26 Haziran 2019 Çarşamba

Graviolanın Faydaları


Graviola, Güney Amerika’nın tüketilen en popüler meyvelerinden biri olan, Guanabana olarak da bilinen ama ülkemizde Tarçın Elması olarak tanınan Soursop, öncelikle birçok içeceğin hammaddesi olarak kullanılmakla birlikte çeşitli dondurmalarda da aroma verici bir tat olarak kullanılır.
Gıda sektöründe çokça tercih edilen bir tat olmasının yanında, ayrıca tarçın elması tıbbi alanlarda da kullanılan bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle meyvesi ve graviola ağacı yaprakları, karın ağrısı, ateş, parazit enfeksiyonları, hipertansiyon ve romatizma gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ek olarak sakinleştirici etkisinin de olduğu bilinmektedir.
Graviola Nedir ve Nerelerde Yetişir?
Graviola olarak da bilinen ve sıkça tüketilen tarçın elması, tıbbi literatürde Annona Muricata, Soursop ve Guabana isimleri ile de anılan, ağaç yüksekliği 25-30 metreyi bulabilen, 30 cm büyüklüğünde de meyveler verebilen, kabuğu son derece acı olsa da özü tatlı olan, dikenli ve yeşil bir tropikal meyve türüdür. İçerdiği bol miktarda C vitamini, kalsiyum, fosfor ve biraz da demir ile tiamin, riboflavin ve niasin gibi birkaç B vitamini alt türünü de barındırmaktadır.
Yetiştiği bölge olarak, Brezilya bölgesi, Güney Amerika ve Kuzey Amerika’nın sıcak tropik bölgelerde öne çıkmaktadır. Peru, Venezuela ve Meksika gibi ülkeler ise çokça bulunduğu ülkelerdir. Ayrıca Güney Doğu Asya’nın bazı bölgelerinde de yetiştiği bilinmektedir. Ülkemizde ise yetişemeyen bir meyve olarak bulunabilir ise büyük zincir marketlerde veya bitki çeşidi yönünden zengin aktarlar ve yeşil marketlerde bulunabileceğini söyleyebiliriz. Tabi internetten de satışı yapılabilen aracı firmaları görmek mümkündür.
Yılın belli dönemlerinde yapraklarını döken ve meyve vermeyen Graviola’yı ilk olarak Orta Amerika ve Afrika yerlilerinin yetiştirdiği düşünülmektedir. Çünkü ilk olarak hangi bölge veya medeniyet tarafından ne zaman keşfedilip tüketilmeye başlandığı bilinmemektedir. İklim olarak ise tropikal bir kimyaya sahiptir. Aralık ve Nisan ayları arasında enfes bir tarçın elması üreten Graviola ağacı, rüzgara, kuraklığa ve zararlı karıncaların oluşturduğu hasara karşı son derece dayanıklıdır. 
Graviola Kullanım Alanları ve Önerileri
Graviola, başta mide ağrısı, ateş, ağrı olmak üzere öksürük ve astım gibi solunum yolu problemlerinde ve çeşitli tıbbi olumsuzlukların tedavisinde kullanılmaktadır. Graviola’nın içeriğinde bulunan ve asetogenin adı verilen çeşitli yağ asitleri ile özellikle kanser gibi hücresel hastalıkların önlenmesi veya yavaşlatılmasında etkisi büyük bir meyvedir.
Hatta kimi araştırmacılar Graviola’daki bazı bileşen maddelerin doğal antiviral ve antiparazitik oluşturup iltihapları baskılayabileceğini öne sürmektedir.
Graviola meyvesine yönelik önerilen herhangi bir tüketim miktarı veya şekli bulunmamaktadır. Fakat içeriğinde bulunan alkaloid sebebiyle fazla veya bilinçsiz kullanımı sonucu parkinson gibi bir takım hastalıkları tetikleyebileceği düşünülmektedir.
Ayrıca Graviola’nın yapraklarını çay olarak da tüketebileceğiniz gibi meyve olarak da yiyebilirsiniz. Hap şeklinde de takviye edilebilen Graviola, öz meyvesi ve çayı kadar etkili olamadığından çiğ tüketimi de ayrıca önerilmektedir. Ve uzmanlar tarafından önerilen bir diğer ve dikkat edilmesi gereken tüketim şekli ise aşırıya kaçmadan sabah, öğlen ve akşam olacak şekilde aç karnına yenmesi veya suyunun içilmesidir.
Graviola’nın Başlıca Faydaları Nelerdir?
Graviola bitkisinin ne olduğu, ne gibi alanlarda kullanıldığı ve yapısal özelliklerinden bahsettik. Şimdi de Graviola’nın başlıca faydalarına değineceğiz. Bu faydalar eminiz çoğu okurumuzu yakından ilgilendirecek türden.
1. Kanser Hücrelerini Yok Eder
Graviola özellikle içerisinde barındırdığı sitotoksik bileşenler ile insan sağlığına en büyük zararı veren kanser hücrelerine karşı ölümcül ve yok edici bir etki gösterdiği rapor edilmiştir. Ayrıca sağlıklı hücrelere de herhangi bir olumsuz etkisi gözlenmemiştir.
Kanser hücreleri üzerinde oluşturduğu bu etki birçok kanserli hastanın bir nebze de olsa içini rahatlatacak bir durum olarak ön plana çıkmaktadır.
2. Kanserli Hücre Oluşumunu Engeller
Graviola, içerdiği bileşenler ile kanser hücrelerinin gelişimini ve yayılmasını engellediği belirlendiği gibi bu hücrelerin oluşumunu engellediği de belirlenmiştir. Hatta Graviola’nın kanser tedavisinde sıklıkla kullanılan kemoterapi ilaçlarından 10,000 kat daha etkili olduğu rapor edilmiştir.
Özellikle de meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri başta olmak üzere 12 çeşit kanser tipinin oluşumunu engellediği ve yavaşlattığı ayrıca bilinmektedir.
3. Bakterilerden Korur
Kanser hücresini öldürecek kadar güçlü olan bir bitki elbette çeşitli bakteriyel durumları da giderebilecek kadar güçlüdür. Özellikle bakterilerden kaynaklı çeşitli enfeksiyon hastalıklarında ve mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan Graviola, vücuttaki solucan ve parazitlerin atılmasında da reçete edilebilen önemli bir meyvedir.
4. Depresyon Durumunu Engeller
Graviola ayrıca depresyon etkilerini azaltmada da kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan alkaloidler sayesinde insan üzerinde rahatlatıcı ve kontrol mekanizmasını güçlendirici bir etki yaydığı düşünülmüştür. Yaydığı serotonin ile de bu rahatlama ve dingin ruh halini mutluluk ile birleştirerek insanın genel ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etki doğurmaktadır.
5. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Son olarak Graviola kanser gibi ölümcül etkiler doğurabilen zorlu hastalıklar başta olmak üzere diğer hastalıklara da iyi geldiği rapor edilmiş olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki sağladığı belirtilmiştir. Doğal bir enerji kaynağı da olan Graviola, ilaç tedavisi sırasında meydana gelen saç dökülmesi, kilo kaybı, mide bulantısı gibi pek çok olumsuz durumdan etkilenmeden kanser hücrelerini vücuttan atabilen doğal ve güvenli bir şifa kaynağı olarak çoğu kişinin tükettiği bir meyve konumundadır.
Graviola Nasıl Kullanılır? 
Graviola’yı tüketmenin en iyi ve uygun yolu, ezilmiş graviola yaprakları ile hazırlanmış bir karışım olacaktır. Özellikle yemeklerden 15-20 dakika önce alınan kapsül veya hap şeklindeki Graviola’nın iki ana kullanım amacı vardır, Bunlardan ilki; önlem amacı ile tüketilen Graviola hapıdır, ikincisi ise tedavi amaçlı alınan Graviola hapı.
Önlem amaçlı tüketimi, uygun miktarda olmak üzere yemeğe başlamadan yaklaşık yarım saat kadar önce 500 mg. alınacak şekilde olmalıdır.
Tedavi amaçlı tüketimi ise, hastalığın tipi ve ciddiyetine göre değişkenlik göstermekle beraber, önlem için alınan Graviola hapı dozunun 2-4 katı kadar yani 1 veya en fazla 2 gr civarı kullanımıdır.
Graviola’nın Yan Etkisi veya Zararı Var Mıdır?
Graviola’nın çok olmasa da yine belli kişiler üzerinde çeşitli yan etkileri oluşabilmektedir. Zarar boyutu elbette kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir fakat kullanmadan önce doktorunuza danışmakta fayda var. Bu yan etkilerden öne çıkan bazıları ise şunlardır;
  • Graviola, hamile kadınlar üzerinde erken rahim kasılmalarına sebep olabileceğinden bebek için tehlikeli bir soruna yol açabilmektedir. Ve yine emziren kadınlar için de tüketimi önerilmeyen bir meyvedir.
  • Graviola, sinir ve beyin hücrelerinin tahribatı başta olmak üzere vücudun diğer bölümlerindeki çeşitli hücrelerin öldürülmesine kadar bazı zararlar verebilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı gibi çeşitli hastalıklar üzerinde tetikleyici veya artırıcı bir etkisi gözlemlenmiştir.
  • Graviola, yan etkilerinden bir diğeri de tansiyon seviyesini düşürmesidir.
  • Ayrıca kan basıncının dengesini de bozabilen Graviola bazı hastalık grupları için dikkatli veya doktor gözetiminde tüketilmesi önerilen bir meyvedir.
Fakat bu yan etkilerin sıklıkla görülmediğini, sadece belli hastalık gruplarında çeşitli etkileri olduğunu hatırlatarak, dozunda ve yerinde tüketimi ile herhangi bir yan etki veya zarardan etkilenmeyeceğinizi belirtmek isteriz. Fakat herhangi bir ciddi hastalığınız veya sürekli kullandığınız bir ilacınız var ise öncelikle doktorunuz ile görüşerek bu meyvenin nasıl tüketileceği hakkında bilgi almanızda fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder