2 Ağustos 2019 Cuma

Ev Yapımı Limonata


Hem nefis kokusu hem de ferahlatıcı aromasıyla limonata, yaz aylarının favori içeceklerinden. Gazlı ve asitli içeceklerin zararlarından kaçıp limonataya sığınan sağlık dostları için ise bu tarifimiz kurtarıcı olacak. Hem yapımı oldukça basit hem de katkı maddelerinden uzak olan ev yapımı limonatanızı yudumlarken bir yandan serinleyip bir yandan da vücudunuzu besleyeceksiniz. Şeker içermemesi de bir diğer artısı olarak karşımıza çıkıyor.
Ev Yapımı Limonata Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler:
  • 4 adet limon
  • 4-6 tatlı kaşığı bal
  • 4 su bardağı su
Hazırlanışı:
  1. Güzelce yıkadığınız limonlarınızın dış kabuklarını soyup sekiz ince parça halinde keserek mutfak robotunuza atın.
  2. Bal miktarı tamamen zevkinize göre belirlenir. İdeali 4 tatlı kaşığı olmasına rağmen daha tatlı sevenler için arttırılabilir.
  3. Ardından robotunuzu çalıştırın ve limonların tamamen ezilmesini sağlayın. Üzerine yavaş yavaş suyunuzu ekleyerek robotunuz ile limonları çekmeye devam edin.
  4. Limon parçacıklarından rahatsız olanlar için, limonata bir tülbent yardımı ile süzülebilir.
  5. Buzdolabında bir gece beklettikten sonra ev yapımı limonatanız tüketime hazırdır.
Limonun Faydaları Nelerdir?
Limon, vücudunuzda pek çok konuda iyileştirici ve destekleyici katkı sağlayacaktır. Boğaz enfeksiyonları, hazımsızlık, kabızlık, diş problemleri, yüksek ateş, romatizma, yanıklar, obezite, nefes darlığı, kolera, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara doğal bir bariyer oluşturmanın yanı sıra saç ve cilt sağlığınıza da iyi gelecektir. Ayrıca limonun bağışıklık sistemini geliştirdiği, kanı ve solunum yollarını temizlediğine dair de çalışmalar bulunuyor.
Ferahlatıcı ve serinletici etkisi, vücut ısısını düşürmesinden kaynaklanır. Bu yüzden yüksek ateşli hastalıklarda limonun suyundan faydalanmak tedavi edici olacaktır. Limon ayrıca böbrek taşı tedavisinde de tavsiye edilen bir besindir.
Besin değeri oldukça yüksek olan limon, yüksek miktarda C vitamini, B6 vitamini, E vitamini, E vitamini, folik asit, niyasin, tiyamin, ribofilavin, pantotenik asit, bakır, demir, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor ve protein içermektedir. Bir adet limonda yaklaşık olarak 17 kalori bulunur. 0.6 gramı protein, 0.2 gramı yağ, 1.6 gramı lif ve 1.5 gramı ise şekerden oluşur. Yine bir adet limon, günlük C vitamini ihtiyacınız %51’ini karşılayacaktır. Flavonoid adı verilen ve antioksidan içeren bileşikler yönünden zengin olmasıyla kansere karşı koruma sağlar. Ayrıca diyabete karşı da etkili bir savunma yöntemidir. Bunlara ek olarak;
  • Limon, antibakteriyel ve antiviral özellikler taşır. İçerisindeki sitrik asit, pH değerinin oldukça düşük olmasını sağlar ve bu sayede pek çok bakterinin hücre duvarını parçalayarak, onları etkisiz hale getirir. Evde yaşanan ufak kesiklerin mikrop kapmasını engellemek için oksijenli su yerine bir alternatif olacaktır.
  • Limon, halsizliğinizi ve yorgunluğunuzu da giderecektir. Limon yağının beyin aktivitesini arttırıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca suyunuzun içine birkaç dilim taze limon attığınız zaman gününüzün daha enerjik geçeceğini fark edeceksiniz.
  • Ağız kokusuna karşı da kullanılabilir. Limon taze bir nefesinizin olmasını sağlayacaktır.
  • Boğaz enfeksiyonlarında bir miktar su, tuz ve limonu karıştırıp gargara yaptığınızda boğazınızın rahatladığını göreceksiniz.
Balın Faydaları Nelerdir?
Bal, antik dönemlerde antibakteriyel ve antifungal olarak kullanılan oldukça şifali bir besindir. Bir yemek kaşığı balda 64 kalori bulunmaktadır. İçerisinde ne ya ne de kolesterol yoktur.
  • En önemli faydası şüphesiz ki mide hastalıkları üzerinedir. Bakteriyel kökenli mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelir, ülseri hafifletir.
  • Flavonidler ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir ve bu sayede kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucudur.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Güzel bir cilt için vazgeçilmezdir. Bu sebeple pek çok kozmetik ürününün içinde de karşımıza çıkar. Halbuki hem direkt olarak tüketimi hem de maske olarak uygulanması ile daha etkili olacaktır. Yaşlandırma karşıtı olduğu kanıtlanmıştır. Cildimizi UV ışınlarının zararlarına karşı korur.
  • Cilt için diğer bir katkısı ise akneler üzerinedir. Kronikleşmiş akne tedavisine organik bir çözümdür.
  • Kurumuş, zarar görmüş saçlarınıza ışıltı katar, saç köklerinizi canlandırır.
  • Gözler için oldukça faydalıdır. Hatta Antik Mısır’da körlüğe bile iyi geldiğine inanılmaktadır. Bu elbette ki yanlış bir inanç olmakla birlikte, balın görüş gücünü arttırdığı kanıtlanmıştır.
  • Doğal olarak glikoz ve fruktoz kaynağıdır. Dolayısıyla bir yandan enerji verirken diğer yandan diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Kan şekerinin ani olarak düşmesini engeller.
Ev yapımı limonata tarifimizle bir yandan şekerin tüm zararlarından uzak dururken diğer yandan sağlıklı yudumlarla ferahlayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder