15 Ağustos 2019 Perşembe

Aspir Yağının Faydaları


Aspir bitkisi, boyu 80 ile 100 cm’i bulan, dikenli ve dikensiz olabilen bir bitki olarak bilinir. Dikenli formları dikensiz formlarına göre daha çok yağ içerir. Çiçekleri sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi farklı renklerde olabilir. Tohumları ise beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler olan beyaz taneler şeklinde bulunur. Bazı ender durumlarda tohumları siyah renkli de görünebilir. Aspir bitkisi dallanır ve her dalının ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturur. Petal denilen renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyalarında kullanılır. Aspir bitkisinin kökleri toprakta derinlere kadar gidebilir. Kazık köklere sahiptir. Tohumlarında %30 ile %50 arasında yağ bulunur. Bu doğal yağlar linoleik yani omega 6 yağları ve oleik yani omega 9 yağları olarak bilinir. Aspir bitkisinin yağı yemeklik olarak da kaliteli bir yağ olarak kullanılır. Aynı zamanda biodizel yakıt yapımında da kullanılır. Aspir bitkisinin küspesi hayvan yemi olarak kullanılabilir. Aspir bitkisi kuru iklime dayanır, yazlık bir bitki olarak yetişir. 110 ile 140 gün arasında yetişebilir. Tek yıllık ve uzun gün yağ bitkisi olarak tanınır.
Aspir bitkisinin kökenleri yani ana vatanı güneydoğu Asya olarak bilinir. Fakat aspir bitkisi günümüzde Akdeniz de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yetişebilen bir bitki olarak görülür. Aspir bitkisi dikenli ve dikensiz olabilir. Bazı kaynaklar aspir bitkisinin vatanının Arap yarım adası kökenli olduğunu iddia eder. Fakat aspir bitkisi köken itibariyle kesinlikle bir doğu bitkisidir ve bu tartışılmaz bir gerçektir.
Aspir bitkisinden elde edilen aspir yağının içeriğinde bulunan linoleik asit, vücuttaki yağları yüksek oranda parçalar. Aspir bitkisi yağı daha çok diyet yapanlar veya kilo vermek isteyen kişiler tarafından kullanılır.
Aspir yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir;
1. Aspir Yağı Şeker Hastalığına Karşı Korur
Aspir yağı içeriğinde bulunan omega 6 yağ asidi sayesinde kan şeker düzeyini belirli bir dengede tutar. Bu sebeple kişinin diyabete yakalanma riski düşer. Aspir yağı bu özelliğiyle bireyleri şeker hastalığına karşı korur.
2. Aspir Yağı Balgam Söktürücü Özellik Gösterir
Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan balgam problemi kaçınılmazdır. Öksürük, balgam, göğüs ağrısı ve solunum yolları problemleri kış aylarında artar. Bu gibi problemlerin çözümünde balgam söktürücülerden yararlanılır. İşte aspir yağı da öksürüğe karşı kullanılır ve balgam söktürücü özellik gösterir.
3. Aspir Yağı Obeziteye Karşı Korur
Aspir yağı içeriğindeki özel bileşenler ile kişilerin zayıflamalarına yardımcı olur. Zayıflamaya çalışan veya obezite tehlikelerinden korunmaya çalışan hastalar pek çok diyet ve kür uygularlar. Aspir yağı da zayıflamak için kullanılan önemli diyet bileşenlerinden biridir. Bu nedenle aspir yağı zayıflamaya yardımcı olur ve obeziteye de karşı koruma sağlar.
4. Aspir Yağı Menstrual Döngüyü Düzenler
Aspir yağının bir diğer özelliği ise kadınlardaki mens döngüsünü düzenlemesi olarak bilinir. Kadınlardaki aylık yaşanan düzensiz döngüler kadınların yaşam kalitesini düşürür ve çeşitli sorunlara sebep olur. Aspir yağı ise bunu sağlamakta başarılıdır.
5. Aspir Yağı Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Düşük bağışıklık sistemine sahip bireyler hayatlarında pek çok problemle karşılaşır. Sürekli hasta ve yorgun olmak kişinin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bağışıklık sistem güçlendirici ilaçlara başvurulur. Kimyasal ilaçlar yerine doğal yöntemler arayan bireyler aspir yağını deneyebilir. Aspir yağı bağışıklık sistemini güçlendirir.
6. Aspir Yağı Kabızlık Sorununu Çözer
Sindirim ve bağırsak problemleri hem çocukları hem yetişkinleri etkileyen sorunlar olur. Bu sorunların çözümü genellikle doğal yağlardan geçer. Doğal bir yağ olan aspir yağı da kabızlık soruna çözüm getiren bir yağ olarak bilinir. Aspir yağı kabızlık sorununa karşı birebirdir.
7. Aspir Yağı Eklem ve Kas Ağrılarına İyi Gelir
Aspir yağının bilinen bir diğer özelliği ise eklem ve kas ağrılarına iyi gelmesi olur. Aspir yağı ağrıyan eklem ve kas bölgelerine sürülür. Bu şekilde ağrıyan bölgelerde rahatlama sağlanır.
8. Aspir Yağı Kansere Karşı Koruyucudur
Aspir yağı doğal bir yağdır ve içerdiği özel bileşenler sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Aspir yağının bu etkisi geniş çevrelerce bilinir. Aspir yağı kansere karşı özel bir koruyucu ajan olarak görev alır.
Aspir Yağı Nasıl Kullanılır?
Aspir yağı iki farklı şekilde kullanılabilir:
  1. Harici kullanım
  2. Dahili kullanım
Aspir yağı harici kullanılabileceği gibi dahili olarak da kullanılır. Aspir yağı harici olarak rahatsızlık yaşanan bölgelere masaj yapılarak kullanılır. Bunun yanı sıra aspir yağı dahili olarak aynı zeytinyağı gibi tüketilerek de kullanılır. Aspir yağını dahili olarak kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta yağı ısıtmamaktır. Aspir yağı çiğ olarak tüketilir. Salatalarda kullanılır veya yemeklerden önce bir çorba kaşığı kadar tüketilir.
Aspir Yağı Nasıl Elde Edilir?
Aspir yağı, aspir bitkisinden elde edilir. Aspir bitkisi yağlık bir bitki olduğundan dolayı işlenmesi kolay olur. Aspir yağı elde edilmesinde ayçiçek yağı için kullanılan tüm makineler kullanıma uygun olur. Bu nedenle ülkemizde aspir yağı elde etmek için teknik bir sorun mümkün olmaz. Aspir bitkisi işlendikten sonra posa olarak artakalan küspe, içeriğindeki yüksek protein oranı nedeniyle hayvan yemi olarak kullanılır.
Aspir Yağının Zararları Nelerdir?
Kronik alerjiye sahip bireylerin aspir yağı kullanımı uzmanlar tarafından önerilmez. Kronik alerjiye sahip bireyler aspir yağı kullanmak isterlerse önce uzman bir hekime danışmalıdır.
Aspir yağı içeriğinde özel vitaminler bulundurur. Bu vitaminlerin aşırı tüketimi tansiyon düşmesine neden olabilir. Bu nedenle düşük tansiyon rahatsızlığı çeken bireylerin aspir yağı kullanmaması tavsiye olunur.
Aspir yağının kişilere bilinen bir yan etkisi görülmez. Fakat bazı bireylerde aspir yağı kullanımı sonrası istenmeyen reaksiyonlar gerçekleşebilir. Eğer aspir yağı kullanımı sonrası mide ağrısı, kramp, kusma ya da mide bulantısı gibi istenmeyen vücut reaksiyonları ile karşılaşılırsa mutlaka hızlı bir şekilde müdahale edilmesi tavsiye edilir.
Aspir yağı fazla tüketimi sonucu ishal oluşumuna sebebiyet verebilir. İshal ile birlikte vücutta su ve tuz kayıpları yaşanabilir. Aspir yağının kullanımı vücutta herhangi bir istenmeyen reaksiyon göstermesi sonucu derhal kesilmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder