24 Ağustos 2019 Cumartesi

biberiye yağının faydaları


Biberiye bitkisi her mevsim yeşil kalan çalıgillerden, koyu yeşil renkte ve iğne yapraklı bir bitkidir. Çalı görünümlü ve mor çiçek açan bu bitki Akdeniz Bölgesi’nde yoğun olarak yetişir. Genç sürgünleri baharat olarak toplanır. Baharat olarak toplanan biberiye yemeklere güzel bir tat ve hoş koku verir. Akdeniz’de yoğun olarak yetişen biberiye ilk keşfeden Araplar olmuştur. Biberiye gıda endüstrisinde ve kanser tedavi ilaçlarında kullanılarak endüstriyel bir baharat olma özelliği elde etmiştir. Biz de bu yazımızda biberiye yağının faydalarını işleyeceğiz.
Biberiyenin içerisinde tanen, acı maddeler, organik asitler, glikozit ve uçucu yağlar bulunmaktadır. Biberiye yağı, çalı bitki türü olan biberiye bitkisinin buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilir. Aromatik, keskin kokulu, yaprak ve odun kokusu bulunan biberiye yağının kullanım alanları ve yararları çok fazladır.
Antik Çağ’da kral ve ailesinin romatizma ağrılarını geçirmek için banyo sularına biberiye yağı damlatıldığı ve ağrılarının geçtiği keşfedilmiştir. Sonraki süreçte halk tarafından uygulanmaya başlanması ile yara tedavisinde bile biberiye yağı kullanılmıştır.
Son yıllarda zayıflama çayları dahil bir çok bitkisel çayın içerisinde biberiye bulunmaktadır. Biberiye yağı zayıflama, saç uzaması, zihinsel aktiviteyi artırmak, solunum sorunlarını gidermek, vücuttaki morlukları gidermek, sinüzit tedavisi, romatizma tedavisi gibi birçok rahatsızlıktan kurtulmak için kullanılmaktadır.
Biberiye Yağının Faydaları
1. Zayıflamaya Yardımcı Olur
Biberiye yağı bel ve basen bölgelerine masaj yöntemi ile uygulanarak bölgesel incelmeye yardımcı olur.
Birçok kişinin diyet spor ve biberiye yağı ile fazla kilolarından kurtulduğu görülmüştür. Fazla kilolardan kurtulmak ve forma girmek için biberiye yağı kullanılır.
Biberiye yağının kullanımı masaj yolu ile fazla kiloların bulunduğu göbek, bacak ve kalçalara yer çekiminin tersi istikametinde uygulamaktır.
2. Selülitlerden Kurtulmaya Yardımcı Olur
Kadınların kabusu olan selülitlerden kurtulmaya biberiye yağı yardımcı olur. Selülitli bölgeye on veya on beş dakika süre ile masaj yaparak uygulanır. Bu masaj hem incelmeye hem de cildin pürüzsüz görünüme kavuşmasını sağlar. Ayrıca doğum sonrası karın bölgesinde oluşan çatlaklar ve kilo alıp verme ile vücutta oluşan çatlakların görüntüsünün düzeltilmesinde biberiye yağı kullanılır.
3. Zihinsel Aktiviteyi Artırır
Biberiye ve biberiye yağının zihinsel aktiviteyi artırması ve belleği geliştirmesi çok eski zamanlardan beri gündemi meşgul etmektedir. Bu konu ile alakalı bir çok kitap yazılmış. Fakat modern bilim biberiyenin ve biberiye yağının beyin ve sinir sistemi rahatsızlıklarına bir çok pozitif etki göstermiştir. Hafıza kaybı, bunama, Alzheimer hastalığı gibi bir çok hastalığa biberiye yağının şifa sağladığı görülmüştür.
Bu konu ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar sonucu biberiye yağı alan deneklerin biberiye yağı almayan deneklere göre hafızalarının daha efektif çalıştığı ortaya konulmuştur. Biberiye yağının ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.
Biberiye yağının ruh haline katkısını öğrencilerin sınav dönemlerinde stresten uzak kalmaları için kullanılabilir.
4. Baş Ağrısı ve Migrene İyi Gelir
Biberiye yağı migren ağrılarını dindirdiği görülmüştür. Şakaklara uygulanan biberiye yağı migren ağrılarına iyi gelir.
5. Vücuttaki Morluklara İyi Gelir
Biberiye yağı vücutta meydana gelen morluklara iyi gelir ve iyileştirici etki gösterir. Biberiye yağı vücutta moraran bölgeye masaj yoluyla uygulandığında morluğun geçtiği ve ağrıların dinmesine yardımcı olmaktadır. Biberiye yağı cildin yenilenmesi ve hücrelerinin tazelenmesine katkı sağlamaktadır.
6. Saçların Dökülmesini Engeller
Biberiye yağı saçların dökülmesine engel olur. Biberiye yağının haftada en az bir kez saç diplerine masaj yapılması ile saç dökülmesi engellenir ve saçtaki kepek sorunun çözümü olur.
7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Biberiye yağı içeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser, kalp hastalığı gibi serbest radikallerin neden olduğu hastalıklar ile mücadele sağlar.

Biberiye yağı enfeksiyonel ve diğer hastalıklar, soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı tedavisinde kullanılır. Solunum sistemi rahatsızlıklarında antiseptik özelliği sayesinde tedavi edici etki gösterir.
8. Ağrılara İyi Gelir
Biberiye yağı baş ağrısı, kas ağrıları, romatizma ve artrit ağrılarına çok sayıda faydası vardır. Ağrı olan bölgeye masaj yolu ile uygulandığında ağrılarda azalma görülür. Biberiye yağı ayrıca burkulma, kas ağrılarında da iyi gelir.
Biberiye yağı sadece masaj ile değil banyo suyuna eklenecek biberiye yağı ile romatizma ağrıları, kramplar, kas spazmları, boyun ağrılarına iyi gelir.
9. Ağız kokuları İçin Etkili
Biberiye yağı diş sağlığı için şifa kaynağıdır. Kötü ağız kokularını giderir. Biberiye yağını gargara yaparak hem diş eti sorunlarına hem de ağız kokusunu giderir.
10. Cilt ve Saç Sağlığı İçin Faydalı
Biberiye yağı demir, vitamin, kalsiyum ve antioksidanları içeriği sayesinde cilt için faydalıdır. Bu sebeple cilt temizliği ve cilt bakımı için şifalı bir yağdır. Cildi gençleştirir, güzelleştirir, yaşlanma karşıtıdır. Cilt hastalıkları için etkili bir yağdır.
İçeriğindeki besin değerleri sayesinde saç sağlığı içinde fayda sağlar. Özellikle Hindistan cevizi, zeytinyağı, badem yağı gibi taşıyıcı yağar kullanılarak saç maskesi yapılır. Biberiye yağı saç rengini koyulaştırır. Kepek problemini ortadan kaldırır. Saç dökülmelerini engeller.
11. Gut Hastalığına Çözüm
Gut hastalığı olanların en büyük problemi ve kanda ürik asit seviyesi yükselenlerin imdadına biberiye yağı yetişiyor. Biberiye yağı kanda ürik asidi düşürerek gut hastalarının tedavisine yardımcı olur.
Biberiye Yağını Kimler Kullanamaz?
Biberiye yağının sağlıklı insanlarda herhangi bir zarara sebep olmadığı görülmüştür. Biberiye yağı fazla tüketimi ile ve özel durumlarda yan etkileri görülebilir.
  • Biberiye yağının hafıza ve beyin fonksiyonlarına olumlu uyarıları epilepsi hastalarına yan etki arz eder. Bu sebeple epilepsi hastalarının biberiye yağı tüketmemeleri gerekir.
  • Biberiye yağının ağız yolu ile kullanılmaması tavsiye edilir.
  • Mide ülseri ve kolik hastalığı olan kişiler biberiye yağı kullanmamalıdır.
  • Kanamalı hastalığı olan kişilerin biberiye yağı kullanmamaları gereklidir.
  • Sinirsel sorunları bulunan hastaların biberiye yağı kullanmadan önce muhakkak doktorlarına danışmaları gerekir.
  • Hamile ve emzirme dönemindeki kadınların biberiye yağı tüketimini önerilmez. Ancak yine de kullanılmak isterse doktora danışılıp kullanılabilir.
  • Kan basıncını durumları ve tansiyon hastalarının kullanılması kesinlikle kullanmamaları gereklidir.
Biberiye Yağı Nasıl Elde Edilir?
Biberiye yağı, biberiyeden iki farklı yöntemle elde edilir. Bunlardan birisi zeytin yağında mayalama yöntemi ile ikincisi de buhar destilasyonu yöntemidir.
Zeytin yağında mayalama yöntemi, biberiye yaprakları güneşin en tepede olduğu öğle vakti toplanarak işe başlanır. Öğle vakti olmasının sebebi biberiyenin içerisindeki esansiyel yağların bitki içerisinde en yoğun olduğu zaman öğle saatleridir. İyice temizlenen biberiye yaprakları kurutulur.  Kurutulan taze biberiye yapraklarından 50-60 gram miktar koyu cam şişeye konulur. Üzerine 100-120 gram soğuk sıkım veya sızma zeytinyağı konulur. Güneş alan bir alanda yirmi beş otuz gün bekletilir. Ara sıra çalkalanması gereklidir. Taze biberiyeniz yoksa aktardan alınan kuru biberiye ile de bu işlemi yapabilirsiniz.  Ancak taze biberiye ile yapılan yağ kadar faydalı olmayacağını bilmenizde fayda var.
Buhar destilasyon yöntemi laboratuvarlarda uygulanan uçucu yağ asitlerine sahip yağlar için uygulanan bir yöntemdir. Zahmetli bir yöntem olan bu yöntemle gerçek biberiye yağı elde edilir. Evimizde gerçekleştiremediğimiz bu yöntemle elde edilen yağ oldukça kalitelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder