Hafıza problemi her ne kadar yaş ile birlikte ortaya
çıkan bir sorun olsa da aslında çok da yaşa bağlı kalmadan yanlış beslenme ile
doğru orantılı olarak gelişebilecek bir rahatsızlıktır. Bu nedenle güçlü bir
hafıza sahip olmak ve hafıza ile ilgili yaşanan problemleri ortadan kaldırmak
için tüketilen besinlere had safhada dikkat etmek büyük bir önem teşkil
etmektedir.
Hafızaya İyi
Gelen Yiyecekler Nelerdir?
1- Yaban
Mersini
Ülkemizde çok yaygın bulunmayan ve çok yaygın
tüketilmeyen besinlerden yaban mersini aslında hem çok lezzetli hem de çok
faydalı bir meyvedir. Yaban mersini C vitamini açısından çok zengin bir meyve
olmakla birlikte antioksidan da içermektedir. Bu nedenle yaş nedeniyle
zayıflamaya başlayan hafızanın güçlenmesi için etkili bir meyve olmaktadır.
Aynı zamanda yaban mersininin içerisinde flavonoidler ve antosiyaninler de
bulunmaktadır ve bu maddeler beyindeki hafızadan sorumlu bölgeye direkt olarak
olumlu bir şekilde etki edebilmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde bu
maddelerin sinir hücrelerinin çalışma fonksiyonlarını arttırdığı ve hafızanın
güçlenmesine katkı sağladığı ortaya konmuştur. Bununla birlikte beyin
fonksiyonlarının düzenlenmesine de etki etmektedir. Ancak alzheimer hastalığı
nedeniyle meydana gelen hafıza kayıplarına yaban mersininin olumlu etki edip
etmediği henüz kesin olarak ortaya konamamıştır. Yine de daha güçlü bir hafıza
için yaban mersini tüketmek daima yararlı olacaktır.
2- Yumurta
Çok değerli, çok faydalı ve çok doyurucu bir besin
olan yumurta içeriğinde bol miktarda kolin maddesi bulundurmaktadır. Bu kolin
maddesi hafıza için önemli olan asetilkolinin senzetine önemli katkılarda ve
faydalarda bulunmaktadır. Çeşitli üniversitelerde uzmanlar tarafından yapılan
araştırmalar neticesinde aseltilkolide oluşan bir takım fonksiyon
bozukluklarının alzheimer hastalığına direkt olarak neden olabileceğini ortaya
koymuştur. Yine de konu hakkında yeteri kadar fazla araştırma yapılmadığı için,
yumurtanın içerisinde bol miktarda bulunan kolin maddesi, yeterli şekilde
alındığında alzheimer olma riskini azalttığını kesin olarak söylemek mümkün olamamaktadır.
En azından uzmanlar direkt olarak böyle bir bilginin kesinliğinden bahsetmekten
kaçınmaktadırlar. Yine de genel anlamda hafızanın güçlenmesi ve hafıza
sorunlarının daha az yaşanması için kolin maddesini vücuda yeteri kadar almanın
önemli olduğu hayvanlar üzerinde yapılan deneyler neticesinde gösterilmiştir.
Bu nedenle hem genel sağlık için hem de hafıza için yumurta tüketmenin önemi
vardır.
3- Yeşil Çay
Her ne kadar bir yiyecek olmasa da yeşil çay da
hafızanın gelişmesi için etkili bir maddedir. Çünkü yeşil çayın içinde bol
miktarda polifenol ve flavonoid bulunmaktadır. Bu iki maddenin de hafızaya
büyük katkıları olduğu bilinmektedir. Antioksidan özelliği taşıyan bu maddeler
alzheimer hastalarının beyinlerinde meydana gelen hasara neden olan maddelerin
üretimini azaltmaktadır. Aynı zamanda yine bu maddeler yaş ile birlikte gelen
ufak tefek hafıza kayıplarının da çok seyrek görülmesine ve gelişimlerinin
yavaşlamasına olanak sağlamaktadır. Yine çeşitli üniversiteler de ortaya
koymuştur ki, hafıza üzerinde olumsuz etkileri olan bazı enzimlerin yeşil çay
tüketimi sayesinde üretilmesi azalmakta ve etki alanları daraltılmaktadır.
Hatta bu konuda özellikle yeşil çayın siyah çaya nazaran çok daha etkili ve
faydalı olduğu da ortaya konmaktadır.
4- Balık
Hafıza ve hafızanın güçlenmesi söz konusu olduğunda
balığın faydasından söz etmemek çok yanlış olur. Çünkü balık, omega 3 yağ
asitleri açısından çok zengindir. Omega 3 yağ asitleri de beynin işlevini
düzgün bir şekilde yerine getirebilmesine ve hafızanın da güçlenmesine etki
etmektedir. Özellikle hafızaya iyi gelen balık türleri ton balığı, alabalık ve
somon gibi balıklar olmaktadır. Hatta uzmanlar haftada en az 2 kez bu
balıkların tüketilmesinin önemine vurgu yapmaktadırlar. Balığın dışında omega 3
yağ asitleri bakımından zengin olan besinler ise keten tohumu, kabak çekirdeği
ve cevizdir. Özellikle alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmak için de
omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan gıdaların tüketilmesi
önerilmektedir.
5- Domates
Domatesin içerisinde tam bir antioksidan özelliği
taşıyan likopen maddesi bulunmaktadır. Bu likopen maddesi hemen hemen tüm
hafıza ile ilgili hastalıklar üzerinde etki edebilmektedir. Her ne kadar
hastalığın tamamen iyileşmesine yardımcı olamasa da en azından hastalığın
görülme ihtimalini büyük ölçüde azaltabilmektedir. Bu yüzden de daha güçlü ve
daha sağlıklı bir hafızaya sahip olmak için düzenli olarak domates tüketilmesi
önerilmektedir.
6- Fındık
Fındık da E vitamini bakımından çok zengin bir besin
olduğu için hafızanın zayıflamasına karşın mutlaka tüketilmesi gereken
gıdalardan bir tanesidir. Fındık gibi E vitamini açısından zengin olan diğer
besinler ise bitkisel yağlar, ay çekirdeği, buğday ve yer fıstığıdır. Bu
nedenle özellikle kuvvetli bir hafızaya sahip olmak için vücudun ihtiyacı kadar
E vitamini alınmasına dikkat etmek gerekmektedir.
7- Brokoli
Brokoli C vitamini içermesi nedeniyle ve C vitamini de hafızaya çok iyi
geldiği için hafıza problemi yaşayanların mutlaka tüketmesi gereken besinlerden
bir tanesidir. Aslında brokoli sadece hafızaya değil, insan vücudunda meydana
gelmesi muhtemel başka pek çok hastalığa da iyi gelmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder