En önemli besin kaynaklarından biri olan hurma; içeriğinde bulunan çeşitli
vitamin ve mineral ile insan vücudu açısından çok faydalı bir meyvedir. Hurmada
bulunan kalori sayesinde insan vücudu bol oranda hareket ve ısı enerjisi
kazandırmaktadır. Aynı zamanda hurmanın içeriğinde, insan vücudunda
parçalanarak kullanılması çok kolay olan bir şeker türü de bulunmaktadır.
Hurmanın içeriğinde bulunan bu şeker türü, insan vücudundaki kan şekerini hızla
yükselten glikoz değildir, aksine belirli bir oranda olması gereken meyve
şekeri fruktozdur. Bazı insanların şeker hastası olması sonucunda, kan şekeri
hızla yükselmektedir. Kan şekerinin hızla yükselmesi insan vücudunda bulunan
birçok organı olumsuz bir şekilde etkilemektedir ama en çok olumsuz etkilenen
organ ve sistemler, böbrekler, gözler, kalp-damar sistemi, sinir sistemidir.
Bazı ilerlemiş olan şeker hastalığında görme kaybı, kalp krizi ve böbrek
yetmezliği gibi birtakım ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasının en önemli
nedeni, insan vücudunda belirli değerler arasında olması gereken kan şekerinin
yüksek olmasıdır.
Hurmanın içeriğinde bulunan elementlerden biri de demirdir. Demir;
insan vücudunda bulunan kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobin maddesinin
oranını dengeler ve bu da hamilelik sürecinde kansızlığın önlenmesini, aynı
zamanda bebeğin gelişimi açısından çok önemli bir yeri olan kanda bulunan
alyuvarların dengesini kontrol altına almaktadır. Alyuvarlar kanda belirli bir
oranda bulunan karbondioksit ve oksijeni hücrelere taşıyarak, hücrelerin
varlığını sürdürmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda hurmanın içeriğinde
fazla oranda demir olması sebebi ile bir insan düzenli olarak her gün on beş
adet hurma yerse, günlük olarak demir ihtiyacını karşılar ve aynı zamanda demir
eksikliği nedeniyle meydana gelen hastalıklardan da kendisini korumuş olur.
Hurmalı Islak Kek Nasıl Yapılır?
İnsan vücudunda düzenli olarak her gün tüketildiğinde birçok faydası bulunan
hurmanın içeriğinde A vitamini bulunmaktadır. A vitamini eksikliği gibi bir
durumda insanlarda gece körlüğü ya da diğer göz rahatsızlıkları yaşanmaktadır.
Hurmanın içeriğinde yüksek oranda A vitamini bulunması sebebi ile bu tür göz
rahatsızlıkları yaşanmamaktadır. Hatta ikinci Dünya Savaşında gece ateş açacak
olan askerlere, hedefleri net görebilmeleri açısından hurma yedirilmiştir.
Hurmanın göz sinirlerini daha güçlü hale getirme özelliği bulunmaktadır.
Hurmanın içeriğinde yüksek oranda bulunan kalsiyum ve fosfat gibi mineraller,
insan vücudunda bulunan kemik yapısını dengelemede yardımcı olmaktadır.
Kalsiyum ve fosfat gibi mineraller aynı zamanda kemik zayıflığına karşı insan
vücudunun direncini arttırmaktadır.
Malzemeler
- 250 ml kaynamış su
- 115 gr margarin
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 200 gr doğranmış hurma
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 su bardağı un
Sos İçin
- 1 kahve fincanı ve 1 yemek kaşığı toz şeker
- 50 gr margarin
- 60 ml süt kreması
Hazırlanışı
- İlk olarak şekeri, margarini ve vanilyayı çırpma kabına alın. İçerisindeki malzemeler tamamen eriyinceye kadar çırpmaya devam edin.
- Kek hamuru için gerekli malzemelerin içerisine teker teker yumurtaları ilave edin.
- Bir yandan da hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve küçük parçalar şeklinde doğrayın.
- Küçük parçalar şeklinde doğradığınız hurmaların üzerine kaynar su dökün.
- Biraz yumuşamış şekilde olan hurmaları suyu ile birlikte kek karışımına ilave edin ve belirli bir süre karıştırmaya devam edin.
- Daha sonra başka bir çırpma kabına, sosu için şekeri, kremayı ve margarini koyun. Belirli bir süre, malzemeler tamamen eriyinceye kadar çırpmaya devam edin.
- Kek karışımını yağlanmış olan fırın kabına dökün ve daha önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırında bir saat kadar pişirin.
- Kekin tamamen piştiğinden emin olunca fırından çıkarın.
- Daha önceden hazırlamış olduğumuz sıcak sosu üzerine dökün.
- Bu sefer fırının ısısını 80 dereceye düşürün ve kekin sıcak sosu tamamen emmesi için beş dakika kadar daha pişirin.
- Keki sıcak sosu emdikten sonra fırından çıkararak servise hazır hale getirebilirsiniz.
Hurma Nelere İyi Gelir?
Hurmanın içeriğinde bulunan vitaminlerden biri B1 ve B2 vitaminleridir. Bu
vitaminlerin insan vücudunda belirli bir oranda bulunduğu zaman karaciğerin
güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Karaciğer özellikle soğuk tatlıların dostudur
ve soğuk tatlıları çok sever. Hurmayı özellikle buzdolabında, soğuk bir ortamda
saklarsanız hem karaciğere çok iyi gelir hem de içeriğinde bulunan antioksidan
özelliğinin oranı daha çok artmış olur.
Bilim adamlarının yapmış olduğu birtakım araştırmalar sonucunda, hurmanın
içeriğinde bulunan yararlı maddeler sayesinde insanlarda bazı durumlarda ortaya
çıkan stres ve gerginliği yok etme gibi bir bulguya rastlamışlardır. İnsan;
vücudunda bulunan sinirleri B6 vitamini ile güçlendirir. Hurmanın içeriğinde
yüksek oranda bulunan B6 vitamini ve magnezyum minerali ile kasların daha güçlü
çalışmasına yardımcı olmaktadır. Magnezyum minerali böbrekler için çok önemli
bir maddedir ve aynı zamanda magnezyum hurmada yüksek bir oranda bulunmaktadır.
Bir insanın günde iki ya da üç tane hurma yemesi durumunda, insan vücudunun
magnezyum ihtiyacını karşılamaktadır.
Hurmanın içerisinde bulunan B1 ve B2 vitaminleri sinir
sisteminin daha sağlıklı bir şekilde olmasına yardımcı olmaktadır ve ayrıca
insanlar üzerinde dinlendirici bir etkisi de bulunmaktadır. İnsan vücudunda
belirli bir oranda bulunan karbonhidratın enerjiye dönüştürmesine, protein ve
yağların daha farklı ihtiyaçların kullanımına kolaylık sağlamaktadır. Hurmanın
içeriğinde bulunan B2 vitamini ile insan vücudunun enerji sağlamasını ve
hücrelerin yenilenmesi açısından protein, karbonhidrat ve yağların yakımında
çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Özellikle diyet listelerinin
vazgeçilmez bir besin kaynağı olan hurma, sindirim sistemini hızlandırır ve
aynı zamanda insan vücudunu uzun süre tok tutma özelliğine de sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder