Graviola, Güney Amerika’nın tüketilen en popüler
meyvelerinden biri olan, Guanabana olarak da bilinen ama ülkemizde Tarçın
Elması olarak tanınan Soursop, öncelikle birçok içeceğin hammaddesi olarak
kullanılmakla birlikte çeşitli dondurmalarda da aroma verici bir tat olarak
kullanılır.
Gıda sektöründe çokça tercih edilen bir tat olmasının
yanında, ayrıca tarçın elması tıbbi alanlarda da kullanılan bir meyve olarak
karşımıza çıkmaktadır. Özellikle meyvesi ve graviola ağacı yaprakları, karın
ağrısı, ateş, parazit enfeksiyonları, hipertansiyon ve romatizma gibi çeşitli
hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ek olarak sakinleştirici etkisinin
de olduğu bilinmektedir.
Graviola
Nedir ve Nerelerde Yetişir?
Graviola olarak da bilinen ve sıkça tüketilen tarçın
elması, tıbbi literatürde Annona Muricata, Soursop ve Guabana isimleri ile de
anılan, ağaç yüksekliği 25-30 metreyi bulabilen, 30 cm büyüklüğünde de meyveler
verebilen, kabuğu son derece acı olsa da özü tatlı olan, dikenli ve yeşil bir
tropikal meyve türüdür. İçerdiği bol miktarda C vitamini, kalsiyum, fosfor
ve biraz da demir ile tiamin, riboflavin ve niasin gibi birkaç B vitamini alt
türünü de barındırmaktadır.
Yetiştiği bölge olarak, Brezilya bölgesi, Güney
Amerika ve Kuzey Amerika’nın sıcak tropik bölgelerde öne çıkmaktadır. Peru,
Venezuela ve Meksika gibi ülkeler ise çokça bulunduğu ülkelerdir.
Ayrıca Güney Doğu Asya’nın bazı bölgelerinde de yetiştiği bilinmektedir.
Ülkemizde ise yetişemeyen bir meyve olarak bulunabilir ise büyük zincir
marketlerde veya bitki çeşidi yönünden zengin aktarlar ve yeşil marketlerde
bulunabileceğini söyleyebiliriz. Tabi internetten de satışı yapılabilen aracı
firmaları görmek mümkündür.
Yılın belli dönemlerinde yapraklarını döken ve meyve
vermeyen Graviola’yı ilk olarak Orta Amerika ve Afrika yerlilerinin
yetiştirdiği düşünülmektedir. Çünkü ilk olarak hangi bölge veya medeniyet
tarafından ne zaman keşfedilip tüketilmeye başlandığı bilinmemektedir. İklim
olarak ise tropikal bir kimyaya sahiptir. Aralık ve Nisan ayları arasında enfes
bir tarçın elması üreten Graviola ağacı, rüzgara, kuraklığa ve zararlı
karıncaların oluşturduğu hasara karşı son derece dayanıklıdır.
Graviola
Kullanım Alanları ve Önerileri
Graviola, başta mide ağrısı, ateş, ağrı olmak üzere
öksürük ve astım gibi solunum yolu problemlerinde ve çeşitli tıbbi
olumsuzlukların tedavisinde kullanılmaktadır. Graviola’nın içeriğinde bulunan
ve asetogenin adı verilen çeşitli yağ asitleri ile özellikle kanser gibi
hücresel hastalıkların önlenmesi veya yavaşlatılmasında etkisi büyük bir
meyvedir.
Hatta kimi araştırmacılar Graviola’daki bazı bileşen
maddelerin doğal antiviral ve antiparazitik oluşturup iltihapları
baskılayabileceğini öne sürmektedir.
Graviola meyvesine yönelik önerilen herhangi bir
tüketim miktarı veya şekli bulunmamaktadır. Fakat içeriğinde bulunan alkaloid
sebebiyle fazla veya bilinçsiz kullanımı sonucu parkinson gibi bir takım
hastalıkları tetikleyebileceği düşünülmektedir.
Ayrıca Graviola’nın yapraklarını çay olarak da
tüketebileceğiniz gibi meyve olarak da yiyebilirsiniz. Hap şeklinde de takviye
edilebilen Graviola, öz meyvesi ve çayı kadar etkili olamadığından çiğ tüketimi
de ayrıca önerilmektedir. Ve uzmanlar tarafından önerilen bir diğer ve
dikkat edilmesi gereken tüketim şekli ise aşırıya kaçmadan sabah, öğlen ve
akşam olacak şekilde aç karnına yenmesi veya suyunun içilmesidir.
Graviola’nın
Başlıca Faydaları Nelerdir?
Graviola bitkisinin ne olduğu, ne gibi alanlarda
kullanıldığı ve yapısal özelliklerinden bahsettik. Şimdi de Graviola’nın
başlıca faydalarına değineceğiz. Bu faydalar eminiz çoğu okurumuzu yakından
ilgilendirecek türden.
1. Kanser
Hücrelerini Yok Eder
Graviola özellikle içerisinde barındırdığı sitotoksik
bileşenler ile insan sağlığına en büyük zararı veren kanser hücrelerine karşı
ölümcül ve yok edici bir etki gösterdiği rapor edilmiştir. Ayrıca sağlıklı
hücrelere de herhangi bir olumsuz etkisi gözlenmemiştir.
Kanser hücreleri üzerinde oluşturduğu bu etki birçok
kanserli hastanın bir nebze de olsa içini rahatlatacak bir durum olarak ön
plana çıkmaktadır.
2. Kanserli
Hücre Oluşumunu Engeller
Graviola, içerdiği bileşenler ile kanser hücrelerinin
gelişimini ve yayılmasını engellediği belirlendiği gibi bu hücrelerin oluşumunu
engellediği de belirlenmiştir. Hatta Graviola’nın kanser tedavisinde sıklıkla
kullanılan kemoterapi ilaçlarından 10,000 kat daha etkili olduğu rapor
edilmiştir.
Özellikle de meme kanseri, kolon kanseri, pankreas
kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri başta olmak üzere 12 çeşit kanser
tipinin oluşumunu engellediği ve yavaşlattığı ayrıca bilinmektedir.
3.
Bakterilerden Korur
Kanser hücresini öldürecek kadar güçlü olan bir bitki
elbette çeşitli bakteriyel durumları da giderebilecek kadar güçlüdür. Özellikle
bakterilerden kaynaklı çeşitli enfeksiyon hastalıklarında ve mantar
enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan Graviola, vücuttaki solucan ve
parazitlerin atılmasında da reçete edilebilen önemli bir meyvedir.
4. Depresyon
Durumunu Engeller
Graviola ayrıca depresyon etkilerini azaltmada da
kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan alkaloidler sayesinde insan üzerinde
rahatlatıcı ve kontrol mekanizmasını güçlendirici bir etki yaydığı
düşünülmüştür. Yaydığı serotonin ile de bu rahatlama ve dingin ruh halini
mutluluk ile birleştirerek insanın genel ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etki
doğurmaktadır.
5.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Son olarak Graviola kanser gibi ölümcül etkiler
doğurabilen zorlu hastalıklar başta olmak üzere diğer hastalıklara da iyi
geldiği rapor edilmiş olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki
sağladığı belirtilmiştir. Doğal bir enerji kaynağı da olan Graviola, ilaç
tedavisi sırasında meydana gelen saç dökülmesi, kilo kaybı, mide bulantısı
gibi pek çok olumsuz durumdan etkilenmeden kanser hücrelerini vücuttan atabilen
doğal ve güvenli bir şifa kaynağı olarak çoğu kişinin tükettiği bir meyve
konumundadır.
Graviola
Nasıl Kullanılır?
Graviola’yı tüketmenin en iyi ve uygun yolu, ezilmiş
graviola yaprakları ile hazırlanmış bir karışım olacaktır. Özellikle
yemeklerden 15-20 dakika önce alınan kapsül veya hap şeklindeki Graviola’nın
iki ana kullanım amacı vardır, Bunlardan ilki; önlem amacı ile tüketilen
Graviola hapıdır, ikincisi ise tedavi amaçlı alınan Graviola hapı.
Önlem amaçlı tüketimi, uygun miktarda olmak üzere
yemeğe başlamadan yaklaşık yarım saat kadar önce 500 mg. alınacak şekilde
olmalıdır.
Tedavi amaçlı tüketimi ise, hastalığın tipi ve
ciddiyetine göre değişkenlik göstermekle beraber, önlem için alınan
Graviola hapı dozunun 2-4 katı kadar yani 1 veya en fazla 2 gr civarı
kullanımıdır.
Graviola’nın
Yan Etkisi veya Zararı Var Mıdır?
Graviola’nın çok olmasa da yine belli kişiler üzerinde
çeşitli yan etkileri oluşabilmektedir. Zarar boyutu elbette kişiden kişiye
değişkenlik gösterebilir fakat kullanmadan önce doktorunuza danışmakta fayda
var. Bu yan etkilerden öne çıkan bazıları ise şunlardır;
- Graviola, hamile kadınlar üzerinde erken rahim kasılmalarına sebep olabileceğinden bebek için tehlikeli bir soruna yol açabilmektedir. Ve yine emziren kadınlar için de tüketimi önerilmeyen bir meyvedir.
- Graviola, sinir ve beyin hücrelerinin tahribatı başta olmak üzere vücudun diğer bölümlerindeki çeşitli hücrelerin öldürülmesine kadar bazı zararlar verebilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı gibi çeşitli hastalıklar üzerinde tetikleyici veya artırıcı bir etkisi gözlemlenmiştir.
- Graviola, yan etkilerinden bir diğeri de tansiyon seviyesini düşürmesidir.
- Ayrıca kan basıncının dengesini de bozabilen Graviola bazı hastalık grupları için dikkatli veya doktor gözetiminde tüketilmesi önerilen bir meyvedir.
Fakat bu yan etkilerin sıklıkla görülmediğini, sadece belli hastalık
gruplarında çeşitli etkileri olduğunu hatırlatarak, dozunda ve yerinde tüketimi
ile herhangi bir yan etki veya zarardan etkilenmeyeceğinizi belirtmek isteriz.
Fakat herhangi bir ciddi hastalığınız veya sürekli kullandığınız bir ilacınız
var ise öncelikle doktorunuz ile görüşerek bu meyvenin nasıl tüketileceği
hakkında bilgi almanızda fayda var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder