21 Ağustos 2019 Çarşamba

Deniz Üzümü Efedranın Faydaları


Deniz Üzümü Efedra Nedir?
Efedra, “ephedra” olarak bilinen maddenin türetildiği bitkinin bilimsel adıdır. Dünyada yaygın olarak bilinen, belki de en ünlüsü Çin’deki “ma huang” olarak bilinen bu tıbbi ekstrakt 2000 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Son zamanlarda kilo kaybı ve vücut geliştirme gibi alanlarda yüksek potansiyeli nedeniyle bir kez daha popülarite kazanmıştır, ancak efedra’nın, genel sağlık durumunu artırmak isteyen herkes için değerli bir varlık olduğuna dair birçok tıbbi başvuru bulunmaktadır.
Efedra, Çin geleneksel tıbbının en eski ve bilinen en iyi ilaçlarından biridir. M.S. 100 yılı civarında yazılan Çin tıbbının en eski klasiklerinden biri olan “Shen Nong Ben Cao Jing”de bahsedilmektedir. Efedra, terlemeye neden olan astım, soğuk algınlığı ve grip belirtilerini tedavi etmek için kullanılmış ve  bugün hala günümüzde kullanılmaktadır. Efedra ve dolayısıyla efedrin üzerine yapılan en eski bilimsel çalışma, Japon organik kimyager ve farmakolog Nagayoshi Nagai’ye (1844 – 1929), ardından meslektaşı Kinnosuke Miura’ya (1864 – 1950) aittir.
Efedranın diğer ortak isimleri; Ma huang, ekstremitenin çayı, deniz efedrinleri, çöl çayları, sarı at, sarı gergin, eklem köknar, kavak çay, mormon çayı, popotillo ve deniz üzümüdür. Dünya genelindeki habitatı ise: Kuzey Çin, Moğolistan, Hindistan, Güneybatı Amerika, Türkiye, Irak ve İran ve Güney Amerika’nın batısıdır. Türkiye’de İstanbul, Bilecik, Bursa, İçel, İzmir, Konya, Kahramanmaraş ve Sakarya çevrelerinde bulunmaktadır. Efedranın bitki tanımı ise; kırmızı, zehirli konileri üreten, 30-50 cm yüksekliğinde küçük bir çalı olarak yetişen, kserofitik, eklemli, kabuk az bitki şeklindedir. Efedra türleri dağlık alanlarda veya kumlu çöllerde en iyi gelişir. Coğrafi olarak, yıllık yağış miktarı 20 cm veya daha düşük olan, sıcak ve yarı kurak sıcaklık bölgelerinde bulunan ülkeler, efedranın kolayca yetiştirilebildiği yerlerdir. Efedranın, zor ama esnek sapları, bitkinin ana fotosentetik organlarının olduğu yerdir. Bitki ağırlıkça% 0.5-2.5 toplam alkaloid içerir, bunlardan% 30 ila 90 efedrin oluşur. Bitkinin yaprakları, pullu bir doku ile karşı karşıya durur, ilk oluştuklarında kısaca işlev gören zıt yapraklar ortaya çıkar. Üç Asya türünün kurutulmuş yeşil sapları (Ephedra sinica, E. intermedia, E. equisetina) tıbbi olarak kullanılmaktadır. Çölde çay ya da Mormon çayı olarak da adlandırılan, efedranın Kuzey Amerika türünün, Asya türü ile aynı aktif içerikleri içermediği görülmektedir.
Efedra, geleneksel Çin tıbbında astım, saman nezlesi, burun ve akciğer tıkanıklığı, göğüs sızdırmazlığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve ateş ve aşırı terleme (anhidroz) hastaları için bitkisel bir tedavi olarak kullanılır. Efedra bir performans arttırıcı olarak kullanılır. Oksijen ve besin arzının artmasıyla enerji ve dayanıklılık için kaslara kan dolaşımını arttırmaktadır. Efedra’nın  etkileri hazırlanma yöntemiyle değiştirilir; otu öğütmek en yaygın yöntemdir, ancak 2 saat boyunca kaynatmak efedrin alkaloitlerin en yüksek seviyesini üretir.
Bitki, temel metabolizma üzerine akut termojenik ve lipolitik etkileri nedeniyle bitkisel kilo verme ürünlerinde kullanılır. Termojenezi uyarabilme kabiliyetinde etkin olduğu kanıtlanmıştır. Psödoefedrin kullanımı, dekonjestanlarda ve vazokonstriktif etki nedeniyle bitkisel soğuk tedavilerde sık görülür. Efedra, cildin yüzeyine yakın kan damarlarına sıkılaştırıcı etki yapar ve akciğerlerdeki küçük hava yollarını (bronşiolleri) büyütür. Efedra, bir sağlık uzmanının rehberliğinde uygulanmalıdır. Daha dengeli bir şekli olan efedra, standart özler, tentürler ve katı formülasyonlarda bulunur. Efedra’nın her dozu bir bardak su ile alınmalıdır. Efedra, yiyecekle birlikte alındığında en iyi bir biçimde tolere edilir.
Deniz Üzümü Efedranın Faydaları Nelerdir?
Efedra uyarıcı ve termojenik özellikleri ile bilinir. Efedra tüketen kişinin sinir sistemi etkilenir. Bu, kişiye bir artış sağlayan epinefrin üretimiyle sonuçlanır. Efedra ayrıca vücuttaki metabolik süreçleri hızlandırır ve efedranın tüketilmesinden sonra vücutta oluşan ısı ile hissedilebilir. Efedradaki efedrin ve psödoefedrin içeriği, kan damarlarının daralması nedeniyle kan basıncını artırır. Aynı zamanda bronş borularını genişleterek nefes alma kapasitesini arttırır. Antik çağlarda bu otun kökleri, soğuktan etkilenen kişileri tedavi etmek için yerli Amerikalılar tarafından hazırlanmıştır. Doğal efedra’nın, kökleri birkaç saat kadar kaynatıldığından daha az etkili olduğuna inanılıyor. Bunun nedeni, alkaloidlerin, efedrin ve psödoefedrin konsantrasyonunun en üst düzeyde olmasıdır.
1. Enerji verir
Efedranın popüler kültürde temel kullanımı bir enerji verici gibi kullanılsa da bu ad biraz aldatıcı olabilir. Efedra ve etken efedrin, kalbi uyarır ve kan akışını arttırır; vücuda enerji verir ve kasları kan ve oksijenle taze tutar. Ancak bu aynı zamanda tehlikeli olabilir, çünkü bir kişi zaten bazı kalp rahatsızlıkları çekiyorsa kalbe gerginlik getirir.
2. Kilo kaybı sağlar
Efedra’nın popülaritesindeki büyük yükseliş, kilo verme ve zayıflama üzerindeki etkileri ile ilgilidir. İnsanlar kilo vermek için hızlı bir yol ararken, efedra benzersiz bir çözüm sunmaktadır. Yağ yakmayı arttıran metabolizmayı uyarır. Bazı insanlar efedra’yı herhangi bir fiziksel bileşen olmadan kullanırlar; bu da vücudun sistemine fazla baskı uygular. Ancak, tartışmalara rağmen, efedranın popülaritesi bazı ülkelerde azalmadı.
3. Yorulmayı önler
Eğer kronik yorgunluk yaşarsanız veya ertesi gün yorgunluğa neden olan uykusuzluğun yaşandığı durumda efedra takviyesi, enerji düzeyinizi geçici olarak yükseltmeye ve yorgunluğun azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu, yalnızca günlük olarak bir fincan kahve şeklinde değil, küçük miktarlarda kullanılmalıdır.
4. Sinir sistemine iyi gelir
Efedra’yı artmış sinir sistemi ile ilişkilendiren bazı çalışmalar olmuştur. Bunun nedeni, beynin ve diğer önemli organların kan akışının artması, sinirsel işlemenin optimize edilmesi ve beynin “yeniden şarj” olmasıdır. Bunun sinir sistemi üzerindeki faydaları diğer potansiyel tehlikelere karşı dengelenmelidir ve yine düzenli olarak tüketilen bir ek olmamalıdır.
5. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Efedra’ya, bağışıklık sistemi için etkili bir güçlendirici yapacak belirli steroidal özellikler vardır. Sürekli bir koruyucu tıp olarak kullanılmamasına rağmen, bazı çalışmalar sonucunda, hastalığın başlangıç aşamasında efedra almanın, hastalığı önlemeye veya iyileşme süresini hızlandırmaya yardımcı olabileceği tespit edilmiştir.
6. Solunum sağlığını artırır
Efedra, özellikle solunum yollarında mukoza zarlarının iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da astım ataklarını ve hırıltılı solunumu önlemede oldukça etkilidir. Efedra, havanın ciğerlere net bir şekilde geçmesine izin vererek, milyonlarca insanı etkileyen bu yaygın solunum koşullarını hafifletebilir.
7. Tansiyonu düzenler
Her ne kadar çoğu insan kan basıncını düşürmekten endişe ediyorlarsa da, kendi tarzında tehlikeli olabilecek hipotansiyona maruz kalanlar bulunmaktadır. Bitkisel ilaç rejimine efedra ekleyerek kalp sağlığınızı ve tansiyonunuzu başarıyla artırabilirsiniz. Kardiyovasküler düzenlilik kadar önemli bir şeyi etkilemek için bir bitkisel ilaç kullanmadan önce daima bir tıp uzmanıyla konuşmalısınız.
Efedra Nasıl Tüketilir?
Efedra bitkisini demlemek suretiyle çay olarak tüketilebilirsiniz, ancak bu bitkiyi en çok tüketmenin yolu hap takviyesidir. Bununla birlikte, olası “ilaç benzeri” etkilerinden ötürü, birçok ülkede yasaklanmıştır ve pek çok profesyonel sporda kullanılmasına izin verilmemektedir. Eğer füme edilirse, bu bitki halüsinojenik veya narkotik etkilere sahip olabilir, ancak bu da oldukça tehlikeli olabilir. Oturduğunuz ülkeye veya mesleğe bağlı olarak, efedra veya efedrin kullanmakta veya edinmeniz konusunda dikkatli olmanız gerekir.
Efedra Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Efedra kullanımı hakkında çok fazla tartışmalar bulunmaktadır. Durum incelemenizi yapmak ve ardından bir tıp uzmanıyla samimi bir şekilde konuşmak iyi bir çözüm olacaktır. Bazı uygulamalarda uygun olurken, başka uygulamalar için uygun değildir. Yan etkiler oldukça ciddi olabileceğinden, kendiniz için bu kararı vermeye kalkışmayın. Efedra için olumsuz tepkiler arasında baş ağrısı, sinirlilik, kusma, kalp krizi ve hatta aşırı durumlarda ölüm vardır.
Nöronal hücrelerin yüksek duyarlılığı nedeniyle, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), efedra dozajının, her porsiyon başına 8 mg’ı geçmemesi gerektiğini; her 6 saatten daha sık olmamasını ve günlük 24 mg’ı aşmamasını tavsiye etmektedir. Doz aşımından kaçınmak için efedra alırken çok dikkatli olunmalıdır; farklı efedra formülasyonları kullanılmamalıdır. Efedra, kalp, kan dolaşımı ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir uyarıcıdır. Düzensiz kalp atışı, yüksek tansiyon, felç, nöbetler, ciddi zihinsel rahatsızlıklar veya kalp krizi efedranın yanlış kullanımı sonucunda ölüme yol açabilir. Doktorunuza veya dişçinize ameliyat olmadan önce efedra kullandığınızı mutlaka söyleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder