19 Haziran 2019 Çarşamba

Ev Yapımı Yoğurt


Hayatımız boyunca yediklerimizi şöyle bir düşündüğümüzde yemeklerimizle birlikte en çok tükettiğimiz şeylerden birisi de hiç kuşku yok ki yoğurttur. İçerdiği kaliteli besin kaynaklarıyla sofralarımızın vazgeçilmezlerimizden olan yoğurt da artık günümüz hazır gıda sektörünün kurbanı oldu maalesef. Öyle ki yoğurtlar artık çok uzun süreler bozulmadan kalabilecek şekilde üretiliyor. Yediğimiz yoğurtları bu denli dayanıklı kılan ise elbette içerdiği katkı maddeleri. Uzun süre tüketimleri ile birçok hastalığa davetiye çıkartan katkı maddeleri de ne yazık ki artık hayatımızın bir parçası. Bununla birlikte uygulanan pastorize işlemi de yoğurtların besin değerlerini oldukça fazla düşürüyor. Ancak, bu durumu değiştirmek elimize. Siz de kolay bir ev yapımı yoğurt tarif ile evinizde kendi katkısız yoğurdunuzu yapabilirsiniz.
Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?
Ev yapımı yoğurt tarifini sizlerle paylaşmadan önce gerekli malzemeleri paylaşalım. Gerekli malzemeleri ne kadar organik olarak elde edersek yaptığımız yoğurt da o kadar organik ve katkısız olacaktır. Örneğin, pastorize bir süt ile yapılacak yoğurt için ev yapımı diyebiliriz belki ancak, organik demek mümkün olmayacaktır. Tam anlamıyla organik bir ev yapımı yoğurt elde etmek için yoğurdumuzun mayasını da sütünü de organik olarak elde etmeye dikkat etmek en doğrusu olacaktır.
Malzemeler
  • 1 litre süt (Mümkünse Günlük Organik İnek Sütü)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Kalınca bir örtü veya battaniye
  • Yarım çay kaşığı kadar tuz veya şeker
  • Kapaklı bir kap veya tencere (Mümkünse cam olsun)
Hazırlanışı

  1. Öncelikle sütümüzü bir güzel kaynatıyoruz ki içinde bulunan mikroorganizmalardan kurtulalım.
  2. Kaynatma işlemi sırasında sütümüzü 1 parmak kadar eksilinceye kadar kaynatıyoruz. Kaynarken köpürdükçe sütü havalandırarak karıştırmaya devam ediyoruz.
  3. 1 Parmak kadar eksilen ve kaynayan sütü, ateşten alıp ortalama 15 dakika kadar soğumaya bırakıyoruz. Yeteri
    kadar soğumasını şu şekilde anlayabiliriz; serçe parmağınızı sütün içinde 7- saniye kadar zor da olsa tutabiliyorsanız soğuma kıvamı tamamlanmış ve mayalanmaya hazır bir sütünüz var demektir.
  4. Farklı bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı yoğurdu ve tuzu koyup, iyice sıvılaşıncaya kadar karıştırıyoruz. Pürüzsüz hale  geldiğinde ise kaynamış sütün içine ilave ediyoruz. Eğer kabın içinde hala yoğurt varsa kaynamış sütten yine kaba alıp işlemi tekrarlıyoruz.
  5. Mayalık yoğurt ve kaynamış sütün bulunduğu sütü kabın her yerinde eşit dağılım sağlanıncaya kadar iyice karıştırıyoruz.
  6. Elde ettiğimiz karışımı cam yoğurt kaplarına koyuyoruz. Ağızları açık kalmalı.
  7. 50 derece sıcaklıkta 15 dakika ısıtıp kapattığımız fırının içine yoğurt kaplarının kapağı açık halde fırına koyuyoruz. Fırında 5 saat kadar mayalanması için fırın kapağını açmadan bekletiyoruz.
  8. 5 saat sonra yoğurt kaplarını sarsmamaya dikkat ederek kapakları açık halde buzdolabına koyuyoruz.
  9. 7 saatlik bekleyiş sonunda artık yoğurt kaplarının kapakları kapatılabilir. Çünkü; taş gibi yoğurdunuz artık hazır.
Evde yoğurt tarifi oldukça basit öyle değil mi? Hazır bir yoğurttan çok daha sağlıklı ve lezzetli bir yoğurt yiyecek olmanızı da düşünürsek sizi tebrik etmemiz gerek, hayatınızdan bir grup katkılı yiyeceği çıkartmayı başardınız.
Ev Yapımı Yoğurt Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Basit bir şekilde evinizde yapabileceğiniz ev yapımı yoğurt tarifini verdik. Ancak bitmedi. Sulu yoğurttan ziyade hazır yoğurtlar gibi katı bir yoğurdu herkes ister elbette. Peki iyi bir ev yapımı yoğurt nasıl olmalı?
  • Ev yapımı yoğurdumuzun katkısız olması ve daha katı olması için mutlaka organik inek sütü kullanmaya çalışın.
  • Sütünüzü kaynatırken karıştırıp havalandırmanız, içinde kalan suyun daha fazla çıkmasına sebep olacaktır.
  • Ev yapımı yoğurtta daha iyi bir sonuç almak için kullandığınız maya da bir ev yoğurdu olursa iyi olur.
  • Ev yapımı yoğurt tarifini kış aylarında yapıyorsak eğer fırını ısıtmamız gerekli ancak, yaz aylarında fırın ısıtmanıza gerek olmayacaktır.
  • Yoğurt kaplarının kapaklarını kapatmıyoruz çünkü; yoğurdumuz katı olsun istiyoruz. Eğer yoğurt kaplarıının kapaklarını kapatırsak içinde kalan buhar sayesinde sulu bir yoğurdunuz olacaktır.
Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

  • Kalsiyum bakımından zengin olması sebebiyle yoğurt, kemik sağlığı ve gelişimi açısından önemli bir besindir.
  • Mayalanarak hazırlanan bir yiyecek olan yoğurdun içindeki yararlı bakteriler, sindirim sistemi için oldukça önemli. Probiyotik olarak kullanılabilen yoğurt kolay sindirim sağlarken kabızlığa da iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini daha dirençli hale getiren yoğurt ile daha az soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yakalanma ihtimaliniz vardır.
  • Sağlıklı bir atıştırmalık olarak da kullanılabilen yoğurt sayesinde daha az kalori, daha fazla vitamin ve mineral ile birlikte kaliteli proteini vücudunuza alarak sağlıklı bir öğün geçirebilirsiniz.
  • Tansiyon üzerindeki olumlu etkileri Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan araştırmalarla belgelenmiştir. Öyle ki 15 yıl boyunca yapılan araştırmaya katılan 2100 kişiden düzenli olarak her gün 100 gr (Yarım Kase) yağsız yoğurt yiyenler %30 daha az yüksek tansiyona yakalanma riski taşıyorlar.
  • Alyuvarları ve sinir sistemini de koruyan B12 vitamininden zengin yoğurt sayesinde önemli bir vitamin desteği sağlarsınız. 1 kase yoğurt günlük B12 ihtiyacının yaklaşık %60 kadarını sağlamaktadır.
Ev Yapımı Yoğurt Tarifi sayesinde artık organik ve sağlıklı ev yoğurdu yiyebileceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder