Ginseng
bitkisi 28 çeşite kadar ginsenosit içerir. Yani içerisinde D grubu fazla olmak
üzere pek çok bileşikleri bulunur. Uzun süre dinlendirilen toprağa ginseng
tohumunun ekilmesinin sonucununda ginseng otu uzar. Ginseng otunun uzaması
zaman alır. Bu otun büyüyüp yetişmesi için 6 yıl gerekir. Bu nedenle ginseng
otunun yetişeceği ortamın hazırlanması bir hayli zor olur. Anavatanı ise Güney
Kore olan ginseng stres giderici olarak kullanılabilir. Aynı zamanda Rusya,
Sibirya, Hindistan gibi ülkelerde de üretimi mevcut. Bunun dışında ginsengin
sağlık açısından faydaları oldukça çeşitli olarak bilinir.
Ginseng Çayının Faydaları Nelerdir?
Yetişmesi
zor, tadı lezzetli olan ginseng çayı tüm şifalı bitkilerin etkili yönlerini
toplar. Şöyle bir düşünüldüğünde de her türlü rahatsızlığa iyi geldiği fark
edilir. Yapılan profesyonel araştırmalar sonucunda da ginseng çayının
insanların tüm rahatsızlıklarına cevap verdiği sonucu ortaya çıkarılmış.
1. Vücut Direncini Artırmada Etkili
Her insanın
sahip olduğu bir vücut direnci var. Bu vücut direncinin sağlanmasında en etkili
olan ise tüketilen sebzeler ve meyveler olarak özetlenebilir. Özellikle yaz
aylarında çok su kaybeden vücudumuzun direncinde büyük oranda azalma olur.
Sporcular başta olmak üzere çiftçiler, ağır yük işlerinde çalışanların
vücutlarının direncinin yüksek olması gerekir. Vücut direncini arttırmak için
ise bazı besinleri tüketebiliriz. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ginseng
çayının vücut içerisinde çalışan organların çalışmasını hızlandırdığı ve
vücudun daha dirençli olmasını sağlar. Bu nedenle ağır işlerde çalışan kişiler
vücutlarının daha uzun süreyle dayanıklı olmasını ginseng otuyla
ssağlayabilirler. Ginseng otundan yapılan çay sayesinde daha çok haraket ederek
daha az yorulabilirler.
2. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
Her yıl
geçirilen kış hastalıklarının ana sebebi vücudumuzun mikroplara karşı
savumasını tam olarak gerçekleştirememesinden olduğu bilinir. Vücut kendini tam
anlamıyla koruyamayınca bağışıklık kazanamaz. Bu nedenle vücut bağışıklık
kazanamadığı için daha kolay hastalık kapar. Özellikle küçük çocukların
vücutları bu konuda daha hassas olduğu için onlar daha kolay hasta olur.
Bağışıklık sisteminin güçlü olması sağlanırsa da vücut hastalıklara karşı
kendini korur. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için soğuk kış aylarında
sıcacık bir bardak ginseng çayını içebiliriz. Hem içimizi hem de ruhumuzu
dinlendiren ginseng çayı ile hastalıklara karşı daha dirençli olabiliriz.
3. Cinsel Gücünü Arttırır
İnsanlar
doğal ihtiyacı olan cinsellik düzenli bir hayat için vazgeçilmez detaylardan
biri. Hem erkek hem de kadınların cinsellik konusunda birbirlerine
yetebilmeleri de bir hayli önemli görülür. Günümüzde pek çok ilişkinin
cinsellik yüzünden sonlandığı tespit edilir. Bu nedenle eşler arasında istekli
olma duygusunun daima yüksek olması gerekir. Özellikle erkeklerin cinsel
güçleri belli bir yaş sonra azaldığı için cinsel istek de azalabilir. Bu cinsel
gücün arttırılması için uzman doktorlar da yurt dışından ithal edilen ginseng
çayını önerirler. Ginseng çayı sayesinde aşırı stres ve yorgunluktan
kaynaklanan performans düşüklüğünü giderebilirsiniz.
4. Anemi Hastalığına İyi Gelir
Anemi olarak
bilinen kansızlık hastalığı çoğu insanda rastlanmaya başlanmakta. Bu hastalığın
en zor yani sürekli olarak hap kullanmak zorunda kalmak. Erken yaşlarda da
görülebilen anemi hastalığının giderilmesi için kan yapıcı besinler
tüketilmeli. Bazen hiç ummadığımız besinlerde ve yiyeceklerde çok fazla kan
yapıcı özelliğinin olduğuna rastlanır. Örneğin ginseng otundan yapılan ginseng
çayı anemi hastaları için bire bir olarak bilinir. Ginseng çayı sayesinde kan
hücrelerinizde dolaşan kanın kalp tarafından daha sık pompalandığını
farkedebilirsiniz. Bu nedenle düzenli olarak ginseng çayı içmeniz vücuttaki kan
oranını arttırır.
5. Hafızayı Güçlendirir
Sosyal
hayatı yakından takip etmek, sürekli olarak elimizden düşmeyen cep telefonları
ne yazık ki hafızamızı zayıflatır. Hafızamızı güçlendirmek için ise cep
telefonlarından uzaklaşmak beynimizi dinlendirmek, kitap okumak ve çeşitli
beyin faaliyetlerinde bulunmak ise hafızamızı güçlendirir. Bunun dışında tüketilen
bazı besinler de hafızanın güçlenmesini sağlar. Örneğin ginseng çayı içerdiği
özler sayesinde beyin fonsksiyonlarının çalışmasını düzenler. Bu nedenle
hafızanın olan olayları daha iyi şekilde hatırlamasını, yaşanılan her olayın
daha düzenli şekilde beyinde kaydedilmesinde yardımcı olur.
Ginseng
çayının geriye kalan diğer faydaları ise şu şekilde maddelendirilebilir:
- Halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen, hipertansiyon tedavisinde kullanılır.
- Zaman zaman sinir, stres ve yorgunluktan gelen iştahsızlığı çözer. İştah açar.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Baş ağrısına iyi gelir.
- Mide ülserine iyi gelir.
- Pek çok kişinin kullandığı ilaçların olumsuz etkisine karşı karaciğeri korur.
- Astım belirtilerini azalmasına sağlar.
- Sindirime yardımcı olur.
- Kadınların adet döneminde rahatlatıcı etkisi bulunur.
Ginseng Çayı Nasıl Hazırlanır?
Ginseng çayı yapmak için öncelikle zencefile
benzeyen ginseng kökünü ince dilimler halinde hazırlamalısınız. İnce dilim
yapabilmek için ise rendeden yardım alabilirsiniz. İki büyükçe bardak ginseng
çayı için 4 veya 5 ince dilim ginseng otu yeterli olur. Rendelenen ginsengler
için metal çay demleme topu kullanabilirsiniz. Eğer demleme topunuz yoksa
ginsengi bir bardağa koyun. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın ve 2 dakika
kadar soğumasını bekleyin. Sonrasında ise hafif bir şekilde suyu ginsengin
bulunduğu yere dökün. Bu şekilde ginsengin demlenmesini bekleyin. 5 dakika kadar
ginseng çayını demlettikten sonra artık çayınız içmeye hazır hale
gelir. Daha uzun bekletirseniz çayınız daha demli olacak. Suyu hafif
şekilde soğutmadan bardağa dökmeyin. Çünkü kaynar şekilde az demlenen ginseng
çayı faydalarını tam olarak göstermeyebilir. İçerisine dilerseniz bal ilave
edebilirsiniz. Böylelikle şeker bile koymadan ginseng çayını en yararlı şekilde
tüketmiş olursunuz. Dilerseniz de ginseng çayını yeşil çay ile karıştırarak da
tüketebilirsiniz. Her ikiside şifalı çaylardan olduğu için gönül rahatlığıyla
bu şekilde de tüketilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder