9 Haziran 2019 Pazar

Hafızaya İyi Gelen Yiyecekler


Hafıza problemi her ne kadar yaş ile birlikte ortaya çıkan bir sorun olsa da aslında çok da yaşa bağlı kalmadan yanlış beslenme ile doğru orantılı olarak gelişebilecek bir rahatsızlıktır. Bu nedenle güçlü bir hafıza sahip olmak ve hafıza ile ilgili yaşanan problemleri ortadan kaldırmak için tüketilen besinlere had safhada dikkat etmek büyük bir önem teşkil etmektedir.
Hafızaya İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
1- Yaban Mersini
Ülkemizde çok yaygın bulunmayan ve çok yaygın tüketilmeyen besinlerden yaban mersini aslında hem çok lezzetli hem de çok faydalı bir meyvedir. Yaban mersini C vitamini açısından çok zengin bir meyve olmakla birlikte antioksidan da içermektedir. Bu nedenle yaş nedeniyle zayıflamaya başlayan hafızanın güçlenmesi için etkili bir meyve olmaktadır. Aynı zamanda yaban mersininin içerisinde flavonoidler ve antosiyaninler de bulunmaktadır ve bu maddeler beyindeki hafızadan sorumlu bölgeye direkt olarak olumlu bir şekilde etki edebilmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde bu maddelerin sinir hücrelerinin çalışma fonksiyonlarını arttırdığı ve hafızanın güçlenmesine katkı sağladığı ortaya konmuştur. Bununla birlikte beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine de etki etmektedir. Ancak alzheimer hastalığı nedeniyle meydana gelen hafıza kayıplarına yaban mersininin olumlu etki edip etmediği henüz kesin olarak ortaya konamamıştır. Yine de daha güçlü bir hafıza için yaban mersini tüketmek daima yararlı olacaktır.
2- Yumurta
Çok değerli, çok faydalı ve çok doyurucu bir besin olan yumurta içeriğinde bol miktarda kolin maddesi bulundurmaktadır. Bu kolin maddesi hafıza için önemli olan asetilkolinin senzetine önemli katkılarda ve faydalarda bulunmaktadır. Çeşitli üniversitelerde uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde aseltilkolide oluşan bir takım fonksiyon bozukluklarının alzheimer hastalığına direkt olarak neden olabileceğini ortaya koymuştur. Yine de konu hakkında yeteri kadar fazla araştırma yapılmadığı için, yumurtanın içerisinde bol miktarda bulunan kolin maddesi, yeterli şekilde alındığında alzheimer olma riskini azalttığını kesin olarak söylemek mümkün olamamaktadır. En azından uzmanlar direkt olarak böyle bir bilginin kesinliğinden bahsetmekten kaçınmaktadırlar. Yine de genel anlamda hafızanın güçlenmesi ve hafıza sorunlarının daha az yaşanması için kolin maddesini vücuda yeteri kadar almanın önemli olduğu hayvanlar üzerinde yapılan deneyler neticesinde gösterilmiştir. Bu nedenle hem genel sağlık için hem de hafıza için yumurta tüketmenin önemi vardır.
3- Yeşil Çay
Her ne kadar bir yiyecek olmasa da yeşil çay da hafızanın gelişmesi için etkili bir maddedir. Çünkü yeşil çayın içinde bol miktarda polifenol ve flavonoid bulunmaktadır. Bu iki maddenin de hafızaya büyük katkıları olduğu bilinmektedir. Antioksidan özelliği taşıyan bu maddeler alzheimer hastalarının beyinlerinde meydana gelen hasara neden olan maddelerin üretimini azaltmaktadır. Aynı zamanda yine bu maddeler yaş ile birlikte gelen ufak tefek hafıza kayıplarının da çok seyrek görülmesine ve gelişimlerinin yavaşlamasına olanak sağlamaktadır. Yine çeşitli üniversiteler de ortaya koymuştur ki, hafıza üzerinde olumsuz etkileri olan bazı enzimlerin yeşil çay tüketimi sayesinde üretilmesi azalmakta ve etki alanları daraltılmaktadır. Hatta bu konuda özellikle yeşil çayın siyah çaya nazaran çok daha etkili ve faydalı olduğu da ortaya konmaktadır.
4- Balık
Hafıza ve hafızanın güçlenmesi söz konusu olduğunda balığın faydasından söz etmemek çok yanlış olur. Çünkü balık, omega 3 yağ asitleri açısından çok zengindir. Omega 3 yağ asitleri de beynin işlevini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesine ve hafızanın da güçlenmesine etki etmektedir. Özellikle hafızaya iyi gelen balık türleri ton balığı, alabalık ve somon gibi balıklar olmaktadır. Hatta uzmanlar haftada en az 2 kez bu balıkların tüketilmesinin önemine vurgu yapmaktadırlar. Balığın dışında omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan besinler ise keten tohumu, kabak çekirdeği ve cevizdir. Özellikle alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmak için de omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.
5- Domates
Domatesin içerisinde tam bir antioksidan özelliği taşıyan likopen maddesi bulunmaktadır. Bu likopen maddesi hemen hemen tüm hafıza ile ilgili hastalıklar üzerinde etki edebilmektedir. Her ne kadar hastalığın tamamen iyileşmesine yardımcı olamasa da en azından hastalığın görülme ihtimalini büyük ölçüde azaltabilmektedir. Bu yüzden de daha güçlü ve daha sağlıklı bir hafızaya sahip olmak için düzenli olarak domates tüketilmesi önerilmektedir.
6- Fındık
Fındık da E vitamini bakımından çok zengin bir besin olduğu için hafızanın zayıflamasına karşın mutlaka tüketilmesi gereken gıdalardan bir tanesidir. Fındık gibi E vitamini açısından zengin olan diğer besinler ise bitkisel yağlar, ay çekirdeği, buğday ve yer fıstığıdır. Bu nedenle özellikle kuvvetli bir hafızaya sahip olmak için vücudun ihtiyacı kadar E vitamini alınmasına dikkat etmek gerekmektedir.
7- Brokoli
Brokoli C vitamini içermesi nedeniyle ve C vitamini de hafızaya çok iyi geldiği için hafıza problemi yaşayanların mutlaka tüketmesi gereken besinlerden bir tanesidir. Aslında brokoli sadece hafızaya değil, insan vücudunda meydana gelmesi muhtemel başka pek çok hastalığa da iyi gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder