18 Ağustos 2019 Pazar

Badem Yağının Faydaları


Badem ağacı pembe ve beyaz çiçekleri açarak badem meyvesini sert kabuk altında koruyan mucizevi bir bitkidir. Diğer kabuklu yemişler gibi besin değeri oldukça yüksektir. Badem Yunanistan, İtalya, Fas, Türkiye, İran, Irak gibi Akdeniz ülkelerinde yetişen ve sağlık için çok faydalı olan bir bitkidir.  Ülkemizde de badem üreticiliği oldukça yaygındır. Datça Bademi ’nin tadı diller destandır. Biz de bu yazımızda badem yağının faydalarını anlatacağız.
Badem ve badem yağı içerisindeki A, E ve B vitaminleri, yoğun lifler, antioksidanlar, vücut için gerekli yağ asitleri ve proteinler ihtiva eder.  Badem yağı, antioksidan açısından zenginidir bunun yanında E vitamini, yağ ve protein içeriği yüksektir. Badem yağının içeriğindeki yağ asitleri %68 Oleik asit, %25 Linoleik asit, %4 Palmitik asit, %1 Linolenik asit, %1 Palmitoleik asittir. Bu yağ asitleri insan vücudu için esansiyel yağ asitleridir. (Esansiyel yağ asitleri insanın yaşamını devam ettire bilmesi için dışarıdan alması zorunlu olan yağ asitlerinin adıdır.)
Badem yağı soğuk pres yöntemi ile elde edilen hafif kokulu, soluk sarı renkli ve ceviz tadında bir bitkisel yağdır. Badem yağı kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Cilt, saç, tırnak ve genel sağlığınız için badem yağının yardımı ile harikalar yaratılabilir.
Badem tatlı ve acı badem olarak iki türü vardır. Tatlı badem çiğ olarak veya kavrulup çerez olarak ve yağı çıkartılarak kullanılır. Acı bademin kavrularak tüketimi uygundur. Acı badem birçok sağlık uzmanı tarafından içerisinde siyanürik asit bulunduğu pek çok makalede yazmaktadır. Siyanürik asidi inaktive etmek için acı bademin kavrularak tüketimi uygundur.
Badem Yağının Faydaları
1. Badem Yağının Cilde Faydaları
A, B ve E vitaminlerini içeren badem yağı cilt sağlığı için önemlidir. Gözenekleri açar, cildin nem seviyesini artırır. Ciltteki tahriş ve iltihabı önler, kuru ciltleri nemlendirerek daha yumuşak ve kusursuz cilt sağlamaktadır.
Göz etrafındaki cilt kısmında meydana gelen koyulukları veya kararmaları önler. Ayrıca badem yağının cilt hücrelerinde yenilenme sağladığı ve ciltteki yaşlılık görüntülerini geciktirdiği bilinmelidir. Düzenli olarak cilt temizliği yapıldıktan sonra badem yağının göz etrafına uygulanması koyu renk halkaların ve kırışıklıkların oluşumunu engellemektedir.
Badem yağının ciltteki ölü derilerden temizlenmesine yardımcı olduğu da bilinir. Ölü derilerden cildinizi temizlemek için badem yağı ve limon suyunu karıştırarak cilde uygulamak ve yarım saat beklemek yeterli. Cildi ölü derilerden kurtarır ve gözeneklerinizi açabilirsiniz.
Badem yağı ince çizgi ve kırışıklık tedavisinde de kullanılır. Badem yağının ince kırışıklık ve çizgilere uygulanması ile ciltte kan dolaşımını artıracak ve ciltteki ince çizgi ve kırışıkların görünümü azalacaktır.
Kış aylarında cilt ve dudak kuruluklarının çözümünü badem yağında bulabilirsiniz. Badem yağı içeriğindeki E vitamini ile cilt kuruluklarını tedavi eder. Badem yağının bir miktar bal ile karıştırarak dudaklarınıza uygularsanız dudak kuruluk ve çatlaklarını önleyebiliriz. Daha yumuşak ve doğal pembe dudaklar için badem yağı bal karışımı oldukça güzel bir yöntemdir.
Badem yağının cilt ile ilgili diğer faydası sedef ve egzama hastalıklarıdır. Bu hastalıklar için lavanta yağı ve badem yağının karıştırıp cilde harici yirmi dakika uygulamak yeterlidir. Cildinizdeki kaşıntı ve iltihaptan kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Gün sonunda cildinizde kalan makyajı badem yağı ile temizleyebilirsiniz. Makyaj temizleme losyonları kimyasal içerikli kozmetik ürünleridir. Badem yağı hafif yağ bazlıdır. Badem yağı ile cildin temizlenmesi ile gözenekler açılır, cilt temizliği etkin yapılır. Ayrıca sivilce ve akne oluşumunu da badem yağı kullanılarak engellenmiş olur. Badem yağı deriye günlük bakımını yapar. Cildin parlaklığını artırır. Cilt rengini düzeltir.
Özellikle yaz aylarında güneş ışınları sebebiyle ciltte meydana gelen kararmalar, yanıkların tedavisinde etkili bir etkili bir yağdır. Güneş ışınları sebebiyle ciltte meydana gelen yanıklarda yanık olan bölgenin iyi nemlendirilmesi gereklidir. Derinin kaybettiği nemi badem yağı ile deriye tekrar verebiliriz.
Badem yağı kilo alıp verme ile vücutta oluşan karın, bel, bacak ve kalçadaki çatlakları içeriğindeki yoğun E vitamini ile giderilmesini sağlar. Çatlak bulunan bölgede besleyici, onarıcı, yumuşatıcı etki gösterir.
Hamile kadınlar için bebek gelişimi ile beraber meydana gelecek karın çatlakları içinde badem yağı kullanabiliriz. Badem yağı hem anne hem de bebek için harici (dışarıdan) uygulamalarda oldukça bebek için rahatlatıcı etkisi anne içinse karın çatlaklarından kurtulmasına yardımcı olur.
2. Badem Yağının Saça Faydaları
Badem yağının saç sağlığı için ne kadar şifalı olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Badem yağının içerisinde bulunan E vitamini hem saç derisi için hem de saç için oldukça yararlıdır. Badem yağı saçı kuvvetlendirir, dökülmesini engeller, saç kırıklarının oluşumunu engeller, saça doğal parlaklık ve hacim verir. Haftada sadece iki kere saça badem yağı uygulayarak saçınızdaki farkı gözlemleyebilirsiniz. Etkisini daha çabuk görmek ve badem yağının emilimi artırmak için bir yöntemi bilemekte fayda var. Saçınızı sıcak su ile ıslatılmış havluyla sararsanız badem yağının emilimi artacaktır.
Badem yağı hızlı saç uzatmak için de eşsiz bir yağdır.
Badem yağı sadece saç değil, bıyık, kaş ve kirpik içinde şifa kaynağıdır. Bir çok kadın dökülen kaşlarından ve kirpiklerinden şikayet etmiştir. Kaş ve kirpik dökülmelerinde de tıpkı saç dökülmelerinde olduğu gibi badem yağı mucizesinden faydalanılabilir. Küsen veya çıkmayan kaşlar içinde haftalık periyodlarda badem yağı bakımı yapmak gereklidir. Badem yağı kaşlar için inanılmayacak faydaları vardır.
3. Badem Yağının Tırnaklar İçin Faydaları
Kırılıp çatlayan tırnaklarda da badem yağının besleyici etkisini görebilirsiniz. Ayrıca tırnaklardaki ojeyi çıkartmak için kimyasal kullanmadan badem yağı kullanılabilir.
4. Badem Yağının Dolaşım Sistemine Faydaları
Badem yağı kan basıncını düzenlemekte ve düzenli olarak az miktarda badem yağı tüketimi  kalp hastalıklarını önler.
5. Badem Yağının Strese Karşı Faydaları
Badem yağının stres ile mücadele de büyük katkı sağladığı bilinir. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlar. Bir bardak sütün içerisine birkaç damla eklenecek badem yağı ile günün stresini uzaklaştırabilir ve uykusuz geçen gecelere son verebilirsiniz.
6. Badem Yağının İskelet Kas Sistemi İçin Faydaları
İskelet kas sistemi üzerindeki pozitif etkileri ile de badem yağı mucizesinden faydalanmak gereklidir. Kas ağrılarını dindirir, yorgun olan kaslara güç verir.
7. Badem Yağının Vücuda Faydaları
Badem yağı içerisindeki yoğun faydalı yağlar sayesinde kilo alımını hızlandırır. Beyne, böbreklere ve kalbe iyi gelen aromaterapik yağlar içerir.
Badem Yağı Evde Nasıl Yapılır?
  • 2 su bardağı kavrulmamış ham badem
  • 1-2 tatlı kaşığı saf zeytinyağı
Badem yağı elde etmek için bademleri ince şekilde kıyarak mutfak robotundan geçirip, öğütün. Kavrulmamış ham bademleri direkt olarak da mutfak robotu ya da blenderdan geçirebilirsiniz. Ancak bu mutfak robotunuzun bozulmasına sebep olabilir. Kavrulmamış ham bademleri krem haline gelene kadar mutfak robotundan geçirdikten sonra içerisine saf zeytin yağını ekleyin. Cam bir kavanozun içerisine koyun, iki hafta kadar oda sıcaklığında muhafaza edin. Sonrasında birkaç kat tülbentten süzün. Badem yağı hazırlanmış olacaktır.
Dışarıdan satın alacağınız badem yağlarında soğuk pres yöntemi ile elde edilenleri satın almanızı önerilir. Soğuk pres yöntemi ile elde edilmiş badem yağının içeriğindeki bileşenler bozulmamış olacaktır.
Acı Badem Yağının Zararları
Acı badem yağı insan için zehirli maddeler içerdiği için kullanımına dikkat etmek gerekir. Acı badem yağını dahili kullanımından (Dahili kullanım ağız yolu, deri altı enjeksiyon, kas içi, damar içi vb kullanım demektir.) ziyade harici kullanımı (harici kullanım deriye sürülerek kullanımı ) tavsiye edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder