6 Ağustos 2019 Salı

Mucize Ağaç Moringa Oleifera Nedir?


Kendisine ‘mucize ağaç’ denilen Moringa oleifera içerdiği 92 çeşitten fazla besin maddesi, 46 farklı antioksidan ve 300’den fazla hastalığı tedavi edebilme gücüyle ismini fazlasıyla hak ediyor.
Anavatanı Kuzey Hindististan Himalayalar’ının etekleri olan Moringa oleifera, tropikal ortamlara da uyum sağlayabildiğinden Orta ve Güney Amerika ile Afrika genelinde yetiştirilmektedir.
Moringa oleifera içerdiği değerli fitokimyasal ve güçlü antioksidanlarla en süper besinler arasında yerini almıştır. İşte hem meyvesi hem gövdesi, tepeden tırnağa her parçası sağlık saçan, mucize ağaç Moringa oleifera’nın faydaları:
1. Antioksidan deposu
Moringa oleifera; kaempferol, kafeoilkinik asit, zeatin, kuersetin, rutin, klorojenik asit ve beta-sitosterol gibi güçlü antioksidanların zengin bir karışımıdır. İçerdiği bu süper güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin yol açtığı oksidatif stresi azaltan mucize ağaç, metabolik hastalıklara karşı oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
2. Ödem sökücü
Moringa oleifera ödem sökücü özelliği olan en etkili bitkilerden biridir. Antienflamatuar yapısı sayesinde vücuttan iltihabı ve ödemi atan mucize ağaç, ağrılı indometasin tedavisi ile yakın etkiler gösterir. Siz de vücudunuzda şişkinlik hissettiğinizde bunun ödem olup olmadığını anlamak için teninize dokunduktan sonra oluşan ize bakabilirsiniz. Parmak iziniz birkaç saniye içinde yavaşça kayboluyorsa ödem olması muhtemeldir. Bu durumda mucize ağaç çayını deneyebilirsiniz.
3. Karaciğer koruyucusu
Moringa oleifera ekstreleri karaciğer üzerinde hepatoprotektif etki gösterir. Yapılan araştırmalar Moringa oleifera yapraklarının anti-tüberküloz ilaçları etkisi gösterdiğini ve uyarıcı efektlerinin karaciğerin çalışma sürecini hızlandırdığını ortaya koymuştur. Moringa oleifera, vücutta glutatyon içerik seviyelerinin gerilemesine yardımcı olurken radyasyon ile indüklenen hepatik lipid peroksidasyonunu önler. Karaciğeri koruyan bu etki, mucize ağacın içeriğinde bulunan kateşin, epikateşin, ferulik asit ve C vitamini gibi fitokimyasalların varlığı sayesinde gerçekleşir.
4. Mide rahatsızlıkları
Moringa oleifera’da bulunan izotiyosiyanatlar; kabızlık, gastrit ve ülseratif kolit gibi mide rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. Yapılan bilimsel çalışmalar mucize ağaç özütünün, piyasada ticari formu bulunan antasit ve antihistaminik ilaçlara alternatif, pratikte uygulanabilir bir tedavi yöntemi olacağını ortaya koymuştur.
Yapılan başka bir araştırma Moringa oleifera’nın, ülser ve ülseratif kolit etkinliğini azaltmak için kullanılan prednisolon ticari ilaç formuyla karşılaştırabilecek kadar etkili olduğunu kanıtlamıştır.
Moringa oleifera içerdiği antibiyotik ve antibakteriyel bileşenler sayesinde birçok hastalığa neden olan patojeni etkisiz hale getirir. İshali tetikleyen Helicobacter pylori bakteri ve koliform bakteriler bunlardan yalnızca ikisidir.
5. Cilt sağlığı
Moringa oleifera tohumundan elde edilen yağ, cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Mucize ağacın özütü, nemlendirici ve detoks etkileri ile gün içinde ciltte biriken yağ ve kirin yol açtığı gözenek tıkama gibi olumsuzlukları nötralize etmeye yardımcı olur. Bununla birlikte kırışıklıkları önler ve erken yaşlanmayı yavaşlatır.
Mucize ağaç içerdiği yüksek kalite proteinler sayesinde deri hücrelerine zarar veren civa ve kadmiyum gibi ağır metallerin yol açtığı zararı önler. Bu özelliği nedeniyle Moringa oleifera, kozmetik ve cilt koruyucu ürünlerin vazgeçilmez bir bileşeni olmuştur.
6. Diyabet
Moringa oleifera özütü diyabet tedavisinde rol oynayan, anti-diyabetik etki gösteren önemli bir yardımcı tedavi yöntemidir. Yapılan çalışmalar mucize ağacın; kan şekerini, üredeki şekeri ve üre proteinlerini azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte hemoglobin seviyelerinde artış sağlayan Moringa oleifera, toplam protein içeriğinde de pozitif sonuçlar vermiştir.
7. Antibakteriyel
Moringa oleifera özleri geniş spektrumlu bir antibakteriyel ve antimikrobiyaldir. Bilimsel araştırmalar mucize ağacın; özellikle yiyeceklerde etkinlik gösteren Salmonella ve Rhizopus türleri ile E. coli, Enterobacter aerogenus, Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus üzerinde etkili olduğunu kanıtlamıştır. Yani Moringa oleifera hastalıklardan korunmak ve hijyen açısından mükemmel koruma seviyesinde etkilidir.
8. Kanser
Moringa oleifera, antikanser ajanı olarak gösterdiği etkiyle, kanser tedavisinde özel bir yere sahiptir. Bilimsel çalışmalar, mucize ağacın bu güçlü etkisini içerdiği kuersetin ve kaempferol antioksidanlarından aldığını ortaya koymuştur.
Yapılan bir başka bilimsel çalışma ise, Moringa oleifera’da bulunan ‘niazimicin’ bileşiğinin kanser hücrelerinin gelişimini engellediği kanıtlamıştır. Mucize ağaç özütü, kötü huylu kanser hücrelerini yok etmek amacıyla programlanmış hücre ölümü etkinliğini devreye sokar. Bu durum özellikle yumurtalık, karaciğer ve cilt kanseri türlerinde kanserin yayılmasını başarılı bir şekilde engeller.
9. Nörodejeneratif hastalıklar
Moringa oleifera, nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde oldukça değerlidir. Mucize ağacın ekstreleri; norepinefrin, serotonin ve dopamin gibi beyin mono-aminlerini değiştirme potansiyeline sahiptir. Yani Moringa oleifera Alzheimer gibi bilişsel hastalıklara yakalanma riskini azaltan, beyin dostu bir ağaçtır.
10. Astım
Moringa oleifera özleri bronşiyal astım ve bronşit iltihaplanmalarının neden olduğu, tıkanıklık hissinin rahatlatılmasında etkilidir.  Mucize ağaç, astım atakları ve hırıltı, öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi çeşitli semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca Moringa oleifera, bronş daralmasına karşı koruyucu etki göstererek, akciğer fonksiyonu ve solunumunun rahat bir şekilde sürdürülmesini teşvik eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder