21 Ağustos 2019 Çarşamba

Cevizle Harika Bir İkili Olan İncirin Faydaları


İncir, yaz aylarında ağaçlarda yetişen bir meyve çeşididir. Yaz aylarının binbir meyvelerinden biri olan incir sıcak bölgelerde yetişir. Dışında yeşil bir kabuğu vardır. Bu yeşil kabuk soyularak içerisinden açılan meyve yenir. İncir ağaçları ortalama 20-25 metre kadar uzamaktadır. Uzayan bu incir ağaçları olgunluğa eriştiğinde meyve vermeye başlar. Uzun yıllar da bu incir ağaçları hayatta kalır. Verdiği incirler de ağaçtan ağaca değişiklik gösterebilir. Örneğin bir ağacın incirinin içi sarı olabilirken diğer ağacın inciri kırmızı renkte olabilir. Güz inciri olarak da adlandırılan farklı bir türde incir de vardır.
Yaz aylarının sonuna doğru incirler yetişir ve dalından koparılarak yenebilir. Farklı yörelerde incire yemiş adı da verilmektedir. Fakat genel olarak kurutulmuş incire yemiş denmektedir. İncir o kadar faydalıdır ki kış aylarında da yenebilmek için kurutulur ve saklanır. Kurutularak saklanan bu incir artık kararmaya başlar. Yaz aylarındaki halinden eser kalmaz. Kurutulmuş incir ve normal zamanında yetişen incirin tek ortak noktası içerisinde bulunan küçük küçük toplardır. Hem lezzetlli hem de yemesi eğlenceli olan bu incirlerin tüketilmesi çok önemlidir. Çünkü incir faydaları insan sağlığı için çok gereklidir. İncir faydalarından yararlanmak isteyenler mutlaka yaz kış inciri tüketmelidirler.
İncirin Sağlık Açısından Faydaları
Doğada bulunan her meyve insan sağlığı için çok yararlıdır. Bu nedenle insanlar her meyveden tüketmeli, yedikleri besinlerin değerlerine dikkat etmelidir. Her mevsim yetişen meyve ve sebzelerin kendilerine göre çok yararları vardır. Aslında insanlar da bu meyve ve sebzeleri yeteri kadar tüketirlerse sağlık açısından bir problemleri kalmaz. Bu nedenle doğada bulunan her besinden yeteri kadar almalıyız. İncir faydaları da hastalıklar için doğal çözümler üretmektedir. İnsanlar  da incir faydalarını öğrenecek daha çok bu meyveden tüketmek isteyecektir.
1. Fazla Kilolardan Kurtulmak İçin Tüketilebilir
Sağlık açısından yenilmesi gereken o kadar çok besin varken insanların çoğu bunun farkında bile değildir. Günümüzde kilo vermek isteyen insanlar farklı farklı diyet programlarını uygularken asıl tüketmesi gereken besinleri unutmaktadır. Bu nedenle de yanı başında olan meyvelerin aslında kendi amaçları için ne kadar yararlı olduğunu unuturlar. İncir faydaları aslında kilo vermek isteyenler için birebirdir. Çünkü incir lifli bir besindir. Lifli besinler insanların midelerinde daha kolay tokluk hissi sağlar. Sağladığı bu tokluk hissinden dolayı da düzenli olarak tüketilen incir insanların zayıflamalarını kolaylaştırır. Zayıflamak isteyen insanların da tatlı olarak bazı gıdaları almaları gerekir. Bu noktada kullanacak olduğu diyet listelerinde herhangi bir tatlı yoktur. Tatlı besinler vücutta uzun zaman boyunca kaldığı için kilo verme aşamasında insanların yemesi için önerilmez. Ancak vücudumuzun da tatlıya ihtiyacı vardır. Herkes de zaman zaman bu tatlı yeme isteği meydana gelmektedir. Bu nefsin körelmesi için en azından sağlıklı tatlılar tüketilebilir. İçerdiği besin değeri ile liflere sahip olan ve de ağızda tatlı bir tat bırakan incir tüketilerek insanlar tatlı ihtiyaçlarını bu şekilde alabilirler. İncir tüketerek hem tatlı ihtiyaçlarını alabilir, hem de zayıflamak için incir faydalarından yararlanabilirler.
2. Kalp ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir
Günümüzde yaygın olarak duyduğumuz rahatsızlıklardan biri de kalp ve damar hastalıklarıdır. Bu hastalığın tespit edilmesi sonucunda insanlar yedikleri besinlere çok dikkat etmelidir. Çünkü kalp ve damar yolu tıkanıklığı insanlarda olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Alkol ve sigara kullanımını hayatımızdan tamamen kaldırmamız gerekir.
Doğada bulunan binlerce şifalı meyve ve sebze vardır. Her birinin farklı farklı faydası olduğu gibi kalp ve damar hastaları için de incir tavsiye edilebilir. Çünkü incirin kalbe sağladığı farklı yararlar vardır. Kalp ritmini düzenleyici etkileri ile de incir sık sık tüketilmelidir. Çünkü incir vücuttaki yağ oranını dengelemektedir. Bu denge kalp açısından çok önemlidir. Yenilen besinler çok yağlı ve zararlı olursa kalp ve damar yolları büyük zarar görür. Bu zararı görmesinden korumak için de incir tüketilebilir. Yağ oranını dengeleyerek insanların olası bir kalp krizi riskinin de önüne geçtiği için yaz ve güz aylarında tüketebildikleri kadar inciri yiyebilirler. Bunun dışında da kalp ve damar hastalarının kış aylarında da kuru inciri tüketmeleri gerekmektedir. Çünkü onların sağlığı için aslında kuru incir çok daha faydalıdır.
3. Kan Şekerini Dengeler
Kanımızdaki glikoz oranı yediğimiz besinlere göre sık sık değişikliğe uğrar. Bunun asıl nedeni de glikozun hemen hemen her besinde olmasıdır. Bizlerin farkına bile varmadığı pek çok besinlerde aslında glikoz vardır. Yediğimiz ekmeklerde bile çok fazla glikoz olduğu için insan vücudunun ekstra olarak şeker kullanmasına gerek yoktur. Ancak günümüzde ne yazık ki tatlı ve şeker alımı çok fazladır. Kan değerleri ölçüldüğü zaman kanında şeker oranı fazla çıkan insanlar şeker hastalığına yakalanan insanlardır. Bunun yanında kandaki şeker oranı düşük olan insanlar da şeker hastalığı olarak anılmaktadır. İki grup şeker hastalığı da tehlikelidir. Artık şeker hastalığı küçük çocuklar da bile olduğu için dikkat çekilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle şeker hastalarının yediği besinlere dikkat etmeleri gerekir. İncir faydaları arasında bulunan kan şekerini dengeleme görevi ile şeker hastaları gönül rahatlığı ile incir tüketebilirler. Kış ve yaz aylarında yedikleri incirler ile kanlarında bulunan glikoz dengesini sabit tutabilirler. 
4. Kan Yapıcıdır
İnsan vücudu yenilen her besinin faydasını vücuduna almaktadır. Kana karışan besinler de insan sağlığı için çok önemlidir. Her besin mutlaka belli bir zaman sonra kana karışmaktadır. Ancak bunların belli  bir sırası vardır. Kana karışan bazı besinler insan vücudunda bulunan kan oranını arttırır. Günlük hayattaki kullanımı ile de bilinen kan yapıcı besinler bulunur. Hastalık durumunda olan insanlar, hamile olan insanlar, ve tabii ki de herkes kan yapan besinleri tüketmeye önem göstermelidir. Kanımızda bulunan demirin artması için türlü türlü besinler vardır. İşte bu besinlerden biri de incirdir.  Genel olarak insanlar kan yapıcı besinlerin kırmızı meyve ve sebzeler olduğunu düşünse de incirde de büyük oranda kan yapımını sağlayan besin değerleri vardır.
5. Bronşit Hastaları İçin de Faydalıdır
Boğazda bulunan bronşların şişmesi ve de anormal durum sergilemesi üzerine bazı kişiler de bronşit hastalıkları görülmektedir. Bronşit insanların tüm hayatı boyunca dikkat göstermeleri gereken rahatsızlıklardan biridir. Tüm bunların yanında da şifalı meyve ve sebzeleri yemekte gerekir. Bronşit hastaları için önerilen meyvelerden biri de incirdir.
İncirden Nasıl Fayda Sağlanabilir?
İncirin hangi rahatsızlıklara iyi geldiğinden söz ettik. Asıl önemli olan da farklı şekillerde incirin faydalarından yararlanabilmektedir. Günümüzde incirden; incir sütü, incir reçeli, incir tatlısı gibi çeşitli yiyecekler yapılmaktadır. Her birinin lezzeti de birbirinden farklıdır. Ancak insan sağlığı için verdiği fayda hep aynıdır. İncir faydalarından daha farklı şekillerde yararlanmak isterseniz bu tip farklı tariflerinizde inciri kullanabilirsiniz. Özellikle de çocuklar için farklı yemekler ilgi çekicidir. Onlara hazırlayacak olduğunuz farklı tatlar ile incirin faydalarından yararlanmalarını sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder