3 Ağustos 2019 Cumartesi

Hibiskusun Faydaları Nelerdir?


Hibiskus bitkisi genellikle çayı yapılarak tüketilir. Hibiskus çayı, sıcak suyun içerisine hibiskus bitkisi atılıp, bir süre beklenerek yapılır. Bu çay dünya çapında oldukça popülerdir. Genellikle medikal etkileri sebebi ile tercih edilmektedir. Hibiskus çayı açık kırmızı bir renge ve ekşi bir tada sahiptir. Çeşitli marketlerde, aktarlarda ve çay dükkanlarından tüm yıl boyunca temin edebilirsiniz. Ayrıca tercihinize göre soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Hibiskus çayı kalori bakımından düşüktür ve kafein içermez. Biz de bu yazıda hibiskus çayının insan bedenini sağlıklı ve fit tutması üzerine çeşitli faydalarından bahsedeceğiz. Hibiskus çayının sağlık açısından yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol etkilerini düşürme, sindirim ve direnç sistemini geliştirme gibi faydaları vardır. Ayrıca akciğer problemlerini tedavi etmekte ve kanser riskini düşürmektedir. Metabolizma hızını arttırır, sağlıklı kalmada ve düzenli kilo kaybında etkilidir.
Ayrıca hibiskus çayı, C vitamini bakımından zengin, mineraller ve çeşitli antioksidan bileşenlerini de içermektedir. Hipertansiyon ve sinir hastalıkları tedavisinde kayda değer bir tedavi etkileri vardır. Şimdi de hibiskus çayının faydalarını çok daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Kan Basıncı

2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre hipertansiyon hastalığı öncesi ve hipertansiyon hastalığının başlangıcında olan orta yaştaki kişilerin, düzenli olarak hibiskus çayı tüketmelerinin, kan basıncını düşürücü etkiler yaptığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca her 3 kişiden birinin kan basıncının düzensiz ve yüksek olduğu, ilerleyen zamanlarda da hipertansiyona yol açtığı yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Hipertansiyon karşıtı ve kalp koruyucu besinlerin tüketilmesi hipertansiyon hastalığını ve yüksek risk içeren çeşitli kalp rahatsızlıklarını durdurucu etkiler yapacaktır. Bu etkiler aynı şekilde hibiskus çayı içerek de gerçekleşebilir. Günlük düzenli olarak 3 bardak hibiskus çayı tüketimi, diüretik yani üre atıcı etkiler göstereceğinden, kan basıncını da düşürecektir.
2.Kolesterol

Hibiskus çayının bir diğer faydası da kolesterolü düşürmesidir. Çünkü hibiskus çayı etkileyici bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bu da kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürür ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi yükseltir. Sonuç olarak, kalp hastalıklarına karşı ve kan damarlarının hasar görme ihtimaline karşı faydalı etkiler yapar. Hipolipidemik ve hipoglisemik etkilerinden dolayı da diyabet gibi kan şekeri düzensizliklerinin de önüne geçilmiş olur. Diyabet 2 hastalığına sahip kişiler üzerinde yapılan deneylere göre, hibiskus çayının tüketimi, kolesterol seviyesini, trigliserit seviyesini ve diğer tahmin edilemez hastalıkları durdurmada yardımcı olacaktır.
3.Akciğer

Hibiskus çayının güçlü bir antioksidan olmasından dolayı, akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Antioksidanlar ise vücut direncini arttırarak, sizleri hastalıklara yakalanmaktan korur. Bunu da vücudunuza zararlı etkiler veren ve kanser gibi hastalıklara sebep olan serbest radikalleri nötürleyerek yani zararlı etkilerini ortadan kaldırarak gerçekleştirir. Böylece vücudunuzda bulunan hücreler ve dokular zarar görmekten kurtulmuş olur. Ayrıca hibiskus çayı içmek pek çok iç organınızı koruyacak ve genel olarak iyi bir sağlığa sahip olmanızı sağlayacaktır.
4.Kanser

Hibiskus çayının içerisinde bulunan bir çeşit asit anti-tümör özellikleri göstermekte ve antioksidan özellikleri göstermektedir. Yapılan klinik araştırmalar sonucu hibiskusun, kanser hücrelerinin büyümesini durdurucu bir etki yapar. Bu etkisini antioksidanların kanser engelleyici gücünden almaktadır. Kansere sebebiyet veren serbest radikal hücreleridir. Bu serbest radikaller bir süre sonra belirli bir yerde kontrolsüz büyümeye başlarlar. Daha sonrasında tümör oluşumu ve hangi bölgede kontrolsüz büyüme gerçekleştiyse o bölgede kanser meydana gelir. Bu durumu engellemek için vücudunuzun bol miktarda antioksidana ihtiyacı vardır. Çünkü antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkilerini engeller. Bunu da serbest radikallerin elektron düzenini bozarak gerçekleştirir.
5.Anti-Bakteriyel

Hibiskus çayı, askorbik asit bakımından zengindir ve ayrıca bol miktarda da C vitamini içerir. Bu da vücudu güçlendiren ve direnç sistemini arttıran bir temel besleyicidir. Ayrıca hibiskus anti-bakteriyel özellikler de göstermektedir. Grip ve soğuk algınlığını önler. Hibiskus çayı içerek, kış aylarında meydana gelen soğuk algınlığı ve kış hastalıklarını durdurma imkanına sahipsiniz.
6.Kilo Verme

Hibiskus çayının bir diğer faydası da kilo kaybına yardımcı olmasıdır. Eğer karbonhidrat bakımından zengin besinler tüketirseniz, bu da nişasta ve şeker demektir ve büyük olasılık ile kilo almanıza sebep olur. Diğer yandan yapılan araştırmalar sonucu hibiskus çayının tüketimi nişasta ve glikozun yani şekerin emilimini azaltır. Bu da vücutta daha az şeker tutulacağı anlamına gelmektedir ve kilo kaybetmenize sebep olabilir. Hibiskus çayı içerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Hibiskus çayının harika bir lezzeti vardır. Ayrıca içerisine şeker veya bal koyarak tatlandırabilirsiniz. Sağlık açısından etkileri düşünüldüğünde bal ile tatlandırmak çok daha faydalı olacaktır. Çünkü bal bir doğal tatlandırıcı görevi görür. Ayrıca ekstra lezzet katmak isterseniz, içerisine kimyon ve çeşitli diğer baharatlar katabilirsiniz. Ek olarak hibiskus çayını isteğinize göre, sıcak çay olarak ve soğuk çay olarak içebilirsiniz. Ayrıca hibiskus çayı aynı zamanda bir sporcu içeceği sayılır. Çünkü diüretik etkiye sahiptir ve toksinleri vücuttan atar. Bir de susuzluğu engelleyici bir etkisi vardır. Bağırsak hareketlerini düzenler ve aktif hale getirir. Bu sayede sindirim sistemini geliştirir ve kilo kaybına yardımcı olur. Sinir sistemine faydalı etkileri vardır. Anti-depresan özellik gösterir. Hormonal dengeyi sağlar ve kramp oluşumunu engeller.
Böylelikle hibiskus çayının faydalarını genel olarak ve yazının devamında maddeler halinde ayrıntılı bir şekilde inceledik. Şimdi de hibiskus çayının fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek çeşitli yan etkilerini inceleyeceğiz.
Fazla Hibiskus Çayı İçmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Hibiskus çayının, sağlık arttırıcı, kan basıncını düşürücü ve kilo verdirici gibi önemli faydaları olduğu gibi fazla tüketilmesi durumunda çeşitli yan etkileri de meydana gelmektedir.
Bu yan etkilerden biri de kan basıncıdır. Hibiskus çayı kan basıncını düşürücü etkiler yapmaktadır. Bu bilgiyi faydalarının verildiği kısımda vermiştik. Ancak bu yararı her insan için önerilmez. Kan basıncı zaten düşük olan kişilerin kullanması sakıncalıdır. Bu durum baş dönmesi, baygınlık, hatta çeşitli kalp rahatsızlıklarına ve beyin hasarlarına dahi sebep olabilir. Bu yüzden kan basıncı düşük olan insanların doktorlarına danışıp, durumları onaylandığında hibiskus çayının tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.
Hibiskus çayı hamilelik sürecinde de pek tavsiye edilmez. Çünkü hibiskus çayının, regliyi ve kan akışını uyaran bir özelliği bulunmaktadır. Hamilelik ile ilgili diğer problemlerde (hormonal tedavi veya doğum kontrol hapı) sağlık danışmanınıza başvurunuz ve onun vereceği karara göre hibiskus çayı tüketiniz.
Ayrıca bazı kişilerin hibiskus çayına karşı alerjik tepkiler gösterebildiği tespit edilmiştir. Bu kişilerin hibiskus çayının tüketimini bırakmaları, doktorlarına danışmaları ve sonuç olarak doktorlarının vereceği karara göre çay tüketimine devam etmeleri gerekmektedir.
Hibiskus çayının yan etkileri görüldüğü üzere çok zararlı ve önlem alınamayacak yan etkiler değildir. Ancak faydaları oldukça fazla ve etkilidir. Bu yüzden siz değerli okurlarımıza tavsiyemiz, hibiskus çayının tüketimine gereken önemi vermenizdir. Böylece hibiskus çayının faydaları ve yan etkileri hakkında vereceğimiz bilgilerin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarız gerekli olan bilgileri sizlere ayrıntılı bir şekilde vermiş oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder