13 Ağustos 2019 Salı

Patatesli Ekmek


Günümüzde artık birçok besin ve gıdanın değerlerinin kaybolduğunu gözlemlesek de yine bir türlü yemekten kendimizi alıkoyamadığımız besin ve gıda ürünleri vardır. Bu ürünlerin başında ise mutlaka ekmek gelmektedir. Kimi uzmanlara göre ekmek oldukça faydalı olsa da kimine göre de uzak durulması gereken üç beyazdan yani tehlikeli gıdalar arasında yer almaktadır. Ancak bilimsel olarak olaya bakıldığı zaman ekmeği değerli kılan mayalanması sırasında meydana gelen yararlı bakterilerin ekmeğe besinsel değer kazandırması ve vücudumuz için gerekli olan vitaminlerin oluşmasını sağlamasıdır. Ancak artık günümüzde ekmek üretimlerinin pek sağlıklı olmadığı ya da ekmeğin içerisinde oluşan bakterilerin öldürülmesine sebep olan diğer etken maddelerin çokça koyulduğu iddia edilmekte ve geriye de ekmeğin beyaz unundan başka bir niteliği kalmamaktadır. Durum böyle olunca uzak durulması gereken üç beyazın arasında yer alması içten bile değil ancak artık günümüzde bir taraftan organik beslenmeye dair oldukça büyük bir yönelim ve teşvik vardır. İnsanlar bu teşvikten yararlanarak büyük şehirlerin yoruculuğu ve yapaylığından sıkılarak doğaya döndü veya hala dönmeye çalışıyor diyebiliriz. Artık evde ekmek yapmak ekmeğin o eski yararlı niteliklerini tekrar kazandırmamıza sebep oluyor. Bu organik yaşama aynı zamanda teknoloji de yardımcı olmaktadır. Evde ekmek yapmak için üretilen olağanüstü teknolojik cihazlar da evinde kendi ekmeğini kendisi yapmak isteyenlere yardımcı olmaktadır. Böylelikle bu faydalı besin içerisindeki bakterilerine ihtiyacımız olduğu besine diğer yararlı gıdaları da ekleyip zenginleştirebiliriz.
Örneğin patates. Özellikle çocukların kızartmasına bayılarak yediği bu patatesin haşlanmış halini daha çekici bir hale getirerek çocuklarınıza hiç belli etmeden onların tüketmesini sağlayabilirsiniz. Nasıl mı?  Yapacağınız o lezzetli ekmeğin içerisine aynı zamanda bir de patatesin haşlanmış halini eklediğinizi düşünün. Hiç de kötü bir fikre benzemiyor değil mi? Oldukça yararlı olan patates günümüzde hala en çok tüketilen sebzelerden biridir. Her halini tükettiğimiz patateslerin en çok kızarmış halini sevsek de aslında vitaminin kabuğunda olduğunu biliyor muydunuz ? Evet büyüklerimizin soyma onu vitamini kabuğunda dedikleri kadar var. Patatesin sindirim, sinir, dolaşım , boşaltım sisteminde oldukça büyük ve önemli yararları vardır. Bu besin ancak topraktan beslenen besinler arasında olduğu için dolayısı ile dış kabuğu oldukça yararlıdır. Patatesleri haşlamak istediğiniz zamanlarda patatesi kabuğu ile beraber tencereye koyun ve pek fazla suda tutmamaya özen gösterin. Ancak bizim sizlere tavsiyemiz patatesi olduğu gibi fırına atmak ve fırında da piştiği kadar bekletmek ve kabuğu ile tüketmeniz. Ancak bu tarifimiz sizlerin patatesin içerisindeki mineral ve vitaminlerden yararlanmanızı sağlayacak ve bunu bir de ekmek ile birleşerek daha doyurucu ve lezzetli bir hale dönüştürecek. Patatesli ekmek tarifi sizlerin de aynı zamanda çocuklarında oldukça sevdiği ve beğendiği bir tariftir.
Patatesli Ekmek Nasıl Yapılır?
Malzemeler 
  • 3+1/4 su bardağı buğday unu
  • 1 Orta boy yemeklik patates
  • 1,5 su bardağı  kuru maya
  • 1 su bardağı su ve patates haşlama suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
  1. Orta boy yemeklik patatesi alın ve öncelikle soyun. Daha sonrasında küp küp olacak şekilde doğrayın. Ardından doğramış olduğunuz küp küp patatesleri orta boy bir tencere içerisine alın.
  2. Daha sonrasında bu tencerenin içerisine malzeme listesinde belirtildiği kadar suyu ilave edin. Patateslerin iyice haşlanıp haşlanmadığını kontrol edin. Kontrol ettiğiniz patateslerin haşlandığından emin olduktan sonra bir çatal yardımı ile patatesleri püre kıvamına gelinceye dek ezin.
  3. Tencerede kalan haşlama suyundan ekmek hamuruna ilave etmek üzere yarım su bardağı kadar haşlama suyunu ayırın.
  4. Başka bir karıştırma kabı alın ve bu karıştırma kabının içerisine de un tuz ve kuru mayayı belirttiğimiz ölçülerde bu karışım kabının içerisine ilave edin. Ardından bu malzemeleri karıştırın.
  5. Daha sonrasında ezdiğiniz ve püre haline getirdiğiniz patatesleri bu kabın içerisine alın. Sonrasından malzeme listesinde belirtilen kadar zeytinyağını, yumurtayı, suyu ve son olarak da yarım su bardağı kadar ayırmış olduğunuz haşlama suyunu bu ekmek ununun içerisine ilave edin.
  6. Tüm malzemeleri koyduğunuzdan emin olduktan sonra tüm malzemeler birbirleri ile harmanlanıncaya kadar karışımı yoğurun ve biraz ele yapışan bir hamur kıvamına gelinceye dek yoğurma işlemine devam edin.
  7. Kıvamından emin olduğunuz hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve yaklaşık iki saat kadar hamurunuzun mayalanması için bir kenarda bekletin. Bekleyen hamurları 10- 12 eşit parçaya yani bezeye bölün.
  8. Ayırmış olduğunuz bu bezeleri eliniz ile yuvarlak oluncaya dek yuvarlayın ve daha önceden yağlamış olduğunuz ya da bir yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine bu bezeleri dizin. Önceden ısıtmış olduğunuz 200 dereceli fırına tepsiyi sürün. Yaklaşık 30 dakika kadar pişmeye bırakın.
Patatesli Ekmeğin Faydaları Nelerdir?
Buna ayrı ayrı cevap verecek olursak ekmeğin içerisindeki yararlı bakteriler bizlerin sindirim sistemindeki kolaylığı sağlayan bakterilerdir. Bu nedenden dolayı oldukça önemli olan ekmeğin besin değerlerinin kaybedilmemesi gerekmektedir. Buna göre bir ölçüm yapılması gereken ekmeğin en sağlıklısı evde kendi yapmış olduğunuz ekmeklerdir. Bu ekmekleri daha lezzetli bir hale getirmek ve besin değerini artırarak daha vitaminli mineralli bir besin tüketmek ise oldukça cazip geliyor. İşte patates tam da bu esnada sizlere yardımcı oluyor. Patates içerisinde barındırdığı madensel tuz nedeni ile vücudumuzun günlük olarak ihtiyaç duyduğu ve depolayamadığı tuzların ve vitaminlerin karşılanmasına sebep oluyor. Bu nedenden dolayı günlük enerji verimin artıran bir besin diyebiliriz. Yapısındaki karbonhidrattan dolayı oldukça enerji veren bir besindir. Güzel ve yararlı tok tutan nadir besinlerden de biridir. Madensel tuzları barındırması sebebi ile sinir sistemini doğrudan yararlı bir şekilde etkileyen patates aynı zamanda içerdiği B vitamini sayesinde de sindirim organlarının hepsine olumlu bir etkide bulunmaktadır. Ancak patatesler içerisinde K vitamini içermesi sebebi ile de güneş ışığından olumsuz etkilenmektedirler. Bu nedenden dolayı patatesleri güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmenizde yarar vardır. Bu iki mucizevi besinleri bir araya getiren tarifi sizler ile paylaşarak sizlerin bu eşsiz lezzetten faydalanmasını sağladık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder