24 Ağustos 2019 Cumartesi

Deniz Börülcesinin Faydaları


Deniz Börülcesi Nedir?
Deniz börülcesi, 30 santimetre boyuna kadar uzayabilen ince, yuvarlak ve etli, çok parçalı saplı sulu meyvelerdir. Yeşil deniz börülcesi, birbirlerine paralel yükselen 2 ile 6 santimetre uzunluğunda boynuz benzeri dallara sahiptirler. Küçük aralıklar boyunca, küçük ölçekli yapraklar bulunur. Deniz börülcesinin hafif olmasının nedeni tuzlu ortamlarda yetişmesidir. Kıyı boyunca dahi yoğun kümelenmelerde bile dik dururlar. Deniz börülcesi, hava daha serin hale geldikçe yavaşça kırmızıya dönüşür, renk değişimi bir sonrakinde hava, aşırı tuzlu hale geldiğinde gerçekleşecektir. Bitkinin tercih edilen kısımları, alt bölümlerin de yenebileceği gibi, yeşil tepeler ve dallardır. Deniz börülcesi, gevrek ve pişirme ile yumuşatılabilen yoğun tuzlu bir tada sahiptir. Deniz börülcesi, bahar ve yaz aylarında toplanmaktadır.
Deniz börülcesi, akademik çevrede daha yaygın olarak kendi botanik adı olan Salicornia olarak bilinir. Sulu olan Sea Asparagus, Pickleweed, Marsh Samphire, Glasswort veya Saltwort olarak da dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak farklı isimlerle de bilinir. Salicornia, deniz mahsulünün şekline ve tadına atıf yapan “tuz boynuzu” anlamına gelir. Deniz börülcesi, tuzlu topraklarda, kıyı boyunca yaygın olarak bulunur ve hatta tuzlu suyun ve bataklığın çamurlu kıyılarının iç kısımlarında da yetişir. Deniz börülcesi, şehirlerde çiftçi pazarlarının popülaritesindeki artış nedeniyle restoran yemeklerinde de bir yer bulmuştur. Genellikle yeşil deniz börülcesi veya balmumu börülcesi olarak kullanılır. “Deniz Börülcesi” teriminin, daha az bilinen fakat besleyici deniz sebzeleri için yapılan bir pazarlama kampanyasının bir sonucu olduğuna inanılmaktadır. Deniz börülcesi, bir porsiyonda yaklaşık olarak 20 gram protein içermektedir. Deniz börülcesi aynı zamanda A vitamini, kalsiyum ve demir için iyi bir kaynaktır.

Deniz börülcesi, daha çok Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Güney Afrika ve Güney Asya gibi bölgelerin ılıman kıyı kısımlarında yetişmektedir. Börülce, genellikle sahil boyunca bulunur, bu nedenle, bir kıyı kentinde yaşıyorsanız, yaz aylarında çiftçi pazarında görebilirsiniz. Ayrıca internetten sipariş etmeniz veya bahçenizde büyütmeniz de mümkündür. Aslında, Hank Shaw’a göre, bahçenizde büyütmeyi tercih edebilirsiniz. Bitki tatlı topraklarındaki tuzlu tatlarını kaybeder, ancak tuz bataklığında olduğundan daha büyük ve dolgunlaşır. Deniz börülcesi, hızlı bir şekilde büyüyen bir tür ve daha yavaş büyüyen bir türe sahiptir. Deniz börülcesinin, S. fruiticosa, S. europaea, S. bigelovii ve hatta Avrupa’da daha yaygın olabilen Sarcocornia fruiticosa olmak üzere farklı bir tür adı olan epeyce botanik ismi vardır. Deniz börülcesinin büyümeye başlamaları genellikle kıyı şeridi boyunca yağan yağmurlar veya ilkbahar yağmurları ile tetiklenir. Nadir durumlarda, Birleşik Devletler, Utah’daki Nebraska Rock Creek ve Salt Creek su havzaları ya da Büyük Tuz Gölü gibi tuzlu alanların iç bölgelerinde bulunabilirler.
Deniz börülcesi tohumları ve meyveleri, çoğunlukla tatlı su akıntıları ve nehirler aracılığıyla, sonra okyanus akıntılarıyla sürüklenir ve karaya çıkarlar. Bu deniz börülcesi, dünyanın dört bir yanındaki tropik kıyılardan ve yağmur ormanlarında yetişen ağaçlardan ve sarmallardan gelir. Tohum veya meyveleri, Amazon Nehri gibi su kanallarına düşer, sonra okyanusla beraber sürüklenirler. Tohumda iç hava cebine sahip oldukları için, deniz börülcesi sıklıkla su yüzeyinde bulunur. Bu hava cebi genellikle “fıstık” olarak adlandırılan sert börülcelerin sert dış kaplaması ile sıkışır. Diğer tohumlar yumuşak, püskül bir dış kaplama  ile daha az yoğun olup kendileri sudan daha hafif olabilir.
Deniz börülcesi, özellikle sonbahar dönemi boyunca normalden daha yüksek gelgitlerden sonra dünyadaki plajlara sürüklenir. Bir günde bulabileceğiniz börülce miktarı, yılın zamanına, Körfez Akışı varyasyonlarına, açık havada rüzgar ve sıcaklık değişikliklerine ve belirli bir yıldaki tropik bitki bolluğuna göre değişir. Florida’da, Eylül ve Ekim genellikle deniz börülcelerini bulmanın en güzel zamanlarıdır. Gelgitler, yosun, kayık ağacı, katran, çöp ve oyuncaklarla birlikte sürüklenen tohumların gerisinde kaldığı için bulunması zor olabilmektedir. Bununla birlikte, bazen yüksek bir gelgit gürültüyü süpürüp denizin içine çekip, deniz yosunu ve tohumları başka bir plaja sürükleyecektir. Büyük bir küresel geçiş sisteminde birbirine bağlı olan okyanus akıntıları, deniz fasulalarını akımdan akıma taşıyabilir, bu yüzden Jamaika’lı bir tohum Florida’ya, sonra New Jersey’ye, sonra Atlas Okyanusu boyunca Birleşik Krallık’a gidebilir.
Deniz Börülcesinin Faydaları Nelerdir?
1. Antioksidan etkilere sahiptir
Deniz börülcesinde yapılan bilimsel araştırmalar, bitkinin antioksidan etkilere sahip olduğunu belirtmiştir. Ayrıca deniz börülcesi sirkesi serbest radikal temizleme ve SOD benzeri aktiviteler göstermiştir. Ayrıca sirkenin, karaciğer ve kaslarda, yüksek laktat ve ATP metabolizmasında daha yüksek glikojen birikimi göstermekle birlikte, kas kreatin kinazı ve laktat dehidrogenaz gibi enzim aktivitelerini arttırırken, amonyak, laktat ve inorganik asit gibi serum yorgunluğu biyolojik belirteçleri belirgin şekilde azalttığı gözlenmiştir.
2. Kanseri önleyici etkilere sahiptir
Botanik kaynaklardan açıklanan araştırma sonuçlarına göre, deniz börülcesinin anti kanser etkiler gösterdiği bilinmektedir. Deneyde, saflaştırılmış börülce polisakkaritleri, inkübe edildiğinde insan kolon kanseri hücrelerinin ölümünü sağlamıştır. Aynı zamanda deniz börülcesi ile akciğer ve karaciğerdeki kanser hücrelerinin de aktivasyonunun azaltıldığı belirtilmiştir.
3. Yağ yakımını hızlandırır
Deniz börülcesi, yağ asidi sentezinin ve gliserolün bastırılması yoluyla yağ azaltıcı etkiye katkı sağlamıştır. Bunlara ek olarak vücuttaki bazı bileşenleri bloke ederek yağ birikimini önlemiştir. Deniz börülcesi ile yapılan başka bir araştırmaya göre yağ sentez genlerini manipüle ederek vücut ağırlığını azaltabileceğini ortaya koymuştur. 50 g / kg dozunda kullanıldığında yağ miktarını azalttığı gözlenmiştir.
4. Antibakteriyel etki gösterir
Deniz börülcesinin özütü kullanılarak yapılan araştırmalar sonucu, vücuttaki enzimlerle antibakteriyel aktiviteler göstermiştir. Bir başka çalışmada ise antimiktobiyal etki göstermiştir.
5. Diyabete iyi gelir
Mevcut antidiyabetik ilaçların yan etkilere yol açmasından dolayı daha güvenli seçenekler aranmıştır. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda, deniz börülcesinin toz halinin kullanılmasının ardından diyabete sahip canlılar üzerinde olumlu etkiler gözlenmiştir. Tek başına ya da egzersizle önerildiğinde karaciğer ve kasta bulunan yüksek glikojen konsantrasyonu bu bulguyu aynı zamanda doğrulamıştır.
6. Karaciğere iyi gelir
Karaciğer, vücudun doğru işlevselliği için hayati bir bezdir. Çoğu analjezik, karaciğer dokuları ve fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiye neden olur. Deniz börülcesinin içinde bulunduğu Kore bitkisel içeceğinin etkilerini değerlendirmek için yapılan çalışmada, 500 mg / kg dozunda kullanıldığında karaciğer üzerinde koruyucu etkiler oluşturmuştur. Çoklu bitki iksiri ‘taemyeongcheong’, asetaminofen-stresli farelere uygulandı. 500 mg / kg dozunda içki farelerde karaciğer üzerinde koruyucu etkiler oluşturmuştur. Alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), alkalin fosfataz (ALP) ve laktat dehidrogenaz (LDH) gibi oksidatif enzimler seviyesinde katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, ve glutatyonda düşüş gözlenmiştir.
7. Bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur
Deniz börülcesindeki polisakaritler, bağışıklık sisteminin güçlendiğine yönelik kanıtlar göstermiştir. Bu bağlamda, bazı ilgili çalışmalar da yapılmıştır.
Deniz Börülcesi Nasıl Tüketilir?
Deniz börülcesi çiğ veya hafifçe haşlanmış bir şekilde servis edilebilmektedir. Deniz börülcesi, yeşil salatalara veya makarna salatalarına çiğ eklenebilir. Deniz börülcesi, deniz ürünlerinin aromasını ve tadını zenginleştirmektir. Karides kızartmalarına deniz börülcesi eklenip veya basit bir garnitür için hafifçe sarımsak ve limonla sotelenip servis edilebilmektedir. Hafifçe beyazlatılmış deniz börülcesi, tuzlu tadını koruması için turşu yapılabilmektedir. Deniz börülcesinin bu tuzlu turşusu, balık ve yengeçle veya füme somon lox ile eşleştirilmektedir. Deniz börülcesi iki haftaya kadar buzdolabında tutulabilmektedir. Beyazlatılmış börülce, dondurulabilir ve bir aya kadar muhafaza edilebilir.
Deniz börülcesi, garnitür olarak yaz salatalarında oldukça fazla kullanılmaktadır. Ayrıca bir sandviçe ekleyebilir veya kuşkonmaz, yeşil fasulye gibi ürünlerin yanında kullanabilirsiniz. Fakat tuzu azalttığınızdan emin olun. Bu tuzluluk doğal olarak deniz ürünleri ile de artmaktadır, bu nedenle börülcenin yanında balık veya kabuklu deniz hayvanlarını pişirmek denenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder