Demirhindi
Nedir?
Demirhindi, hem şifalı hem de mutfak amaçlı, geniş bir
kullanım yelpazesine ve uygulamaya sahip lezzetli, tatlı bir meyvedir. Uzun
boylu, gür yapraklı olan ağacın, kahverengi kabuklarla örtülü olan kapsüller
halinde taneleri bulunur. Demirhindi ağacı, 20 m yüksekliğe kadar büyüyen,
tropik ve yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Kalın bir gri kabuğu vardır. Küçük oval
yapraklar soluk yeşil renktedir. Kırmızı çizgili sarı küplerin küçük kümeleri
Mayıs ayında, meyveler ise Ekim ile Kasım aylarında çiçek açar. Ağaç yarı kurak
tropik bölgelerde yetişir ve tohum veya kesim yoluyla yayılır.
3 – 8 cm uzunluğundaki, kahverengi, düzensiz eğri yeni
dallar boyunca bolca bulunur. Kabuklar olgunlaştıkça, asitli pulp kahverengi
veya kırmızımsı kahverengiye dönüşür. Tam olarak olgunlaştığında, kabuklar
kırılganlaşır ve kolayca kırılabilir. Kapsüller, kahverengi, yenilebilir pulp
içine gömülü 1 ila 12 büyük, düz, parlak kahverengi, tohum içermektedir.
Kapsülün içinde demirhindi meyvesi olan yapışkan, etli, sulu bir kısım vardır.
Burası demirhindi meyvesinin bulunduğu yerdir. Fidan gibi küçük demirhindi
ağaçlarında meyve büyüklüğü ve lezzette geniş farklar vardır. Hint türü, 6-12
tohum ile daha uzun kapsüllere sahipken, Batı Hint türleri ise sadece 3-6 tohum
içeren daha kısa kapsüllere sahiptir. Amerika’daki demirhindilerin çoğu daha
kısadır. Tatlı ve ekşi tadı vardır. Bu yüzden, insanlar demirhindiyi
yedikleri zaman, severler ya da hoşnut kalmazlar.
Demirhindi, Fabaceae (latince) ailesinin bir üyesidir
ve tam bilimsel adı Tamarindus indica’dır. Demirhindi ağacı, Afrika’nın
tropikal bölgelerinde, özellikle de Sudan’da yetiştirilir; ancak
yetiştiriciliği o zamandan beri dünyanın hemen hemen tüm tropik alanlarına
yayılmıştır. Çünkü böylesine faydalı ve egzotik bir meyve, hemen hemen herkes
tarafından beğenilmektedir. Binlerce yıldır var olan ve büyük olasılıkla 5000
yıl önce Asya’da ortaya çıkan meyve, 500 yıl önce İspanyol kâşifleri
vasıtasıyla Amerika’ya getirilmiştir.
Demirhindi’nin sağlığa olan faydaları birçok bilimsel
makalede belirtilmiştir. Bunlardan bazıları; vücuttaki iltihaplanmayı azaltma,
göz sağlığını iyileştirme, solunum rahatsızlıklarına iyi gelme, cilt sağlığını
artırma, sindirim sistemini iyileştirme, ağrıyı hafifletme, bağışıklık
sisteminin gücünü artırma, vücut ateşini dengede tutma, kardiyovasküler sağlığı
iyileştirme ve kanseri önleme gibi faydalardır.
Demirhindinin
Faydaları Nelerdir?
1. Sindirime
iyi gelir
Demirhindi, uzun zamandır doğal bir sindirim
düzenleyici olarak kullanılmıştır. Demirhindiyi bir meyve veya bir baharat
olarak tüketmek, sindirim sisteminizin verimliliğini artırabilir, böylece
dışkı, bağırsak yolunun düz kasları boyunca daha kolay hareket ettirebilir.
Demirhindi aynı zamanda safra aktivitesini uyarır ki bu da gıdayı daha çabuk
sindirmeye yardımcı olabilmektedir. Demirhindinin içeriğinde bulunan lif de
sindirimi hızlandırmak için gastrik suları uyarır. Bütün bunlar, sindirim
sisteminizi daha hızlı iyileştirirken, kronik kabızlıktan muzdarip olmanız
durumunda, güçlü bir müshil olarak kullanılabileceği anlamına gelmektedir.
2. Kalp
sağlığına iyi gelir
Demirhindi üzerinde yapılan çalışmalar kan basıncını
ve kan kolestrolünü düşürmede etkili olduğunu göstermiştir. Demirhindideki lif
içeriği, fazla LDL (halk arasında “kötü” diye bilinen) kolesterolü damardan ve
arterden çıkarmaya başladığından kolestroldeki düşüşle ilgisi saptanmıştır.
İçeriğinde bulunan potasyum, kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı
azaltan bir etken olabilmekte ve kan basıncındaki azalmayı sağlayabilmektedir.
Aynı zamanda demirhindideki C vitamininin oldukça fazla olması, serbest
radikallerin etkisini azaltırken, kalp hastalığına bağlı olan hücresel
metabolizmanın iyileşmesini sağlayan bir aktioksidandır.
3. Dolaşıma
iyi gelir
Demirhindi, çok iyi bir demir kaynağıdır ve tek bir
porsiyon, günlük gereksiniminizin % 10’undan fazlasını sağlayabilmektedir.
Vücutta sağlıklı bir demir temini, vücudun kırmızı kan hücre sayısını
artırırmakta, bu da farklı kasların ve organların doğru şekilde çalışması için
oksijene ihtiyacı olan organların uygun oksijene kavuşmasını sağlayabilir.
Ayrıca demir eksikliği; zayıflık, yorgunluk, baş ağrısı, bilişsel bozukluklar
ve mide sorunları ile karakterize olan anemi ile sonuçlanır.
4. Sinir
sistemine iyi gelir
Demirhindi’nin içerdiği en önemli vitaminlerden birisi
de B vitamini kompleksidir. Vitamin ailesinin en önemli kısımlarından biri olan
tiamin demirhindide yüksek miktarlarda bulunur. Tiamin; aktif kalmanıza,
refleksinizi koruyabilmenize ve güçlü kalmanıza yardımcı olabilecek sinir
fonksiyonunun yanı sıra kas gelişiminden sorumludur.
5. Kilo
kaybını sağlar
Demirhindilerden ekstrakte edilebilen veya baharat
olarak kullanıldığında bundan faydalanarak elde edilebilen benzersiz
bileşiklere hidroksisitrik asit (HCA) adı verilir. HCA, özellikle yağ
depolamaya yardımcı olan vücuttaki bir enzimi inhibe ettiği için kilo vermeyi
kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, demirhindinin serotonin nörotransmitterini
arttırarak iştahı bastırdığı bilinmektedir.
6. Diyabeti
dengelemeye yardımcı olur
Kilo alımını durdurmada kullanılan demirhindi, enzimi
inhibe etme yeteneğinin yanı sıra, esas olarak karbonhidratların absorbe
edilmesini durdurur ve kolayca basit şekerlere veya yağlara dönüştürülür.
Karbonhidrat ağırlıklı bir diyet, şeker hastası olan kişilerin en büyük
problemi olan kontrolsüz glikoz ve insülin düzeylerini artırmaktadır.
Demirhindi bu dalgalanmaların izlenmesine ve kontrol edilmesine yardımcı
olmaktadır.
7.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur
Uçucu yağlardaki yüksek C vitamini düzeyinin yanı sıra
diğer antioksidan etkileri, demirhindinin bağışıklık sisteminizi artırmanın ve
mikrobik ve fungal enfeksiyonlardan uzun vadeli fayda sağlamanın bir yolunu
oluşturur. Aynı zamanda antiseptik ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle
vücuttaki parazitlerin oluşumunu da azaltır. Özellikle demirhindinin
yetiştirildiği tropik bölgelerdeki çocuklarda karın solucanlarını ortadan
kaldırdığı bilinmektedir.
Demirhindi
Nasıl Tüketilir?
Demirhindi çiğ meyve olarak tüketilebilirken, tamamen
olgunlaştığında tatlılara katılabilmektedir. Ayrıca kurutulup baharat haline
getirilebilmektedir. Sık sık reçel ve soslarda aramo verici olarak
kullanılmaktadır. Dünyanın bazı yerlerinde kurutulup şeker halinde
değerlendirilmektedir. Bu mütevazi ve küçük çekirdekli meyvenin sağladığı
faydalarından ötürü, Asya ve Güney Amerika’da çorbalar ve çeşitli yemeklerde
kullanılan normal bir meyvedir.
Demirhindi, sağlığı bu derece artıran besleyici
bileşenleri nedeniyle dünyada çok değerli bir meyvedir. Bunlar; önemli miktarda
C vitamini içermesinin yanı sıra E, B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor,
potasyum, magnezyum ve diyet lifi içermesidir. Aynı zamanda demirhindinin güçlü
bir antioksidan olmasına sebep olan bir takım organik bileşikler de vardır.
Demirhindi sağlık faydaları aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Demirhindi
Nerelerde Kullanılır?
Mutfak
Kullanımı
Demirhindi pulpu, Güney ve Güneydoğu Asya, Meksika,
Ortadoğu ve Karayipler’de yaygın olarak kullanılır. Tohum ve yapraklar da
yenilebilir. Soslar, turşular, içecekler ve tatlılarda kullanılır. Ayrıca
Worcestershire sosunun içeriklerinden biridir.
Medikal
Kullanımı
Demirhindi geleneksel tıpta önemli bir rol oynamıştır.
İçecek formunda ishal, kabızlık, ateş ve peptik ülser tedavisinde sıklıkla
kullanılmıştır. Kabuk ve yapraklar aynı zamanda yara iyileşmesini desteklemek
için kullanılmıştır. Modern araştırmacılar şimdi potansiyel tıbbi kullanımlar
için bu bitkiyi incelemektedirler. Demarindaki polifenollerin antioksidan ve
antienflamatuar özellikleri vardır. Bunlar, kalp hastalığı, kanser ve şeker
hastalığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Pulp özütü, vücut
ağırlığını ve ters yağlı karaciğer hastalığını azaltmanıza yardımcı olurken,
tohum ekstraktının kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır.
Ev İçi
Kullanımı
Demirhindi pulpu metal cilası olarak da
kullanılabilir. Bakır ve bronzdan bulanıklığın giderilmesine yardımcı olan
tartarik asit içerir.
Demirhindi
Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik veya bebek emzirme dönemlerinde demirhindi meyvesinin
kullanımı hakkında yeterli ve güvenli bir bilgi bulunmamaktadır. Dolayısıyla
aşırı kullanımı vücutta veya bebekte yan etkiler görülmesine neden olabilir.
Demirhindi, kan şekeri seviyesini düşürebilir. Kan şekerinin ani
değişikliklerine sebebiyet verdiği görülmüştür. Şeker hastalığı olanların,
demirhindi kullanımında, kan şekeri düzeylerini yakından izlemeleri tavsiye
edilmektedir. Diyabet ilaçları için doz ayarlamaları gerekebilir. Ameliyat
öncesinde ya da sonrasında demirhindi kullanımı kan şekeri seviyesini
düşürebilir. Demirhindi meyvesini planlı bir cerrahiden en az 2 hafta önce
kullanımın bırakılması tavsiye edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder