15 Ağustos 2019 Perşembe

Kuşkonmazın Faydaları


Hazırlanan tüm yemekler hemen hemen her kültürde salatalarla eşleştirilir. Ana yemekle beraber tüketilen salatalar her mutfakta hazırlanır. Yapılan çeşitli sebzelerle beraber pek çok salata çeşitleri vardır. Özellikle de kuşkonmaz, çeşitli salata ve yemeklerde kullanılan bir ottur. Özellikle de ülkemizde Akdeniz bölgelerinde yapılan salatalarda ve yemeklerde kuşkonmaz sıklıkla kullanılan sebzelerden biridir. Zambakgillerden, uzun saplı, ince ve küçük yapraklı kuşkonmaz saksılarda yetiştir. Bu yazımızda kuşkonmaz faydalarını bulabilirsiniz.
Kuşkonmazın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
1. Soğuk Algınlığı, Öksürük Gibi Rahatsızlıkları Giderir
Soğuk havaların da gelmesiyle beraber bağışıklık sistemimiz güçsüz düşebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için de tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekir. Kuşkonmaz A ve B vitamini bakımından en zengin besinlerden bir tanesidir. Kuşkonmaz tüketerek insanlar sağlıklarını koruyabilir, bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler. Aynı zamanda soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıkların daha hızlı şekilde geçmesi sağlanabilir. Özellikle de kış aylarında bol miktarda kuşkonmaz tüketilmelidir.
2. Mideyi Tok Tutar, Zayıflamaya Yardımcı Olur
Kilo problemi yaşayan binlerce insan vardır. Bu kiloların en büyük kaynağı tüketilen besinlerin fazla yağlı olmasıdır. Yağlı, karbonhidrat bakımından yüksek değere sahip olan besinler tüketildiğinde insanlar kilo almaya başlar. Her ne kadar sindirim sistemleri iyi çalışsa da yağlar ve karbonhidratlar vücuttan uzaklaşamaz. Bu nedenle ilk etapta tükettiğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Kalorisi az, sindirimi kolay, vücuda yararlı besinlerin bol bol tüketilmesi gereklidir. Kuşkonmaz kilo vermek isteyen kişiler için mükemmel bir besindir.
3. Kabızlığa İyi Gelir
Yemeklerden sonra kabızlık, hazımsızlık, sindirim sorunu ve diğer sorunlarla karşılaşan insanlar da gece boyunca rahat uyku uyuyamazlar. Bu nedenle akşam yemeğinde mideyi çok fazla yormayacak besinler tüketilmelidir. Kuşkonmaz akşam yemeklerinde yenmesi önerilen besinlerden biri olabilir. Çünkü kuşkonmaz çok hafif bir sebzedir. Tüketildiğinde insanın midesinde ağırlık yapmaz. Düzenli bir şekilde hazırlanıp tüketildiğinde mide şişkinliğini ve kabızlığı önlediği de ispatlanmıştır.
4. Kolesterolün Düşmesine Yardımcı Olur
Belirli bir yaştan sonra kolesterol problemine dikkat edilmesi gerekir. Kolesterol kadınlar içinde erkekler için de ileri yaşlarda büyük bir sorundur. Bu sorunun önüne geçilmesi için de insanların kolesterolünü yükseltecek besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. Kuşkonmaz ise kolesterolün düzenlenmesine, yüksek kolesterolü önlemeye yardımcıdır. Bu nedenle sık sık kuşkonmaz tüketilebilir.
5. Kanı Temizler
Damarlarda dolaşan kan yenilen besinlerle üretilir. Tüketilen besinlerin emilimi sonucunda kalbin pompalama işlemi ile beraber kan damarlarda dolaşmaya başlar. Kan vücutta dolaşarak insanların bu sayede ayakta kalmasını sağlar. Damarların içerisinde dolaşan kanın ise temiz olması önemlidir. Kirli kanın insan sağlığına sağladığı bazı zararlar vardır. İşte bu nedenle kirli kanın temizlenmesi için tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerekir. Kuşkonmaz tüketildiği anda kanda bulunan tüm mikropların ölmesini sağlar. Bu şekilde kanı temizler. Kanın temizlenmesi de anemi hastalığını olumlu etkilemektedir. Bu nedenle anemi hastalarının da mutlaka kuşkonmaz tüketmeleri gerekir.
6. Diyet İçin İdeal Bir Yemek
Fazla kilolarla mücadele etmek hiç de kolay değildir. Tüm hastalıkların oluşum sebeplerinden temelinde fazla kilo problemi vardır. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler mutlaka sindirimi kolay besinler tüketmeye özen göstermelilerdir. Bu noktada kuşkonmaz oldukça sağlıklı bir seçim olacaktır. Kuşkonmaz yemeklerde biraz biraz tüketilerek insanların daha hızlı şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Aynı zamanda kuşkonmaz lifli bir besin olduğu için tokluk hissi de sağlamaktadır. Kuşkonmaz faydalarını tam olarak alabilmek için haftada bir kez bile tüketmeniz yeterli olacaktır.
7. Egzama Gibi Cilt Hastalıklarına Karşı da Kullanılabilir
Cilt yüzeyinde oluşması muhtemel bazı hastalıklar vardır. Egzama gibi bazı cilt rahatsızlıklarında da kuşkonmaz tüketilebilir.
Kuşkonmazın Yan Etkileri ve Zararları
Kuşkonmaz yüksek oranda pürin içerdiği için böbrek hastalarının kullanması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca Gut hastalığına sahip kişilerin de kuşkonmaz bitkisini tüketmemeleri gerekmektedir.
Kuşkonmaz Nasıl Kullanılır?
Taze bir şekilde alınan kuşkonmaz aynı gün içinde kullanılmayacaksa sap kısmından bir miktar kesilmesi gerekmektedir. Daha da uzun saklayabilmek için filizleri kağıt havlu yardımı ile ya da temiz bir bez ile sararak plastik bir poşete geçirebilirsiniz. Bu şekilde de 4-5 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz.
Satın almış olduğunuz kuşkonmazı güzelce yıkayarak 2-3 dakika boyunca haşlayın. Kuşkonmazın cinsine göre haşlama süresi birkaç dakika daha uzayabilir. Haşlarken suya bol miktarda tuz atmalısınız. Haşlamanın ardından 2 dakika kadar da soğuk suya tutmalısınız. Bu sayede şeklini de kaybetmeyecektir. Bu şekilde hazırladığınız kuşkonmazı ızgara olarak pişirebilirsiniz. İsterseniz de salatasını isterseniz de yoğurt ile beraber mezesini yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder