1 Ağustos 2019 Perşembe

Defne Yağının Faydaları


Defne bitkisi ve ondan elde edilen yağ
Defne yağının faydaları 20. yüzyıldan bu yana keşfedilmiş en şifalı doğal tedavi süreçlerine katkıda bulunur. Özellikle kas problemi yaşayan kişilerin tercih ettiği defne yağı, uçucu olan ve olmayan şekilde iki farklı sınıfa ayrılır. Uçucu olan defne yağının özü defne otunun yapraklarından elde edilirken, uçucu olmayan defne yağı özü ise defne otunun tohumundan elde edilir. Yapraktan elde edilen yağ tohumdan elde edilen yağa göre daha yeşil ve yağlı olup, kimya olarak hemen hemen birbirlerinin aynıdır.
Defne yağının faydaları, kullanım alanları, nasıl elde edildiği ve olası zararları hakkında detaylı bilgilere gelin şimdi birlikte bakalım.
Defne Yağının Faydaları Nelerdir?
Defne yağının irili ufaklı birçok faydası bulunur. Bunlardan en yaygın olanlarını şimdi sizler için paylaşacağız;
1. Solunumu Yolunu Açar ve Korur
Defne yağı içeriğindeki özel enzimler ve bileşenler sayesinde grip, öksürük ve soğuk algınlığı gibi çeşitli solunum yolu hastalıklarının tedavi ve onarım sürecinde ek takviye olarak kullanılan doğal bir şifa kaynaktır. Koruyucu tedavi olarak da tercih edilebilen defne yağı, doğru kullanıldığında tam bir hastalık düşmanı gibi etki eder.
2. Deri Dostudur
Defne yağının, solunuma iyi geldiği bilindiği gibi çeşitli cilt hastalıklarına da iyi geldiği bilinir. Özellikle egzama, deri döküntüsü rahatsızlığı, isilik, sedef hastalığı ve ciltte yaşanan şiddetli kaşınmaların hafifletilmesinde sıkça tercih edilir. Deri tahribatını minimuma indirgeyebilen defne yağı hassas ciltler için tam bir kalkan görevi görür.
3. Rahat Bir Uyku Sağlar
Defne yağı mucizevi faydasını uyurken de gösteriyor. Özellikle uyku sorunu yaşayan ve sürekli bu dertten mustarip kişilerin imdadına yetişen defne yağı, rahat ve deliksiz bir uyku için birebir. Tek yapmanız gereken uykuya gitmeden önce bir bardak suyun içerisine fazla değil birkaç damla kadar defne yağı damlatmanız ve içmeniz.
4. Adet düzenleyici ve İdrar Sökücüdür
Defne yağı özel yapısından dolayı idrar söktürücü özelliğe sahip bitkilerden biridir. Ayrıca adet düzenleyici etkisi ile de kadınların bu yöndeki sorunlarını çözmede etkili olur. Mucizevi defne yağının boşaltıma olan bu olumlu etkisi bu yönde sorunu olan kişilerin en sık tercih ettiği tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkıyor.
5. Ayak Kokusunu Engeller
Defne yağı vücuda içten şifa dağıttığı gibi dıştan da şifa dağıtıyor. Çoğu kişinin çözülemeyen bir problemi olan ayak kokusunu gidermede bir numaralı seçenek. Birkaç damla defne yağını bir miktar suya damlatarak ayaklarınızı içinde bekletirseniz ayak kokusu gibi hoş olmayan bir durumunun etkisini en aza indirmeniz münkün.
6. Saçlara İyi Gelir
Kepek sorunu gibi yaşam kalitenizi aşağı çeken bir sorununuz varsa defne yağı tam size göre. Masaj yapılarak saç köklerine yedirilen defne yağı zamanla kepeklenme durumunuzu ortadan kaldıracaktır. Ayrıca şampuan ve duş jellerinin içerisine damlatılan birkaç damla defne yağı da etkili bir seçenektir.
7. Ağrı Kesici Özelliği
Defne yağı baş ağrısı başta olmak üzere bel ve romatizmal ağrılarda da yatıştırıcı etki yayar. Özellikle ağrılı geçişleri olan bu rahatsızlıklarda ağrının yaşandığı bölgeye masaj etkisi ile yayılarak sürülmesi önemlidir defne yağının.
8. Hastalıklardan Korur
Defne yağının diğer önemli etkileri ise şu şekildedir;
  • Mide rahatsızlığı yaşayan kişilerde şişlik hissini giderir. Gaz sorunu olanların rahatlamasını sağlar ve iştahı açar.
  • Kan dolaşımını artırır, şekeri düzenler. Kasları gevşetir. Gögüs bölgenizi gevşetir ve terletir.
  • Mantar enfeksiyonuna karşı koruyucudur, parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • İncinme ve burkulma olaylarında yatıştırıcıdır. Yara kapatıcıdır.
  • Cilt lekelerinin ortadan kaldırılmasında birebirdir. Nemlendirici etki yayar.
9. Son Olarak Bir Fayda Daha…
Defne yağı insanlar için son derece önemli bir şifa deposudur. Fakat insanlara olduğu kadar hayvan dostlarımıza da büyük faydası olan bir bitki özüdür. Özellikle veteriner hekimler tarafından ilaç olarak kullanılan defne yağı, hayvanların deri yüzeylerinde meydana gelen çeşitli yara, enfeksiyon ve iltihaplanmaların tedavisinde kalkan olarak kullanılır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Defne Yağı Nasıl Elde Edilir?
Defne, Akdeniz’in verimli topraklarında yetişen ve iki şekilde yağı elde edilen bir bitkidir. Bunlarda ilki kaynatma usulü ikincisi ise dağıtma usulüdür. Ülkemizde ise ağırlıklı olarak zeytinyağı ile karıştırılarak sabun şeklinde piyasaya sürülür. Sabun üretimi dışında ise aromatik etki amaçlı ve tıbbi amaçlı da kullanılır. Kozmetik sektörü için de önemli bir doğal kaynak olan defne ve defne yağı, yaz kış mevsim fark etmeden yeşil kalabilen yapraklara sahip ender bitkilerdendir. Hal böyle olunca da defneden elde edilen yağın erişimi ve üretimi daha kolay olur.
Defne Yağı Nasıl Kullanılır?
Defne yağı üç şekilde uygulanır. Bunlar; masaj yöntemi, buğu yöntemi ve lapa yöntemidir. Özellikle eklem ağrıları gibi sancı yayan durumlarda masaj şeklinde uygulanması önerilir. Daha sağlıklı ve doğru sonuçlar almak için ise ozon veya zeytinyağı ile karıştırılarak uygulanması tavsiye edilir.
Defne yağı vücuda sürülebildiği gibi içilebilen de bir yağdır. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir fincan kadar suya yaklaşık 4 veya 5 damla kadar defne yağı damlatmanız ve bu karışımı gündelik olarak 2 doz halinde almanızdır.
Deri yüzeyine uygularken ise bir pamuğa damlatacağınız 3 damla kadar defne yağı yeterli olacaktır. Ovma hareketleri ile yağı yedirmeniz püf noktadır burada.
Romatizmal ağrılarınız mevcut ise de yapmanız gereken yine masaj etkisi ile defne yağını ilgili ağrılı bölgeye uygulamaktır. Bunun için ise yapmanız gereken, 10 gram kadar defne yağı ile 100 gram kadar eritilmiş iç yağını karıştırıp merhem haline getirmek ve ağrıyan bölgelerinize sürmektir.
Defne yağı ayrıca antiseptik etki yayan bitkiler sınıfına girdiği için de mikrop kırıcı özelliğe sahip mucizevi bir bitki özüdür. Cilt temizliğinde sıkça başvurulan bir yöntem olan defne yağı uygulaması, ciltte tutunan zararlı bakteri ve virüslerin atılmasında etkilidir. Bunun için ise tek yapmanız gereken bir pamuk yardımı ile cildinize masaj etkisi yayarak yedirdiğiniz defne yağını yaklaşık 45 dakika kadar beklettikten sonra suyla temizlemek ve durulamaktır. Ayrıca evdeki mikroplu havanın da giderilmesin de sıkça tercih edilen bir buharlama yöntemidir defne yağı tütsüsü.
Saç bakımı ve sağlığı için de önemli bir şifa kaynağı olan defne yağı, birkaç damla da etkisini gösteren önemli bir besleyicidir.
Defne Yağının Zararları
  • Defne yağı öyle zarar ve tahribat boyutu yüksek bir bitki özü değildir. Eğer aşırı hassas veya kırılgan bir cilde sahipseniz elbette defne yağının küçük olumsuz etkileri olabilir fakat bunun için denemeniz denemeniz için de öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Güneşte aşırı kalmış veya güneş ışınlarından olumsuz derecede etkilenmiş bir cildiniz varsa defne yağı kullanımı yarardan çok zarar verebilir, bu gibi durumlarda öncelikle derinizin aşırı hassasiyetinin düzelmesini beklemeniz gerekir.
  • Gebelik döneminde kullanımı sakıncalı sonuçlar doğurabileceğinden doktorlar tarafından kullanımı önerilmez.
  • Aşırı tüketimi dahilinde kusturma ve mide bozukluğu durumu yaşatabilir.
  • Uçucu bir yağ olduğu için metal yapıya sahip araçlarda hazırlanmamalı, özellikle bu konuya dikkat edilmelidir.
Bu ve bunun gibi durumlara dikkat ettiğiniz ve göz önünde bulundurduğunuz takdirde herhangi bir zarar boyutu ile karşılaşmanız olası değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder