10 Haziran 2019 Pazartesi

Beyaz Şarap


Beyaz şarap, adının tam tersine, beyaz olmaktan çok uzak olan, kimi zaman açık sarı, kimi zaman çok daha koyu altın sarısı renklerine sahip bir alkollü içkidir. Beyaz şarabın rengini belirleyen şarabın yapımında kullanılan üzümlerin çeşitleri ya da içine katılan diğer şeylerdir. Beyaz şarap, üzüm suyu ve yeşil üzüm çeşitlerinin kabuklarından yapılır.
Beyaz şarap türleri
Beyaz şarap söz konusu aldığında en önemli 8 marka şunlardır; Chardonnay, Sauvignon Blanc Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris or Pinot Grigio, Semillon, Viognier ve Chenin Blanc.
Ne zaman beyaz şarap içmeli?
Beyaz şarap hafif gövdeli, orta gövdeli ya da gövdeli olarak 3’e ayrılır ve bunu, yapımda kullanılan üzümler ve içinde kullanılan alkolün yapısı belirler. Riesling daha hafif gövdeli bir şarapken, Sauvignon Blancs, son derece popüler, orta gövdeli bir şaraptır. Chardonnay ise klasik bir gövdeli beyaz şaraptır. Şarabın içindeki alkol oranı %8 ila %14 arasında değişiklik gösterebilir. Hafif şaraplar daha çok öğle yemeklerinde, atıştırmalıklarda ya da aperatif alınırken tercih edilir. Daha gövdeli şaraplar ise daha ağır yemekler için uygundur. Klasik ‘’beyaz şarap beyaz ete uygundur’’ inanışı genellikle doğrudur. Beyaz şarabın asiditesi onu yemekle içilen ideal şarap yapmaktadır. Aynı zamanda tazeleyici yapısı da çok tercih edilmesine neden olmaktadır.
Beyaz şarapta kadeh seçimi
Beyaz şarabın kendine özgü kadehi vardır ve kırmızı şarabınkinden farklıdır. Beyaz şarabı daha dar, konik uçlu kadehte servis etmek aromasını daha da konsantre hale getirir. Beyaz şarabı oda ısısında servis etmek, alkolünün aromasının önüne geçmesine neden olur, çok soğuk servis edilen beyaz şarapta ise şarabın notaları örtülür. Bu nedenle beyaz şarabın ideal servis ısısı 7-10 derecedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder