3 Ağustos 2019 Cumartesi

Meyve Diyeti


Toplumda yaygın olarak zayıflama reçetesi anlamında kullanılan “diyet” kelimesi aslında yaşamı sağlıklı bir şekilde sürdürmek için tüketilmesi gereken tüm gıda maddelerini ve miktarlarını ifade eden bir terimdir. İnsan vücudu, organları, büyümek ve işlevlerini doğru bir biçimde yerine getirebilmek için ihtiyacı olan enerjiyi besinlerden elde ederler. Günümüzde pek çok kronik hastalığın sebebinin, bebeklik çağından itibaren edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları  olduğu artık kanıtlanmış bir gerçektir. Buna bağlı olarak tüm dünya ve ülkemizde başta obezite olmak üzere pek çok metabolizma hastalığıyla mücadele için her yıl milyarlarca dolar harcanmaktadır. Öte yandan, insanların doğal-sağlıklı beslenme ve kilo verme taleplerini karşılamak için ortaya çıkan koskoca bir sektör de söz konusu. Yazılı ve görüntülü medyada, hemen her gün yeni bir zayıflama ürünü, organik bir besin ya da yepyeni ve en iyisi olduğunu iddia eden bir “diyet”le karşılaşıyoruz. Bunların hepsi çok kafa karıştırıcı ve çoğu da doğruluğu ispatlanmamış hatta sağlıksız uygulamalar. Oysa düşününce, her insanda aynı etkiyi yaratacak bir beslenme biçimi pek de mantıklı gelmiyor. Beslenmenin kişi üzerindeki etkisi; yaşadığı coğrafi bölgeye, iklim şartlarına, kişinin genetik özelliklerine, varsa kronik hastalıklarına ve metabolizmasının benzersiz işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin; birine enerji veren bir besin, diğerinde zehirlenmelere sebep olabilir. Ayrıca tek başına beslenme de sağlıklı bir vücut için yeterli değildir. Aynı zamanda fiziksel olarak aktif bir hayat tarzını da benimsemek gerekir. Beslenmeyle ilgi söylenebilecek en doğru şey, her besin grubundan yeterli ve dengeli biçimde tüketmek, gerektiği kadar su içmek, stresten uzak ve ve mutlaka fiziksel olarak hareketli bir hayat tarzı benimsemek olacaktır.
Diyette Meyvelerin Önemi

Meyveler ve sebzeler, sağlıklı bir beslenme programının olmazsa olmazlarındandır. Sağlıklı bir vücut, ancak tüm sistemlerin uyumlu bir şekilde çalışmasıyla mümkündür. Sindirim sistemi, dolaşım sistemi, hareket sistemi, sinir sistemi, solunum sistemi, farklı işlevleri olan fakat birbirleriyle işbirliği halinde çalışan temel sistemlerdir. Hareket sistemindeki bir aksama, sindirim sistemini de yakından ilgilendirir. Sistemlerin sağlıklı çalışması da, sistemi meydana getiren organların tek tek, iyi çalışmalarına bağlıdır.
Meyveler, tüm organlarımızın ve buna bağlı olarak sistemlerimizin sağlıklı çalışabilmesi için ihtiyaç duydukları en önemli besin ögelerinden vitaminler, mineraller, su ve lifleri içerdikleri için beslenmede çok önemli bir yere sahiptirler. İster kilo vermek için, ister sağlıklı beslenme için meyvelerin suyundan çok bütün olarak yiyerek tüketmek en doğrusudur. Suyu sıkılan meyveler, zengin lif içeriklerini ve bekletildikleri her dakika vitamin değerlerini kaybederler. Meyveler şeker bakımından da zengindir. Yiyerek tükettiğimizde vücuda giren şeker, kana daha yavaş karışır. Oysa suyunu sıktığımız meyvede, faydalı pek çok bileşen posayla birlikte çöpe gider ve geriye neredeyse sadece şekeri kalır. Kabuğuyla birlikte yenebilen meyveleri, eğer hazımsızlık sorununuz yoksa, iyice yıkadıktan sonra kabuğuyla birlikte yemek daha sağlıklıdır. %70-80’i su olan meyveler, vücudumuzun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamak için de önemli bir kaynaktır. Eğer kilo vermek için yeni bir diyete başlamışsanız ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışıyorsanız, meyveler en sık yardım alacağınız besin grubu olacaktır. İyi bir diyette bağırsakların iyi çalışması çok gereklidir ve meyveler bağırsakta çözülmeyen karbonhidratlar içerdikleri için, kabızlığı önlemekte en iyi seçenektir.
Bir Günde Ne Kadar Meyve Tüketmeliyiz?
Kabaca 300 gr. meyveyi 1 porsiyon kabul edersek, yetişkin bir insan günde 3 porsiyon meyve tüketmelidir. Elbette burada, sağlıklı bir yetişkinden söz ediyoruz. Diyabet ya da herhangi başka bir metabolik hastalığı olan kişiler, hangi meyveden, ne kadar tüketmeleri gerektiğini kendi doktorlarıyla kararlaştırmalıdırlar. Bazı böbrek hastalıklarında, su tüketimi kısıtlanan yaşlı ya da hamilelerde de meyve tüketimi kontrol altında olmalıdır.
Diyet Yaparken Hangi Meyveleri Tercih Etmeliyiz?
Bu soruya verilecek en doğru cevap mevsim meyveleri olacaktır. Kışın yediğiniz domatesin ya da yazın yiyeceğiniz ayvanın, mevsiminde üretilen meyve-sebzeler kadar faydalı olmayacağını unutmayın. Bunlar ya doğal olmayan ortamlarda yetişmeye zorlanan ya da mevsiminde toplanıp dondurularak, mevsimi geçince piyasaya sürülen ürünlerdir. Meyvelerin diyete en önemli katkısı, vücudun şeker ihtiyacını karşılamaları ve böylece işlenmiş şeker tüketiminin önüne geçmeleridir. Ne yazık ki bu, her gün sınırsız meyve yiyebileceğimiz anlamına gelmiyor. Bazı meyveler, diğerlerinden daha fazla şeker içerirler.
Meyveleri renklerine göre sınıflandırabilirsiniz; sarı, kırmızı, beyaz, yeşil ve mor meyveler meyveler renklerini, bağışıklık sistemini koruyan pigmentlerden alırlar. Örneğin, sarı meyveler renklerini; kanser ve kalp hastalığı riskini azaltan, bağışıklık sistemini güçlendiren, göz sağlığı için çok gerekli olan karetonoidlerden alırlar. Yeşil sebze ve meyvelere rengini veren ise, klorofildir. Yeşil elma, kivi, üzüm, avokado ve kavun gibi yeşil renkli meyveler folik asit açısından da zengindir ve tansiyonu dengelemekte yardımcıdırlar. En fazla antioksidan içeren meyveler ise, mor renkli olanlardır. Gün içinde tüketeceğiniz 3 porsiyon meyveyi, değişik renk gruplarından seçmeniz, bağışıklık sistemi açısından çok faydalıdır. Erik, elma, portakal, greyfurt, kivi gibi ekşi meyveler, kan şekerini daha yavaş yükseltirler. Kan şekeri ne kadar yavaş yükselirse düşmesi de o kadar yavaş olur. Bu da daha uzun süre tokluk hissi anlamına gelir ve bu da diyetlerde en çok ihtiyaç duyulan şeydir. Karpuz, kavun, üzüm, dut gibi yüksek şeker içeren meyvelerse, diyetlerde miktarlarına dikkat edilerek tüketilmesi gereken meyvelerdir. Bunlar kan şekerini çok çabuk yükseltirler ve kısa sürede açlık hissi yaratırlar. Şeker oranı düşük, lif oranı yüksek meyveler daha çok tercih edilmelidir.
Hangi Meyve Kaç Kalori?
Ne kadar doğal olursa olsun, tek tip beslenme sağlık açısından riskler taşır. Hızlı kilo vermek için başvurulan bu tür diyetler, 1 haftadan fazla süre uygulanmamalıdır. Her insanın, yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna, hayat tarzına göre değişen bir enerji ihtiyacı vardır. Bu enerji, kalori cinsinden hesaplanır. Diyet yaparken, yediklerinizin kaç kalori olduğunu bilmeniz önemlidir. Böylece aldığınız ve harcadığınız kaloriyi dengede tutabilir, kilo vermeyi kolaylaştırabilirsiniz. Pratik olarak; yediklerimizden aldığımız kalori, harcadığımız kaloriden ne kadar az olursa, o kadar rahat zayıflarız. Gün içinde yeterince su içmek ve en az yarım saat tempolu biçimde yürüyüş yapmak da diyetin bir parçasıdır ve asla ihmal edilmemelidir.
Elma (1 adet) 68 kalori.
Çilek (1 adet) 4 kalori.
Greyfurt (1 adet) 90 kalori.
Portakal (1 adet) 61 kalori.
Üzüm (100 gr.) 76 kalori.
Mor erik (1 adet) 28 kalori.
Kivi (1 adet) 42 kalori.
Muz (1 adet) 108 kalori.
Vişne (100 gr.) 50 kalori.
Kiraz (100 gr.) 32 kalori.
Kavun (1 dilim) 21 kalori.
Karpuz (1 dilim) 46 kalori.
Hızlı kilo vermek ve tek yönlü bir diyet uygulamak sağlıklı yaklaşımlar değildir. Diyete başlarken, ayda ortalama 3-4 kilo vermek planlanmalıdır. Tek yönlü diyetler, kısa zamanda kilo vermeyi sağlasa bile sağlık üzerinde olumsuz ve hatta geri dönülemez etkiler bırakabilirler. Meyve diyeti yaparken de protein ve yağları tamamen bir kenara atmamalısınız. Örneğin meyveleri yoğurtla birlikte tüketerek hem meyve şekerini dengelemiş hem de protein almış olursunuz. hiç yağ tüketmeden uygulanan bir meyve diyetinde ise, meyvelerdeki yağda çözünen vitaminlerden faydalanamazsınız. Meyvelerin zengin lif içeriğinden en iyi şekilde faydalanabilmek için, yeterince su içmeyi de ihmal etmeyin. Meyve diyetinde meyve seçimi ve miktarı kadar, ne zaman yediğiniz de önemlidir. Beslenme uzmanları, yatmadan en geç 3 saat önce, tüm beslenme faaliyetlerine son verilmesi gerektiğini söylüyorlar. Meyve tüketiminde ise, en uygun zaman dilimi akşam üzeri saatleridir. Öğlen ve akşam yemekleri arasında kalan uzun zaman dilimine, meyvelerden oluşan bir öğün koymak, sağlıklı yoldur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder