Senenin
belli zamanlarında hızlanan diyet trafiğine kayıtsız kalmak neredeyse imkansız.
Aramasak bile, her gün bir diyet, bir sağlık iksiri, çok faydalı bir yemek
tarifi karşımıza çıkıveriyor medyada. Oysa diyet, sağlıklı beslenmek demek
zaten. Ve diyet, sadece kilo vermek için yapılmaz. Yapılmamalıdır. Kaldı ki
sadece diyet yaparak ne gerçekten sağlıklı olunabilir ne de kilo verilebilir.
Esas olan, her besin grubundan yeterince tüketmek ve spor yapmaktır.
Beslenmede Meyvelerin Önemi
Vücudumuz
farklı işlevlere sahip organlardan ve bu organların meydana getirdiği
sistemlerden oluşur. Vücudumuzun sağlığı, bu sistemlerin birbirleriyle
uyumlu bir şekilde çalışmasına bağlıdır. Çevresel faktörler ve genetik dışında,
sistemlerin sağlıklı çalışmasını sağlayan en önemli faktör, beslenmedir.
Karbonhidrat, protein, yağlar gibi hayati değer taşıyan besin ögelerinin
bir kısmını vücudumuz üretebilir ama vitamin ve mineralleri besinlerden almak
zorundayız. İşte bu konuda en önemli yardımcımız sebze ve meyvelerdir. Yüksek
miktarda su içeren meyveler de sebzeler gibi, folik asit, beta-karoten, E, C,
B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan
özelliğe sahip bileşikler yönünden zengindirler. Vücuda zararlı olan toksik
maddelerin atılmasına yardım ederler. Günün her saatinde, pişirmeden de
yiyebileceğimiz meyveler aynı zamanda ihtiyacımız olan şekeri almanın da
sağlıklı bir yoludur. Meyveler içerdikleri yüksek posa sayesinde, bağırsakların
çalışmasını hızlandırır, kabızlığı önler. Gelişme çağındaki çocuklarda, hücre
gelişimi için çok önemli işlevleri vardır. Hücre yenilenmesi ve hücre
tamiratında görev alır. Kan yapımında görev alan önemli maddeler bakımından da
zengin olan meyveler, bağışıklık sistemini güçlendirmekte de etkindirler.
Sağlıksız beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan aşırı şişmanlığı ve buna bağlı
görülen diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları önler. Her meyve farklı
besin ögeleri içerir. Mevsiminde, bol ve ucuz olduğu dönemde tüketilen meyveler
çok daha faydalıdır.
Greyfurtun Faydaları Ve Kullanım Alanları
Greyfurtun
faydalarına geçmeden önce, olası zararlarından bahsetmek
zorundayız. Yapılan araştırmalar greyfurtun, bazı ilaçların bağırsakta
çözünmesini sağlayan enzimi baskılayarak
ilaçların
etken maddelerinin kanda birikmesine ve ciddi zehirlenmelere yol açtığını
göstermiştir. Antidepresanlar, antihistaminikler, uyku ilaçları, kalp ilaçları,
kolesterol ilaçları, mide-bağırsak ve hipertansiyon ilaçları, epilepsi ve
iktidarsızlık ilaçları kullanırken, greyfurt tüketmek yanlıştır.
Greyfurt
doğal yollarla meydana gelmiş bir melezdir aslında. Amerika kıtasında yetişen
bir tatlı portakal türüyle, Çin’de yetişen başka bir turunçgil çeşidinin
tozlaşmasıyla ortaya çıkmış ve bu şekilde dünyaya yayılmıştır. Ekşi hatta acıya
kaçan tadıyla, tek başına tüketmeyi çok tercih etmeyiz. Daha çok diğer tatlı
turunçgillerle birlikte suyu sıkılarak kullanılır. Zayıflama diyetlerinin yoğunlaştığı
zamanlarda sık sık, greyfurtun yağ yakıcı özelliğiyle ilgi haberler karşımıza
çıkar. Su oranı çok yüksek, kalorisi çok düşük bir meyve olduğu için kilo
kontrolüne yardımcı olduğu söylenebilir ama yağ yakmak gibi bir kabiliyeti
yoktur. Zaten hiçbir gıda maddesinin tek başına yağ yakma özelliği
yoktur. Kansere sebep olduğu bilinen bazı bileşiklerin oluşumunu önler.
Yapılan son araştırmalar, greyfurt suyunda yüksek oranda bulunan naringin
ve naringenin adlı bitkisel pigmentlerin ağız kanserlerinin oluşumunu
büyük ölçüde azalttığını göstermiştir.
Kolesterol düşürücü etkisiyle, kalp damar hastalıklarında koruyucu etkisi vardır. Hücre yenilenmesine katkıda bulunur, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Greyfurt ayrıca, karbonhidrat metabolizmasında görevli olan B1 vitamini bakımından da değerli bir kaynaktır. B1 vitamini, kas ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında da etkilidir. Aynı zamanda mide asidini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Greyfurtun içinde bulunan niasin maddesi, B1 vitaminiyle birleşerek karbonhidrat, protein, yağ metabolizmasında görevli olan enerji metabolizmasını düzenleyen birçok enzimin yapısında bulunur. Meyve ve sebzeler renklerini, içlerindeki pigmentlerden alırlar. Greyfurta kırmızı rengini veren de likopen adlı pigmenttir ve doğada bulunan en güçlü antioksidandır. Bir sebze ya da meyvenin rengi ne kadar kırmızıysa, likopen bakımından da o derece zengindir. Greyfurtun kolesterol dengesine sağladığı katkılar da, özellikle prostat ve meme olmak üzere pek çok kanser türünde koruyucu etkileri de bu pigment sayesindedir. Yoğun ve kaliteli posa içeren greyfurt, bütün olarak tüketildiğinde çok daha faydalıdır. Pektin adı verilen bu posa türü suyla birleştiğinde koyulaşır ve bağırsaklarda hareketlilik sağlar. Ayrıca pektin, şeker emilimini geciktirir ve diyabet hastalarının kan şeker seviyelerini kontrol edebilmelerine yardımcı olur. Safra asitleri üzerinde de olumlu etkileri vardır ve safra kesesinde taş oluşumunu engeller. Saç sağlığını koruyan ve yağların karaciğerde depolanmasını engelleyen inositol maddesi de greyfurtta bol miktarda bulunur.
Kolesterol düşürücü etkisiyle, kalp damar hastalıklarında koruyucu etkisi vardır. Hücre yenilenmesine katkıda bulunur, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Greyfurt ayrıca, karbonhidrat metabolizmasında görevli olan B1 vitamini bakımından da değerli bir kaynaktır. B1 vitamini, kas ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında da etkilidir. Aynı zamanda mide asidini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Greyfurtun içinde bulunan niasin maddesi, B1 vitaminiyle birleşerek karbonhidrat, protein, yağ metabolizmasında görevli olan enerji metabolizmasını düzenleyen birçok enzimin yapısında bulunur. Meyve ve sebzeler renklerini, içlerindeki pigmentlerden alırlar. Greyfurta kırmızı rengini veren de likopen adlı pigmenttir ve doğada bulunan en güçlü antioksidandır. Bir sebze ya da meyvenin rengi ne kadar kırmızıysa, likopen bakımından da o derece zengindir. Greyfurtun kolesterol dengesine sağladığı katkılar da, özellikle prostat ve meme olmak üzere pek çok kanser türünde koruyucu etkileri de bu pigment sayesindedir. Yoğun ve kaliteli posa içeren greyfurt, bütün olarak tüketildiğinde çok daha faydalıdır. Pektin adı verilen bu posa türü suyla birleştiğinde koyulaşır ve bağırsaklarda hareketlilik sağlar. Ayrıca pektin, şeker emilimini geciktirir ve diyabet hastalarının kan şeker seviyelerini kontrol edebilmelerine yardımcı olur. Safra asitleri üzerinde de olumlu etkileri vardır ve safra kesesinde taş oluşumunu engeller. Saç sağlığını koruyan ve yağların karaciğerde depolanmasını engelleyen inositol maddesi de greyfurtta bol miktarda bulunur.
Greyfurttan
en yüksek faydayı sağlamak için bütün halinde tüketmek gerekir. Tüm meyve
sularında olduğu gibi, suyunu sıkma işlemiyle birlikte posasını kaybeden
greyfurt suyu, şeker bakımından daha yüklü hale gelir.
Harcadığınız
enerjiyi yükseltip, aldığınız enerjiyi kontrol altına alıp, sağlıklı yiyecekler
tüketerek fazla yağlarınızı yakabilirsiniz. Greyfurtu bütün olarak tok karnına
yerseniz; sağlığınızı koruyan ve geliştiren ve kilo vermeye yardımcı olan
birçok etkisinden faydalanmış olursunuz. Greyfurt içinde bulunan besin
elementleri ile metabolizmanızın sağlıklı çalışmasına yön verir, sağlığınızı
korur ve geliştirir. Zayıflama diyetlerinde kilo vermenize katkıda bulunur.
Diyet sırasında her gün bir tane greyfurt tüketebilirsiniz. Tok karnına yemek,
metabolizmayı hızlandırarak, kilo vermeye yardımcı olur. Tek başına yiyerek ya
da suyunu içerek tüketebileceğiniz gibi, salataların içine doğrayarak da
tüketebilirsiniz.
Greyfurt Diyeti
Diyet
yapmaya karar verdiğinizde karşınıza pek çok alternatif liste çıkacaktır. Kısa
zamanda çok kilo vereceğinizi söyleyen diyetlerden uzak durmanızı tavsiye
ederiz. Bunlar çoğunlukla tek tip beslenme prensibine dayandırılan ve uzun
vadede vücutta ciddi sağlık sorunlarına sebep olan diyetlerdir. En sağlıklı
diyet uygulaması, az ve sık yemek, bol sıvı tüketmek ve hayatınızda mutlaka
fiziksel aktivitelere yer vermektir. Herhangi bir besin maddesi, ne kadar
faydalı olursa olsun, diğer besin ögeleriyle birlikte tüketilmediği zaman çok
da fayda sağlamazlar. 100 gr. greyfurtta 0,04 mg. tiamin, 0,02 mg.
riboflavin, 0,2 mg. niasin, 40 mg. C vitamini, 22 gr. kalsiyum ve 0,2 mg. demir
buna karşılık 100 kalori vardır. En iyi sonucu almak için greyfurt diyetlerde
bütün olarak ve tok karnına tüketilmelidir.
Greyfurt
yemenize engel oluşturacak, sürekli kullandığınız bir ilaç yoksa, 3 günden
fazla olmamak şartıyla uygulayabileceğiniz örnek bir diyet listesi verebiliriz.
Hemen hemen sadece greyfurt ve salata tüketilerek yapılan bu diyeti, vücudunuz
için bir çeşit detoks olarak düşünün.
1. Gün
Kahvaltı;
Yarım greyfurt ve dilediğiniz kadar şekersiz çay ya da kahve.
Öğle yemeği;
Yarım greyfurt,1 haşlanmış yumurta, limonlu yeşil salata, 1 dilim tam buğday ekmeği, Tatlı olarak papaya ya da
ananas gibi tropik meyvelerden bir dilim yenebilir.
Akşam yemeği;
Yarım greyfurt, elma sirkesiyle tatlandırılmış yeşil salata, 150 gr. derisi alınmış ızgara tavuk göğsü.
Yarım greyfurt ve dilediğiniz kadar şekersiz çay ya da kahve.
Öğle yemeği;
Yarım greyfurt,1 haşlanmış yumurta, limonlu yeşil salata, 1 dilim tam buğday ekmeği, Tatlı olarak papaya ya da
ananas gibi tropik meyvelerden bir dilim yenebilir.
Akşam yemeği;
Yarım greyfurt, elma sirkesiyle tatlandırılmış yeşil salata, 150 gr. derisi alınmış ızgara tavuk göğsü.
2. Gün
Kahvaltı;
Yarım greyfurt ve papatya çayı.
Öğle yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, cevizli ıspanak salatası, zeytinyağıyla pişirilmiş 3 yemek kaşığı pirinç pilavı.
Akşam yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, 150 gr. ızgara somon, domates-salatalık. Tatlı olarak papaya ya da ananas gibi
tropik meyvelerden bir dilim yenebilir.
Yarım greyfurt ve papatya çayı.
Öğle yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, cevizli ıspanak salatası, zeytinyağıyla pişirilmiş 3 yemek kaşığı pirinç pilavı.
Akşam yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, 150 gr. ızgara somon, domates-salatalık. Tatlı olarak papaya ya da ananas gibi
tropik meyvelerden bir dilim yenebilir.
3. Gün
Kahvaltı;
Yarım greyfurt, bir bardak çay veya kahve.
Öğle yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, ızgarada piştikten sonra üzerine hafif zeytinyağı gezdirilmiş patlıcan, kızarmış tam buğday
ekmeği, bir elma.
Akşam yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, ıspanak, ceviz ve hindi göğsü ile yapılmış salata, sos olarak limon.
Greyfurt, su boşaltıcı etkisi kuvvetli bir
meyvedir. Bu diyetle birlikte bol su tüketmeniz çok önemli.Yarım greyfurt, bir bardak çay veya kahve.
Öğle yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, ızgarada piştikten sonra üzerine hafif zeytinyağı gezdirilmiş patlıcan, kızarmış tam buğday
ekmeği, bir elma.
Akşam yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, ıspanak, ceviz ve hindi göğsü ile yapılmış salata, sos olarak limon.
Kabuğunu ve beyaz zarını tamamen soyduğunuzda, greyfurtun acı tadı da ortadan kalkacaktır. Açlık hissettiğiniz zamanlarda elma yiyebilirsiniz. Sadece 3 gün uygulayacağınız bu sıkı diyetle vücudunuzu ve iradenizi disipline ettikten sonra, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz ve daha sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz kolaylaşacaktır. Küçük porsiyonlar, küçük lokmalar, lokmaları uzun uzun çiğnemek, bol su içmek ve mutlaka hareketli bir hayat tarzı, basit ama sağlık açısından son derece faydalı davranışlardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder