
4- Dilediğiniz yeşil yapraklı sebzeleri güzelce
yıkayıp ayıklayın ve havuçlarla beraber iyice karıştırın.
5- Geride kalan tüm sosu da yeşilliklerin ve havucun
üzerine dökün ve son olarak ocaktan aldığınız tofuyu da ilave ederek sıcak
sıcak servis yapın.
Yoğurtlu Salata
Yoğurtlu diyet salata yapımı en kolay olan
salatalardan biri. Lezzeti de doyuruculuğu da hesaba katıldığında belki de en
tercih edilesi diyet salatalardan bir tanesi olan yoğurtlu salata
dilediğinizce tüketebileceğiniz bir salata.
Malzemeler:
1 tane havuç
1 tane salatalık
1 demet roka
2 tane yumurta
3 – 4 çorba kaşığı tercihen yağsız yoğurt
Hazırlanışı:
1- Malzemeler arasında yer alan 2 yumurtayı 15 – 20
dakika kadar haşlayın.
2- Roka yapraklarını iyice temizlemek için bol suyla
yıkayın, dilerseniz önceden biraz sirkeli suda da bekletebilirsiniz.
3- Roka yaprakları suyunu iyice süzdükten ve
neredeyse kuru hale geldikten sonra bir tabağın kenarlarına yerleştirin.
4- Havucu iyice yıkadıktan sonra rendeden geçirin.
Rendelediğiniz havuçları roka yapraklarının üzerine dökün.
5- Haşladığınız yumurtanın beyazlarını havucun
üzerine ekleyin.
6- Salatalığı ince parçalar halinde dilimleyin ve
dilimlediğiniz salatalıkları tabağın ortasına yerleştirin.
7- Salatalıkların üzerine yoğurdu dökün ve
yumurtanın sarısını da yoğurdun üzerine küçük dilimler halinde yerleştirin.
8- Servis etmeden önce dilerseniz damak tadınıza
göre bir miktar tuzla ve limon suyuyla zenginleştirebilirsiniz.
Turp
Salatası
Turp, lif açısından çok zengin bir yiyecektir ve
lifli yiyecekler sindirim sisteminin çalışmasında kritik role sahiptir. Hem
kalori açısından oldukça düşük hem de lifli yapısıyla diyetinize eklemenizi
tavsiye ettiğimiz bir tarif turp salatası tarifi.
Malzemeler:
1 tane kırmızı turp
Yarım demet maydanoz
Yarım demek dere otu
1 çay kaşığı zeytin yağı
1 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
1- Turpunuzu iyice yıkayın ve kabuklarını
soymaksızın küçük parçalar halinde küp küp doğrayın.
2- Maydanozu ve dere otunu da iyice temizledikten
sonra ince ince doğrayın.
3- Tüm malzemeleri derin bir kabın içerisinde
karıştırarak üzerine zeytin yağı ve limon suyu gezdirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder