Ev Yapımı
Kapari Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kapari son yıllarda kıymeti iyice anlaşılıp popülarite
kazanan bitkilerden. Marketlerde karşılaştığımız turşu kavanozları ile
hayatımıza girmesine rağmen çayı da bir o kadar lezzetli ki! Peki nedir bu
kapari? Halk arasındaki adı ile deve dikeni ya da gebre otu olarak bilinen,
ülkemizde Batı ve Orta Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu
Anadolu bölgeleri boyunca sıklıkla karşımıza çıkan dikensi bir bitkidir.
Bir yandan mineraller yönünden zengin olan yapısı ve bazı hastalıklar için
tedavi edici özelliği, diğer yandan ise oldukça lezzetli olan kapari çayı
sayesinde sağlığımıza sağlık katarak gönülleri fetheder.
Malzemeler:
- Bir bardak su
- 4-5 adet kapari tomurcuğu
Hazırlanışı:
- Öncelikle belirtmek gerekir ki yaprak bitkilerde olduğu gibi demleme usulü ile kapari çayı hazırlanmamaktadır.
- Cezveye alınan bir bardak suyun içine kapari tomurcukları alınır ve kaynatılır. Ardından süzülerek içmeye hazır hale getirilir.
- Kaynama esnasında içerisine kabuk tarçın, zencefil gibi baharatlar eklenebilir. Ayrıca tatlandırmak için kullanılacak bal, kapari çayına lezzet katar.
Kaparinin
Faydaları
En önemli faydası yüksek derecede antioksidan gücüne
sahip oluşudur. Yüksek miktarda rutin ve kuersetin içerir. Bu durum kaparinin
serbest radikallari engelleyerek kansere neden olan ve cildi yaşlandıran
faktörlere karşı direnç oluşturmasını sağlar. Rutin ayrıca kan dolaşımının
düzenlenmesine yardımcı olarak kan damarlarında oluşacak sertleşmesi, yüksek
tansiyon gibi sorunların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca yapılan son
bilimsel araştırmalar, kuersetinin doğal bir ağrı kesici olduğunu gösterir.
Bunun yanı sıra iltihaplar üzerinde etkili olduğu, anti-bakteriyel nitelik
taşıdığı ve kansere karşı koruduğu da bilinir.
Kapari içerisindeki yüksek mineral miktarları
sayesinde tam bir sağlık dostudur. Kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığını
güçlendirir. Yaşlılıkla beraber gelen kemiklerin zayıflaması gibi problemlere
deva olabilir. Bakır minerali sayesinde tam bir katalizördür. Yani, bakır
vücudumuzdaki bazı proteinler ile eşleşerek enzim sentezinin gerçekleşmesini
sağlar. Demir minerali sayesinde, kaslarımızın kendilerini onarmasını sağlar ve
kas dokumuza daha çok oksijen gitmesine yardımcı olur.
Diğer yandan kapari tam bir vitamin cennetidir. A
vitamini, K vitamini, niasin (B3 vitamini) ve riboflavin(B2 vitamini) yapısında
bol miktarda bulunur. A vitamini hemen hemen herkesin bildiği üzere göz sağlığı
üzerinde önemli bir role sahiptir. Ayrıca karanlık ortamlarda görmemizin
iyileşmesini de sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı
koruma sağlar. Ayrıca kanser riskini azaltıcı rolü olduğunu iddia eden
çalışmalar da mevcuttur. K vitamini kemik sağlığı ile birlikte anılan bir
vitamindir. Kanın pıhtılaşma sorunu üzerinde de etkili olan en temel
faktörlerdendir. Niasin ise kalp ve damar sağlığı için vazgeçilmezdir. Tüm
kardiovasküler sistem üzerinde etkilidir. Bilişsel ve sinirsel sistem üzerinde
de koruyucu rolü olup ayrıca sindirim sistemi üzerinde pozitif etkiye sahiptir.
Riboflavin ise sağlıklı bir sinir sistemi için vazgeçilmezdir. Ayrıca böbrek
üstü bezlerinin düzenli çalışmasında etkiye sahiptir.
Kaparinin diğer bir faydası harika bir lif kaynağı
olmasından gelir. Yüksek lif oranı sayesinde (bir yemek kaşığı kaparide 0.3
gram lif bulunur) kabızlığı engeller.
Kapari ayrıca sağlığımız için zararlı olan fakat
çoğumuzun günlük diyetinin bir parçasına dönüşmüş yağlı besinler ve kırmızı
etin yan ürünü olarak vücudumuza giren maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını
sağlar. Bu durum yine kapariyi kansere karşı savunmada oldukça önemli bir bitki
yapar.
Kapari medikal alanda da oldukça yaygın olarak
kullanılır. İlaç yapımı için vazgeçilmez bir bitkidir. Özellikle ağrı kesici
özelliği ile Antik Yunan’dan beri kullanılmakta olan kapari, modern tıp ile
birleşip ağrı kesici haplara dönüşmüştür. Mide ağrıları ve midede gaz sıkışması
gibi rahatsızlıklar üzerinde de etkilidir. Ağrıyı geçirir ve gazın atılımını
sağlar.
Diabet, üzerinde etkili olduğu diğer bir hastalıktır.
İçerisindeki kimyasallar sayesinde kan şekerini düzenleyen kapari, bu özelliği
sayesinde diabet hastalığı için de çözüm olur. Fakat hali hazırda şeker ilacı
kullanan hastaların kapari kullanırken doktorlarına danışması gerekir.
Miktarını doğru ayarlayamayan hastalar, kan şekerlerinin gereğinden fazla
düşmesine sebebiyet verebilir.
Göğüs kafesinin sıkışması, balgam gibi solunum
yollarını olumsuz etkileyen rahatsızlıklarda da tedavi edici niteliğe sahiptir.
Güzel ve bakımlı saçlar için de yine kapariye başvurmak mümkündür. İçerisindeki
B vitaminleri ve demir sayesinde saçların uzamasını teşvik eder.
Son ve belki de kendisine en çok popülarite kazandıran
özelliği ise MS (multipl Skleroz) hastalığına karşı iyileştirici rol
oynamasıdır. MS hastalığına sahip fareler üzerinde yapılan deneylerde kapari
çayı ile farelerin %80’ninin iyileştiği belirtilir.
Kapari
Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
İlk olarak sodyum yönünden düşük diyetler uygulamak zorunda olan
bireylerin içerisindeki yüksek sodyum miktarı sebebiyle kapariden uzak durması
gerekir. Ayrıca aşırı tuzlu yapısı nedeniyle vücutta suyu tutar ve şişkinlik
hissi verir. Eğer yüksek tansiyon hastası iseniz bu durum kan basıncını
yükseltici bir diğer faktör olacaktır ve bu yüzden kapari tüketimi çok dikkatli
yapılmalıdır. Aşırı tüketiminde osteoporozu tetikleyebilir. Dolayısıyla günde
tek bardak kapari çayı idealdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder