Tatlı Türk mutfağında vazgeçilmez bir besindir. Türk
mutfağı aynı zamanda oldukça geniş tatlı seçeneklerinin olduğu bir mutfaktır.
Şerbetli, şerbetsiz, sütlü, unlu derken birçok tarife rastlamanız mümkün.
Ayrıca yöreden yöreye göre farklı malzemelerin dahil olduğu tatlı tarifleri
uygulama zorluğu değişen tariflerdir. Ancak genel olarak tatlı yapmak sonucu
düşünüldüğünde oldukça kolay geçen bir süreçtir. Tatlı gün arasında veya akşam
üzeri tam açlık başlarken kan şekerini yerine getirmek için oldukça cazip bir
yöntemdir.
Tatlıları diğer bi açıdan yani sağlık açısından
incelediğinizde ise çoğunun kilo aldırmaya müsait, sağlığı tehdit etmeye müsait
içerikleri vardır. Ancak sıkı bir tatlı tutkunuysanız eğer bu durumu spor
yaparak veya vaktiniz spor için yetersiz ise tatlı tariflerini sağlıklı
malzemelerle uygulayarak engelleyebilirsiniz. Damak tadınıza göre
şekillendirebileceğiniz tatlı tarifleri tamamen sizin seçiminize kalmıştır.
Ancak şerbetli tatlılara nispeten sütlü tatlıların sağlığı daha az tehdit
ettiğini söylemek mümkün. Tatlı tariflerini tehlikeli hale getiren en büyük
kıstas şeker oranıdır. Şeker sağlık açısından oldukça zararlı bir maddedir.
Özellikle kan şekeri üzerinde inanılması güç zararları vardır. Bazı hastalık
sahibi bireylerin özellikle şekerden uzak durmaları gerekmektedir. Bunun
dışında bir sağlık probleminiz olmasa dahi şeker gibi zararı ölçülemez
yükseklikte bir maddeyi tüketmemeniz en doğru yöntem olacaktır. Vücudunuz
rafine edilmiş şekere ihtiyaç duymaz. Sadece oluşan damak tadı sebebi ile
rafine edilmiş şekere hayatınızda yer verirsiniz. Üstelik bu yer verme oranı
günden güne artmakta ve bağımlılık seviyesine ulaşabilmektedir. Vücut kan
şekerini ürettiği salgılarla dengede tutabilmektedir. Eğer bu konuda
vücudunuzdan kaynaklı bir sorun varsa uzman bir hekimden yardım alarak şeker
tüketimi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak vücutta gelişen bazı sağlık problemleri
sebebi ile vücudunuzda şeker fazlaca salgılanabilir hatta bu durumu
tükettiğiniz besinler tetikleyebilir. Bu durumun önüne geçmek için eğer ileri
bir seviyedeyseniz uzman bir hekimden yardım almalı ve vücudunuzdaki şeker
oranını belirli bir seviyede tutmalısınız.
Bazı tarifler var ki şeker oranını sıfıra düşürürken
damak tadınızı bozmadan sağlıklı alternatifler ile tatlı keyfinizi daha da
keyiflendirir. Bu tariflerden biri mutfakların en sıcak tarifi un helvasıdır.
Un helvası içerdiği un miktarı ile herkes tarafından tercih edilmemektedir.
Ancak un helvası yüksek tahıl oranı bulunan veya kepekli un ile yapıldığında da
aynı tadı sağlamaktadır. Bu nedenle un helvası yaparken ilk etapta un
seçiminize önem vermelisiniz. İçerdiği un oranını bu şekilde tehdit olmaktan
çıkardıktan sonra şeker oranı diğer bir kritik nokta oluyor. Bilindiği üzere un
helvası hayli çok şeker içermektedir. Şekeri eksik olduğu zaman gerçek bir un
helvası tadını vermez ve tercih edilmez. Bu nedenle un helvasında şeker oranını
düşürmek yerine un helvası yaparken şekere alternatif olacak başka malzemeler
kullanılabilmektedir. Bu malzemelerden ilk akla gelen baldır. Bal ile yapılan
un helvası tarifleri un helvası severler tarafından hayli beğeni toplamıştır.
Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta un helvasına eklenen
balın doğal bal olmasıdır. Bilindiği üzere piyasada birçok sahte bal
bulunmaktadır. Bu sahte balların hemen hemen hepsi şeker içermektedir. Gerçek
bir balda şeker oranı sıfır olmakla birlikte bunun birçok tespit etme yöntemi
vardır. Ancak güvendiğiniz yerlerden ve markalardan alacağınız bal ile un
helvası tarifinizi gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz.
Un helvasında dikkat edilmesi gereken üç noktayı
vurguladık. Bunlardan ilki un tercihiniz, ikincisi şeker oranı ve üçüncüsü
şeker yerine kullanabileceğiniz bal. Şimdi doğal bir bal ile
hazırlayabileceğiniz enfes un helvası tarifimize geçelim.
Ballı Un
Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 3 su bardağı tahıllı un
- Yarım paket margarin
- 50 gr tereyağı (doğal tereyağı ile yapmanız tavsiye edilir)
- 1 su bardağına yakın doğal bal
Hazırlanışı:
- İlk olarak yağ bir tavada eritilir.
- Yağ iyice erdikten sonra yağın yanmasına müsaade etmeden hemen unu ilave edin. Unun iyice kavrulmasını sağlayın. Unun kıvama geldiğini kokusundan anlayabilirsiniz. Kavurduğunuz un hala taze un kokusu veriyorsa kavurmaya devam edin. Koku dağılıncaya kadar kavurmaya devam edin. Unun kavrulduğuna emin olduktan sonra altını kapatıp ocağın üstünden almalısınız. Bal ilavesi için unun çok sıcak olmaması gerekmektedir.
- Ocaktan aldığınız un helvasına balını ilave edin ve karıştırın. Bal miktarı tatlının kıvamını ayarlayacaktır bu nedenle oldukça önemlidir. Balın miktarının ayarını tatlıyı bıçakla kesiyor olmanızla ölçebilirsiniz. Bal eklediğiniz tatlınız bıçakla kesilebilen bir tatlı olmalıdır.
- Tatlınızı bir tepsiye alarak düzleştirin. Üzerine çatal ile şekil verebilirsiniz.
- Soğutucuda tatlınız soğuduktan sonra keserek afiyetle tüketebilirsiniz.
Ballı un helvası tarifine ceviz, fındık eklemeniz
mümkün. Cevizli un helvası oldukça lezzetli olmaktadır. üstelik cevizin
inanılmaz faydalarından bu şekilde yararlanıyor olmak da hayli caziptir. Un
helvasını ballı yaparak balın vücudunuzda sağlayacağı birçok faydaya yer açmış
olacaksınız.
Balın
faydaları nelerdir?
1. Bal en bilinen özelliği ile vücuda enerji
kaynağıdır. Enerji için sabahları kahvaltıda bal tüketiyor olmak çok önemlidir.
Özellikle küçük çocuklarda dikkat edilmelidir. Bal tüketimini un helvası ile
sağlamak kolay olacaktır. Bal sevmeyenlere tatlı bir sürprizle bal
tükettirebilirsiniz. Üstelik ballı un helvası öğün fark etmeksizin kahvaltıda
dahi tüketilebilecek bir besindir.
2. Bal göze oldukça faydalıdır. Göz üzerinde
uzmanlığını yapmış hekimler eğer gözünüz için sağlıklı bir adım atmak
istiyorsanız bunu her gün bal tüketerek yapabileceğinizi söylemektedirler.
3. Bal kas ve iskelet sistemi yorgunluklarını
gidermektedir. Özellikle sporcuların listelerinden eksik olmayan bal tam
anlamıyla yorgunluğu çekip alır. Bu nedenle akşamları tüketeceğiniz ballı bitki
çayları oldukça faydalı olacaktır.
4. Öksürüğü azaltmasıyla bilinen bal tam
anlamıyla sık boğaz enfeksiyonu geçirip sürekli öksürenlerin kurtarıcısıdır.
Eğer sigara tüketiminden dolayı da bir öksürüğünüz varsa düzenli olarak bal
tüketmeniz size oldukça faydalı olacaktır.
5. Bal diyabet hastaları için zararlı gibi algılansa da doğal balın
hiçbir zararı yoktur. Aksine doğal bal kan şekeri üzerinde oldukça olumlu bir
etkiye sahiptir. Ancak tüketeceğiniz balın gerçekten doğal olmasına dikkat
etmelisiniz. Aksi taktirde baldan fayda değil zarar görmeniz yüksek
olasılıktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder