19 Haziran 2019 Çarşamba

Kefir Mayalama


Kefir Mayalama İşlemi Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • Bir litre süt (mümkünse keçi sütü, keçi sütü bulamıyorsanız, çiğ süt ve pastörize süt de kullanabilirsiniz)
  • Otuz gram ile elli gram arası kefir mayası (bir çorba kaşığı)
  • Bir adet cam kavanoz
  • Bir adet plastik süzgeç
Hazırlanışı
  1. Öncelikle, çiğ olan sütü kaynatın, kaynama işlemi bitince soğumaya bırakın ve üzerinde kaynamadan dolayı olan kaymağı alın.
  2. Süt oda sıcaklığına geldiğinde kefir mayası olan kefir tanelerini ilave edin.
  3. Mayaladığınız, kefir tanelerini ilave ettiğiniz sütü, hazırladığınız kavanoza dökün.
  4. Kavanozun ağzını toz girmeyecek ve hava alabilecek şekilde kapatın. Bu bir tülbent tarzı kumaş olabilir veya temiz bir kumaş mendil olabilir.
  5. Oda sıcaklığında kalabilecek bir yerde bırakın, bırakacağınız ortam oda sıcaklığından soğuk ise kavanozun etrafını oda sıcaklığına erişebilmesi için bir havlu yardımıyla sarabilirsiniz.
  6. Bir gün boyunca sütün pıtırlı hale gelmesini sağlayın.
  7. Pıtırlı hale gelen süt kefir halini almış demektir. Sonrasında bir gün boyunca kefiri buz dolabında olgunlaşması için bekletin.
  8. Bir gün sonra buzdolabından çıkarıp, plastik bir süzgeç yardımıyla süzün.
  9. Süzülen kefir içilmeye hazırdır. İki gün içinde buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz.
Kefirin tadı tatlı veya ekşi olarak hoşunuza gitmiyor ise, içeceğiniz miktarın içine sevdiğiniz bir meyveyi küçük parçalar haline getirerek ya da ezerek kefirinize ekleyerek de tüketebilirsiniz. Bir başka alternatif olarak da kefiri, bir iki kaşık yulaf veya meyve kurusu karıştırarak da tüketmektir, özellikle sabah kahvaltıları için de idealdir. Ayran haline getirip içine nane ekleyip ayran gibi içebilir, salatalık rendeleyerek cacık şeklinde de tüketebilirsiniz.
Kefir Nedir?
Kefir, kafkasyanın dağlık yerleşim alanlarında keçi sütünden, serinlemek için yapılan bir içecek türüdür. Koyun ve inek sütünden de yapılan kefir içeceğinin tadı ayrana benzese de daha ekşi ve keskin bir yapısı vardır. Kelime anlamı olarak keyif verici bir içecek olan kefir, mayalanmasından dolayı laktik asit ve etil alkol fermentasyonu birlikte oluşan içecektir.
Kefir İle Yoğurdun Farkı Nedir?
Kefir ve yoğurt sütün mayalanmasıyla elde edilir, ancak kefirin yoğurttan daha fazla sindirimi rahatlatan probiyotik bakterileri vardır ve kefir içildiğinde vücuda alınan yararlı bakteriler doğrudan vücuda alınır. Yoğurt yendiğinde ise bu yararlı bakterilerin üretilmesi için vücut teşvik edilmiş olur, yararlı bakteriler kefirdeki kadar olmasa da ürer.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
  • Kefir anlatılırken genellikle probiyotiktir sözü kullanılır. Bağırsaklarda trilyonlarla ifade edilen canlı bakteriler vardır. Bunlar yararlı ve zararlı olarak vücutta bulunur. Sağlıklı olan kişilerde genellikle yararlı bakteriler daha fazladır. Bu yararlı bakterilere probiyotik denir ve bunlar bağışıklık sisteminin çalışması, zararlı bakterilerden korunması, gıdaların sindirimi ve emilimi için de gerekli olan yararlı bakterilerdir. O halde probiyotik adı verilen besinler var mıdır, varsa nelerdir diye bir soru aklımıza gelebilir. Kefir, süt ve süt ürünleri probiyotik besinlerdir. Bunların dışında pastörize edilip saklanan doğal zeytinler, ve turşular özellikle de lahana turşusu vücudun probiyotik oluşumuna fayda sağlayan besinlerdir. Ancak aşırı şekilde tüketilmemelidir. Probiyotiklerin görevi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek, yenilen besinlerin hazmedilmesinin kolaylaşmasına yardımcı olmak, zararlı maddelerin bağırsak duvarından geçmesini azaltmak, böbrek taşı oluşumunu azaltmak, idrar yolu iltihaplarını önlemek, ishal ve kabızlığı tedavi etmektir. Hücre yenilenmesine sahip olma özelliğinden dolayı yaşlanmayı da geciktirebilirler.
  • Kefirin kronik olan yorgunluklar, dikkat eksikliği, ödem atıcı, kansızlığı önleyici olması, zeka gelişimine yardımcı oluşu, idrarı sulandırması, mide şişkinliğini önlemesi, yüksek olan şekeri düşürmesi ve ülsere iyi gelmesi de sayılabilir faydaları arasındadır.
  • Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır, buzdolabında saklandığı için serinletici özelliğinden dolayı ferahlatır. Stres azaltıcı özelliğinden dolayı kolestrolü düşürür, damar sertliği ve kaslarda oluşan kasılmaları önler, kanı temizler, egzama ve benzeri cilt hastalıklarına da iyi gelebilir.
  • Kefir taze içildiğinde bağırsakları çalıştırır fakat hazırladığınız kefiri iki gün sonra tükettiğinizde kabızlığa da sebep olabilir. Ancak düzenli kullanıldığı takdir de bu sorun ortadan kalkmaktadır. Yine de taze olarak tüketilmesi daha uygundur.
  • Kefirin tok tutma özelliğinden dolayı da diyet yapanlara tavsiye edilen bir besin kaynağıdır.
  • Kefirin kullanma yaşı yoktur, yan etkisi yoktur, çocukların da rahatlıkla tüketimini sağlayabilirsiniz.
Kefir Nasıl Yapılır?

Kefirin bu faydalarını gördükten sonra evde yapabilir miyim diye düşünebilirsiniz. Evet kefir evde de yapılabilen bir besindir. Yapımı yoğurt yapımına benzer. Süte katılan yoğurt mayası yerine kefir için süte kefir taneleri konur. Kefir tanelerini bulmak için kefir mayalayan arkadaşlarınız varsa onlardan temin edebileceğiniz gibi, aktarlardan ve bazı ziraat fakültelerinden de temin etmeniz mümkündür. Firmalarda ve büyük alışveriş merkezlerinde satılan kefirin ucuz olduğu için ve istediğiniz kıvam oluşturulabildiği için tercih edilebilir.
Kefir taneleri, karnabahar veya patlamış mısır tanelerinin görünümündedir. Maya miktarı fazla ve mayalanma süresi uzunsa kefir taneleri o oranda ürer. Kefir taneleri yirmi dört saatte oda sıcaklığında mayalanmasını gerçekleştirir. Kefirin tadının tatlı olmasını istiyorsanız, mayalanmasında yirmi dört saati geçirmeyin, damak zevkine göre de ekşi olmasını istiyorsanız bu süreyi kırk sekiz saate kadar uzatabilirsiniz. Mayaladığınız kefiri buzdolabında saklayınız.
Kefir Mayası Olan Kefir Taneleri Nasıl Saklanır?
Süzgeçten süzdüğünüz kefirin süzgeçte taneler halinde kalan kısmını, eğer taneleri saklayacak iseniz klorsuz su ile iyice yıkayın. Saklayacağınız kefir tanelerini bir kavanoza koyup, üzerine su ilave edin ve buzdolabında bekletin. (Buzdolabında bir iki gün bekleyebilir.) İki gün içinde kefir yapmayacaksanız bu yıkama işlemini iki günde bir yapmanız önerilir. Bunu yapmadığınız takdirde de kefir mayanız bozulur. Bozulmasını da tanelerin salyalaşmasıyla anlayabilirsiniz. Kefir tanelerinin kullanırken dikkat edilmesi gereken püf noktası da kefir tanelerine metal olan aparatlarla işlem yapmamanızdır. Plastik süzgeç olarak ve plastik veya tahta kaşık kullanmanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder