12 Haziran 2019 Çarşamba

Cilde İyi Gelen Yiyecekler


Cilt tüketilen gıdalar, güneş ışınları ve stres gibi çevresel faktörlerden çok kolay bir şekilde etkilenebilen bir bölgedir. Bu nedenle cildin bakımını düzenli olarak yapmak ve cildi korumaya azami derecede özen göstermektedir. Cilt tüketilen besinler ile de birtakım bozulmalar yaşayabilir ve çeşitli rahatsızlıklar geçirebilir. O yüzden daha canlı, daha parlak ve daha güzel bir cilde sahip olmak için cilde iyi gelen besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemlidir.
Cilde İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
1.Havuç

Havuç hem cilt sağlığı için hem de göz sağlığı için oldukça faydalı besinlerden bir tanesidir. Çünkü havuç içeriğinde bol miktarda A vitamini bulundurmaktadır. Bu yönüyle de cildin yenilenmesini ve canlanmasını hızlandırmaktadır. Havuç aynı zamanda doğal bir retinol işlevi görmektedir. Bu nedenle bir antioksidan etki yaratan havuç cildin eski parlaklığını geri kazanmasına ve daha genç bir görünüme sahip olmasına destek olmaktadır. Özellikle pek çok kozmetik üründe bu etkiyi yaratmak amacıyla retinol denen bir madde bulunmaktadır. Fakat havuçta bu madde doğal olarak yer almaktadır. A vitamini bakımından güçlü olan gıdalar tıpkı havuç gibi cildin güzelleşmesini sağlamaktadır. Bu besinler arasında süt ve kepekli tahıllar gösterilebilir.
2.Domates

Domatesin içeriği likopen bakımından oldukça zengindir. Bu da domatesin doğal bir antioksidan görevi görmesini sağlamaktadır. Yani düzenli olarak ve yeterli miktarda domates tüketilmesi ile ciltteki yaşlanma belirtileri azalmakta, kırışıklıklar önlenebilmekte ve yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan lekeler geçebilmektedir. Özellikle cilt güneş ışınlarına karşı çok duyarlıdır ve güneşin zararlı ışınlarından olumsuz anlamda hemen etkilenebilmektedir. Domates bu açıdan da cildi korumaya yardımcı olmaktadır. Hatta bazı uzmanlar güneşe çıkmadan önce bir miktar domates tüketilmesi gerektiğini belirtmektedirler.
3.Balık

Balığın da cilde olan faydası yadsınamaz bir gerçektir. Özellikle balıklar arasından somon ve tuna içeriğinde ciddi anlamda çok miktarda omega 3 yağ asitleri bulundurmaktadır. Bu omega 3 yağ asitleri de cilde büyük faydalar sağlamaktadır. Özellikle alerjik nedenler ile meydana gelen cilt kusurlarının iyileştirilme sürecini hızlandıran balık, tahriş olan cildi de yenilemeye yardımcı olmaktadır. Üstelik düzenli olarak ve yeterli miktarda balık tüketimi ile cildin sürekli olarak nemli kalmasını sağlamakta ve kurumasının önüne geçilebilmektedir. Bununla birlikte balık güneş ışınlarına karşı da bir koruyucu rol üstlenmektedir. Bu konuda en sık tüketilmesi ve ağırlıklı olarak tercih edilmesi gereken balık türü ise kesinlikle somondur. Ayrıca somonun içinde selenyum mineralinden de bol miktarda yer almaktadır.
4.Ceviz ve Badem

Ceviz ve badem ağırlıklı olarak ciltteki hücrelerin herhangi bir tahribata uğramaması için etkili olmaktadır. Cildin güzel ve canlı görünebilmesi için cilt hücrelerinin de sağlıklı olması gerekmektedir. İşte ceviz ve badem de ciltte bulunan bu hücreleri yenilemekte ve çeşitli etkenler nedeniyle hasar görmelerini önlemektedir. Her gün düzenli bir şekilde ve kesinlikle yeterli gelecek miktarda tüketilen ceviz ve badem ile hücre yapıları ilk günkü gibi korunabilmektedir. Bununla birlikte badem içeriğinde bulundurduğu E vitamini sayesinde de serbest radikallere karşı vücuda ve cilde koruma sağlamaktadır.
5.Portakal

Portakal bilindiği üzere tam bir C vitamini deposudur. C vitamini de özellikle kan damarları, dişler, kemikler, kıkırdak ve cilt için çok önemli olup derinin gelişmesini, yaşlanmanın olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasını ve kırışıklıkların engellenmesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda sigaranın da ciltte bıraktığı olumsuz etkilerini azaltmaya çalışmaktadır. Sigara bilindiği üzere ciltte ciddi derecede kırışıklık ve hasar oluşturmaktadır. Bu nedenle özellikle sigara içen kişilerin sigaranın ciltte bıraktığı olumsuz etkileri en aza indirmek için ihtiyacı kadar C vitamini alması gerekmektedir. Portakal elbette C vitamini açısından çok zengindir. Bunun yanı sıra brokoli, kivi, mandalina, çilek ve brüksel lahanası da içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunduran yiyeceklerdendir.
6.Yaban Mersini, Çilek, Ahududu, Böğürtlen

Tıpkı portakal gibi yaban mersini, ahududu, çilek ve böğürtlen de C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu yüzden de tüm bu meyveler cildin canlı, parlak, genç ve diri görünmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bu meyveler vücutta elastik yapısını arttırmayı sağlayan kolajen üretimine de katkıda bulunmaktadır. Özellikle cildinin daha güçlü ve daha dirençli bir yapıya sahip olmasını isteyenler ve ciltte meydana gelen birtakım iltihapların önüne geçmek isteyenler içinde antosiyanın ve ellagitannin gibi antioksidan maddeleri bulunduran yaban mersini, çilek, ahududu ve böğürtleni düzenli olarak ve yeterli miktarda tüketmelidir.
7.Yumurta

Yumurta bilindiği gibi protein bakımından çok zengin bir yiyecektir ve hatta et tüketemeyen kişilerin mutlaka tüketmesi önerilmektedir. Aynı zamanda yumurta içeriğinde aminoasit içeriği de bulundurması nedeni ile ciltte bulunan dokuların yenilenebilmesi için çok etkili olmaktadır. Bununla birlikte yine yumurtada bulunan selenyum maddesi de cilt kanserine yakalanma riskini azaltmaya etki etmektedir. Özellikle yumurtanın içerisinde bulunan A vitamini de hem cilt hücrelerini güçlendirmekte hem de ben, akne ve sivilce gibi cilt lekelerinin oluşumunu engellemeye katkıda bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder