10 Ağustos 2019 Cumartesi

Limon Diyeti


Sebze ve meyveler, günlük beslenmemizde çok önemli bir yer tutar ve sağlığımız için çok değerli bir besin grubudur. İhtiyacımız olan vitamin, mineral ve tuzları, en sağlıklı şekilde sebze ve meyvelerden alırız. Sebze ve meyveden zengin bir beslenme alışkanlığı olan kişilerde bağışıklık sistemi kuvvetlidir; sindirim, dolaşım ve boşaltım sistemleri çok iyi çalışır. Kilo kontrolü de bu kişilerde sorun değildir. Kilo kontrolü sorunu yaşayanlar çoğunlukla hareketsiz bir yaşam süren ve sağlıksız beslenen kişilerdir. Bu kişiler sık sık, çeşitli diyetlerle kilo vermeye çalışırlar. Fakat yaşam tarzlarında ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmadıkları sürece, pek de başarılı olamazlar. Dünyada milyarlarca insan tarafından uygulanan, zaman zaman çok popüler olan onlarca farklı diyet vardır. Dukan diyeti, Atkins diyeti, İsveç diyeti gibi farklı beslenme modellerine dayanan diyetler uzun yıllardır ara ara ortaya çıkıp, gündemi meşgul ederler. Tamamı kısa sürede hızla kilo verdireceğini vadeden bu diyetlerin, uzun vadede insan sağlığına vereceği zararlar çoğu zaman göz ardı edilir.
Her vitamin ve mineral vücudun işleyişi için büyük öneme sahiptir. Fakat vücut direncini artırarak, hastalıklara karşı mücadeleyi sağlayan C vitamini en çok aşina olduğumuz ve özellikle salgın hastalıkların yaygın olduğu dönemlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz vitamindir. C vitamini dendiğinde de limon, ilk akla gelendir herhalde. Limon kadar hatta limondan bile fazla C vitamini içeren başka gıdalar da vardır ama limon hepsinden fazla ve yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Limon Diyetinin Amacı Nedir?
Aslında bir diyet reçetesinden çok, bir detoks uygulamasıdır. Diyete adını veren limon, zengin vitamin içeriği ve su boşaltıcı etkisinden faydalanmak üzere diyete dahil edilmiştir. Yağ ve şeker alımını azaltmak esastır. En fazla 5 gün uygulanabilir. Bu süre içinde kalori alımı azaltılır ve vücuttaki su atılır, böylece belli bir kilo kaybı da görülür. Fakat kilo kaybı sadece su kaybından kaynaklanmaz. Bu çok sağlıksız bir uygulama olurdu eğer öyle olsaydı. Yağ ve şeker dışında bir kısıtlama olmadığından, limonun da yardımıyla, vücutta birikmiş olan yağlar da yakılır. Böylece sindirim sisteminin dinlendirilmesi ve vücudun toksik atıklardan arındırılması da mümkün olur. Diyet boyunca patates, bezelye, pirinç gibi nişasta oranı yüksek besinleri tüketmemeye gayret edin. Şarküteri ürünleri, yağlı etler  ve işlenmiş gıdalar da uzak durmanız gereken besinler arasındadır. Tabi, hamur işlerine de bu süre zarfında mesafeli yaklaşmalısınız. Gün boyu her fırsatta bol limonlu su içmeniz gerekir.
1. Gün
Sabah
Kahvaltıdan yarım saat kadar önce, büyük 1 bardak suya, yarım limonun suyunu karıştırın ve yavaş yavaş için.
1 dilim tam buğday ekmeği, 1 haşlanmış yumurta, yağsız beyaz peynirle kahvaltınızı tamamlayın. Dilediğiniz kadar domates, salatalık ya da biber yiyebilirsiniz.
Öğle
Yemekten önce ya da yemekle birlikte içeceğiniz yine büyük bir bardak limonlu su, dilediğiniz bir et yemeği (yağsız), 3 yemek kaşığı bulgur pilavı ve bol yeşil salata. Tatlandırıcı olarak limon kullanın, yağdan uzak durun.
Akşam
Yemekten yarım saat önce büyük bir bardak limonlu su için. Patates haricinde dilediğiniz bir sebze yemeğini 1 kase az yağlı yoğurt ile tüketin.
Gün boyu, taze hazırladığınız limonlu su içmeye devam edin. Ara öğünlerde aşırıya kaçmamak şartıyla meyve yiyebilir, şekersiz çay ya da kahve içebilirsiniz.
2. Gün
Sabah
Büyük bir bardak suya, bu kez daha fazla taze limon suyu ekleyerek için. Yarım saat sonra kahvaltıya başlayabilirsiniz. Şarküteri ürünleri ve yağlı besinler dışında, küçük porsiyonlar halinde dilediğinizi yiyebilirsiniz. Taze otlarla zenginleştirilmiş bir kahvaltı sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Ekmek olarak da tam tahıllı olanları tercih edin.
Öğle
Limonlu suyun yarım saat kadar ardından başlayacağınız öğle yemeğinizde de serbestsiniz. Porsiyonları küçüllterek her zaman yediğiniz gibi bir makarna yiyebilirsiniz örneğin. Sade olarak ya da yağsız soslarla tatlandırmaya dikkat edin. Yemeğin yanında yoğurt ya da bol limonlu yeşil salata yemeniz de bağırsakların çalışması için gereklidir.
Akşam
Yine, önce limonlu su. Yağsız ızgara tavuk ya da balıkla bol salata, 2 ince dilim tam tahıllı ekmek.
Öğün aralarında açlık hissettiğinizde, elinizden bırakmadığınız limonlu suyunuzdan küçük küçük yudumlar alın. Beyaz leblebi, kabak çekirdeği, 1-2 tane ceviz, 4-5 tane badem gün boyu azar azar tüketebileceğiniz atıştırmalıklardandır.
3. Gün
Sabah
Taze sıktığınız limonun suyuyla karıştırdığınız 1 büyük bardak su ve ardından kahvaltı. Sucuklu yumurta, salçalı sosis ya da börek yemediğiniz sürece klasik kahvaltılıklar ve yeşilliklerle zengin bir kahvaltı yapabilirsiniz. 2 dilim tam tahıl ekmeği de serbest.
Öğle
Bir bardak limonlu su ve ardından ızgara ya da fırında pişirilmiş et yemeği. Sebze soslu olabilir. Yanında salata ya da ayran.
Akşam
Yine limonlu suyun ardından az zeytinyağlı bir sebze yemeği ve bulgur pilavı. Her ne kadar zeytinyağı, kullanabileceğiniz en sağlıklı yağ olsa da, mümkün olduğunca az kullanmanız yerinde olur.
4. Gün
Sabah
Büyük bir bardak limonlu su. 2 dilim tam buğday ekmeği, peynir, domates, salatalık. Şekersiz, limonlu çay içebilirsiniz.
Öğle
Limonlu su. 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 dilim tavuk ya da dana eti, peynirli erişte, salata ya da cacık.
Akşam
Limonlu su. Çorba, yumurtalı ıspanak, 1 dilim ekmek.
5. Gün

Sabah
Kürün sonlarına doğru içilen suya eklenen limon miktarı giderek artırılmalıdır. Tam tahıllı 2 dilim ekmek ve klasik kahvaltılık ürünlerle birlikte bol yeşillik, domates, salatalık.
Öğle
Limonlu su ve yarım saat sonra, dilediğiniz bir et yemeği ve salata.
Akşam
1 bardak limonlu su içtikten yarım saat sonra yemeğe başlayın. Etli bir sebze yemeği, 3-4 kaşık bulgur pilavı, salata ya da yoğurt.
Dikkat Edilecek Kısımlar
Sabahları güne limonlu suyla başlamak, limonun içindeki meyve şekeri sebebiyle kan şekerinde hızlı bir yükselmeye sebep olabilir. Bu nedenle özellikle sabahları sadece limon suyu içmekten kaçının. Limon suyu, su miktarından fazla olmayacak şekilde suya eklenmelidir. Her gün limon suyu miktarını artırmakla birlikte, su miktarı da artırılmalıdır. Tüm gün boyunca, aklınıza geldikçe limonlu su içmeli ve limonu tatlandırıcı olarak yemeklerinizde, salatalarınızda ya da çayınızda kullanmalısınız. Bu uygulama bir diyet değil, bir çeşit detoks kürüdür aslında. Yağlı ve şekerli besinlerden kaçınarak, sebze ve su tüketimini artırmayı, böylece vücudu toksinlerden arındırmayı hedef alır. Aslında bu her zaman uymamız gereken bir kural olmalıdır. Kuvvetli bir sabah kahvaltısıyla güne başlayıp, diğer öğünlerde giderek porsiyonları küçültüp aldığımız kaloriyi azaltarak, günün son öğünü akşam yemeğini daha hafif seçeneklerle değerlendirmeliyiz. Limonla birlikte yoğurdun da tüketilmesini öneren diyet de aynı temel prensibe dayanır. Ara öğünlerde aşırıya kaçmamak şartıyla kuru ya da taze meyve, yoğurt, kuru yemişler yenebilir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek; yeterince su içmek ve fiziksel aktivitelerden ayrı düşünülemez. Hareketsiz bir hayatı tercih ediyorsanız, ne yaparsanız yapın ne istediğiniz kiloya ulaşabilir ve ne de gerçekten sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz. Hiçbir besin maddesi tek başına yağ yakma özelliğine sahip değildir. Mide rahatsızlığı olanların, limon diyeti yapmaları tavsiye edilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder