7 Mayıs 2019 Salı

Çilek Çayının Faydaları Nelerdir?


Çilek çayının faydaları çay bileşeni kapsamında ve çilek meyve bileşeni kapsamında yer almaktadır. Çilek çayı genellikle çilek özü ve lezzeti ile aşılanmış olan siyah çay tabanında oluşan bir aromalı çay türü için kullanılan bir terimdir. Bazen kurutulmuş çilek parçaları ve bazen de diğer meyveler eşlik etmektedir. Tanıdık tatlı ve meyvesinin lezzetli olmasından dolayı çilek nefis bir çaydır. Bilimsel adı fragaria ananassadır ve çilek gül ailesinden, çiçekli bitkilerden gelen bir meyvedir.
Çileğin, lezzet, boyut ve doku farklı olmak üzere 600’den fazla çeşidi olmakla birlikte, onlardan biri kendi yüzeyini delen küçük tohumlara sahiptir ve kırmızı, küçük şahane, yeşil yapraklı kapağı taç misali ile oldukça yararlı bir meyvedir. Çilek çayı genellikle yeni kaynamış bir kupa suyun içerisine çilek çayı ya da 1 çilek çay poşetine yaklaşık 1 tatlı kaşığı koyarak yapılır. Yaklaşık 3 ile 4 dakika boyunca demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Çilek çayını hem sıcak haliyle hem de soğuk haliyle tüketebilirsiniz.
Çilek çayının faydaları siyah çay bileşenleri ve türetilen çilek meyve bileşenleri ile hemen hemen aynıdır. Siyah çayda kateşinler ve quercetin gibi antioksidanlar bol miktarda bulunmaktadır. Aynı zamanda amino asitler ve bol miktarda mineraller (örneğin, magnezyum ve potasyum gibi) ve vitaminler (vitamin B, C ve E gibi) bulundurmaktadır. Bu arada, çilek meyvesi vitamin ve mineraller açısından da son derece zengindir. Bu C vitamini, lif, manganez, iyot, potasyum, folat, vitamin B2, B5 vitamini ve omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Aynı zamanda daha sağlıklı özellikleri ekleyecek olursak antosiyaninler, flavonaller, terpenoid ve fenolik asit gibi phytonutrient maddeler bakımından da zengindir. Bunlar sayesinde de çilek çayı bizler için oldukça yararlıdır.
Çilek Çayı Nasıl Hazırlanır?
Çilek çayını aktarlardan alarak kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Çilek çayını yılın her zamanında marketlerden ve aktarlardan temin edebilirsiniz. Aktarlardan almanıza ek olarak, marketlerden hazır poşetlenmiş şekillerde de satın alarak çayınızı yapabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak, kolayca bulabilecek olduğumuz malzemeler sayesinde çilek çayını evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken yazımızın devamında sizlere vermiş olduğumuz adımları takip etmektir.
Çileğin hem yapraklarından hem de meyvesinden çayını yapmak mümkündür. İkisi de sizlere benzer yararlar sağlayacaktır. Çilek çayının hazırlanmasında farklı tarifler uygulanmaktadır. Size en uygun tarifi seçerek, çayınızı hazırlayabilirsiniz.
Çilek çayını hazırlarken, dilerseniz yapraklarını da karıştırabilirsiniz. Çilek meyvesi ile hazırlanmakta olan çilek çayı tarifi ise şöyledir;
2 yemek kaşığı kurutulmuş olan çilek meyvelerin üzerine 1 su bardağı kaynar su dökünüz. Ardından 20 dakika demlenmeye bırakın. Bu işleminizden sonra çayınız hazır olacaktır. Dilerseniz çayınızı tatlandırmak için şeker veya bal kullanabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz çilek çayını dilediğiniz zaman dilediğiniz kadar içebilirsiniz.
Çilek yapraklarıyla yapılan çilek çayı tarifi;
1 yemek kaşığı kurutulmuş çilek yapraklarının üzerine 1 su bardağı kaynar suyu dökünüz. Yaklaşık 1 saat boyunca bu karışımı demlenmeye bırakınız. Demleme işleminin ardından karışımı süzün. Ardından çayı tatlandırmak için şeker veya bal ekleyebilirsiniz. Bu çayı istediğiniz zaman içebilirsiniz.
Hem yaprakları hem de çileğin meyveleriyle yapılan çilek çayı tarifi;
1 yemek kaşığı kurutulmuş çilek yaprağı ile 1 yemek kaşığı kurutulmuş çilek meyvesinin üzerine 1 su bardağı kaynar su dökünüz. Ardından 15 dakika boyunca bu karışımı demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra karışımı süzünüz. Sonrasında çilek çayı tatlandırmak için yine bal veya şeker ekleyebilirsiniz. Bu çayı da yine dilediğiniz zaman içebilirsiniz.
Çilek Çayının Faydaları Nelerdir?
Çilek çayı doğru bir şekilde hazırlanıp, dozunda içildiğinde sizlere birçok fayda sağlamaktadır. Bu anlamda bizlere sağlamış olduğu yararlar şöyle sıralanmaktadır;
1.Mide Bulantısı

Çilek çayı içmeniz ile birlikte, oluşan mide bulantıları yok olacaktır. Bu sayede özellikle hamile kadınların mide bulantısı olduğu dönemde çilek çayı içmeleri mide bulantılarını azaltacaktır.
2.Şişkinlik ve Mide Krapmları

Çilek çayı mide bulantısına ek olarak mide kramplarına ve karnınızda meydana gelen şişliklerin yok olmasına yardımcı olmaktadır. Etkilerini daha net bir şekilde görmek için yemeklerden sonra bir bardak çilek çayı içiniz. Böylelikle yemeklerden sonra oluşan şişlikleriniz son bulacaktır.
3.Sindirim Sorunları

Çilek çayının bizlere sağlamış olduğu yararlardan birisi de sindirim sorunlarına iyi gelmektedir. Özellikle ishal sorununuz varsa, çilek çayı bu sindirim sorununu yok edecektir. İshali yok etmenin yanı sıra çok iyi bir idrar söktürücü olmaktadır. Sindirim sorunları olan kişilerin çilek çayını düzenli olarak kullanmaları gerekmektedir.
4.Romatizma

Yapılan araştırmalar kapsamında çilek çayının romatizmaya iyi geldiği anlaşılmıştır. Bu anlamda doktorlar romatizması olan kişilere çilek çayını tavsiye etmektedir.
5.Kalp ve Damar

Çilek çayı sistemimizde bulunan yağın genel seviyelerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca yüksek kan basıncına neden olan enzimlerin aktivitesini bloke etmeye yardımcı olabilecek phytonutrient maddeler içermektedir. Bu anlamda çilek çayı kalp ve damar sağlığını geliştirmede faydalı olabilir.
6.Bağışıklık Sistemi

Çilek çayı bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Çilek çayı mikroplar ve virüslerle mücadele ederek bağışıklık sistemini güçlendirerek sizi hastalıklara karşı korumaktadır.
7.Kanser

Çilek çayının en önemli yararlarından birisi de kanserin oluşmasına engel olmasıdır diyebiliriz. Çilek çayı içerisinde antioksidan bulundurmaktadır. Vücudumuzda bulunan ve özgürce dolaşan serbest radikallerin kontrolsüz birleşmesi sonucunda tümör oluşumu meydana gelmektedir. Antioksidanlar ise bu serbest radikallerin birleşmesine engel olmaktadır. Bu sayede çilek çayı da kanser oluşumunu engellemektedir.
Çilek Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Çilek çayının herhangi ciddi bir yan etkisinin olduğu bilinmemektedir. Olumsuz etkileri genellikle meyveye duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Olumsuz etkileri ise kanama gibi daha nahoş yan etkilere yol açabilir. Bazı çilek bileşikleri ile herhangi bir kan inceltici ilaçlar alıyorsanız başka yan etkilere neden olabilmektir. Bunun için en iyi yöntemin bir uzmana danışmak olduğu tavsiye edilmektedir.
Keyifli bir fincan çilek çayının keyfini gün boyunca herhangi bir noktada tüketebilirsiniz. Bu baştan çıkarıcı, taze ve aromatik içecek kahvaltı tepsisinde ya da lezzetli bir tatlı yanında iyi gitmektedir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder