2 Ağustos 2019 Cuma

Ev Yapımı Kapari Çayı


Ev Yapımı Kapari Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kapari son yıllarda kıymeti iyice anlaşılıp popülarite kazanan bitkilerden. Marketlerde karşılaştığımız turşu kavanozları ile hayatımıza girmesine rağmen çayı da bir o kadar lezzetli ki! Peki nedir bu kapari? Halk arasındaki adı ile deve dikeni ya da gebre otu olarak bilinen, ülkemizde Batı ve Orta Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri boyunca sıklıkla karşımıza çıkan dikensi bir bitkidir. Bir yandan mineraller yönünden zengin olan yapısı ve bazı hastalıklar için tedavi edici özelliği, diğer yandan ise oldukça lezzetli olan kapari çayı sayesinde sağlığımıza sağlık katarak gönülleri fetheder.
Malzemeler:
  • Bir bardak su
  • 4-5 adet kapari tomurcuğu
Hazırlanışı:
  1. Öncelikle belirtmek gerekir ki yaprak bitkilerde olduğu gibi demleme usulü ile kapari çayı hazırlanmamaktadır.
  2. Cezveye alınan bir bardak suyun içine kapari tomurcukları alınır ve kaynatılır. Ardından süzülerek içmeye hazır hale getirilir.
  3. Kaynama esnasında içerisine kabuk tarçın, zencefil gibi baharatlar eklenebilir. Ayrıca tatlandırmak için kullanılacak bal, kapari çayına lezzet katar.
Kaparinin Faydaları
En önemli faydası yüksek derecede antioksidan gücüne sahip oluşudur. Yüksek miktarda rutin ve kuersetin içerir. Bu durum kaparinin serbest radikallari engelleyerek kansere neden olan ve cildi yaşlandıran faktörlere karşı direnç oluşturmasını sağlar. Rutin ayrıca kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olarak kan damarlarında oluşacak sertleşmesi, yüksek tansiyon gibi sorunların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca yapılan son bilimsel araştırmalar, kuersetinin doğal bir ağrı kesici olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra iltihaplar üzerinde etkili olduğu, anti-bakteriyel nitelik taşıdığı ve kansere karşı koruduğu da bilinir.
Kapari içerisindeki yüksek mineral miktarları sayesinde tam bir sağlık dostudur. Kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığını güçlendirir. Yaşlılıkla beraber gelen kemiklerin zayıflaması gibi problemlere deva olabilir. Bakır minerali sayesinde tam bir katalizördür. Yani, bakır vücudumuzdaki bazı proteinler ile eşleşerek enzim sentezinin gerçekleşmesini sağlar. Demir minerali sayesinde, kaslarımızın kendilerini onarmasını sağlar ve kas dokumuza daha çok oksijen gitmesine yardımcı olur.
Diğer yandan kapari tam bir vitamin cennetidir. A vitamini, K vitamini, niasin (B3 vitamini) ve riboflavin(B2 vitamini) yapısında bol miktarda bulunur. A vitamini hemen hemen herkesin bildiği üzere göz sağlığı üzerinde önemli bir role sahiptir. Ayrıca karanlık ortamlarda görmemizin iyileşmesini de sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Ayrıca kanser riskini azaltıcı rolü olduğunu iddia eden çalışmalar da mevcuttur. K vitamini kemik sağlığı ile birlikte anılan bir vitamindir. Kanın pıhtılaşma sorunu üzerinde de etkili olan en temel faktörlerdendir. Niasin ise kalp ve damar sağlığı için vazgeçilmezdir. Tüm kardiovasküler sistem üzerinde etkilidir. Bilişsel ve sinirsel sistem üzerinde de koruyucu rolü olup ayrıca sindirim sistemi üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Riboflavin ise sağlıklı bir sinir sistemi için vazgeçilmezdir. Ayrıca böbrek üstü bezlerinin düzenli çalışmasında etkiye sahiptir.
Kaparinin diğer bir faydası harika bir lif kaynağı olmasından gelir. Yüksek lif oranı sayesinde (bir yemek kaşığı kaparide 0.3 gram lif bulunur) kabızlığı engeller.
Kapari ayrıca sağlığımız için zararlı olan fakat çoğumuzun günlük diyetinin bir parçasına dönüşmüş yağlı besinler ve kırmızı etin yan ürünü olarak vücudumuza giren maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu durum yine kapariyi kansere karşı savunmada oldukça önemli bir bitki yapar.
Kapari medikal alanda da oldukça yaygın olarak kullanılır. İlaç yapımı için vazgeçilmez bir bitkidir. Özellikle ağrı kesici özelliği ile Antik Yunan’dan beri kullanılmakta olan kapari, modern tıp ile birleşip ağrı kesici haplara dönüşmüştür. Mide ağrıları ve midede gaz sıkışması gibi rahatsızlıklar üzerinde de etkilidir. Ağrıyı geçirir ve gazın atılımını sağlar.
Diabet, üzerinde etkili olduğu diğer bir hastalıktır. İçerisindeki kimyasallar sayesinde kan şekerini düzenleyen kapari, bu özelliği sayesinde diabet hastalığı için de çözüm olur. Fakat hali hazırda şeker ilacı kullanan hastaların kapari kullanırken doktorlarına danışması gerekir. Miktarını doğru ayarlayamayan hastalar, kan şekerlerinin gereğinden fazla düşmesine sebebiyet verebilir.
Göğüs kafesinin sıkışması, balgam gibi solunum yollarını olumsuz etkileyen rahatsızlıklarda da tedavi edici niteliğe sahiptir. Güzel ve bakımlı saçlar için de yine kapariye başvurmak mümkündür. İçerisindeki B vitaminleri ve demir sayesinde saçların uzamasını teşvik eder.
Son ve belki de kendisine en çok popülarite kazandıran özelliği ise MS (multipl Skleroz) hastalığına karşı iyileştirici rol oynamasıdır. MS hastalığına sahip fareler üzerinde yapılan deneylerde kapari çayı ile farelerin %80’ninin iyileştiği belirtilir.
Kapari Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
İlk olarak sodyum yönünden düşük diyetler uygulamak zorunda olan bireylerin içerisindeki yüksek sodyum miktarı sebebiyle kapariden uzak durması gerekir. Ayrıca aşırı tuzlu yapısı nedeniyle vücutta suyu tutar ve şişkinlik hissi verir. Eğer yüksek tansiyon hastası iseniz bu durum kan basıncını yükseltici bir diğer faktör olacaktır ve bu yüzden kapari tüketimi çok dikkatli yapılmalıdır. Aşırı tüketiminde osteoporozu tetikleyebilir. Dolayısıyla günde tek bardak kapari çayı idealdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder