21 Haziran 2019 Cuma

Hurmalı Islak Kek


En önemli besin kaynaklarından biri olan hurma; içeriğinde bulunan çeşitli vitamin ve mineral ile insan vücudu açısından çok faydalı bir meyvedir. Hurmada bulunan kalori sayesinde insan vücudu bol oranda hareket ve ısı enerjisi kazandırmaktadır. Aynı zamanda hurmanın içeriğinde, insan vücudunda parçalanarak kullanılması çok kolay olan bir şeker türü de bulunmaktadır. Hurmanın içeriğinde bulunan bu şeker türü, insan vücudundaki kan şekerini hızla yükselten glikoz değildir, aksine belirli bir oranda olması gereken meyve şekeri fruktozdur. Bazı insanların şeker hastası olması sonucunda, kan şekeri hızla yükselmektedir. Kan şekerinin hızla yükselmesi insan vücudunda bulunan birçok organı olumsuz bir şekilde etkilemektedir ama en çok olumsuz etkilenen organ ve sistemler, böbrekler, gözler, kalp-damar sistemi, sinir sistemidir. Bazı ilerlemiş olan şeker hastalığında görme kaybı, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi birtakım ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasının en önemli nedeni, insan vücudunda belirli değerler arasında olması gereken kan şekerinin yüksek olmasıdır.
Hurmanın içeriğinde bulunan elementlerden biri de demirdir. Demir; insan vücudunda bulunan kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobin maddesinin oranını dengeler ve bu da hamilelik sürecinde kansızlığın önlenmesini, aynı zamanda bebeğin gelişimi açısından çok önemli bir yeri olan kanda bulunan alyuvarların dengesini kontrol altına almaktadır. Alyuvarlar kanda belirli bir oranda bulunan karbondioksit ve oksijeni hücrelere taşıyarak, hücrelerin varlığını sürdürmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda hurmanın içeriğinde fazla oranda demir olması sebebi ile bir insan düzenli olarak her gün on beş adet hurma yerse, günlük olarak demir ihtiyacını karşılar ve aynı zamanda demir eksikliği nedeniyle meydana gelen hastalıklardan da kendisini korumuş olur.

Hurmalı Islak Kek Nasıl Yapılır?

İnsan vücudunda düzenli olarak her gün tüketildiğinde birçok faydası bulunan hurmanın içeriğinde A vitamini bulunmaktadır. A vitamini eksikliği gibi bir durumda insanlarda gece körlüğü ya da diğer göz rahatsızlıkları yaşanmaktadır. Hurmanın içeriğinde yüksek oranda A vitamini bulunması sebebi ile bu tür göz rahatsızlıkları yaşanmamaktadır. Hatta ikinci Dünya Savaşında gece ateş açacak olan askerlere, hedefleri net görebilmeleri açısından hurma yedirilmiştir. Hurmanın göz sinirlerini daha güçlü hale getirme özelliği bulunmaktadır. Hurmanın içeriğinde yüksek oranda bulunan kalsiyum ve fosfat gibi mineraller, insan vücudunda bulunan kemik yapısını dengelemede yardımcı olmaktadır. Kalsiyum ve fosfat gibi mineraller aynı zamanda kemik zayıflığına karşı insan vücudunun direncini arttırmaktadır.
Malzemeler
  • 250 ml kaynamış su
  • 115 gr margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 200 gr doğranmış hurma
  • Yarım tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
Sos İçin
  • 1 kahve fincanı ve 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 50 gr margarin
  • 60 ml süt kreması
Hazırlanışı
  1. İlk olarak şekeri, margarini ve vanilyayı çırpma kabına alın. İçerisindeki malzemeler tamamen eriyinceye kadar çırpmaya devam edin.
  2. Kek hamuru için gerekli malzemelerin içerisine teker teker yumurtaları ilave edin.
  3. Bir yandan da hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve küçük parçalar şeklinde doğrayın.
  4. Küçük parçalar şeklinde doğradığınız hurmaların üzerine kaynar su dökün.
  5. Biraz yumuşamış şekilde olan hurmaları suyu ile birlikte kek karışımına ilave edin ve belirli bir süre karıştırmaya devam edin.
  6. Daha sonra başka bir çırpma kabına, sosu için şekeri, kremayı ve margarini koyun. Belirli bir süre, malzemeler tamamen eriyinceye kadar çırpmaya devam edin.
  7. Kek karışımını yağlanmış olan fırın kabına dökün ve daha önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırında bir saat kadar pişirin.
  8. Kekin tamamen piştiğinden emin olunca fırından çıkarın.
  9. Daha önceden hazırlamış olduğumuz sıcak sosu üzerine dökün.
  10. Bu sefer fırının ısısını 80 dereceye düşürün ve kekin sıcak sosu tamamen emmesi için beş dakika kadar daha pişirin.
  11. Keki sıcak sosu emdikten sonra fırından çıkararak servise hazır hale getirebilirsiniz.

Hurma Nelere İyi Gelir?


Hurmanın içeriğinde bulunan vitaminlerden biri B1 ve B2 vitaminleridir. Bu vitaminlerin insan vücudunda belirli bir oranda bulunduğu zaman karaciğerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Karaciğer özellikle soğuk tatlıların dostudur ve soğuk tatlıları çok sever. Hurmayı özellikle buzdolabında, soğuk bir ortamda saklarsanız hem karaciğere çok iyi gelir hem de içeriğinde bulunan antioksidan özelliğinin oranı daha çok artmış olur.
Bilim adamlarının yapmış olduğu birtakım araştırmalar sonucunda, hurmanın içeriğinde bulunan yararlı maddeler sayesinde insanlarda bazı durumlarda ortaya çıkan stres ve gerginliği yok etme gibi bir bulguya rastlamışlardır. İnsan; vücudunda bulunan sinirleri B6 vitamini ile güçlendirir. Hurmanın içeriğinde yüksek oranda bulunan B6 vitamini ve magnezyum minerali ile kasların daha güçlü çalışmasına yardımcı olmaktadır. Magnezyum minerali böbrekler için çok önemli bir maddedir ve aynı zamanda magnezyum hurmada yüksek bir oranda bulunmaktadır. Bir insanın günde iki ya da üç tane hurma yemesi durumunda, insan vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılamaktadır.
Hurmanın içerisinde bulunan B1 ve B2 vitaminleri sinir sisteminin daha sağlıklı bir şekilde olmasına yardımcı olmaktadır ve ayrıca insanlar üzerinde dinlendirici bir etkisi de bulunmaktadır. İnsan vücudunda belirli bir oranda bulunan karbonhidratın enerjiye dönüştürmesine, protein ve yağların daha farklı ihtiyaçların kullanımına kolaylık sağlamaktadır. Hurmanın içeriğinde bulunan B2 vitamini ile insan vücudunun enerji sağlamasını ve hücrelerin yenilenmesi açısından protein, karbonhidrat ve yağların yakımında çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Özellikle diyet listelerinin vazgeçilmez bir besin kaynağı olan hurma, sindirim sistemini hızlandırır ve aynı zamanda insan vücudunu uzun süre tok tutma özelliğine de sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder