Hibiskus bitkisi
genellikle çayı yapılarak tüketilir. Hibiskus çayı, sıcak suyun içerisine
hibiskus bitkisi atılıp, bir süre beklenerek yapılır. Bu çay dünya çapında
oldukça popülerdir. Genellikle medikal etkileri sebebi ile tercih edilmektedir.
Hibiskus çayı açık kırmızı bir renge ve ekşi bir tada sahiptir. Çeşitli
marketlerde, aktarlarda ve çay dükkanlarından tüm yıl boyunca temin
edebilirsiniz. Ayrıca tercihinize göre soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Hibiskus
çayı kalori bakımından düşüktür ve kafein içermez. Biz de bu yazıda hibiskus
çayının insan bedenini sağlıklı ve fit tutması üzerine çeşitli faydalarından
bahsedeceğiz. Hibiskus çayının sağlık açısından yüksek kan basıncı ve
yüksek kolesterol etkilerini düşürme, sindirim ve direnç sistemini geliştirme
gibi faydaları vardır. Ayrıca akciğer problemlerini tedavi etmekte ve kanser
riskini düşürmektedir. Metabolizma hızını arttırır, sağlıklı kalmada ve düzenli
kilo kaybında etkilidir.
Ayrıca
hibiskus çayı, C vitamini bakımından zengin, mineraller ve çeşitli antioksidan
bileşenlerini de içermektedir. Hipertansiyon ve sinir hastalıkları tedavisinde
kayda değer bir tedavi etkileri vardır. Şimdi de hibiskus çayının faydalarını
çok daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Kan Basıncı
2008 yılında
yapılan bir araştırmaya göre hipertansiyon hastalığı öncesi ve hipertansiyon
hastalığının başlangıcında olan orta yaştaki kişilerin, düzenli olarak hibiskus
çayı tüketmelerinin, kan basıncını düşürücü etkiler yaptığı ortaya çıkmıştır.
Ayrıca her 3 kişiden birinin kan basıncının düzensiz ve yüksek olduğu,
ilerleyen zamanlarda da hipertansiyona yol açtığı yapılan araştırmalar sonucu
belirlenmiştir. Hipertansiyon karşıtı ve kalp koruyucu besinlerin tüketilmesi
hipertansiyon hastalığını ve yüksek risk içeren çeşitli kalp rahatsızlıklarını
durdurucu etkiler yapacaktır. Bu etkiler aynı şekilde hibiskus çayı içerek de
gerçekleşebilir. Günlük düzenli olarak 3 bardak hibiskus çayı tüketimi,
diüretik yani üre atıcı etkiler göstereceğinden, kan basıncını da düşürecektir.
2.Kolesterol
Hibiskus
çayının bir diğer faydası da kolesterolü düşürmesidir. Çünkü hibiskus çayı
etkileyici bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bu da kötü kolesterol olarak
bilinen LDL’yi düşürür ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi yükseltir. Sonuç
olarak, kalp hastalıklarına karşı ve kan damarlarının hasar görme ihtimaline
karşı faydalı etkiler yapar. Hipolipidemik ve hipoglisemik etkilerinden dolayı
da diyabet gibi kan şekeri düzensizliklerinin de önüne geçilmiş olur. Diyabet 2
hastalığına sahip kişiler üzerinde yapılan deneylere göre, hibiskus çayının
tüketimi, kolesterol seviyesini, trigliserit seviyesini ve diğer tahmin
edilemez hastalıkları durdurmada yardımcı olacaktır.
3.Akciğer
Hibiskus
çayının güçlü bir antioksidan olmasından dolayı, akciğer hastalıklarının tedavisinde
kullanılabileceği yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Antioksidanlar
ise vücut direncini arttırarak, sizleri hastalıklara yakalanmaktan korur. Bunu
da vücudunuza zararlı etkiler veren ve kanser gibi hastalıklara sebep olan
serbest radikalleri nötürleyerek yani zararlı etkilerini ortadan kaldırarak
gerçekleştirir. Böylece vücudunuzda bulunan hücreler ve dokular zarar görmekten
kurtulmuş olur. Ayrıca hibiskus çayı içmek pek çok iç organınızı koruyacak ve
genel olarak iyi bir sağlığa sahip olmanızı sağlayacaktır.
4.Kanser
Hibiskus
çayının içerisinde bulunan bir çeşit asit anti-tümör özellikleri göstermekte ve
antioksidan özellikleri göstermektedir. Yapılan klinik araştırmalar sonucu
hibiskusun, kanser hücrelerinin büyümesini durdurucu bir etki yapar. Bu
etkisini antioksidanların kanser engelleyici gücünden almaktadır. Kansere
sebebiyet veren serbest radikal hücreleridir. Bu serbest radikaller bir süre
sonra belirli bir yerde kontrolsüz büyümeye başlarlar. Daha sonrasında tümör
oluşumu ve hangi bölgede kontrolsüz büyüme gerçekleştiyse o bölgede kanser
meydana gelir. Bu durumu engellemek için vücudunuzun bol miktarda antioksidana
ihtiyacı vardır. Çünkü antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkilerini
engeller. Bunu da serbest radikallerin elektron düzenini bozarak
gerçekleştirir.
5.Anti-Bakteriyel
Hibiskus
çayı, askorbik asit bakımından zengindir ve ayrıca bol miktarda da C vitamini
içerir. Bu da vücudu güçlendiren ve direnç sistemini arttıran bir temel
besleyicidir. Ayrıca hibiskus anti-bakteriyel özellikler de göstermektedir.
Grip ve soğuk algınlığını önler. Hibiskus çayı içerek, kış aylarında meydana
gelen soğuk algınlığı ve kış hastalıklarını durdurma imkanına sahipsiniz.
6.Kilo Verme
Hibiskus
çayının bir diğer faydası da kilo kaybına yardımcı olmasıdır. Eğer karbonhidrat
bakımından zengin besinler tüketirseniz, bu da nişasta ve şeker demektir ve
büyük olasılık ile kilo almanıza sebep olur. Diğer yandan yapılan araştırmalar
sonucu hibiskus çayının tüketimi nişasta ve glikozun yani şekerin emilimini
azaltır. Bu da vücutta daha az şeker tutulacağı anlamına gelmektedir ve kilo
kaybetmenize sebep olabilir. Hibiskus çayı içerek sağlıklı bir şekilde kilo
verebilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Hibiskus
çayının harika bir lezzeti vardır. Ayrıca içerisine şeker veya bal koyarak
tatlandırabilirsiniz. Sağlık açısından etkileri düşünüldüğünde bal
ile tatlandırmak çok daha faydalı olacaktır. Çünkü bal bir doğal tatlandırıcı
görevi görür. Ayrıca ekstra lezzet katmak isterseniz, içerisine kimyon ve
çeşitli diğer baharatlar katabilirsiniz. Ek olarak hibiskus çayını isteğinize
göre, sıcak çay olarak ve soğuk çay olarak içebilirsiniz. Ayrıca hibiskus çayı
aynı zamanda bir sporcu içeceği sayılır. Çünkü diüretik etkiye sahiptir ve
toksinleri vücuttan atar. Bir de susuzluğu engelleyici bir etkisi vardır.
Bağırsak hareketlerini düzenler ve aktif hale getirir. Bu sayede sindirim
sistemini geliştirir ve kilo kaybına yardımcı olur. Sinir sistemine faydalı
etkileri vardır. Anti-depresan özellik gösterir. Hormonal dengeyi sağlar ve
kramp oluşumunu engeller.
Böylelikle
hibiskus çayının faydalarını genel olarak ve yazının devamında maddeler halinde
ayrıntılı bir şekilde inceledik. Şimdi de hibiskus çayının fazla tüketilmesi
durumunda oluşabilecek çeşitli yan etkilerini inceleyeceğiz.
Fazla Hibiskus Çayı İçmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Hibiskus
çayının, sağlık arttırıcı, kan basıncını düşürücü ve kilo verdirici gibi
önemli faydaları olduğu gibi fazla tüketilmesi durumunda çeşitli yan
etkileri de meydana gelmektedir.
Bu yan
etkilerden biri de kan basıncıdır. Hibiskus çayı kan basıncını düşürücü etkiler
yapmaktadır. Bu bilgiyi faydalarının verildiği kısımda vermiştik. Ancak bu
yararı her insan için önerilmez. Kan basıncı zaten düşük olan kişilerin
kullanması sakıncalıdır. Bu durum baş dönmesi, baygınlık, hatta çeşitli kalp
rahatsızlıklarına ve beyin hasarlarına dahi sebep olabilir. Bu yüzden kan
basıncı düşük olan insanların doktorlarına danışıp, durumları onaylandığında
hibiskus çayının tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.
Hibiskus
çayı hamilelik sürecinde de pek tavsiye edilmez. Çünkü hibiskus çayının,
regliyi ve kan akışını uyaran bir özelliği bulunmaktadır. Hamilelik ile ilgili
diğer problemlerde (hormonal tedavi veya doğum kontrol hapı) sağlık danışmanınıza
başvurunuz ve onun vereceği karara göre hibiskus çayı tüketiniz.
Ayrıca bazı
kişilerin hibiskus çayına karşı alerjik tepkiler gösterebildiği tespit
edilmiştir. Bu kişilerin hibiskus çayının tüketimini bırakmaları, doktorlarına
danışmaları ve sonuç olarak doktorlarının vereceği karara göre çay tüketimine
devam etmeleri gerekmektedir.
Hibiskus çayının yan etkileri görüldüğü üzere çok
zararlı ve önlem alınamayacak yan etkiler değildir. Ancak faydaları oldukça
fazla ve etkilidir. Bu yüzden siz değerli okurlarımıza tavsiyemiz, hibiskus
çayının tüketimine gereken önemi vermenizdir. Böylece hibiskus çayının
faydaları ve yan etkileri hakkında vereceğimiz bilgilerin sonuna gelmiş
bulunmaktayız. Umarız gerekli olan bilgileri sizlere ayrıntılı bir şekilde
vermiş oluruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder