5 Ağustos 2019 Pazartesi

Greyfurt Diyeti


Senenin belli zamanlarında hızlanan diyet trafiğine kayıtsız kalmak neredeyse imkansız. Aramasak bile, her gün bir diyet, bir sağlık iksiri, çok faydalı bir yemek tarifi karşımıza çıkıveriyor medyada. Oysa diyet, sağlıklı beslenmek demek zaten. Ve diyet, sadece kilo vermek için yapılmaz. Yapılmamalıdır. Kaldı ki sadece diyet yaparak ne gerçekten sağlıklı olunabilir ne de kilo verilebilir. Esas olan, her besin grubundan yeterince tüketmek ve spor yapmaktır.
Beslenmede Meyvelerin Önemi
Vücudumuz farklı işlevlere sahip organlardan ve bu organların meydana getirdiği  sistemlerden oluşur. Vücudumuzun sağlığı, bu sistemlerin birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasına bağlıdır. Çevresel faktörler ve genetik dışında, sistemlerin sağlıklı çalışmasını sağlayan en önemli faktör, beslenmedir. Karbonhidrat, protein, yağlar gibi hayati değer taşıyan besin ögelerinin bir kısmını vücudumuz üretebilir ama vitamin ve mineralleri besinlerden almak zorundayız. İşte bu konuda en önemli yardımcımız sebze ve meyvelerdir. Yüksek miktarda su içeren meyveler de sebzeler gibi, folik asit, beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikler yönünden zengindirler. Vücuda zararlı olan toksik maddelerin atılmasına yardım ederler. Günün her saatinde, pişirmeden de yiyebileceğimiz meyveler aynı zamanda ihtiyacımız olan şekeri almanın da sağlıklı bir yoludur. Meyveler içerdikleri yüksek posa sayesinde, bağırsakların çalışmasını hızlandırır, kabızlığı önler. Gelişme çağındaki çocuklarda, hücre gelişimi için çok önemli işlevleri vardır. Hücre yenilenmesi ve hücre tamiratında görev alır. Kan yapımında görev alan önemli maddeler bakımından da zengin olan meyveler, bağışıklık sistemini güçlendirmekte de etkindirler. Sağlıksız beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan aşırı şişmanlığı ve buna bağlı görülen diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları önler. Her meyve farklı besin ögeleri içerir. Mevsiminde, bol ve ucuz olduğu dönemde tüketilen meyveler çok daha faydalıdır.
Greyfurtun Faydaları Ve Kullanım Alanları

Greyfurtun faydalarına geçmeden önce, olası zararlarından bahsetmek zorundayız. Yapılan araştırmalar greyfurtun, bazı ilaçların bağırsakta çözünmesini sağlayan enzimi baskılayarak  ilaçların etken maddelerinin kanda birikmesine ve  ciddi zehirlenmelere yol açtığını göstermiştir. Antidepresanlar, antihistaminikler, uyku ilaçları, kalp ilaçları, kolesterol ilaçları, mide-bağırsak ve hipertansiyon ilaçları, epilepsi ve iktidarsızlık ilaçları kullanırken, greyfurt tüketmek yanlıştır.


Greyfurt doğal yollarla meydana gelmiş bir melezdir aslında. Amerika kıtasında yetişen bir tatlı portakal türüyle, Çin’de yetişen başka bir turunçgil çeşidinin tozlaşmasıyla ortaya çıkmış ve bu şekilde dünyaya yayılmıştır. Ekşi hatta acıya kaçan tadıyla, tek başına tüketmeyi çok tercih etmeyiz. Daha çok diğer tatlı turunçgillerle birlikte suyu sıkılarak kullanılır. Zayıflama diyetlerinin yoğunlaştığı zamanlarda sık sık, greyfurtun yağ yakıcı özelliğiyle ilgi haberler karşımıza çıkar. Su oranı çok yüksek, kalorisi çok düşük bir meyve olduğu için kilo kontrolüne yardımcı olduğu söylenebilir ama yağ yakmak gibi bir kabiliyeti yoktur. Zaten hiçbir gıda maddesinin tek başına yağ yakma özelliği yoktur. Kansere sebep olduğu bilinen bazı bileşiklerin oluşumunu önler. Yapılan son araştırmalar, greyfurt suyunda yüksek oranda bulunan naringin ve naringenin adlı bitkisel pigmentlerin ağız kanserlerinin oluşumunu büyük ölçüde azalttığını göstermiştir.
Kolesterol düşürücü etkisiyle, kalp damar hastalıklarında koruyucu etkisi vardır.  Hücre yenilenmesine katkıda bulunur, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Greyfurt ayrıca, karbonhidrat metabolizmasında görevli olan B1 vitamini bakımından da değerli bir kaynaktır. B1 vitamini, kas ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında da etkilidir. Aynı zamanda mide asidini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır.  Greyfurtun içinde bulunan niasin maddesi, B1 vitaminiyle  birleşerek karbonhidrat, protein, yağ metabolizmasında görevli olan enerji metabolizmasını düzenleyen birçok enzimin yapısında bulunur. Meyve ve sebzeler renklerini, içlerindeki pigmentlerden alırlar. Greyfurta kırmızı rengini veren de likopen adlı pigmenttir ve doğada bulunan en güçlü antioksidandır. Bir sebze ya da meyvenin rengi ne kadar kırmızıysa, likopen bakımından da o derece zengindir. Greyfurtun kolesterol dengesine sağladığı katkılar da,  özellikle prostat ve meme olmak üzere pek çok kanser türünde koruyucu etkileri de bu pigment sayesindedir.  Yoğun ve kaliteli posa içeren greyfurt, bütün olarak tüketildiğinde çok daha faydalıdır. Pektin adı verilen bu posa türü suyla birleştiğinde koyulaşır ve bağırsaklarda hareketlilik sağlar. Ayrıca pektin, şeker emilimini geciktirir ve diyabet hastalarının kan şeker seviyelerini kontrol edebilmelerine yardımcı olur. Safra asitleri üzerinde de olumlu etkileri vardır ve safra kesesinde taş oluşumunu engeller. Saç sağlığını koruyan ve yağların karaciğerde depolanmasını engelleyen inositol maddesi de greyfurtta bol miktarda bulunur.
Greyfurttan en yüksek faydayı sağlamak için bütün halinde tüketmek gerekir. Tüm meyve sularında olduğu gibi, suyunu sıkma işlemiyle birlikte posasını kaybeden greyfurt suyu, şeker bakımından daha yüklü hale gelir. 
Harcadığınız enerjiyi yükseltip, aldığınız enerjiyi kontrol altına alıp, sağlıklı yiyecekler tüketerek fazla yağlarınızı yakabilirsiniz. Greyfurtu bütün olarak tok karnına yerseniz; sağlığınızı koruyan ve geliştiren ve kilo vermeye yardımcı olan birçok etkisinden faydalanmış olursunuz. Greyfurt içinde bulunan besin elementleri ile metabolizmanızın sağlıklı çalışmasına yön verir, sağlığınızı korur ve geliştirir. Zayıflama diyetlerinde kilo vermenize katkıda bulunur. Diyet sırasında her gün bir tane greyfurt tüketebilirsiniz. Tok karnına yemek, metabolizmayı hızlandırarak, kilo vermeye yardımcı olur. Tek başına yiyerek ya da suyunu içerek tüketebileceğiniz gibi, salataların içine doğrayarak da tüketebilirsiniz.
Greyfurt Diyeti
Diyet yapmaya karar verdiğinizde karşınıza pek çok alternatif liste çıkacaktır. Kısa zamanda çok kilo vereceğinizi söyleyen diyetlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Bunlar çoğunlukla tek tip beslenme prensibine dayandırılan ve uzun vadede vücutta ciddi sağlık sorunlarına sebep olan diyetlerdir. En sağlıklı diyet uygulaması, az ve sık yemek, bol sıvı tüketmek ve hayatınızda mutlaka fiziksel aktivitelere yer vermektir. Herhangi bir besin maddesi, ne kadar faydalı olursa olsun, diğer besin ögeleriyle birlikte tüketilmediği zaman çok da fayda sağlamazlar. 100 gr. greyfurtta  0,04 mg. tiamin, 0,02 mg. riboflavin, 0,2 mg. niasin, 40 mg. C vitamini, 22 gr. kalsiyum ve 0,2 mg. demir buna karşılık 100 kalori vardır. En iyi sonucu almak için greyfurt diyetlerde bütün olarak ve tok karnına tüketilmelidir.
Greyfurt yemenize engel oluşturacak, sürekli kullandığınız bir ilaç yoksa, 3 günden fazla olmamak şartıyla uygulayabileceğiniz örnek bir diyet listesi verebiliriz. Hemen hemen sadece greyfurt ve salata tüketilerek yapılan bu diyeti, vücudunuz için bir çeşit detoks olarak düşünün.
1. Gün
Kahvaltı;
Yarım greyfurt ve dilediğiniz kadar şekersiz çay ya da kahve.
Öğle yemeği;
Yarım greyfurt,1 haşlanmış yumurta, limonlu yeşil salata, 1 dilim tam buğday ekmeği, Tatlı olarak papaya ya da
ananas gibi tropik meyvelerden bir dilim yenebilir.
Akşam yemeği;
Yarım greyfurt, elma sirkesiyle tatlandırılmış yeşil salata, 150 gr. derisi alınmış ızgara tavuk göğsü.
2. Gün
Kahvaltı;
Yarım greyfurt ve papatya çayı.
Öğle yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, cevizli ıspanak salatası, zeytinyağıyla pişirilmiş 3 yemek kaşığı pirinç pilavı.
Akşam yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, 150 gr. ızgara somon, domates-salatalık. Tatlı olarak papaya ya da ananas gibi
tropik meyvelerden bir dilim yenebilir.
3. Gün
Kahvaltı;
Yarım greyfurt, bir bardak çay veya kahve.
Öğle yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, ızgarada piştikten sonra üzerine hafif zeytinyağı gezdirilmiş patlıcan, kızarmış tam buğday
ekmeği, bir elma.
Akşam yemeği;
Bir bardak greyfurt suyu, ıspanak, ceviz ve hindi göğsü ile yapılmış salata, sos olarak limon.
Greyfurt, su boşaltıcı etkisi kuvvetli bir meyvedir. Bu diyetle birlikte bol su tüketmeniz çok önemli.
Kabuğunu ve beyaz zarını tamamen soyduğunuzda, greyfurtun acı tadı da ortadan kalkacaktır. Açlık hissettiğiniz zamanlarda elma yiyebilirsiniz. Sadece 3 gün uygulayacağınız bu sıkı diyetle vücudunuzu ve iradenizi disipline ettikten sonra, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz ve daha sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz kolaylaşacaktır. Küçük porsiyonlar, küçük lokmalar, lokmaları uzun uzun çiğnemek, bol su içmek ve mutlaka hareketli bir hayat tarzı, basit ama sağlık açısından son derece faydalı davranışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder