16 Ağustos 2019 Cuma

Gün İçerisinde Beyninizi Canlı Tutacak 8 Besin


Her insan gün içerisinde sıklıkla beyninin yorulduğunu hisseder. Günlük yapmanız gereken işler ister okula gitmek, ister çalışmak olsun ara sıra beyninizin dinlenmeye ihtiyacı olduğunu fark edersiniz. Tıpkı vücudumuzdaki diğer kaslar gibi beynimiz de belli bir süre çalıştıktan sonra yorulabilir. Sabah erken kalkmak, uykusuz kalmak, kahvaltıyı es geçmek, beyninize ihtiyacı olan besini vermemek gün içerisinde kolayca yorgun düşmenize ve hem fiziksel hem de zihinsel aktivitelerinizin azalmasına neden olabilir. Eğer beyniniz için ekstra bir güce ihtiyaç duyuyorsanız yeterince dinlenmeye ve doğru beslenmeye dikkat etmelisiniz. Biz de bu yazımızda sizler için beyin işlevlerinizi ve yaratıcılığınızı arttıran besinleri listeledik. Gelin sabah kahvaltınızı değiştirerek nasıl daha güçlü bir beyne sahip olabilirsiniz beraber inceleyim.
1. Yumurta
İçeriğindeki A, D, E ve B vitaminleri ile yumurta hem bedenimiz hem de beynimiz için oldukça faydalıdır. Kemik gelişiminden göz sağlığına kadar birçok ayrı konuda en önemli sağlık kaynaklarımızdan biri olan yumurtanın içerisinde folin ismi verilen bir madde bulunuyor. Bu madde beyin fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışabilmesi için büyük önem taşır. Her gün kahvaltıda 1 adet yumurta tüketmek, gün içerisinde zihninizin daha uzun süreler boyunca yorulmadan çalışmasına yardımcı olur. Fakat yine de dikkatli olmakta fayda var. Yumurtanın kilo aldırıp, kolesterolü yükseltebileceğini de unutmamak gerek.
2. Bitter Çikolata
Hem lezzetli hem de harika bir enerji verici olan bitter çikolata beyin aktvitelerimiz için de son derece faydalı. Yapılan bir araştırma kakao içeren içecekler ve yiyecekler tüketmiş kişilerin MR çekiminde diğerlerine göre beyinlerinin çok daha aktif olduğunu gösteriyor. Ayrıca çikolata yedikten sonraki 2- 3 saat boyunca flavonoidler sayesinde beyne giden kan akımı arttığı için hafıza ve konsantrasyonunuzun geliştiğini de fark edebilirsiniz.
3. Chia Tohumu
Son dönemlerin en popüler sağlıklı yaşam besinlerinden biri olan Chia tohumu içeriğinde omega – 3, fosfor, protein, lif, manganez içerir. Harika bir enerji verici olan Chia tohumu ayrıca lif içerdiği için sizi gün boyunca tok tutar. İçeriğindeki bütün bu faydalı maddeler sayesinde gün içerisinde konsantrasyon kaybının önüne geçer ve motivasyonu arttırır. geceden hazırlayacağınız bir kase Chia tohumu pudingi ya da sabah taze taze yapabileceğiniz Chia smothiesi ile gün boyunca beyniniz daha az yorulacak.
4. Orman Meyveleri
Daha önce hazır kahvaltılık gevreklerin içerisinde neden çilek, ahududu ve yaban mersini gibi meyvelerin parçacıkları olduğunu düşündünüz mü? Bunun sebebi her biri ayrı ayrı harika özelliklere sahip olan orman meyvelerinin hem çok güçlü birer antioksidan olmaları hem de gün içerisinde beyninizin ihtiyacı olduğu besin değerlerini rahatlıkla karşılamalarıdır. Tabi kahvaltılık gevreklerin içinde asla taze orman meyveleri bulamazsınız. Bu nedenle gün boyunca enerjik ve uyanık bir zihin istiyorsanız bu meyveleri sabah taze bir şekilde tüketmenizi tavsiye ederiz.
5. Fındık Ezmesi
Günde bir avuç fındık yemenin beyin ve vücut için ne kadar yararlı olduğunu artık hemen hemen hepimiz biliyoruz. Sabah kahvaltısında bir dilim ekmeğe sürülmüş fındık ezmesi bütün gün boyunca beyninizin ihtiyacı olan besin değerini karşılayabildiği gibi eşsiz lezzeti ile sizi mutlu edecektir. Aman dikkat, organik olduğundan emin olduğunuz, içerisine farklı karışımlar eklenmemiş fındık ezmesini bulmak biraz zor olabilir ama emin olun en sağlıklısı budur.
6. Kinoa
Faydaları saymakla bitmeyen, sağlıklı yaşama gönül vermiş kişiler tarafından bol tüketilen kinoa da son dönemin en popüler besinlerinden biri. Vücudun ihtiyacı olan tüm aminoasitleri içeren nadir besinlerden biri olan kinoa, gluten içermediği gibi sindirime ve kilo vermeye de yardım ediyor. İçeriğindeki demir, riboflavin, magnezyum gibi çok sayıda madde bulunduran kinoa beyin aktivitelerini arttırmakla kalmıyor beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına da katılıyor. İçeriği sayesinde damarları rahatlattığı için gün içerisinde yaşanan hafif ağrılardan, migren ağrılarına kadar birçok baş ağrısına karşı sizi koruyor. Unutmadan harika bir antioksidan olduğunu eklemeden geçmeleyelim.
7. Su
İnsan vücudunun %70’inin ve beynimizin %80’inin su olduğunu düşünürsek, suyun insanlar için ne kadar önemli olduğunu tekrardan hatırlayabiliriz. Gün içerisinde yaklaşık 12 bardak yani en az 2 litre su içmek hemen fiziksel hem zihinsel aktivitelerimiz için son derece önemli. Susuz kalan vücudunuzda sindirim sisteminizden beyninize kadar her organınız bu durumdan etkilenecektir.
8. Ginseng
Şifalı bitkiler arasında sayılan ve bir kök bitki olan Ginseng, içerisindeki adaptojen ismi verilen madde ile sizi gün içerisinde beyninizi zorlayacak stresli durumlara karşı sakinleştirir ve stresin vücudunuzda yarattığı olumsuz etkilerin önüne geçer. Hafızayı geliştirmeye yönelik etkileri olduğu da bilinen Ginseng’in Kore’de yemeğinden reçeline birçok farklı tarifi bulunuyor. Öğütülmüş Ginseng’i balla karıştırıp tüketebileceğiniz gibi çayınızın içerisine bile koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder