23 Ağustos 2019 Cuma

kakulenin faydaları


Son zamanlarda oldukça kullanımı yaygınlaşan kakule bitkisinin bilimsel olarak da birçok faydasının olduğu kanıtlanmıştır. Birçok kişinin kakule bitkisini bulmak ve tüketmek için çaba gösterdiği bu dönemde kakule bitkisinin sayılamayacak kadar faydası vardır. Kimyasal ilaç tüketmek yerine şifalı bitkilerden destek alarak vücudunuzun direncini arttırabilir, enfeksiyonel hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Oldukça fazla sayıda yararı olan kakule bitkisinin genel olarak faydalarına bakacak olursak günümüz problemlerinden olan ağız kokusunu giderir, iştah arttır, diş eti hastalıklarına karşı iyi gelir ve daha pek çok hastalık ve ağrılara iyi gelir. Orta Doğu ülkelerinde yetişen bu bitki ülkemize ithal edilmektedir. Sağladığı binlerce faydadan dolayı da kuruyemiş ve bakliyatçılarda, aktarlarda bulunabilir. Buralardan alınan kakule kabuklarından ayrılarak tüketilebilir. Yeşile benzer ve ince kabukları vardır. Kurutulmuş hali ile çıtır çıtır kabukları içerisinde siyah ve koyu küçük parçaların birleşmesi ile oluşur.
Kakulenin Faydaları Nelerdir?
1. Ağız Kokusuna Karşı Etkili
Pek çok insan zaman zaman ağız kokusu probleminden yakınmaktadırlar. Ağız kokusu ile karşılaşan kişiler ilk olarak insanlardan kendilerini soyutlarlar. Kendilerini soyutladıkları için ortamlarda bulunmaktan kaçınırlar. İkili diyaloglara girmekten çekinirler. İnsanlar ile yakın olmak istemezler. Bu nedenle de ağız kokularına bir çözüm aramaya çalışırlar. Ağız kokusuna karşı etkili olan şifalı yöntemlerden biri de kakuledir. Çünkü kakule içerisinde çok fazla kapsül içerir. İçerdiği bu kapsüller ağızda parçalara ayrılarak ağız, diş ve diş eti bölgelerine hoş bir koku yayar. Bu şekilde kakule ağızda var olan kokuyu kapsüller ile yok eder. Kakule içerdiği temiz ve hijyenik etkiler sayesinde ağız kokusundan insanları korur. Ağız kokusu ile savaşan insanlar kakuleyi gönül rahatlığı ile kullanabilirler.
2. İştah Açıcı
İştah eksiliği gerçek anlamda büyük bir sorundur. Özellikle küçük çocuklarda görülen iştahsızlık bazı problemlere yol açabilir. Çocuklar yemek yemediklerinde iyi şekilde beslenemezler. İyi şekilde beslenemeyen çocuklar da ne yazık ki hemen hasta olmaya başlarlar. Hastalık ile mücadele döneminde dikkat etmeleri gereken noktalarda beslenme alışkanlıklarını kazanmaları gerekir. Beslenme alışkanlığını tamamlayan çocuklar vücutlarında oluşabilecek olan hastalıklara karşı daha dirençli olurlar. Dolayısıyla anneler de çocuklarının yeme alışkanlıklarını kazanmaları ister. Bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmeleri için de mutlaka her besinden tüketmeleri gerekir. Bu nedenle iştah açıcı besinleri çocuklarına yedirmeye çalışırlar. Bunun dışında zor işlerle uğraşan günlük olarak çok fazla stresli olan insanlar da da iştahsızlık görülebilir. Doğal ve şifalı bitkilerden biri olan kakule iştahsızlık giderici olarak kullanılabilir. Kakule de iştah açıcı besin değerleri taşımaktadır. İçerisinde bol miktarda A ve C vitamini bulunan kakule iştah açıcı olarak da kullanılabilir.
3. Solunum Yolları Hastalıklarına Karşı Korur
Sağlık açısından iyi bir nefes daha uzun yaşamak için önemlidir. Derin bir nefes almak, solunum yollarının temiz olması gibi durumlar çok önemlidir. Özellikle de kış aylarında solunum yolu enfesiyonları şeklinde bazı rahatsızlıklar görülebilir. Hele ki bazı insanlar kötü alışkanlıkları kullanınca da solunum yolları enfeksiyon kapabilir. Sigara bu nedenle solunum yollarına çok fazla zarar verir. Sigara içen insanlar solunum yolu hastalıklarından korunabilmek için kakule kullanımlarını arttırabilirler.
4. Güçlü Hafıza
Günümüzün belki de en büyük sorunlarından biri unutkanlıktır. Dünya çapında yaşanan bu zor durum karşısında eğer genlerde varsa bundan kaçılamaz. Hafızanın güçlenmesini sağlamak, sol beyni daha da çalıştırmak için tüketilen besinler özen gösterilmelidir. Kakule bitkisinde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. A vitamini de insanların daha güçlü hafızaya sahip olmalarını sağlar.
5. Baş Ağrılarına Karşı Etkili
Yoğun yaşam temposunda sürekli olarak oradan oraya koşuşturan insanlar zaman zaman baş ağrıları ile karşılaşabilirler. Karşılaşılan bu baş ağrısı da günlük hayatımızı olumsuz şekilde etkileyebilir. Bazı kişiler baş ağrısından kurtulmak için çeşitli yollar dener. İlaç almak, başın her ağrısında onu kullanma gereğinde bulunmamız hissini uyarır. Baş ağrılarının olduğu her an ilaç kullanmak kesinlikle iyi değildir. Yoğun baş ağrısı çeken insanlar da baş ağrılarından korunmak için kakule tüketebilirler.
6. Bronşit, Öksürük Gibi Hastalıklardan Korur
Kakule faydaları arasında ilk sıralarda solunum yolu hastalıklarına iyi geldiğinden söz etmiştik. Bunun yanında kakule bronşit hastalarının da sağlığı için çok önemlidir. Öksürük, boğazda iltihap, bronşit gibi rahatsızlıklar için de kakule çok faydalıdır. Bu nedenle mutlaka bronşit hastalarının haftada bir kez mutlaka kakuleyi bir miktar tüketmeleri gerekir. Bademcik hastası olan insanlar da bu gibi rahatsızlıklarından kolay bir şekilde korunabilirler.
Kakule Neden Önemli Bir Bitkidir?
Kakule yetişmesi çok zor olan bitkilerden biridir. Sıcak bölgelerde yetişmekte olan kakule insan sağlığı için çok faydalıdır. Pek çok rahatsızlıkların doğal çözüm yollarında olan kakule kullanımı mutlaka arttırılmalıdır. Ancak ne yazık ki ülkemizde kakule bitkisi yetişmemektedir. Ülkemizin toprak koşullarında yetişemeyen kakule ithal olarak alınmaktadır. Özellikle de Hindistandan ithal olarak satın alınan kakule çok pahalı fiyatlarla satılmaktadır.
Kakule Kimlere Zararlı?
Kakule, çoğu rahatsızlıktan, hastalıktan ve ağrılardan kakule insanları korur. Kakulenin insan sağlığı açısından bu gibi daha birçok yararı vardır. Ancak bunun yanında kakulenin bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Bazı özel rahatsızlıkları olan insanlar kakule kullanımlarını dengelemeleri gerekir. Kakule zararlarından korunmak için öncelikle yeterli tüketim önemlidir. Özellikle mide rahatsızlığı yaşayan insanlara da kakule pek fazla tavsiye edilmemektedir. Bunun yanında kakule, emzirme döneminde olan annelerin kullanmaması gereken bitkilerden biridir. On iki parmak ülseri rahatsızlığı olan insanlar da kakuleyi tüketmemeli, mutlaka doktora danışmalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder