16 Haziran 2019 Pazar

Böğürtlen Faydaları


Böğürtlen, gülgiller familyasına ait bir besindir. Yol kenarlarında ağaçlarda sık sık rastladığımız bu böğürtlenin gerek yaprakları, gerek de meyvesi sağlık açısından çok önemlidir. Yapılan bazı araştırmalara göre de tıbbi açıdan hazırlanan birtakım ilaçlarda da böğürtlen kullanıldığı görülmektedir. Bu nedenle sağlık sorunları ile baş etmeye yardımcı olan böğürtlen faydaları saymakla bitmez. İnsanlar açısından doğal bitkileri hastalıklar için kullanmak daha iyidir. Çünkü şifalı bitkiler ile elde edilen yöntemler sayesinde bizler pek hastalığı evde tedavi edebilme şansına sahip olabiliriz.
Böğürtlen ağaçları doğada uzun yıllar varlığını sürdüren ve boyları iki üç metreyle değişen ağaçlardır. Haziran ayından itibaren böğürtlen ağaçları, Eylül ayına kadar beyaz çiçek açar. Sonbaharın başlaması ile de siyah meyveli dikenli bir yapıya sahip olur. Aynı şekilde bu böğürtlen ağaçları yine haziran ayına kadar da büyüme ve gelişme gösterir. Meyveleri ilk olarak yeşil sonra kırmızı sonra da olgunluk seviyesine ulaştığında siyaha dönüşür. Küçük küçük topların ince bir dal üzerinde toplanması ile oluşur. Çok güzel ve canlı bir renge sahiptir. İçerisindeki ince bir daldan minik dikenli yapraklıdır. Dalından koparıldığı gibi de yenebilen bu böğürtlen diğer yandan da kurutulabilir. Gölge havadar yerlerde kurtularak kuru böğürtlen olarak da tüketilebilir. Halk arasında farklı yörelerde de yetişen böğürtlene daha farklı isimler de verilmiştir. Ağaç çileği, alik, diken dutu, diken otu, diken çileği, tilki üzümü isimleriyle de anılmaktadır. İçerisindeki besin değerleri araştırıldığında ise folik asit, E, C, B1, B2  vitaminleri yönünden de zengin olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla böğürtlen faydaları çoğu hastalıklar için yararlı bir meyvedir.
Böğürtlenin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?
1. Vücudun Kuvvetli Olmasını Sağlar
Günlük hayatımızda meydana gelen birçok sorun vardır. Tüm bu sorunlarla uğraşırken hayatın koşuşturmasına kapılır gideriz. İş hayatı, ev hayatı, arkadaşlık derken her yere yetişmeye çalışırken öncelikle beynimiz ve bedenimiz yorulmaktadır. Bu yorgunluk en başından beri atılmazsa vücut daha da bitkin hale gelir. İşte bu esnada aklınıza vücudunuzun kuvvetli olmasını sağlayacak besinler tüketmek gelmelidir. Çünkü bedenin daha güçlü olmasını sağlamanın en iyi yolu iyi beslenmektir. Dışarıda enerji verdiği vaadiyle satılmakta olan içecekler aslında vücut için çok zararlıdır. Bu nedenle insanlar bu gibi içecekleri tüketmek yerine daha sağlıklı daha faydalı doğal besinleri tüketerek güçlü bedenlere sahip olabilirler. Böğürtlen faydaları arasında bulunan kuvvetlendirici etkisi için sonbahar aylarında bol bol böğürtlen tüketimini sağlayabilirsiniz.
2. Boğaz Hastalıkları İçin Etkili Çözüm
Özellikle de kış aylarında çeşitli boğaz hastalıklarına yakalanırız. Soğuk havaların etkisi ile boğaz bölgesinin çok iyi şekilde korunamamasından dolayı boğaz hastalıkları meydana gelebilir. Boğazda bulunan bademciklerin şişmesi şiddetli bir acıya neden olur. Bu acıdan sonra da yemek yemek daha da zor olmaya başlar. Üstelik bu boğaz ağrısı sadece kış aylarında değil aynı zamanda yaz aylarında da insanın başına gelebilmektedir. Çünkü yaz aylarında terlemekten korunamayan vücut soğuk su ile buluştuğu anda bademcikler yine aynı şekilde şişmeye başlar. Yaz ve kış olmak üzere bu hastalıktan kurtulmak, boğaz ağrısına çözüm olmak için bizler  böğürtleni kullanabiliriz. Böğürtlen ile yapılan gargara sayesinde boğaz acılarından, ağrılarından kısa sürede kurtulmak mümkün olmaya başlayacaktır. Böğürtlen sapları kaynar suda kaynatılarak gargara da kullanılabilir.
3. Yüksek Ateşi Düşürücü
Her vücudun ortak bir ısı düzeyi vardır. Bu ortak ısı düzeyini zaman zaman geçen ya da azaltan etmenler olabilir. Olası bir hastalık durumunda ateş yükselebilir. Özellikle de çocuklarda daha sık karşılaşılan yüksek ateş sorunundan dolayı sık sık hastaneleri ziyaret etmek zorunda kalabilirler. Ancak yüksek ateşin olmasını önlemek için şifalı ürünleri de kullanabilirler. Örneğin böğürtlen ateş düşürücü etkisi ile kullanılabilir. Böğürtlen yaprakları bir kaba koyularak kaynar suda on dakika demlendikten sonra içildiğinde yüksek ateşi düşürücü etkisi olduğu söylenmektedir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile bu yöntemi kullanabilirsiniz.
4. Antioksidan Özelliği İle Cildi Güzelleştirici Etkisi Vardır
Başta bayanlar olmak üzere cilt bakımı için para verip aldığımız binlerce ürün vardır. Yüz temizliği, cilt bakımı, cilt bakım maskelerine tonlarca para döküyoruz. Ama aslında en iyi cilt koruma ürünleri yanı başımızdadır. Şifalı bitkileri kullanarak cilt sorunlarından daha kolay şekilde uzaklaşabiliriz. Doğada bulunan binlerce şifalı bitki sayesinde insanlar hem cilt tonikleme hem de cilt temizliğini bir arada yapabileceği besinler mevcuttur. Örneğin böğürtlen cilt sorunları ile mücadelede en etkili meyveler arasında yer almaktadır.
Sonbahardan kış aylarına kadar yapraklarında oluşan beyaz çiçekler ile cilt sağlığı korunabilir, daha iyi daha güzel görünümlü ciltler elde edilebilir. Cilt güzelliği için bu böğürtlenlerin oluşum aşamasında kullanılan beyaz çiçekler toplanır. Bir miktar toplanan beyaz çiçekler su ile ocakta kaynatılır. Kaynamasından sonra on beş yirmi dakika demlenme süresi beklenir. Arsından da oda sıcaklığına geldikten sonra (çok sıcak olmamasına dikkat ederek) losyon elde edilebilir. Doğal yollarla elde edilen bu vücut losyonu öncelikle yüz başta olmak üzere tüm vücut için kullanılabilir. Bacakların daha parlak görünüme sahip olması için, cilt güzelliğinin sağlanması için tüm vücuda bu losyon sürülebilir.
5. Yüksek Tansiyonun Dengelenmesini Sağlar
Günümüzde tansiyon hastalığının ne kadar yaygın hale geldiği bilinmektedir. Belirli bir standart ortalamaya sahip olan tansiyon değerinin altındaki değerler düşük tansiyon, üzerindeki değerler ise yüksek tansiyon olarak bilinmektedir. Yüksek tansiyon hastası kişiler tansiyon dengesine çok dikkat etmeliler. Çünkü yüksek tansiyon direkt olarak kalbe etki etmektedir. Kalpteki ritim düzeyine etki etmekte olan bu yüksek tansiyon hastalarının çok dikkatli olması gerekir. Hiper tansiyon hastalarının kullanması gereken düzenli ilaçlar vardır. Bu ilaçları düzenli olarak her gün kullanmaları gerekir. Tansiyon kontrolünü sağlamak için de insanlar bazı besinleri tüketebilirler. Böğürtlen de tansiyon düzenleyici besin maddeleri bulunmaktadır. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalığı ile yaşamak zorunda olan insanlar böğürtlen çayını her gün bir bardak tüketebilirler. Elli gram kuru böğürtlen sıcak su ile demlenerek böğürtlen çayı elde edilebilir. İşte bu sayede tansiyon dengesi sağlanabilir.
Böğürtlen Faydalarının Alınması İçin Nasıl Tüketilmeli?
Böğürtlenin insan sağlığı için çok yararlı bir meyve olduğundan söz ettik. Şimdi ise bu faydaların nasıl alınabileceği hakkında bilgi verelim. Böğürtlen faydaların alınabilmesi için olarak böğürtlen saf olarak yenebilir. Ağacından toplanarak yıkandıktan sonra böğürtlen o şekilde yenebilir. Bolca E vitamini ve diğer besin ve minerallerin alınabilmesi direkt olarak bu meyvenin yenmesi ile alınabilir. Aynı zamanda böğürtlenden reçel de yapılmaktadır. Diğer meyvelerin reçeli yapıldığı gibi aynı şekilde böğürtlen reçeli de yapılabilmektedir. Diğer yandan da böğürtlenden çay elde edilebilir. Böğürtlen çayının yapımı için kullanılan kuru böğürtlen aynı çay gibi demlenerek de tüketilebilir. Bunun yanında ek olarak böğürtlen sapları ve yaprakları oluşumu sırasında çıkmaya başlayan beyaz çiçekleri de kaynatılarak içildiğinde faydaları vücuda alınabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder