A Vitamini
Nedir?
A vitamini, görme duyusu için gerekli olan bir vitamin
olmasının yanı sıra, gen kopyalama, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve cilt
sağlığı açısından da önemli bir vitamindir. A vitamini eksikliğinde ortaya
çıkabilecek olan sağlık sorunları ise, görme problemleri ve viral enfeksiyonlar
şeklindedir. Özellikle de gelişmekte olan ülkelerde, çocuklarda A vitamini
eksikliği nedeni ile görme kaybı yaşanabilmektedir. A vitaminin aşırı miktarda
tüketilmesi halinde ortaya çıkabilecek olan sağlık sorunları ise; sarılık,
iştah kaybı, asabiyet, kusma ve saç dökülmesi şeklindedir.
Yağ içerisinde çözünebilen bir vitamin türü olan A
vitamininin vücut içinde ideal şekilde emilim gösterebilmesi için yağ tüketmeye
gereksinimi vardır. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan da olan A vitamini, göz
sağlığının korunmasına yardımcı olmakta, gece körlüğü, göz iltihaplanması ve
göz kuruluğu gibi göz sorunlarının önlenmesini sağlamaktadır.
A Vitamini
Türleri
A vitamini, hayvansal kaynaklı ya da bitkisel kaynaklı
olmasına bağlı olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bundan dolayı da, hayvansal
kaynaklı A vitaminine “retinoid”, bitkisel kaynaklı A vitaminine ise
“karotenoid” adı verilmektedir. Ayrıca, karotenoidler vücut içerisinde
retinoidlere dönüşebilmektedir.
Retinoidler: Hayvansal
kaynaklı besinlerde bulunan retinoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve
iltihap oluşumunun önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca retinoidler,
hamilelik, büyüme, doğum, gece görüşü, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve
bulaşıcı hastalıklardan korunmada önemlidir.
Karotenoidler: Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan karotenoidler ise, antioksidan
özelliklere sahiptir ve iltihaplanmanın önlenmesinde etkilidir.
Günlük
Alınması Tavsiye Edilen A Vitamini Miktarı
Günlük olarak alınması tavsiye edilen A vitamini
miktarı genel olarak 1500 mikrogramdır. Fakat, günlük A vitamini ihtiyacı yaş
ve cinsiyete bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Buna göre, günlük
alınması tavsiye edilen A vitamini değerleri, mikrogram biriminden şu
şekildedir;
- 0-6 Ay: 400 mcg
- 7-12 Ay: 500 mcg
- 1-3 Yaş: 300 mcg
- 4-8 Yaş: 400 mcg
- 9-13 Yaş: 600 mcg
- 14-18 Yaş Erkek: 900 mcg
- 14-18 Yaş Kadın: 700 mcg
- 19-50 Yaş Erkek: 900 mcg
- 19-50 Yaş Kadın: 700 mcg
- 51 Yaş Üstü Erkek: 900 mcg
- 51 Yaş Üstü Kadın: 700 mcg
- Hamile Kadınlar: 770 mcg
- Emziren Kadınlar: 1300 mcg
A Vitamini
İçeren Besinler
Hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinler A
vitamini bakımından zengin olabilmektedir. Bundan dolayı da, vegan beslenen
kişiler de, A vitamini gereksinimlerini sebze ve meyvelerden rahatlıkla
karşılayabilmektedir. Bu durumda, A vitamini bakımından zengin olan bazı
besinler şu şekildedir;
1.Havuç
Göz sağlığı ve göz dostu denilince çoğu insanın aklına
gelen vitamin A vitaminidir. Gerçekten de havuç tüketmek, gözün görme yetisinin
artmasına yardımcı olmaktadır. Bir adet orta boy havuç, günlük A vitamini
ihtiyacının % 200’ünü karşılamaktadır. Adeta bir A vitamini deposu olan havuç
aynı zamanda, çok iyi bir C vitamini, K vitamini, B vitamini, magnezyum ve lif
kaynağıdır. 1 adet orta boy havucun içerdiği A vitamini miktarı 6000 mikrogram
ve kalorisi ise 25 kaloridir.
2.Göbek
Marul
Genellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler sağlık
açısından son derece faydalıdır. Fakat, göbek marulda olduğu gibi, açık yeşil
yapraklı bazı sebzeler de sağlığa faydalıdır. A vitamini ile dolu olan göbek
marulun 1 kasesi sadece 10 kaloridir ve vücut için gerekli olan vitamin ile
minerali sağlamaktadır. 1 kase göbek marulun içerdiği A vitamini miktarı ise,
216 mikrogramdır.
3.Tatlı
Patates
Hem lezzetli hem de sağlıklı olan tatlı patates,
besleyici yönü kuvvetli bir sebzedir. Kalorisi 103 olan 1 adet orta boy tatlı
patatesin içerdiği A vitamini miktarı ise 13 miligramdır (13000 mikrogram) ve
bu değer günlük alınması gereken A vitamini ihtiyacının % 438’ine denk gelmektedir.
4.Morina
Ciğeri Yağı
Çoğu insan morina balığı ciğer yağını takviye olarak
almayı tercih etmektedir. Çünkü morina ciğeri yağı hem vitamin hem de
mineraller bakımından oldukça zengindir. 1 yemek kaşığı morina ciğer yağının
kalorisi 126 ve içerdiği A vitamini değeri ise, 4200 mikrogramdır.
5.Kırmızı
Toz Biber
Yemeklere eklenen bir tutam kırmızı biber, hem
yemeklere lezzet vermekte hem de sağlığa faydalı etkiler göstermektedir. 1
yemek kaşığı kırmızı toz biber 16 kaloridir ve içerdiği A vitamini miktarı ise,
yaklaşık olarak 1250 mikrogramdır.
6.Domates
Teknik olarak meyve kabul edilen domates, çoğu insan
tarafından sebze olarak görülmektedir. Düşük kalorisi fakat yüksek vitamin ve
mineral içeriği ile domates, A vitamini deposu olmasının yanı sıra, mükemmel
bir C vitamini ve likopen kaynağıdır. 1 adet orta boy domatesin kalorisi 22 ve
içerdiği A vitamini miktarı ise 614 mikrogramdır.
7.Kavun
Oldukça düşük bir kalori değerine sahip olan kavun,
vitamin bakımından zengin bir meyvedir. Lezzetli bir atıştırmalık meyve olan
kavunun 1/8’inin içerdiği kalori 23 ve içerdiği A vitamini miktarı ise, 3590
mikrogramdır.
8.Bezelye
Tatlı yeşil bezelyenin sağlığa faydaları oldukça
fazladır. Başta A vitamini olmak üzere, B, C ve K vitamini bakımından da iyi
bir sebze olan bezelye besleyici bir besindir. Yarım kase bezelyenin kalori
değeri 62 ve içerdiği A vitamini miktarı ise 1007 mikrogramdır.
9.Şalgam
Yeşilliği
Ne kadar yeşil yapraklı besin tüketilirse, o denli
sağlıklı beslenilmiş olunur. Düşük kalorili sebzeler olan koyu yeşil renkli
bitkiler, çiğ olarak ya da buharda pişirilerek tüketildiklerinde daha
faydalıdır. 1 kase kıyılmış pancar yaprağının kalori değeri 18 ve içerdiği A
vitamini ise, 3823 mikrogramdır.
10.Hardal
Yeşilliği
Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilen hardal
yeşilliği, baharat olarak kullanılabilmektedir ve oldukça besleyicidir. Zengin
bir A vitamini kaynağı olan hardal yeşilliği aynı zamanda, C vitamini, E
vitamini, manganez, folat, lif, protein ve kalsiyum deposudur. Fakat fazla miktarda
tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. 1 kase kıyılmış hardal yeşilliğinin kalori
değeri 15 ve içerdiği A vitamini miktarı ise 3527 mikrogramdır.
11.Kuru
Kayısı
Kuru meyvelerin çoğu sağlığa faydalıdır ve antioksidan
özellikleri ile hem besleyicidir hem de enerji vericidir. Kuru kayısı ise,
mükemmel bir A vitamini deposudur. Yarım kase kuru kayısının kalori değeri 313
ve içerdiği A vitamini miktarı ise, 1405 mikrogramdır.
12.Ispanak
Son derece faydalı bir sebze olan ıspanak, A vitamini
ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, iyi birer C vitamini, K vitamini,
manganez, demir ve kalsiyum kaynağıdır. 1 kase ıspanağın kalori değeri 8 ve
içerdiği A vitamini miktarı ise 739 mikrogramdır.
13.Şeftali
Oldukça besleyici bir meyve olan şeftali aynı zamanda,
C vitamini, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir kaynağıdır. 1 adet
orta boy şeftalinin kalori değeri 59 ve içerdiği A vitamini miktarı ise, 293
mikrogramdır.
14.Tam Yağlı
Süt
A vitamini bakımından iyi bir kaynak olan tam yağlı
süt aynı zamanda, D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve protein bakımından da
zengin bir hayvansal gıdadır. Yağ oranı oldukça yüksek olan tam yağlı süt
aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. 1 kupa tam yağlı sütün kalori değeri 146 ve
içerdiği A vitamini miktarı ise, 236 mikrogramdır.
15.Paprika Biber
Çoğunlukla Güney Amerika, Hindistan ve İspanya
bölgelerinde tüketilen paprika, hem lezzetli hem de besleyici bir sebzedir.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan paprika aynı zamanda, C vitamini, potasyum
ve kalsiyum kaynağıdır. 1 yemek kaşığı paprikanın kalori değeri 20 ve içerdiği
A vitamini miktarı ise 2068 mikrogramdır.
16.A
Vitamini İçeren Diğer Besinler
Çeşitli miktarlarda A vitamini içeren diğer bazı
besinler ise şu şekildedir;
- Hindi ciğeri; 100 gramı 22,60 miligram
- Mango; 1 kase dilimlenmiş 1070 mikrogram
- Kırmızı dolmalık biber; 1 adet orta boy 2235 mikrogram
- Bal kabağı; 1 kase doğranmış 13,71 miligram
- Kuru fesleğen; 100 gramı 446 mikrogram
- Kale; 1 kase 6179 mikrogram
- Kurutulmuş mercanköşk; 100 gramı 4839
- Papaya; 1 adet küçük boy 866 mikrogram
- Karahindiba yeşilliği; 1 kase 3352 mikrogram
- Sığır ciğeri; 100 gramı 10,13 miligram
Takviye edilmiş yulaf ezmesi; 1 kase pişmiş 871 mikrogram
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder