13 Ağustos 2019 Salı

Tam Buğday Unlu Bazlama


Beslenme insanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerçekleştirmesi gereken aynı zamanda ihtiyacı olan bir eylemdir. Beslenme insanın tırnağından tutun da saç teline kadar insanı etkilemektedir. Ne kadar sağlıklı beslendiğiniz ya da beslenmediğiniz dış görünüşünüzden bile anlaşılabilir. Beslenmek özellikle gelişim çağının son bulmasına kadar olan süreç içerisinde oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Beslenme sadece karnını doyurmaktan ibaret değildir. Vücudumuzdaki organların gerektiği gibi sağlıklı bir şekilde faaliyet sürdürmesi için bu organlar bazı besinlerin yapı taşlarına ihtiyaç duyar. Vücudumuzdaki en önemli organlardan biri de şüphesiz beyindir. Beyin diğer organların arasındaki iş birliği sağlayarak vücudumuzun bir makine gibi kusursuz işlemesine yardımcı olur. Beyni çalıştıran ona gerekli olan enerjiyi sağlayacak yapı taşı da glikozdur. Glikozu birçok maddede bulmamız mümkündür. Özellikle şekerli ürünlerde ve karbonhidratta rastlayabileceğiniz glikozun en alışkanlığa dönüşmüş hali de ekmektir.
Ekmek her öğünde tükettiğimiz, bu nedenden dolayı da bırakmakta zorlandığımız bir besindir. Ancak uzmanlar ekmeğin oldukça zararlı olduğunu söyleseler de ekmek aynı zamanda doygunluk hissi de vermektedir. Günümüzde her ne kadar ekmeğe dair spekülasyon olsa da vatandaş ekmek yemekten vazgeçmemektedir. Ancak dışarıda satılan beyaz un ile yapılan ekmekler oldukça zararlıdır. Uzmanlar bu konuda haklıdırlar. Beyaz ekmekte oldukça yüksek miktarda kalori vardır. Bu da kişinin kilo almasına ve belirli bölgelerde de depolandıktan sonra yağlanmasına sebep olur.
Ekmeği tüketirken oldukça dikkatli olmalıyız. Birçok hastalığın aslında sessiz katili ekmektir. Her öğünde severek tükettiğiniz ekmeğin her ne kadar her yemek ile beraber uygun gittiğini düşünseniz de bu konuda oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Ekmeğin karbonhidrat değeri gittikçe artmakta bu da vücuda fazla gelmektedir. Fazla gelen karbonhidrat da bir süreden sonra vücutta depolanır ve bir şekilde rahatsızlık olarak karşınıza çıkar. Özellikle sindirim bozukluğunun sebebi olan ekmeğin aynı zamanda zihnin gerilemesine de yol açtığı söylenmektedir. Özellikle gelişim çağında olan kişiler ekmeği sıkça tüketmemelidir. Bunun yerine evde kendiniz sağlıklı ürünler ile ekmeğinizi üretebilirsiniz. Ancak ekmeğin ununu ise tam buğday ekmeğinden yapabilirsiniz. Bu ekmeği daha lezzetli bir hale getirmek için ise bazlama şeklinde yapabilmeniz de mümkündür.
Hemen hemen her yörede yer alan bazlama Türk kültüründe de vazgeçilmez bir ekmek çeşitidir. Arasına türlü malzemeler koyarak bunu daha doyurucu bir hale getirmeniz de mümkündür. ancak dışarıda satılan bazlamalarda kullanılan trans yağlar bu lezzetli ürünü zararlı bir hale getirmektedir .Bu nedenden dolayı sizler ile sağlıklı bir şekilde yapacağınız bir bazlama tarifi paylaşıyoruz. Bu bazlama tarifi ile sevdiklerinizi mutlu edebilir ve onlara bir iyilik yapabilirsiniz. Trans yağlar ile değil de evde kendi ürünleriniz ile yapacağınız bu bazlamayı da gönül rahatlığı ile tüketebilmeniz mümkündür. Bu bazlama tarifinde bir değişiklik yaptık. Bu değişiklik sizlere daha sağlıklı bir beslenme olarak geri dönecektir. Bu bazlama tarifinde yer alan tam buğday ununun diğer unlara nazaran lif oranı daha yüksektir. Bu nedenden dolayı da sindirim bozukluğu yaşıyor ya da yaşamak istemiyorsanız tam buğday unlu bazlamayı sizlere tavsiye edebiliriz. İşte tam buğday unundan yapılmış olan lezzetli bu bazlama tarifi yazımızın devamında sizlerle.
Tam Buğday Unlu Bazlama Tarifi
Malzemeler
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı un + 1 su bardağına yakın un
  • Yarım bardak süt
  • 1.5 veya 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı silme şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
  1. Öncelikle bir karışım kabı seçin. Ardından bu kabın içerisine ılık suyu bardağı ile birlikte koyun. Daha sonra bu bardağın içerisine tuz ve şekeri malzeme listesindeki ölçülerde koyun. Ardından mayayı da ilave edip karıştırın. Daha sonra bu karışımın mayalanması için iki dakika kadar bekleyin.
  2. Malzeme listesinde belirtilen kadar unları kabın içerisine dökün ve ortasını bir havuz gibi açın. Beklemeye aldığınız mayalı karışımı bu havuzun içerisine boşaltın. Yarım su bardağı kadar sütü bu karışımın içerisine dökün ve tüm malzemeleri karıştırın. Karışımın kıvamını eğer beğenmediyseniz un ekleyebilirsiniz.
  3. Daha sonra tüm malzemeler özdeşleşene kadar karıştırın bu hamurun kıvamı ele yapışmayacak şekilde oldu ise üzerine temiz bir nemli bez ile kapatın. Bu şekilde mayanın hamuru şişirmesini bekleyin.
  4. Yaklaşık otuz dakika sonra kadar bu bezi hamurun üzerinden alın. Tüm olarak bulunan hamuru küçük parçalara ayırın. Ayırdığınız bu parçaları bir oklava ya da merdane yardımı ile açın açarken kolaylık için un serpebilirsiniz.
  5. Tüm parçaları açtıktan sonra temiz bir beze açmış olduğunuz tüm hamurları serin ve bu şekilde biraz daha mayalanmasını bekleyin.
  6.  Bazlama için bir tava seçin. Bu tavanın içerisine açmış olduğunuz hamurları sırası ile tek tek pişirin. Pişirirken sürekli olarak çevirin.
  7.  Piştiğinden emin olduğunuz bazlamaların arasına ise dilediğiniz malzemeleri ekleyip her öğün tüketebilirsiniz.
Tam Buğday Unlu Bazlamanın Yararları
Beyaz un birçok hastalığın sebebi olabilir. Ancak tam buğday unu içerdiği lif sayısı nedeni ile bağırsakların sağlıklı bir şekilde işlevli bir hale gelmesi için oldukça önemlidir. İçerdiği lif sebebi ile de insanların sindirim sisteminde oldukça yararlıdır. Bu yararının yanı sıra ise tam buğday unu sizleri tok tutacak ve bu şekilde sizleri fazla gıda tüketiminden uzak tutacaktır. Aynı zamanda bu tarifte hiçbir şekilde yağ kullanılmamıştır. Bu da gereksiz yağ tüketimini önlemekte ve kilo alımınızın önüne geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder