9 Mayıs 2019 Perşembe

limonun faydaları


Küçük, yuvarlak, sarı renkli ve ekşi bir tadıyla limonun sağlık açısından çok yararlı etkileri de bulunmaktadır. İçerisinde yüzde 6’lık bir oranda sitrik asit içermektedir. Bu asit çeşidi limona ekşi tadını veren asittir. Ayrıca limonu yemeklerinize tat verici olarak, sıcak yaz günlerinde ferahlamak için limonata yapımında ve benzeri birçok tüketim alanlarında kullanabilirsiniz. Şimdi de limonun sağlık açısından faydalarından bahsetmek istiyorum.
Limonun Faydaları Nelerdir?
Limonun sağlık açısından sağladığı yararlar içerisinde boğaz enfeksiyonları tedavisi, hazımsızlık, kabızlık, diş problemleri, ateş, iç kanama, romatizma, yanma, obezite, kolera, yüksek tansiyon ve son olarak da saç ve cilt problemleri yer almaktadır. Ayrıca limonun diğer etkileri arasında vücudun direncini arttırması, kanı saflaştırması ve midenizi temizlemesi yer almaktadır. Ek olarak limon suyunun etkileri arasında böbrek taşı tedavisi, kalp krizi riskini azaltması ve vücut sıcaklığını düşürmesi yer almaktadır. İçerdiği bol miktarda potasyum ve C vitamini ile limon tüketiminizde vücut direnciniz ve hastalıklarla savaşma özelliğiniz de belirgin miktarlarda artış meydana gelecektir. Ferahlatıcı etkisiyle limonata içmeniz yatıştırıcı etkisiyle sakin kalmanıza da yardımcı olacaktır. Limonun faydaları hakkında genel bir bilgi verdikten sonra şimdi de alt başlıklar altında limonun faydaları hakkında geniş bir bilgiye sahip olabilirsiniz.
1.Hazımsızlık ve Kabızlık
Akşam yemeğinize birkaç damla limon damlatırsanız daha iyi bir sindirim sistemine sahip olduğunuzu göreceksiniz. Limon soda karışımı, kan saflaştırıcı ve mideniz için bir temizlik maddesi görevi görecektir. Limon soda karışımını da hazırlamanız için gereken malzemeler limon, sade soda, tuz, soğuk su ve tatlandırıcı olarakta bal veya şeker kullanabilirsiniz. Ağır bir yemek yemiş ve sindirim problemi çekiyorsanız bu tarifi kullanabilirsiniz.
2.Ateş
Soğuk algınlığı, grip veya ateşli hastalık geçiren kişiler limon suyu tüketerek, terlemeyi arttırıp ateşinizin düşmesini sağlar.
3.Diş Problemleri
Limon suyu ayrıca diş problemlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Diş ağrısı olan bölgede limon suyu tüketimi gerçekleşirse, acı olan kısmın hafiflediği görülecektir. Ayrıca limon suyunu dişleriniz için doğal bir temizleyici olarak da kullanabilirsiniz. Diş macununuza birkaç damla limon suyu damlatarak bu etkileri sağlayabilirsiniz. Ancak tek dikkat etmeniz gereken limonun asitli etkisinden dolayı ağzınızın yanmasıdır.
4.Saç Sağlığı
Limon suyunun kanıtlanmış etkileri arasında geniş çağlı bir saç sağlığı da yer almaktadır. Saç derinize limon suyu sürmeniz saç dökülmesi, kepek oluşumu ve diğer saç ve cilt problemlerini önleme etkisi de bulunmaktadır. Doğal parlaklıkta bir saç istiyorsanız, direk olarak saçınıza limon sürebilirsiniz.
5.Cilt Sağlığı
Cildiniz ile alakalı problemlerde, antiseptik özelliği ile doğal bir yardımcı olan limonu kullanabilirsiniz. Arı sokması durumunda oluşan acıyı azaltır ve güneş yanığı tedavilerinde de limon suyu kullanılabilir. Ayrıca akne ve egzama gibi cilt problemleri için de limon suyu oldukça faydalıdır. Yaşlandırma karşıtı etkisiyle limon suyu, kırışıklık ve siyah nokta oluşumunu da engellemektedir. Daha parlak bir cilt için limon, su ve bal karışımını tüketebilirsiniz.
6.İç Kanama
Kolajen ve antiseptik özelliği ile limon iç kanama durdurmada etkilidir. Ayrıca bir parça pamuğa limon suyu sıkıp burun kanamasını durdurmak için burnunuza baskı yapabilirsiniz.
7.Kilo Kaybı
Sıcak su, limon ve bal karışımı bir içecek hazırlayarak yağ yakımına ve dolayısı ile de kilo kaybınıza yardımcı olabilirsiniz.
8.Solunum Bozukluğu
Limon suyu solunum sisteminizi geliştirmede yardımcı olur. Astım hastalığının getirdiği rahatsızlığın etkisini azaltır ve içerisinde yer alan yüksek miktardaki C vitamini sayesinde uzun vadede solunum sorunlarınızı çözmede kullanabilirsiniz.
9.Kolera
Limonun kan saflaştırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu da kolera ve sıtma gibi problemlerle savaşmanızda etkili bir rol oynamaktadır.
10.Romatizma
Limonun diüretik yani idrar sökücü bir etkisi vardır. Bu da toksin ve bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar. Romatizma tedavisinde limon tedavisi bu özellikler sayesinde tavsiye edilmektedir.
11.Boğaz Enfeksiyonları
Limonun pek çok anti-bakteriyel özellikleri bulunmaktadır. Bu durumda limon ve limon suyu tüketiminde boğaz enfeksiyonlarında azalma meydana getirecektir.
12.Yüksek Tansiyon
Diğer bir adı ile yüksek kan basıncı olarak da bilinen yüksek tansiyon ile savaşmak için limonda bol miktarda yer alan potasyum alımına özen gösterilmesi gerekmektedir. Limon suyundaki potasyum ayrıca kalp hastalığı sorunu bulunan kişiler için de oldukça faydalıdır. Ek olarak mental stres ve depresyon azaltıcı etkileri olan limon, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlarla da savaşmada birebir etkilidir.
13.Vücut Direnci
Limonda ve birçok meyvede bulunan C vitamini vücut direncini arttırıcı ve virüsler ile savaşmada etkili bir işlev görmektedir. Ayrıca stresli bir günde C vitamini almanız durumunda daha fazla sakinleştiğinizi farkedeceksiniz.
Limonun genel itibari ile özelliklerinden ve hastalıklara olan iyileştirici özelliklerinden bahsettikten sonra şimdi de limonun zararlı etkilerinden bahsedip, besin değerleri tablosunu siz okurlarımız ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
Fazla Limon Tüketiminin Bir Zararı Var Mıdır?
Limonun veya limon suyunun bilinen zararlı ya da yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak asitli bir tüketim maddesi olduğu için aşırı tüketimlerinde belirli sorunlarla karşılaşılabilir. Bu sorunları maddeler halinde yazımızın devamından okuyabilirsiniz.
1.Diş Erozyonu
Çok fazla miktarlarda limon gibi asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi, diş minelerinizde belirli bir aşınmaya sebep olacaktır. Bu durumda dişleriniz soğuk ve sıcak içecek ve yiyeceklere karşı daha duyarlı hale gelecektir. Bu durumu önlemek için asitli içecekler tüketirken pipet kullanımına özen gösterin. Eğer çoktan diş problemleri ile karşılaşmış iseniz, dişçinize giderek tıbbi destek almanız gerekmektedir.
2.Dehidrasyon ve İdrar Atımı
Nadir durumlarda limonun idrar atımını hızlandırdığı görülmüştür. Limonda yüksek miktarlarda C vitamini ve askorbik asit bulunmaktadır. Bu besinler de diüretik yani idrar atımını hızlandırıcı etki gösteren maddelerdir. Ayrıca limonata veya limon soda tüketiminizde vücudunuzda biriken su miktarı artacaktır. Böylece terleme yoluyla daha fazla su kaybı yaşayacaksınız.
Son olarak bu durumlar haricinde belirli bir sorunla karşılaşırsanız derhal doktorunuza danışınız ve doktor tavsiyesi ile limon tüketimine devam ediniz. Bilinen tüm bu zararlı etkilerden sonra siz değerli okurlarımız ile limon meyvesine ait besin değerlerini paylaşıp yazımızı sonlandıracağız.
Besin Değerleri
Limon, Kabuğu Soyulmuş:
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal): 28
  • Toplam yağ: 0,3 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 2 mg
  • Potasyum: 138 mg
  • Karbonhidrat: 9 g
  • Diyet lifi: 2,8 g
  • Şeker: 2,5 g
  • Protein: 1,1 g
  • A vitamini: 22 IU
  • C vitamini: 53 mg
  • Kalsiyum: 26 mg
  • Demir: 0,6 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,1 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 8 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder